czerwona porzeczka - 2474 przepisów (strona:78/165)

Lody jogurtowo-porzeczkowe 158

kwaśne, ale te lody mogę jeść łyżkami :) Mega pyszne. Polecam. Składniki (na ok. 850-900 ml): 340 g jogurtu bałkańskiego 100 ml schłodzonej śmietany kremówki 250 g czerwonych porzeczek 2 łyżki Crème de cassis - likieru z czarnej porzeczki (opcjonalnie) 100 g cukru pudru 2 żółtka Przygotowanie: 1. Porzeczki odszypułkować i umyć. Przełożyć do naczynia i zmiksować za pomocą blendera

Domowa Cookierenka Agi
Szybkie ciasto z porzeczkami – puszyste i wilgotne 90

kuchni. Ciasto wychodzi pyszne – jest puszyste i wilgotne, a za sprawą porzeczek lekko kwaskowate. Do jego przygotowania można użyć też innych owoców np. malin, jagód czy czarnych porzeczek. Poza sezonem mogą to też być owoce z kompotu lub mrożone. [embed]https://youtu.be/UOjsAfcpx10[/embed] Składniki na szybkie ciasto z porzeczkami: 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej (230 g) szklanka cukru(...)szklanka kwaśnej śmietany 18% (220 g) 3 jajka (rozmiar M) 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli około 200 g czerwonych porzeczek cukier puder do posypania   Przygotowanie Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Białka oddzielamy od żółtek. Z białek ubijamy mikserem sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy szczyptę soli i cukier. Następnie, cały czas ucierając dodajemy

e-PrzepisyKulinarne
Dżem z czerwonej porzeczki i jabłek 125

szczególnie tych kwaśnych, ma bardzo wiele kulinarnych zastosowań. Ja uwielbiam je jako dodatek do naleśników (dżem), ale również jako konfitura do mięs. Składniki: 1 kg jabłek 1 kg czerwonej porzeczki  Cukier żelfix na 2 kg owoców 1 aromat cytrynowy 100 gram skórki cytrynowej kandyzowanej Wykonanie: Porzeczki i jabłka opłukać, obrać, rozgnieść i rozgotować w odrobinie wody w oddzielnych

Tradycyjna Kuchnia
Ciasto z porzeczkami i kruszonką migdałową 155

Standardowy gnieciuch ;) Składniki: 2 szklanki porzeczek czerwonych 200g masła 2 szklanki mąki 1 szklanka cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 jajka Kruszonka: 2 łyżki oliwy 2 łyżki mąki 4 łyżki kruszonych migdałów 2 łyżki cukru pudru do posypania (opcjonalnie) Przepis: Porzeczki płuczemy i porządnie odsączamy. Masło ucieramy razem z cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy po jednym jajku

Emcia Pichci
Bułki drożdżowe z serem, czerwoną porzeczką i wiśniami 196

Mega pyszne, lekkie jak piórko drożdżówki z serem i owocami. Ja akurat miałam czerwoną porzeczkę i wiśnie ale tutaj pełna dowolność owocowa. Bułki są proste w wykonaniu i bardzo, bardzo szybko znikają, polecam. Drożdżówki z serem i owocami. CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Krem/budyń czekoladowy z kaszy gryczanej | bezglutenowy, bez laktozy, bez cukru | 128

Gładki, mocno czekoladowy krem/budyń z kaszy gryczanej przełamany kwaskowatym smakiem czerwonych porzeczek. Jeżeli nie przepadacie za kaszą gryczaną - spokojnie, jest praktycznie niewyczuwalna, dodatkowo by "zabić jej smak" możecie dodać jednego banana więcej. Mnóstwo wartości odżywczych i bomba magnezowa w jednym!  Składniki na 2 porcje: 100 g kaszy gryczanej prażonej 1 pokrojony banan 1 łyżka kakao naturalnego

Czarnawisienka
Polędwiczki w sosie porzeczkowym 98

porzeczki! :) Zainspirowałam się przepisem z bloga Filozofia Smaku Składniki: 1 polędwiczka wieprzowa oliwa sól pieprz ulubione zioła czosnek przeciśnięty przez praskę Sos: 2 szkl obranych i opłukanych porzeczek czerwonych 4 łyżki cukru 5 łyżek wody Wykonanie: Polędwiczkę pokroić w plastry, obtoczyć w oliwie i przyprawach. Odstawić na godzinę. Smażyć na patelni po 3-4 minuty z każdej strony. Przygotować(...)porzeczkowy. Do garnka wrzucamy porzeczki, cukier i zalewamy wodą, gotujemy 10 minut pod przykrywką. Całość podajemy z puree ziemniaczanym i np. gotowanym brokułem. Smacznego

Trufelkowo
Wegańskie racuchy z porzeczkami 153

Składniki: mleko sojowe (1 szklanka) drożdże (25 g) mąka pszenna (1 1/2 szklanki) cukier wanilinowy (30 g, czyli 1 opakowanie) czerwone porzeczki (1 szklanka, czyli garść) olej do smażenia  cukier puder do posypania, jeśli ktoś ma ochotę Czas przygotowania: 45 min Liczba porcji: 2 Przygotowanie: Mleko podgrzewamy i ciepłe przelewamy do miski, w której będziemy robić ciasto

Weganka gotuje
Owsianka z borówką, porzeczką i migdałami! ŚNIADANIE FIT! 298

pyszne, słodko -kwaśne z dodatkiem płatków migdałowych - ŚNIADANIE FIT! SKŁADNIKI: - 1 łyżka płatków owsianych żytnich - 1 łyżka płatków owsianych pszennych - 2 słodziki - 3 łyżki borówki amerykańskiej - 2 łyżki czerwonej porzeczki - łyżeczka płatków migdałowych - łyżka granulowanych otrębów orkiszowych o smaku śliwkowym - 100 mleka - 100 ml wody W rondelku gotuj 15 minut płatki, aż podwoją swoją objętość i mocno zgęstnieją, dodaj

SMYKWKUCHNI
Drożdżowe bułeczki z czerwonymi porzeczkami i kruszonką. 149

pyszne! Polecam ... Składniki; 50 dag mąki pszennej 15 g  świeżych drożdży ok 1 szkl. mleka 2 jajka 3 łyżki cukru 10 dag masła Nadzienie; ok. 40 dag czerwonych porzeczek cukier mąka ziemniaczana Dodatkowo; 1 jajko do posmarowania bułeczek Kruszonka; 2 łyżki cukru 2 łyżki masła 2 łyżki mąki pszennej Przygotowanie; Mleko podgrzewamy, do miski przesiewamy mąkę, w środku

Radość kipiąca uśmiechem.
Szybkie babeczki z budyniem i malinami 383

cukru waniliowego 2 łyżki cukru 1/4 kostki masła 1 łyżka śmietany Wystarczy zagnieść ciasto ze wszystkich składników i gotowe. A co do moich babeczek: dałam odrobinę sosu z czerwonych porzeczek na dno (robionego przez moją mamę). Na to budyń (zmiksowany z ok 3 łyżkami masła) i na to malinki. Jeśli nie mamy w planach zjedzenia wszystkiego od razu możemy

Z butelką mleczka w tle
Lidl. Kolekcja win francuskich na święta. Wszystkie smaki świątecznej radości. 122

dominują nuty stajenne, ustępujące z czasem aromatom wiśni, czarnej porzeczki i ciemnej gorzkiej czekolady. Taniny ładnie wtopione. Dorze zbalansowane. Dekantować przed podaniem. Dobrze będzie smakować w towarzystwie dań z wieprzowiny, wołowiny oraz z serami. Château Andron Blanquet Saint-Estephe 2008 (59,99 zł) Kolejne typowe Bordeaux. Dominują aromaty czarnej porzeczki, dojrzałej wiśni, ciemnej czekolady, suszonych śliwek. „ Poważne wino” podawać(...)prostu pyszne. Michał Jancik poleca to wino do kaczki i ma absolutną racje. Wino dobrze zrównoważone. Pachnie ziemią, lasem, kamienistą ziemią. W ustach dominują aromaty wiśni, suszonych moreli, czerwonych porzeczek. Garbniki są miękkie i aksamitne. Wino mocno skoncentrowane. Clos Jacquemeau Saint-Emilion Grand Cru 2004 (59,90 zł). Jest to kupaż cabernet sauvignon i merlot. Dominują w nim aromaty

królestwo garów
Kruche ciasteczka orkiszowo-słonecznikowe z porzeczkami 158

pszennej 1 szklanka płatków orkiszowych 1 szklanka łuskanych ziaren słonecznika 3 łyżki brązowego cukru muscovado 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 jajka 100 g miękkiego masła 2/3 szklanki czerwonych porzeczek (można także użyć 1 większego jabłka startego na grubej tarce) Ziarna słonecznik przełożyć na suchą patelnię i podprażyć lekko. Pozostawić do przestygnięcia. Następnie przesypać do miski, dodać płatki, porzeczki

Codzienna kuchnia niecodzienna
Ciasto drożdżowe z porzeczkami i kruszonką 171

tortownicę 26 cm: (w temp. pokojowej) 300 g mąki 1 op. drożdży suchych 90 ml mleka 2 jajka 2 łyżki miodu 80 g masła szczypta soli 300 g czerwonych porzeczek 1 op. cukru waniliowy na kruszonkę: 140 g mąki 70 g cukru pudru 70 g masła Masło roztopić i wystudzić. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Do misy przesiać mąkę

wyzwania kuchenne
Szmur z owocami czyli poWeekendowe Lakocie odc.149 179

wody i mleka 100 g masła 1 łyżka cukru 1/2 łyżeczki soli 4 jajka do posypania: 4 łyżeczki cukru 75 g płatków migdałowych po 50 g rodzynek i czerwonych porzeczek (ew. 100 g innych owoców) Wodę, mleko i masło oraz sól i cukier wkładamy do rondla i zagotowujemy. Zdejmujemy z ognia, wsypujemy mąkę i intensywnie mieszając ucieramy na gładka

Dzieje kuchennej Wiewióry

Proponowane wyszukiwania