czekolada - 27946 przepisów (strona:764/1864)

Babka kokosanka 157

cukru pudru 1 cukier wanilinowy 5 dag wiórków kokosowych 5 jajek 17,5 dag mąki pszennej 7,5 dag mąki ziemniaczanej 1 proszek do pieczenia 15 dag białej czekolady 5 dag gorzkiej czekolady Wykonanie: 1. Ciasto: Jajka ubić w misie robota z olejem, ajerkoniakiem, cukrem pudrem, cukrem wanilinowym i wiórkami kokosowymi na puszystą masę. 2. Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiać(...)piec przez 45-50 minut.  5. Upieczoną babkę studzić przez 10 min. w formie, a następnie wyjąć i odstawić do całkowitego wystudzenia.  6. Polewa: czekoladę gorzką i białą połamać na kawałeczki. Osobno stopić w gorącej kąpieli wodnej. Wystudzoną babkę polać w fantazyjny sposób najpierw białą, a następnie ciemną polewą. Odstawić, by polewy stężały

Pasja Smaku
Donaty amerykańskie z piekarnika 229

też robię różne słodkości domowymi sposobami. Na blogu znajdziecie przepisy na pączki angielskie , faworki i małe donaty . Tym razem donaty w wersji odchudzonej, bo z piekarnika. Przepis z bloga Czekoladą utkane . Składniki: 500 g mąki 25 g świeżych drożdży 50 g roztopionego masła 2 jajka 3/4 szklanki ciepłego mleka 1/2 szklanki cukru Dodatkowo: gotowa polewa rozpuszczona czekolada lukier kolorowe posypki(...)blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i jeszcze na 30 minut odstawić do wyrośnięcia. Donaty piec w piekarniku rozgrzanym do 180 st.C przez 10 minut. Ozdabiać lukrem lub czekoladą i różnymi posypkami według uznania

Pasja Smaku
Deser z musem czekoladowym i jagodami 115

lodówki i szafki ze słodyczami i mam! Zapraszam na prosty do przygotowania deser, który mimo tylko kilku składników prezentuje się całkiem ładnie. Składniki /4 porcje/: 150 g gorzkiej czekolady 375 ml śmietanki 30% 1 szklanka jagód (mogą być mrożone) 2 małe opakowania herbatników kilka listków mięty Wykonanie: Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i odstawić do ostudzenia. W tym czasie ubić(...)sztywno śmietankę. Na koniec dodać ostudzoną czekoladę i wymieszać ją ze śmietanką. Wstawić do lodówki na co najmniej godzinę. Herbatniki rozkruszyć w misie blendera. Listki mięty opłukać i posiekać. W pucharkach układać warstwami: rozkruszone herbatniki, mus, jagody i miętę, aż do wyczerpania składników. Ozdobić miętą i wstawić do lodówki na kilka godzin, chociaż bardziej niecierpliwi mogą jeść od razu

Pasja Smaku
BOUNTY 204

wykonanie przepisu jest bardzo szybkie i banalnie proste. Składniki: -3/4-1 szklanka wiórków kokosowych -1/3 szklanki ksylitolu lub cukry trzcinowego -1/2 szklanki mleka -1/2 tabliczki mlecznej czekolady(ja dałam gorzką z ksylitolem + łyżeczkę kremówki) Mleko, ksylitol i wiórki kokosowe gotować w rondelku na małym ogniu ok. 15 minut. Ostudzić. Formować owalne kształty z kokosowej masy. Oblać rozpuszczoną(...)czekoladą i zostawić do skrzepnięcia czekolady. Smacznego

Smaczne Zdrowe
TIRAMISU BROWNIES 311

coś, co wciąga... :-) Może dlatego ,że jest trochę zakalcowate jak to brownies... Znalezione tutaj. Składniki części czekoladowej: - 200g masła - 180g ksylitolu - 3 duże jajka - 200g czekolady gorzkiej ( max 60%) roztopionej - 120g mąki orkiszowej białej - 1 łyżka kawy rozpuszczalnej rozpuszczona w 1/5 szklanki gorącej wody - 1 łyżka likieru amaretto Wszystkie składniki powinny być w temp.pokojowej. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Przestudzić(...)misie malaksera utrzeć masło z ksylitolem na jasną , puszystą masę. Dodawać po jednym jajku, ciągle miksując. Następnie dodajemy lekko przestudzoną czekoladę, zmiksować. Na końcu dodajemy mąkę, kawę i likier, miksujemy do połączenia składników. Składniki części tiramisu: - 500g mascarpone - 130g ksylitolu - 2 duże jajka - 2 łyżki likieru amaretto - 2 łyżeczki kawy rozpuszczone w 1 łyżce gorącej wody Wszystkie składniki zmiksować

Smaczne Zdrowe
Podwójnie czekoladowa rolada z malinami 336

łyżek m ą ka pszenna 3 łyżki kakao 2 łyżki proszek do pieczenia 1 łyżeczka Krem czekoladowy  margaryna lub masło 250 g jajka 4 szt cukier 1 szk czekolada gorzka 1 szt kakao ciemne 3 łyżeczki Do dekoracji maliny jeżyny czekoladowa posypka Przygotowanie: Biszkopt-Białka ubić na sztywno dodać cukier,żółtka i ubij ać tak długo , aż masa będzie(...)ręcznikiem.Pozostawić do całkowitego wystudzenia.Biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej. Krem; Jajka ubić z cukrem na parze na puszystą masę i zdjąć. Do ciepłej masy dodać startą na drobnych oczkach czekoladę i przesiane przez sitko kakao. Mieszać łyżką do rozpuszczenia czekolady i odstawić do wystudzenia.Margarynę/masło utrzeć do białości i stopniowo dodawać zimną masę czekoladową. 2/3 kremu rozsmarować

Ala piecze i gotuje
Naleśniki amarantusowo-kokosowe 184

Dzisiaj będzie na słodko.Zrobiłam  naleśniki w paski na mleku kokosowym i z dodatkiem mąki z amarantusa .Nadzienie to  jogurt  naturalny z czekoladą   i bananami.Są bardzo smaczne,zapraszam. Składniki: mleko kokosowe 1 szk mąka z amarantusa 0,5 szk mąka pszenna 1 szk jajka 2 szt kakao gorzkie 0,5 łyżeczki jogurt naturalny(...)czekolada mleczna 20 g banany 2 szt olej do smażenia  Przygotowanie:   Mleko kokosowe, mąkę pszenną,mąkę z amarantusa i jajko zmiksować na jednolite ciasto. Odlać pół szklanki dodać kakao i dokładnie zmiksować.Na patelnię nalać łyżeczkę oleju i podgrzać.Zdjąć patelnię z ognia i za pomocą dekoratora cukierniczego zrobić cienkie paski z ciasta czekoladowego.Ponownie patelnie przełożyć na ogień

Ala piecze i gotuje
Gwiazdki cytrynowe 419

delikatne. Składniki: 150 g masła 100 g margaryny 100 g cukru pudru 1 jajko 350 g mąki pszennej skórka otarta z 1 cytryny 1 łyżka soku z cytryny czekolada mleczna Przygotowanie: Wszystkie składniki umieścić w misce i zagnieść na jednolitą masę. Uformować kulkę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć na 2 godziny do lodówki. Odrywać po kawałku ciasta, rozwałkować(...)grubość około 3-4 mm i foremkami wycinać gwiazdki. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem i piec w 170 st około 10 min. Ostudzić. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i udekorować czekoladą ciasteczka. Dodatkowo udekorowałam część gwiazdek kolorowymi kuleczkami

Ala piecze i gotuje
Rogaliki z orzechów laskowych 204

trzeba uważać bo też szybko znikają. Składniki: 150 g margaryny 1 jajko 80 g cukru pudru 150 g mielonych orzechów laskowych BackMit 150 g mąki pszennej 50 g czekolady Przygotowanie: Margarynę, jajko i cukier puder utrzeć. Dodać orzechy laskowe, mąkę i wymieszać na jednolitą masę. Włożyć na 3-4 godziny do lodówki. Formować małe rogaliki, układać na blaszce wyłożonej papierem(...)wypieków. Piec około 8 min w 170st. Rogaliki wystudzić. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Zanurzać rogalika w czekoladzie i obsypać zmielonymi orzechami laskowymi

Ala piecze i gotuje
Trufle czekoladowe 247

młodszej córki. Miała dużo  frajdy z czego się bardzo cieszyłam gdy ją obserwowałam. Składniki: 75 ml kremówki 25 g miodu prawdziwego 2 łyżeczki cukru waniliowego 100 g czekolady gorzkiej 100 g czekolady mlecznej 25 g masła Przygotowanie:   Kremówkę, miód i cukier waniliowy podgrzać w garnuszku. Ale nie doprowadzić do zagotowania. Zdjąć z ognia dodać mało i połamane(...)mniejsze kawałki czekolady. Mieszać do rozpuszczenia. Masę wylać do płaskiego naczynia i pozostawić do całkowitego ostudzenia, najlepiej na całą noc. Z masy formować kuleczki i obtaczać w zależności od tego jakie mamy dekoracje. Kokos, kolorowe posypki, kakao, migdały, orzechy mielone. Ponownie odłożyć w zimne miejsce żeby stężały. Jeśli masa będzie się mocno kleić do rąk moczyć ręce delikatnie w zimnej

Ala piecze i gotuje
Babka czekoladowa z szampanem 281

Dzisiaj babka kakaowa z dodatkiem szampana cała oblana czekoladą. Ma bardzo ciekawy smak, puszysta, aromatyczna i lekko wilgotna. Źródło Moje wypieki . Składniki: 0,5 kg mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 9 łyżek kakao 2 szklanki cukru 1 łyżeczka esencji waniliowej 4 duże jajka 250 ml oleju rzepakowego 300 ml szampana 200 g czekolady mlecznej(...)temperaturze 160 stopni a następnie zwiększyć temperaturę na 170 stopni.  Po upieczeniu wyjąć z pieca a po około 10 minutach wyjąć z formy i studzić na kratce. Czekoladę z masłem i śmietanką rozpuścić w kąpieli wodnej. Zimną babkę polać polewą czekoladową. Babka jest na dużą formę o pojemności 2,5 litra

Ala piecze i gotuje
Deser z kaszy jaglanej z granatami 316

wspólnego, gdyż w składnikach nie ma ani grama sera. Deser został przygotowany z kaszy jaglanej. A elementem dekoracyjnym tego deseru są ziarna granatu i czekolada. Nie przygotowałam do niego spodu, gdyż moi panowie zdążyli moje zapasy ciasteczek wyczyścić do zera. A gdy wstawiłam zdjęcie tego deseru w portalu społecznościowym, to jego amarantowy kolor wzbudził zachwyt na Facebooku Przepis ten przygotowałam(...)jogurtu greckiego 6 łyżek drobnego cukru do wypieków 3 łyżki ekstraktu waniliowego 2,5 łyżki żelatyny 1/4 szklanki wody 2 owoce granatu sok z limonki 50 g czekolady do dekoracji Do rondelka z wrzącym mlekiem i wodą wsypujemy kaszę, dodajemy szczyptę soli. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy na małym ogniu ok. 15 minut, do miękkości kaszy, jednocześnie płyn

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Panna cotta After Eight 181

cukru(można mniej ) 1 cukier waliliowy  15   gr żelatyny, ja używam w p ł atkach       60ml syropu miętowego Tabliczka gorzkiej czekolady Zagotować smietane i 3/4 mleka , dodać cukier i cukier waniliowy. Przygotować żelatynę, t ą w p ł atkach trzeba namoczy ć   przez 10 min w zimnej wodzie , a potem dobrze wycisn(...)mlekiem z ognia i wlać rozpuszczon ą żelatynę i syrop miętowy.  Panna cotta wlać do różnych silikonowych foremek.  Chłodzić w lodówce do stężenia( Ok 3h).  Rozpuścić czekoladę i nape ł nić ni ą ma ł e foremki silikonowe, wstawić do lodówki. . Foremki silikonowe delikatnie odgi ą ć i wyj ą ć panna cotta i zastyg łą czekoladę

Mia Cucina Sofieta
Kasztanowa tarta z gruszkami- jesiennie i nostalgicznie 211

cukru pudru * 2 żółtka * 250 g Kasi/ masła 80 ml lodowatej wody ( ile zabierze, aby ciasto się nie kruszyło) Na nadzienie: * 3-4 soczyste gruszki * 150 g gorzkiej czekolady+ łyżeczka masła * 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii Na sos: * 2 gruszki * cynamon i cukier do smaku Zagniatamy kruche ciasto, wstawiamy do lodówki na 1 h. Dzielimy ciasto na dwie części. Jedną(...)podpieczony spód kładziemy 3-4 gruszki pokrojone w cienkie plasterki, wymieszane z łyżką ekstraktu i polewamy je roztopioną w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej czekoladą. Czekoladę mieszamy z łyżką masła/KASI, aby po wystudzeniu ponownie się nie zsolidifikowala. Przykrywamy drug ą połow ą ciasta i dekorujemy według uznania. Tartę wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy ok 30/35

Mia Cucina Sofieta
Ciasto W–Z 339

łyżki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny ¼ szklanki gorącej wody Poncz: 1 szklanka gorącej wody 2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka soku z cytryny 2 – 3 łyżki alkoholu Polewa: 1 ½ tabliczki czekolady deserowej (u mnie gorzka z 50% kakao) 5 łyżek śmietany kremówki 1 łyżeczka masła Dodatkowo: 1 słoik gładkiego dżemu( u mnie morelowy) Biszkopt: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej(...)dżemem. Wykładamy ubitą kremówkę, wyrównujemy. Nasączamy drugi blat i kładziemy go na kremówkę. Wierzch ciasta smarujemy dżemem. Ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin( u mnie cała noc). Polewa: czekoladę łamiemy na kawałki, wkłdamy do garnuszka, wlewamy śmietanę i dodajemy masło. Rozpuszczamy w kąpieli wodnej (do garnuszka z gotującą wodą, wstawiamy ten z czekoladą). Letnią polewę rozsmarowujemy na cieście. Wkładamy

Mia Cucina Sofieta