cukru 20 g mąki pszennej 10 g proszku do pieczenia skórka z 1 cytryny 20 g płynnego miodu 60 ml mleka 20 g masła 1/2 szkl. czerwonych porzeczek tłuszcz do posmarowania i mąka do wysypania foremki Jajka ubijamy na puszysta masę z cukrem. W misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Masło rozpuszczamy w rondelku. Dodajemy
Dzieje kuchennej WiewióryDzisiaj prosty, ale efektowny deser właśnie z owocami lata. DESER z OWOCAMI LATA Składniki: 1 szklanka mleka 3 łyżki kaszy manny galaretka agrestowa galaretka cytrynowa garść czerwonych porzeczek 4 -5 sztuk truskawek winogrona lub agrest Przygotowanie: Kaszę manną gotujemy na mleku, a następnie studzimy. Powinna być bardzo gęsta. Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie i studzimy
Bon appetit mon amieduże jajka lub 4 średnie 2 czubate szklanki mąki pszennej - tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3/4 szklanki cukru 200 g masła 400 g rabarbaru 1 szklanka mrożonych czerwonych porzeczek cukier puder do posypania PRZYGOTOWANIE : Masło roztapiamy i studzimy. Białka oddzielamy od żółtek. Biała ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, następnie porcjami dosypujemy cukier. Następnie dodajemy
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiomlet z sezonowymi owocami. Rozbudzi każdego śpiocha i da wiele energii na cały dzień! SKŁADNIKI: -2 jajka ekologiczne - 2 łyżki serka śmietankowego light - 3 łyżki borówek - 2 łyżki porzeczek czerwonych Białka oddziel od żółtek. Za pomocą miksera ubij białka na sztywno, dodaj żółtka i 1 łyżkę serka, delikatnie wymieszaj. Na rozgrzaną patelnie wysmarowaną jak najmniejszą ilością oleju, wylej(...)masę. Poukładaj porzeczki i borówki. Smaż na bardzo małym ogniu pod przykryciem. Około 6 minut. Bardzo delikatnym ruchem, zsuń omlet z patelni na talerz. Omlet udekoruj łyżką serka i owocami. Podawaj gorące! Przepyszne! Zachwyci Was takie śniadanko! Radosnego dnia życzę! Zapraszam na Facebooka
SMYKWKUCHNIPyszny, zdrowy i orzeźwiający napój na upalne dni. A jego przygotowanie zajmie tylko kilka minut. Pycha :)))) 1,5 szkl czerwonej porzeczki 400 ml jogurtu naturalnego łyżka miodu do smaku Porzeczki obrać, opłukać i wrzucić do blendera, wlać jogurt i dodać miód. Całość zmiksować. Można udekorować kleksem bitej śmietany i listkami melisy
Smakołyki Asipokazującego wykonanie ciasta // Składniki: Ciasto: 4 jajka 3/4 szklanki cukru 1 szklanka oleju 3/4 szklanki mąki pszennej 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szklanka porzeczek (czerwone) Krem: 1 szklanka soku z cytryny 1 szklanka cukru 2 jajka 2 żółtka 1 łyżka mąki ziemniaczanej szczypta kurkumy ok. 100 g borówek Dodatkowo: roztopiona czekolada lub polewa(...)czekoladowa borówki i porzeczki Via Gusto życzy smacznego Jeśli chcesz wesprzeć moją pracę zapraszam Cię do subskrypcji kanału Via Gusto oraz do odwiedzenia blogowego Facebooka (wystarczy kliknąć w wybrane logo
Via Gustokwaśne, ale te lody mogę jeść łyżkami :) Mega pyszne. Polecam. Składniki (na ok. 850-900 ml): 340 g jogurtu bałkańskiego 100 ml schłodzonej śmietany kremówki 250 g czerwonych porzeczek 2 łyżki Crème de cassis - likieru z czarnej porzeczki (opcjonalnie) 100 g cukru pudru 2 żółtka Przygotowanie: 1. Porzeczki odszypułkować i umyć. Przełożyć do naczynia i zmiksować za pomocą blendera
Domowa Cookierenka Agikuchni. Ciasto wychodzi pyszne – jest puszyste i wilgotne, a za sprawą porzeczek lekko kwaskowate. Do jego przygotowania można użyć też innych owoców np. malin, jagód czy czarnych porzeczek. Poza sezonem mogą to też być owoce z kompotu lub mrożone. [embed]https://youtu.be/UOjsAfcpx10[/embed] Składniki na szybkie ciasto z porzeczkami: 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej (230 g) szklanka cukru(...)szklanka kwaśnej śmietany 18% (220 g) 3 jajka (rozmiar M) 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli około 200 g czerwonych porzeczek cukier puder do posypania Przygotowanie Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Białka oddzielamy od żółtek. Z białek ubijamy mikserem sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy szczyptę soli i cukier. Następnie, cały czas ucierając dodajemy
e-PrzepisyKulinarneszczególnie tych kwaśnych, ma bardzo wiele kulinarnych zastosowań. Ja uwielbiam je jako dodatek do naleśników (dżem), ale również jako konfitura do mięs. Składniki: 1 kg jabłek 1 kg czerwonej porzeczki Cukier żelfix na 2 kg owoców 1 aromat cytrynowy 100 gram skórki cytrynowej kandyzowanej Wykonanie: Porzeczki i jabłka opłukać, obrać, rozgnieść i rozgotować w odrobinie wody w oddzielnych
Tradycyjna KuchniaStandardowy gnieciuch ;) Składniki: 2 szklanki porzeczek czerwonych 200g masła 2 szklanki mąki 1 szklanka cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 jajka Kruszonka: 2 łyżki oliwy 2 łyżki mąki 4 łyżki kruszonych migdałów 2 łyżki cukru pudru do posypania (opcjonalnie) Przepis: Porzeczki płuczemy i porządnie odsączamy. Masło ucieramy razem z cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy po jednym jajku
Emcia PichciMega pyszne, lekkie jak piórko drożdżówki z serem i owocami. Ja akurat miałam czerwoną porzeczkę i wiśnie ale tutaj pełna dowolność owocowa. Bułki są proste w wykonaniu i bardzo, bardzo szybko znikają, polecam. Drożdżówki z serem i owocami. CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieGładki, mocno czekoladowy krem/budyń z kaszy gryczanej przełamany kwaskowatym smakiem czerwonych porzeczek. Jeżeli nie przepadacie za kaszą gryczaną - spokojnie, jest praktycznie niewyczuwalna, dodatkowo by "zabić jej smak" możecie dodać jednego banana więcej. Mnóstwo wartości odżywczych i bomba magnezowa w jednym! Składniki na 2 porcje: 100 g kaszy gryczanej prażonej 1 pokrojony banan 1 łyżka kakao naturalnego
Czarnawisienkaporzeczki! :) Zainspirowałam się przepisem z bloga Filozofia Smaku Składniki: 1 polędwiczka wieprzowa oliwa sól pieprz ulubione zioła czosnek przeciśnięty przez praskę Sos: 2 szkl obranych i opłukanych porzeczek czerwonych 4 łyżki cukru 5 łyżek wody Wykonanie: Polędwiczkę pokroić w plastry, obtoczyć w oliwie i przyprawach. Odstawić na godzinę. Smażyć na patelni po 3-4 minuty z każdej strony. Przygotować(...)porzeczkowy. Do garnka wrzucamy porzeczki, cukier i zalewamy wodą, gotujemy 10 minut pod przykrywką. Całość podajemy z puree ziemniaczanym i np. gotowanym brokułem. Smacznego
TrufelkowoSkładniki: mleko sojowe (1 szklanka) drożdże (25 g) mąka pszenna (1 1/2 szklanki) cukier wanilinowy (30 g, czyli 1 opakowanie) czerwone porzeczki (1 szklanka, czyli garść) olej do smażenia cukier puder do posypania, jeśli ktoś ma ochotę Czas przygotowania: 45 min Liczba porcji: 2 Przygotowanie: Mleko podgrzewamy i ciepłe przelewamy do miski, w której będziemy robić ciasto
Weganka gotujepyszne, słodko -kwaśne z dodatkiem płatków migdałowych - ŚNIADANIE FIT! SKŁADNIKI: - 1 łyżka płatków owsianych żytnich - 1 łyżka płatków owsianych pszennych - 2 słodziki - 3 łyżki borówki amerykańskiej - 2 łyżki czerwonej porzeczki - łyżeczka płatków migdałowych - łyżka granulowanych otrębów orkiszowych o smaku śliwkowym - 100 mleka - 100 ml wody W rondelku gotuj 15 minut płatki, aż podwoją swoją objętość i mocno zgęstnieją, dodaj
SMYKWKUCHNIpyszne! Polecam ... Składniki; 50 dag mąki pszennej 15 g świeżych drożdży ok 1 szkl. mleka 2 jajka 3 łyżki cukru 10 dag masła Nadzienie; ok. 40 dag czerwonych porzeczek cukier mąka ziemniaczana Dodatkowo; 1 jajko do posmarowania bułeczek Kruszonka; 2 łyżki cukru 2 łyżki masła 2 łyżki mąki pszennej Przygotowanie; Mleko podgrzewamy, do miski przesiewamy mąkę, w środku
Radość kipiąca uśmiechem.cukru waniliowego 2 łyżki cukru 1/4 kostki masła 1 łyżka śmietany Wystarczy zagnieść ciasto ze wszystkich składników i gotowe. A co do moich babeczek: dałam odrobinę sosu z czerwonych porzeczek na dno (robionego przez moją mamę). Na to budyń (zmiksowany z ok 3 łyżkami masła) i na to malinki. Jeśli nie mamy w planach zjedzenia wszystkiego od razu możemy
Z butelką mleczka w tle