proponuję drożdżówkę w innej wersji. Ktoś powie, że to ciasto nie wyrosło, ale ono ma takie być, to owocowa pizza na cienkim spodzie. Zamiast wytrawnego farszu są śliwki i porzeczki, zamiast ciągnącego sera jest słodka kruszonka J Pizza jako deser jest cienka, delikatna, miękka i pachnąca. Przygotowuje się ją bardzo prosto i szybko. Nie trzeba długo czekać aż wyrośnie. Składniki(...)mleka ½ szklanki cukru szczypta soli 40 g masła, (roztopionego i przestudzonego) 1 jajko (miałam 2 żółtkowe) 2 szklanki mąki pszennej śliwki bez pestek, pokrojone w ósemki czerwone porzeczki (szklanka o poj. 250 ml) Kruszonka: 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżki cukru 1 op. cukru wanilinowego 2 łyżki miękkiego masła Przepis na pizzę owocową ze śliwkami i kruszonką. Mąkę
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięefekt smakowy jest naprawdę wow! Smaki doskonale się komponują , jest pulchna i nie za słodka, z tego przepisu wychodzi dwie dość spore drożdżowe rolady, w sezonie można zamiast porzeczek dać maliny, jagody czy borówkę, spróbujcie ją upiec! Składniki: Ciasto drożdżowe: 750 g mąki pszennej 300 ml ciepłego mleka 1 opakowanie suszonych drożdży 1 jajko 3 żółtka(...)serka twarogowego (ja miałam President) 2 łyżki budyniu śmietankowego z cukrem 1 jajko 1 łyżka cukru ze skórką cytrynową Dr.Oetker 10 dag marcepanu 15 dag czerwonej porzeczki Dodatkowo: Polewa z białej czekolady Różowa posypka Sposób przygotowania: Ciasto: Masło roztopić do płynnej konsystencji. Mąkę pszenną wymieszać w misce z suchymi drożdżami, szczyptą soli oraz cukrami, wbić jajko, dodać żółtka
Wanilia i Kardamonciasto, masa budyniowa, bezowa i warstwa porzeczkowa - idealne połączenie smaków. Ciasto jest lekko kwaśne, a zarazem słodkie. Idealne do kubka gorącej kawy. Pierwszy raz w życiu przygotowałam ciasto z porzeczkami i uwierzcie mi na słowo - było rewelacyjne! :) Składniki na blachę o wymiarach 20 x 30 cm: kruche ciasto 2 płaskie szklanki mąki pszennej tortowej (250 g) 1/2 szklanki cukru pudru(...)masła (ponad połowa standardowej kostki!) szczypta soli masa budyniowa 1 budyń o smaku waniliowym 0,5 l mleka 2 łyżki zwykłego cukru warstwa owocowa 0,5 kg czerwonych porzeczek 2 łyżki skrobi ziemniaczanej beza 4 białka z dużych jaj 1 płaska łyżeczka skrobi ziemniaczanej 200 g drobnego cukru do wypieków szczypta soli Na samym początku należy przygotować kruche
Ugotowaćczęść została...no i tak wyszła drożdżowka z proszkiem do pieczenia..obawiałam się co z tego będzie..i żal mi było masy makowej , wiec dałam tylko porzeczki czerwone...Ciasto urosło..było smaczne, ale czuć było że jest nie tylko na drożdżach, a także na proszku do pieczenia..Przepis na ciasto drożdżowe podaję bez mojego feralnego dodatku(...)Ciasto: 50 g margaryny 2 szk.mąki 1/3 szkl. cukru 1/2 szkl. mleka 2 duże jajka 20 g drożdży 2 łyżki cukru waniliowego szczypta soli porzeczki lub inne owoce Margarynę rozpuścić i ostudzić. Z drożdży, połowy mleka, łyżki mąki i łyżeczki cukru zrobic rozczyn- wymieszać i odstawić na ok. 15 min aż "ruszy". W misce wymieszać mąkę, cukier, cukier waniliowy
Moje domowe kucharzenienajlepsze ciasto ucierane z dodatkiem maślanki , dzięki której ciasto wychodzi wyjątkowo puszyste i wilgotne, nawet po dwóch dniach. Ciasto wręcz rozpływa się w ustach. Dodatek cytryny, maku i porzeczek oraz delikatnej lukrowej polewy dodaje ciastu sporego uroku i smaku. Patrząc na nie, aż chce się je znów spróbować… Składniki ciasta ucieranego: 380 g mąki pszennej 2 płaskie łyżeczki proszku(...)miękkiego masła 4 jaja 300 ml maślanki Dodatkowo: skóra otarta z I cytryny (wyszorowanej i sparzonej) 1,5 łyżki maku masło i mąka do przygotowania formy 140 g czerwonych porzeczek Polewa: 120 g cukru pudru 1-3 łyżek soku z cytryny Przygotowanie: Nagrzewamy piekarnik do temp. 180°C (grzałka góra-dół) . Okrągłą formę o średnicy 23 cm smarujemy masłem
Moja Delicjanajlepsze ciasto ucierane z dodatkiem maślanki , dzięki której ciasto wychodzi wyjątkowo puszyste i wilgotne, nawet po 2-óch dniach. Ciasto wręcz rozpływa się w ustach. Dodatek cytryny, maku i porzeczek oraz delikatnej lukrowej polewy dodaje ciastu sporego uroku i smaku. Patrząc na nie, aż chce się je znów spróbować… Składniki ciasta ucieranego: 380 g mąki pszennej 2 płaskie łyżeczki(...)masła 4 jaja 300 ml maślanki Dodatkowo: skóra otarta z I cytryny (wyszorowanej i sparzonej) 1,5 łyżki maku masło i mąka do przygotowania formy 140 g czerwonych porzeczek Polewa: 120 g cukru pudru 1-3 łyżek soku z cytryny Przygotowanie: Nagrzewamy piekarnik do temp. 180°C. Okrągłą formę o średnicy 23 cm smarujemy masłem i obsypujemy
Moja Delicjatygodniu piekarnik przyjdą naprawić serwisanci. Na szczęście mam przepis na przepyszne babeczki, tak delikatne, że bez problemu dopiekły się tylko pod górną grzałką. Tym razem zrobiłam je z czerwonymi porzeczkami ale wszystkie owoce świetnie będą do nich pasować. Przy okazji chciałabym Was zachęcić do udziału w KONKURSIE w którym możecie wygrać vouchery do wykorzystania w jednym z moich ulubionych(...)cukru kopiasta łyżka ciemnego kakao (użyłam surowego ale może być zwykłe) łyżeczka sody 150 g jogurtu naturalnego 50 g śmietany 18% pół szklanki oleju jajko garść czerwonej porzeczki W jednej misce mieszamy składniki płynne a w drugiej suche. Łączymy je ze sobą. Do papilotek nakładamy ciasto (do 3/4 wysokości foremki). Na wierzch nakładamy po kilka umytych porzeczek. Pieczemy około
Mienta blogmasła 1 jogurt grecki 500 ml 1 opakowanie serka mascarpone 250 gram 45 dkg sera Mój Ulubiony 1 galaretka truskawkowa + 250 ml wody szklanka porzeczek czerwonych Okrągłą formę na ciasto wyłożyłam papierem do pieczenia. Herbatniki rozdrabniamy i mieszamy z roztopionym masłem, tak otrzymaną kruszonką wykładamy spód tortownicy. Galaretkę przygotowujemy wg przepisu(...)grecki dokładnie mieszamy, a wręcz lekko ubijamy, tak aby całość się porządnie połączyła, dodajemy galaretkę i znowu mieszamy ( uwaga może chlapać ;). Wyłączamy mikser i do misy dodajemy 75% naszych porzeczek. Masę przelewamy do formy na nasz przygotowany wcześniej spód i z góry delikatnie rozsypujemy po masie porzeczki. Wstawiamy do lodówki do stężenia. U mnie sernik stał
Kuchnia na wzgórzuDeszczowe popołudnie. Zamglony widok przez okno niczym w jesienny poranek. Może kawa? Porzeczki na krzaczku aż prosiły się, żeby je w końcu zebrać i coś z nimi zrobić. Wpadłam na pomysł, żeby przerobić je na sok. Kiedyś moja mama taki robiła ale za pomocą sokownika. Ja taki przyrządziłam bez tego specjalnego urządzenia i również jestem zadowolona, bo wyszedł pyszny(...)wychodzi słodki i nadaje się świetnie do rozcieńczenia z wodą. Jest to o wiele zdrowsza wersja niż gotowe syropy ze sklepu. Składniki na 6 małych słoików: 2 kg czerwonych porzeczek 4 szklanki cukru 0,5 litra wody Porzeczki obieramy, płuczemy i dokładnie odsączamy. Do dużego naczynia (u mnie słoik ale może być też np. garnek) wsypujemy partiami porzeczki
My simple kitchenwiadomo co się stało ;). Składniki na 5-6 porcji 600 ml śmietanki kremówki 36 % 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego 2 łyżki cukru pudru 4 szklanki borówek 2-3 szklanki porzeczki czerwonej 0,5 kg truskawek lub malin 6 listków mięty bezy ok. 20 szt. suszone płatki róży do dekoracji (opcjonalnie) Owoce wkładamy do zamrażalnika kilka godzin wcześniej. Śmietankę kremówkę(...)zamrażalnika. Truskawki lub maliny razem z miętą kruszymy na bardzo drobne kawałeczki za pomocą robota kuchennego. Musimy uzyskać bardzo drobne kryształki. Do wysokich szklanek układamy warstwami: bitą śmietanę, borówki, porzeczkę, sorbet z truskawek , bezę. Nie musicie się trzymać kolejności, pamiętajcie, że ten deser to istny bałagan. Tylko nie zapomnijcie, żeby każdą warstwę owoców przełożyć bitą śmietaną i bezami, żeby nasz
noteskulinarnyfigafajnego smaku dodają jej kwaśne owoce. Lekka, łatwa do zrobienia. Nam bardzo smakowała, podana z gałką lodów smakuje wybornie. Pomysł na wykorzystanie zamrożonych owoców - równie dobrze spiszą się tutaj porzeczki, sama trochę dorzuciłam, stąd ten kolor. Polecam :) Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku(...)cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 100 g masła 1 jajko 1 łyżka zimnej wody Masa agrestowa: 800 g agrestu (u mnie 500 g agrestu i 300 g czerwonej porzeczki) 1/2 szklanki cukru 500 ml wody 1 galaretka agrestowa 2 budynie śmietankowe Krem z białej czekolady: 375 ml kremówki 100 g białej czekolady 1 łyżeczka żelatyny 2 łyżki wody
Domowa cukiernia EwyDeser który powstaje w kilka chwil…bez odpalania piekarnika, połączenie białek z gorzką i białą czekoladą, oraz kwasnymi owocami porzeczki i borówki daje smak któremu ciężko się oprzeć. Deser z klasą na leniwe słodkie letnie popołudnia….Do tego deseru polecam Wam żelatynę w listkach Dr.Oetker , jest dużo łatwiejsza w rozpuszczaniu i nie ma żadnych grudek w deserze. Składniki: Foremka(...)czekolady ½ tabliczki białej czekolady 1 łyżka soku z limonki 1 łyżeczka otartej skórki z limonki 2 łyżki wiórek czekoladowych różowych 4 listki żelatyny 10 dag masła 10 dag czerwonej porzeczki 10 dag borówki Dekoracja: Owoce lata(porzeczka i borówka) Wiórki czekoladowe różowe Sposób przygotowania: Masło rozpuścić do płynnej konsystencji, podzielić na dwie równe części (dla ułatwienia można rozpuścić osobno
Wanilia i Kardamonrobiły wszystko, by się tu sporadycznie pojawiać i każdą wolną chwilę spędzać z aparatem z kuchni :) Dziś zapraszamy Was na bardzo pyszny sernik ze słodką, białą czekoladą i kwaskowatymi porzeczkami. Nasz sernik sporządziłyśmy ze zwykłego, ziarnistego twarogu - czyli coś idealnego dla fanów ziarnistych serników i pasch. Do wykonania nie będzie potrzebny Wam ani mikser, ani maszynka do mielenia twarogu(...)średnicy 18cm) masa serowa: 0,5kg twarogu półtłustego 2 jaja 1 niepełna łyżka mąki ziemniaczanej 50g białej czekolady 1/4 szklanka cukru 1 laska wanilii (nasionka) 200g czerwonej porzeczki mięta do dekoracji spód: 100g herbatników 40g roztopionego masła Przygotowanie: Całą pracę rozpoczynamy od roztopienia masła i rozdrobnienia herbatników do "postaci piasku", np. za pomocą malaksera lub uderzając wałkiem
Symfonia Smakówkolejce. Póki są owoce robię lody owocowe, śmietankowe, waniliowe i całą gamę podobnych zostawiam na czas mniej bogaty owocowo. Lody porzeczkowe są pyszne!!! Składniki 400 g czerwonych porzeczek (ok 300 ml po przetarciu) 300 ml śmietany kremówki ( miałam 30%) 200 ml mleka 1 cukier waniliowy 3 łyżki ksylitolu lub cukru (tyle ile lubimy) Przygotowanie
Stare Garygości czymś oryginalnym i niebanalnym polecam wam ten przepis! Składniki: 400 g wątróbki drobiowej 200 g boczku wędzonego w plastrach suszone śliwki pieprz Pikantny sos porzeczkowy: 100 g czerwonej porzeczki sok z 1/2 cytryny 2 łyżki miodu łyżeczka sosu tabasco łyżka octu balsamicznego sól Dodatkowo: 2 jabłka sok z cytryny Przygotowanie: Wątróbkę oczyszczamy z błon i dzielimy na mniej
Smakowity Blog Kulinarny