czekolada - 27946 przepisów (strona:764/1864)

Waniliowa kawa mrożona 280

łyżeczki kawy rozpuszczalnej 200 ml wody 200 ml zimnego mleka 2 gałki lodów waniliowych 2 łyżki syropu waniliowego (można dać cukier waniliowy) kostki lodu opcjonalnie: bita śmietana i starta czekolada  Kawę zaparzamy w 200 ml wody, studzimy. Do wysokiego naczynia wlewamy chłodną kawę, dolewamy zimne mleko, syrop waniliowy i lody. Mieszamy za pomocą blendera. Do szklanki wsypujemy po kilka(...)kostek lodu i wlewamy kawę. Jeśli ktoś ma ochotę może kawę podać z bitą śmietaną i startą czekoladą

My simple kitchen
Rolada podwójnie truskawkowa 230

ściereczką tak, aby warstwa ciasta z truskawkami była w środku. Ostudzić. Krem:   250g serka mascarpone,  400 ml śmietanki 30%,  3 łyżki cukru pudru,  50g białej czekolady,  200g truskawek. Śmietankę ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Dodać serek mascarpone i krótko zmiksować  (odłożyć odrobinę do dekoracji). Następnie dodać startą na dużych oczkach czekoladę

Z miłości do słodkości
Ciasto czekoladowe z musem truskawkowym 350

wolne dwa dni! I w niedzielę o 18.00 oczywiście dziećmi muszę się zająć :)   Składniki na ciasto czekoladowe: na blaszkę o wymiarach 22x29cm 200 g masła 200 g gorzkiej czekolady 300 g dżemu lub powideł (dałam dżem truskawkowy) 200 g cukru 4 średnie jajka lub 3 duże 300 g mąki 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Przygotowanie: Masło(...)topimy w rondelku razem z posiekaną czekoladą. Odstawiamy do wystygnięcia.  Do przestudzonej masy dodajemy dżem, cukier, sól i rozkłócone jajka. Mieszamy wszystko bardzo dokładnie (najlepiej mikserem) i do jednolitej masy dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.  Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni.  Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy ciasto i pieczemy ok. 50 minut z włączoną funkcją

bistro mama
Tort z musem czekoladowym 207

wypieków - 160g mąki tortowej - 67g mocnego kakao - 53g masła - 2 łyżeczki esencji rumowej Składniki na mus czekoladowy: - 500ml słodkiej śmietanki 30% - 500ml double cream (lub śmietanki 36%) - 700g dobrej czekolady deserowej - 3 łyżki cappuccino o smaku rumowym - ½ szklanki cukru pudru - ok. 60ml dobrego alkoholu (u mnie domowa nalewka śliwkowa, ale może też być wiśniwka) - 1 łyżeczka esencji rumowej Dodatkowo(...)biszkopt ostygnie zawijamy go w folię spożywczą i odstawiamy do następnego dnia. Pora na „bazę” do musu czekoladowego. Obie śmietany wlewamy do rondla, podgrzewamy na średnim ogniu, dodajemy czekoladę połamaną na kawałki oraz 3 łyżki rumowego cappuccino. Masę mieszamy do chwili, aż składniki się połączą. Odstawiamy do ostudzenia i na noc wstawiamy do lodówki. Na drugi dzień rozpuszczamy galaretkę wiśniową

mojewypiekiinietylko
Ciasto "Truskawkowa rozkosz" 396

łyżeczki żelatyny Wierzch śmietanowy 400 ml zimnej śmietany 18% 1,5 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny 3 łyżki wrzątku Dodatki ok. 100 g małych biszkoptów gorzka czekolada Ciasto rozpocząć od przygotowania pianki i musu truskawkowego. 3 galaretki rozpuścić w 400 ml wrzątku. Dobrze wymieszać i odstawić do schłodzenia i lekkiego ścięcia. Truskawki rozdrobnić za pomocą blendera. Przelać(...)śmietany. Miksować do połączenia. Wyłożyć śmietanę na stężały mus truskawkowy. Wyrównać powierzchnię. Całość przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na kilka godzin lub na całą noc. Udekorować startą czekoladą, według mnie im bardziej gorzka, tym lepsza. ----- Podobne: Tureckie ciasto szpinakowe Jaglana szarlotka bez pieczenia Śmietanowiec majowy

Weekendy w domu i ogrodzie
Ciasto szpinakowo-kokosowe 216

szklanka wiórków kokosowych (90 g) 1/3 szklanki oleju (85 g) 1/4 szklanki mleka (60 g) 2 łyżeczki cukru wanilinowego 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej do dekoracji 1/2 tabliczki mlecznej czekolady (50 g) wiórki kokosowe *forma: mniejsza keksówka lub tortownica o średnicy 18 cm Szpinak umyć, osuszyć i przesypać do kielicha blendera. Wlać 1/4 szklanki wody. Całość ze sobą zmiksować, tworząc(...)pieczenia wyłożyć papier. Przelać ciasto. Piec około 40-50 minut w 180°C (aż do suchego patyka). Upieczone ciasto ostudzić, a na sam koniec polać roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą i udekorować wiórkami koksowymi. Kroić dopiero po zastygnięciu polewy.  Ciasto przed i po wyrośnięciu :) Pomysł na przepis stąd

Ugotować
Wegański sernik w trzech smakach 202

łyżeczki proszku do pieczenia (bezglutenowego, jeżeli ma być w 100 % bezglutem) łyżka esencji waniliowej 80 g oleju kokosowego masa czekoladowa: 30 szt namoczonych daktyli 4-6 kostek gorzkiej czekolady 2 łyżki kakao lub karobu masa kokosowa: 200 g namoczonych wiórków kokosowych 50 g cukru masa truskawkowa: 250-300 g truskawek opakowanie budyniu waniliowego lub 3 łyżki mąki ziemniaczanej Przygotowanie: Wszystkie(...)zblenduj na idealnie gładką masę. Podziel całość na mniej więcej 3 równe części, i tak do części czekoladowej dodaj kakao i daktyle, zblenduj na gładką masę i dodaj posiekaną czekoladę. Przełóż masę do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Do drugiej, kokoswej masy dodaj wiórki kokosowe i cukier, zblenduj wszystko razem i przełóż na masę czekoladową. Do masy truskawkowej dodaj cukier

greenscarf
Tarta jaglano-truskawkowa (bez pieczenia) 210

miękkiego masła * można też wyłożyć formę okrągłymi biszkoptami, pomijając ich mielenie z dodatkiem masła Nadzienie: 1 szklanka kaszy jaglanej + 3 szklanki wody + 1 łyżka oleju 100 g białej czekolady 200 g śmietany kremówki 1 szklanka pulpy z bardzo dojrzałych, słodkich truskawek (po wyciśnięciu soku z 1,5 kg truskawek) lub 1 szklanka smażonych truskawek: na maśle podsmażyć ok. 3 szklanki(...)jaglano-truskawkowej. Nadzienie: Kaszę ugotować wg przepisu na opakowaniu. Ja gotuję zawsze w proporcji 1:3 (1 szklanka kaszy na 3 szklanki wody z dodatkiem łyżki oleju) .  Białą czekoladę połamać na kawałki, zalać śmietaną i rozpuścić w kąpieli wodnej.  Kaszę zmiksować od razu po ugotowaniu za pomocą blendera/ malaksera z pozostałymi składnikami - do momentu uzyskania gładkiej, jednolitej masy

Domowa Cookierenka Agi
Brzoskwiniowy Puch 212

ułożyć na dno tortownicy, przełożyć kilka łyżek masy serowo-śmietanowej, ułożyć połówki brzoskwiń i zaleć wszystko resztą masy. Przykryć drugą częścią biszkoptu*. Schłodzić w lodówce. Dodatkowo: 100 g gorzkiej czekolady 1 łyżeczka cukru pudru praliny do zdobienia Przygotowanie: 50 ml śmietanki podgrzać prawie do wrzenia z 1 łyżeczką cukru pudru. Czekoladę połamać na małe kawałki i zalać gorącą śmietanką. Odczekać

Kulinarna (nie)codzienność
Owsianka czekoladowo - kokosowa 180

tego owoce. Smakowała nam bardzo. Młody tylko komentował, że kiwi za kwaśne, ale zjadł he :)) Składniki na 3 porcje: 1 1/2 szklanki mleka 1 1/2 szklanki wody gorzka czekolada (ja dałam 3 kostki) 11/2 szklanki płatków owsianych u mnie Halina   3 łyżki kakao rodzynki żurawina kokos 2 łyżki miodu Dodatkowo owoce: kiwi mandarynki jabłka Do rondelka wlewamy mleko(...)wodę, dodajemy miód, płatki, kakao i mieszamy. Następnie dodajemy czekoladę, rodzynki i żurawinę. Gotujemy na małym ogniu do momentu,aż wszystko nam zgęstnieje. Dodajemy kokos. Zostawiamy jeszcze na ogniu jakieś 2 minuty, mieszamy. Ciepła przekładamy do miseczek, dodajemy  pokrojone owoce i gotowe

kruche babeczki
Deser na śniadanie? 261

przygotowaniu, a zje go każdy. Mamy już południe a obiad w lesie. Piszę szybciutko składniki i przygotowanie i mykam do kuchni. Miłego dzionka :) SKŁADNIKI: 1 mały banan odrobina gorzkiej czekolady 2 łyżki płaskie płatków jaglanych 1 płaska łyżka płatków kukurydzianych bez glutenu 2 łyżki jogurtu greckiego PRZYGOTOWANIE:    Na dól miski daj płatki jaglane. Pokrój banana w kostkę. Ułóż(...)zostawić z boku miejsce na jogurt. Daj jogurt.  Banana posyp płatkami kukurydzianymi. Nożykiem zeskrob gorzką czekoladę na jogurt SMACZNEGO

Misz-masz by Domi
Chlebek bananowy bez cukru / Sugar free banana bread 277

Składniki: 3 dojrzałe banany 1,5 szkl. mąki pełnoziarnistej 1 jajko 1 łyżeczka sody 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżeczki oliwy 1 garść suszonej żurawiny 2 paski gorzkiej czekolady 1/2 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka kakao Przygotowanie: Jajko roztrzepać, połączyć z rozgniecionymi bananami i zblenderować. Dosypać mąkę, sodę, proszek do pieczenia, cynamon i kakao. Dodać oliwę. wszystko dokładnie wymieszać. Czekoladę

karmelowy
Tort czekoladowo truskawkowy 389

innego utrwalacza do bitej śmietany +truskawki do dekoracji, białe wytrawne wino na poncz lub dowolna owocowa herbata jeśli tort będą jadły dzieci, 1 łyżka kakao, 50 g gorzkiej czekolady, 1 łyżeczka oleju kokosowego Biszkopt przygotowujemy według przepisu . Można upiec go poprzedniego dnia, żeby miał dużo czasu na ostygnięcie. Truskawki myjemy i odkładamy na ściereczkę do wyschnięcia. Biszkopty przekrawamy na pojedyncze(...)nakładamy pierwszą warstwę kremu. Truskawki kroimy na plasterki i układamy na kremie. Powtarzamy z pozostałymi spodami. Nakładamy na tort cienką warstwę kremu, która ma za zadanie złapanie wszystkich okruszków. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i dodajemy 1 łyżeczkę oleju kokosowego – dzięki temu polewa ma idealną konsystencję i ładnie zastyga. Na tort nakładamy drugą warstwę kremu. Gotową polewę czekoladową przekładamy

Ciastkozercy
Dietetyczne delicje czekoladowe z galaretką 173

Kolejny przepis na pyszny i zdrowy zamiennik słodyczy. Tym razem uwielbiane przez wielu biszkopciki z galaretką, polane czekoladą, czyli po prostu delicje :) Przygotowane na mące owsianej, zdecydowanie bardziej kruche niż oryginalne! Do tego galaretka bez cukru i polewa z oleju kokosowego i naturalnego kakao.   Biszkopciki: 3 jajka 70 g mąki owsianej 1 łyżeczka miodu Białka ubić na sztywno, dodać(...)lodówce do stężenia. Z gotowej galaretki wykrawać okrągłe kształty. Układać na biszkopcikach od płaskiej strony.  Polewa: 1 łyżka oleju kokosowego 2 łyżki kakao  lub roztopiona gorzka czekolada Olej roztopić, dodać kakao i miód. Wymieszać. Wystudzić. Polewa nie może być gorąca - rozpuści galaretkę!  Polać biszkopciki. *można także użyć gotowej galaretki bez cukru lub zastąpić wodę i smaker sokiem

Chocolate Muffin Blog
Słodko-gorzkie chilii, czyli fasola z ananasem i czekoladą 159

pomidorów lub około 1 kg świeżych 3-4 gałązki selera naciowego łyżeczka soli łyżeczka papryki łyżeczka kuminiu łyżeczka suszonego czosnku lub 2-3 ząbki świeżego około 50 g gorzkiej czekolady Przygotowanie: Wszystkie warzywa pokrój w kostkę. W dużym garnku rozgrzej olej i zeszklij cebulę. Po 2-3 minutach dodaj paprykę i seler oraz wszystkie przyprawy (poza solą). Duś około(...)minut mieszając od czasu do czasu.   Dodaj pomidory, ananasa (pokrojonego w kostkę oczywiście) i sól. Dorzuć pokruszoną czekoladę, mieszaj aż się rozpuści i zagotuje. Na samym końcu dodaj fasolę, wymieszaj dokładnie i gotuj prze 3 minuty.   Smacznego

greenscarf

Proponowane wyszukiwania