uszkodzić ubitych białek. Przelać do formy silikonowej wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno) Piec w 170 stopniach około 30 minut do suchego patyczka. Wystudzić. Krem porzeczkowy 1 szklanka czerwonych porzeczek (użyłam mrożone) 1/2 szklanki cukru 1 i 1/2 łyżeczki żelatyny (lub 1 listek i 1/2 żelatyny ) 250 g mascarpone 300 ml śmietany kremówki -schłodzonej Żelatynę zalać 1 łyżką wody(...)masę. Do puszystego masła, cały czas miksując dodawać mleko z cukrem pudrem. Miksować tak długo aż masa będzie biała (około 4 - 6 minut) 1/3 masy odłożyć i połączyć z czerwonym barwnikiem. Poncz do nasączenia. 1 kieliszek wódki 1/2 szklanki wody cukier i sok z cytryny do smaku. Pokrojony tort nasączyć. Pierwszy blat nasączyć
Piekarz-Kucharz-Garkotłukodpuszczę. Jeśli nie pieczenie to dobrym wyborem będzie oczywiście pucharek z deserem. A skoro mamy środek lata to deser musi być obowiązkowo z owocami. Dziś padło na kwaśne, czerwone porzeczki. Chciałam
Pyry na Gazszklanki oleju, szklanka kwaśnej śmietany 12% . masa kokosowa: 2 szklanki mleka, 2 łyżki cukru, 20 dag masła, 2 łyżki cukru pudru, 10 dag wiórek kokosowych. Dodatkowo- 50 dag czerwonych porzeczek, 2 galaretki truskawkowe. Sposób wykonania: Mleko podgrzewamy na wolnym ogniu. Dodajemy do niego połamaną czekoladę. Mieszając czekamy aż się rozpuści. Odstawiamy do ostygnięcia. Mieszamy suche składniki tj. mąkę, proszek
Pobite gary Barbaryłyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej szczypta soli 200 ml śmietanki 30 % śmietan-fix 1 łyżka cukru pudru 150 g serka mascarpone porzeczka czerwona A jak to zrobić: Białka oddzielić od żółtek. Białka ze szczyptą soli ubić na pianę, dodawać po trochę cukru i ubić na sztywno. Dodać żółtka i dobrze zmiksować. Dosypywać(...)wystygnięcia. Śmietanę ubić ze śmietan-fixem i cukrem pudrem na sztywno, dodać serek i jeszcze przez chwilę miksować. Masę przełożyć do rękawa cukierniczego i ozdobić nią babeczki. Posypać porzeczkami
Kuchnia w opałachrobienia soków ale również możemy używać go jako garnek do gotowania na parze. Możemy zrobić w nim soki z takich owoców jak: truskawki, maliny, porzeczki, jabłka, gruszki , winogrona, aronia oraz śliwki. Sokownik składa się z trzech naczyń nakładanych jedno na drugie, pokrywki oraz rurki spustowej połączonej z wężykiem gumowym odprowadzającym(...)przepysznie, smakiem nie dorównują tym sprzedawanym w sklepie, które słodzone są dużą ilością cukru z zbędnymi konserwantami. Ja na przetestowanie sokownika zrobiłam sok z czerwonej porzeczki oraz słodkich papierówek. Niżej podaję wam instrukcję jak zrobić taki sok u siebie w domu Sok uzyskujemy poprzez poddawanie owoców działania gorącej pary. Do dolnego
Marta Gotujesera białego mielonego • 2 białe czekolady • 5 jajek • 4 łyżki mąki ziemniaczanej • 1 szklanka kwaśnej śmietany 18% • 1 szklanka pokrojonych moreli • 1 szklanka borówki amerykańskiej • 1 szklanka czerwonej porzeczki Wykonanie: • Czekoladę rozpuścić ze śmietaną w mikrofali lub na parze. • Ser delikatnie zmiksować. • Wbijać po jednym jajku co 30 sekund, cały czas miksując na wolnych
To co kochampochmurny zimowy dzień. Polecam :) Kruszonka: 1/4 kostki masła 6 łyżek cukru 6 łyżek mąki pszennej kilka kropel aromatu waniliowego 1,5 szkl mrożonych malin 1/2 szkl mrożonych czerwonych porzeczek 4 łyżki cukru Składniki na kruszonkę rozetrzeć w palcach. Owoce rozsypać do 3-4 kokilek do zapiekania. Posypać łyżką cukru i kruszonką. Crumble wstawić do piekarnika nagrzanego
Smakołyki AsiSkładniki: 6 kg czarnej porzeczki 2,5 kg cukru ( więcej/lub mniej - do smaku) Nie dodawałam żadnych żel-fixów, ponieważ porzeczka ma mnóstwo pektyny i dżem pięknie zgęstnieje. Porzeczki przebrałam, oczyściłam z liści i gałązek. Umyłam je. Przesypałam je do garnka i podlałam wodą. Gotowałam przez około godzinę. Owoce zgęstniały, puściły(...)dłużej gotujemy. Gorący dżem wlewałam do wygotowanych i suchych słoików. Dobrze je zakręcałam i odstawiałam przykrywkami do dołu. Smacznego! Zapraszam na inne dżemy: GALARETKA Z CZERWONEJ PORZECZKI DŻEM Z WIŚNI DŻEM TRUSKAWKOWY DŻEM Z DYNI POMARAŃCZY Z WANILIĄ I CYNAMONEM DŻEM RABARBAROWY Z IMBIREM POWIDŁA ŚLIWKOWE SOK Z ARONII
potrawyregionalneSkładniki: Spód 200g mąki 60g cukru 200g zimnego masła Ciasto ok szklanki obranych i umytych porzeczek 500g zmielonego twarogu 200g cukru opakowanie cukru waniliowego (lub łyżeczka esencji waniliowej) 4 jajka 100g naturalnego jogurtu 200g gęstej śmietany 18% łyżka soku z cytryny pół opakowania budyniu waniliowego Przygotowanie: Spód ciasta: Do mąki dodajemy cukier, oraz kroimy masło. Szybko zagniatamy rękoma(...)piekarnika nagrzanego do 180stC na 15 min Ciasto: Połączyć wszystkie składniki i utrzeć je mikserem. Wylać ok 3/4 powstałej masy na podpieczony spód i wyrównać. Posypać czerwoną porzeczka po całej powierzchni, zalać resztą masy i wyrównać. Wstawić sernik do piekarnika do 180stC na jedną z niższych półek. Pod spodem podstawić blaszkę, by skapujący tłuszcz z wodą nie zabrudził
Ukojenie Podniebieniadzięki suszonym daktylom, które są głównym składnikiem. Dlatego też reszta deseru jest tylko lekko dosłodzona naturalnym miodem i całość komponuje się znakomicie. Dodatkowo słodki smak przełamany jest nieco kwaśną porzeczką, co daje świetny kontrast ze słodkim spodem. Ponieważ serek mascarpone jest dość tłustym produktem i zawiera sporo tłuszczów nasyconych nie jest do najzdrowsza i najlżejsza wersja sernika jaką można(...)SERNIK MASCARPONE Z PORZECZKOWYM MUSEM NA SPODZIE BEZ PIECZENIA Spód Szklanka suszonych daktyli Garść ziaren słonecznika 30 g mąki kokosowej Łyżka oleju kokosowego (najlepiej rozpuszczonego) Mus porzeczkowy Szklanka czerwonej porzeczki 2 łyżki nasion chia Łyżeczka miodu Sernik 250 g mascarpone Banan Opcjonalnie łyżeczka miodu Łyżka żelatyny Porzeczkę zblendować z miodem i nasionami chia, zostawić w lodówce do zgęstnienia Daktyle
HealthyCreationspocząć - no oczywiście że upiec ciasto jogurtowe !!! Z racji, iż jogurtu było ciut więcej niż w oryginalnym przepisie (do podejrzenia choćby tu - Ciasto jogurtowe z czarną porzeczką lub tu - Ciasto jogurtowo-gruszkowe z kubeczka ), proporcje ciasta lekko zmodyfikowałam i użyłam większej niż zwykle blachy do pieczenia. Składniki na średnią, kwadratową blachę 28x28cm, przy użyciu kubeczka jogurtu wielkości 350g(...)cukru waniliowego (wyrób własny TU ) 3 kubeczki mąki pszennej - u mnie tortowa 2 łyżeczki proszku do pieczenia - czubate 5-6 garści mrożonych lub świeżych owoców letnich - u mnie czerwona porzeczka, jagody i maliny Do dużej miski wyłożyć jogurt. Wbić całe jaja. Kubeczka po jogurcie użyć do odmierzenia oleju i dolać do reszty płynnych składników. Rozbełtać łyżką. Kubeczek po jogurcie
Grunt to przepis!bułeczki z kremem jogurtowym. Od dwóch lat próbuję zrobić podobne i chyba w końcu znalazłam najbardziej zbliżony przepis;) Pyszne, delikatne bułeczki i obłędny krem waniliowy... Do tego odrobina kwaśnych porzeczek dla przełamania smaku i nic więcej mi już nie trzeba! Inspiracja Ciasto: 3 szklanki mąki pszennej, szklanka mleka, jajko, 4 łyżki cukru pudru, 25g świeżych drożdży, 75g masła, szczypta soli(...)przykryć lnianą ściereczką i odstawić na 30min do wyrośnięcia. Krem: 150ml śmietany 12%, 1 i 1/2 łyżki mąki pszennej, laska wanilii, 2 łyżki cukru pudru, jajko, 2 łyżki czerwonych porzeczek. Śmietanę wymieszać z mąką, cukrem i nasionami z laski wanilii. Gotować 3 minuty na małym ogniu, stale mieszając. Zdjąć z ognia, dodać rozkłócone jajko i , mieszając
Z miłości do słodkościłyżeczka macy w proszku 1 miarka szejka waniliowego (użyłam JuicePlus+ Complete , jeśli chcesz więcej info, kliknij tutaj ) 1 łyżka buraka w proszku 300 ml zimnej wody 4 garście czerwonej porzeczki (może być mrożona) Wszystkie składniki umieszczam w kielichu blendera i dokładnie miksuję. Szejk nabierze kremowej konsystencji, a w smaku będzie lekko kwaskowy. Świetne połączenie. Smacznego Artykuł Szejk porzeczkowy pochodzi
Słodki sentymentzdecydowanie letnie przysmaki, takie jak np. ciasta bez pieczenia. Dziś własnie takie ciasto bez pieczenia dla Was przygotowałam! Jest to lekka, słodka pianka pokryta duża ilością kwaśnych, czerwonych porzeczek, które wspaniale przełamują słodki smak pianki. Ciasto jest łatwe i szybkie, bo wymaga tylko kilku składników. Zawsze się udaje i z całą pewnością poradzą sobie z przygotowaniem nawet ci, którzy
Ostra na Słodkoporze roku są szczególnie smaczne i zdrowe. Składniki na 3-4 porcje 1 duży ananas 1 mango 3 garście truskawek 2 garście czereśni 1 garść czerwonych porzeczek 2 kiwi 1 banan sok z 1 cytryny 1-2 łyżki miodu Wszystkie owoce dokładnie myjemy. Ananasa przekrawamy razem z "pióropuszem" na pół. Delikatnie wycinamy wnętrze i oddzielamy twardy środek. Wypływający
Pełny talerz