podobno na nie czekacie Czekoladowa pasta sezamowa Wydrukuj przepis Czas przygotowania: 5 minut Potrzebujesz: 150g pasty tahini - można zrobić samemu lub, tak jak ja, kupić w sklepie 50g gorzkiej czekolady - w większości jest cukier, więc można z powodzeniem zastąpić kakaem w proszku zmieszanym z olejem kokosowym. Proponowałbym 35g kakao do 15g oleju kokosowego szczypta soli *opcjonalnie szczypta cynamonu, wanilii *opcjonalnie(...)cukier trzcinowy lub inne ulubione słodziwo do smaku *opcjonalnie 2 łyżki mleka w proszku (polecam ryżowe) Wykonanie: 1 Czekoladę rozpuść - w takie upalne dni, jakie mamy teraz, wystarczy zostawić ją na kilka godzin na stole. 2 Dodaj wszystkie składniki do kielicha blendera lub malaksera i miksuj przez kilka minut. Czekoladowa pasta sezamowa jest już gotowa. Odstaw na bok sklepowe pasty
Blendmanpodobno na nie czekacie Czekoladowa pasta sezamowa Wydrukuj przepis Czas przygotowania: 5 minut Potrzebujesz: 150g pasty tahini - można zrobić samemu lub, tak jak ja, kupić w sklepie 50g gorzkiej czekolady - w większości jest cukier, więc można z powodzeniem zastąpić kakaem w proszku zmieszanym z olejem kokosowym. Proponowałbym 35g kakao do 15g oleju kokosowego szczypta soli *opcjonalnie szczypta cynamonu, wanilii *opcjonalnie(...)cukier trzcinowy lub inne ulubione słodziwo do smaku *opcjonalnie 2 łyżki mleka w proszku (polecam ryżowe) Wykonanie: 1 Czekoladę rozpuść - w takie upalne dni, jakie mamy teraz, wystarczy zostawić ją na kilka godzin na stole. 2 Dodaj wszystkie składniki do kielicha blendera lub malaksera i miksuj przez kilka minut. Czekoladowa pasta sezamowa jest już gotowa. Odstaw na bok sklepowe pasty
Blendmanwody 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 2 łyżki kakao 2 łyżki mąki pszennej 200 g wydrylowanych świeżych wiśni odrobina maki do obtoczenia wiśni czekolada do polania oraz wiśnie do dekoracji Przygotowanie : białka ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli, cały czas miksując dodaj powoli żółtka, następnie olej i przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia(...)najpierw 20 minut sam dół, następnie 25-35 minut góra-dół. Ciasto piecz, aż się ładnie zarumieni i sprawdź wykałaczką czy nie przywiera. Jak ciasto wystygnie oblej je czekoladą i udekoruj wiśniami. Smacznego
Niezły Młynekszybko, a jeszcze szybciej znika z talerza. Mocno czekoladowe plus maliny, dla mnie lepszego połączenia nie mogło być – po prostu jest pyszne! Składniki 120g maki pszennej 100g gorzkiej czekolady 120g masła 2 łyżki kakao 150 ml wody 150 g cukru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia jajko szczypta soli 100g malin ( ja miałam mrożone) Sposób przygotowania W garnuszku rozpuścić(...)masło, czekoladę, wodę, kakao i cukry. Podgrzewać na małym ogniu, do momentu połączenia się wszystkich składników w jednolitą masę. Odstawić do ostudzenia. Do ostudzonej masy dodać jajko i zmiksować. W misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. Dodać masę czekoladową i miksować do uzyskania jednolitej masy. Ciasto przelać do foremki (użyłam okrągłej o średnicy 20 cm) wyłożonej papierem
Pink EnvelopeCiasto czekoladowe z wiśniami to jedno z ciast, które warto zrobić chociaż raz w roku 🙂 Dlaczego? By poczuć jego intensywny, esencjonalny smak czekolady, przełamanej kwaśnymi wiśniami. Po drugie dlatego, że ciasto jest bardzo wilgotne i długo pozostaje świeże. Polewa z gorzkiej czekolady to swoista “wisienka na torcie” 😉 Świetnie wieńczy całe dzieło. Te czekoladowo-wiśniowe […] Artykuł Ciasto czekoladowe z wiśniami
Wiszniówkaletni dzień. A do tego wspaniały deser :) Na jedną porcję: 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej ew. 3 kostki lodu ok pół szklanki ziemnego mleka gałka lodów waniliowych kilka kostek białej czekolady bita śmietana Kawę zalać do połowy filiżanki gorącą wodą, ostudzić. Aby szybciej się ochłodziła wrzuciłam do niej 3 kostki lodu. Czekoladę rozpuścić w mikrofali i polać wewnętrzne ścianki szklanki
Smakołyki Asiczubate łyżki słodkiego kakao 2 jajka 1/3 szkl. oleju rzepakowego 100 g startej, młodej cukinii (jeszcze przed odciśnięciem z wody) pełna garść kropelek czekoladowych [ czekolada starta na tarce] Piekarnik nagrzać do 180 stopni.Cukinię umyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, odcisnąć z nadmiaru wody.W osobnych miskach wymieszać suche i mokre składniki. Do suchych(...)wlać mokre , dodać cukinię i czekoladę i energicznie wymieszać łyżką.Ciasto przełożyć do papilotek/silikonowych foremek i piec muffiny przez około 30 minut
Moje domowe kucharzenie/margaryny 120g cukru 1 jajko (małe) 70g mąki pszennej 100g płatków gryczanych 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej 1 szczypta soli Dodatkowo: 30-40g czekolady W dużej misce zmiksować masło/margarynę - ze szczyptą soli i cukrem. Ciągle mieszając - wbić jajko i następnie wsypać mąkę, płatki, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną. Całość dokładnie(...)połączyć - najlepiej za pomocą dłoni. Na końcu do masy wmieszać średnio posiekaną czekoladę. Z ciasta formować kulki o wielkości orzecha włoskiego (można nie co mniejsze) i od razu układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. (Ciastek nie należy spłaszczać i pamiętać, aby zachować duże odstępy, ponieważ ciasteczka rozpłyną się na boki. Jeśli je pieczenie w kilku turach - surową
Di gotujeSEROWA: * twaróg mielony 3 x- 250 g * jajko – 1 szt * wanilia – 0,5 laski * drobny cukier – 50 g * mąka ziemniaczana – 1 płaska łyżka WARSTWA CZEKOLADOWA: * czekolada mleczna – 125 g * kakao – 1 łyżka * masło 82% – 100 g * cukier – 60 g * jajko – 1 szt * mąka pszenna – 50 g * soczyste czereśnie(...)warto! SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: WARSTWA SEROWA: Wszystkie składniki miksujemy na najniższych obrotach przez ok. 3 minuty – powinny być w temperaturze pokojowej . WARSTWA CZEKOLADOWA: W kąpieli wodnej roztapiamy masło z czekoladą i cukrem, lekko studzimy. Do masy dodajemy jajko, mąkę i kakao – dokładnie mieszamy. CAŁOŚĆ: Na dno foremki wyłożone papierem do pieczenia wylewamy 3/4 masy czekoladowej, przykrywamy ( nierówno ) masą serową
Ostra na Słodkozostawiamy jeszcze aż się dosuszą. Krem czekoladowy: · 250g serka mascarpone · 1 tabliczka gorzkiej czekolady · 2 płaskie łyżki cukru Serek mascarpone ubijamy aż będzie gładki, następnie dodajemy cukier i dalej ubijamy aż cukier się rozpuści. Czekoladę roztapiamy
Bazując na smakumąki 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 50 g kakao ¼ łyżeczki soli krem: 250 g drobnego cukru trzcinowego 500 ml pełnotłustego mleka 140 g gorzkiej czekolady połamanej na kawałki 50 g mąki kukurydzianej 2 łyżeczki mielonej kawy olejek waniliowy szczypta soli Wykonanie: Krem: Wszystkie składniki oprócz olejka waniliowego przełożyć do garnka i zagotować. Zmniejszyć ogień i podgrzewać cały(...)czas mieszając (przez 5 - 7 minut) aż czekolada się stopi a krem będzie gładki. Dodać olejek i szczyptę soli, wymieszać. Krem przełożyć do płaskiego naczynia, przykryć folią spożywczą, poczekać aż wystygnie a następnie wstawić do lodówki na co najmniej 3 godziny by stężał. Ciasto: W rondlu stopić masło, zestawić z gazu i dodawać kolejno cały czas ubijając olej, maślankę, kawę
Mama Gotujefrużeliną z dowolnych, ulubionych przez Was owoców. Przepis można wykorzystać w tortownicy o średnicy 21cm . Ciasto czekoladowe na śmietanie Składniki: 160g mąki pszennej 175g śmietany 18% 100g masła 100g czekolady (u mnie 2/3 gorzkiej i 1/3 mlecznej) 150g cukru trzcinowego 2 jajka 2 łyżki kakao 1 łyżka ekstraktu z wanilii 1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 płaskiej łyżeczki sody(...)oczyszczonej Wykonanie: - składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej - masło rozpuścić, dodać czekoladę, wymieszać, ostudzić - jajka roztrzepać z cukrem oraz ekstraktem z wanilii - do masy jajecznej dodać śmietanę, ostudzoną mieszankę czekoladową, składniki wymieszać - do osobnej miski przesiać mąkę pszenną, kakao, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną, składniki dobrze wymieszać - składniki suche przełożyć do składników mokrych, wszystko krótko wymieszać - formę
Smakołyki Berenikimokrymi za pomocą łyżki lub szpatułki i robić to krótko, tylko do połączenia składników. Masa powinna pozostać grudkowata, jednak bez widocznych surowych części mąki. SKŁADNIKI 100 g gorzkiej czekolady/ drobno pokrojonej 150 g masła 300 g mąki pszennej (2 szklanki) ³⁄₄ szklanki mleka ³⁄₄ szklanki cukru 3 łyżki kakao 2 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka posiekanych orzechów(...)włączoną funkcją grzanie góra/dół bez termoobiegu. Formę na muffiny wykładamy papilotkami. Do dużej miski przesiewamy mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Dosypujemy cukier i posiekane orzechy oraz czekoladę. Mieszamy. W rondelku rozpuszczamy masło, odstawiamy z ognia i zostawiamy do lekkiego przestygnięcia. Stopniowo, cały czas mieszając rózgą lub miksując dolewamy mleko i dodajemy jajka. Mieszamy, aż wszystkie składniki połaczą
cool and mintykażdej babeczce drążymy otwór, ja użyłam do tego celu łyżeczki. Krem: 400 ml śmietany 30% 2 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny 1/4 szkl. mleka 3-4 kostki czekolady ok 20 truskawek Żelatynę zalewamy mlekiem, odstawiamy na chwilę, a gdy spęcznieje rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem. pod koniec dodajemy ostudzoną żelatynę (ja najpierw dodaję(...)łyżki śmietany do żelatyny, mieszam i dopiero przelewam do reszty śmietany) oraz startą na wiórki czekoladę. W wydrążonych babeczkach umieszczamy pokrojone w plastry truskawki, na nie nakładamy łyżką bitą śmietanę. Pozostałe po drążeniu ciasto kruszymy i obsypujemy nim babeczki, lekko dociskając okruszki do śmietany i mini kopce kreta gotowe. Smacznego
Cynamonowe szczęściekostki masła 1 budyń 1,5 szklanki mleka 2-3 łyżki cukru pudru 2-3 łyżki kakao + kawa na poncz, świeże owoce do dekoracji i przełożenia ciasta, tabliczka gorzkiej czekolady na polewę, olej kokosowy (opcjonalnie) Biszkopty przygotowujemy według przepisu , można upiec go dzień wcześniej, żeby miały dużo czasu na ostygnięcie. Kawę zaparzamy wcześniej i odstawiamy do ostudzenia lub od razu(...)wyrównujemy brzegi szpatułką lub nożem. Jeśli mamy tyle miejsca w lodówce tort dobrze jest schłodzić. Ważne, żeby był przykryty, żeby nie nasiąknął innymi zapachami. W kąpieli wodnej rozpuszczamy gorzką czekoladę. Na koniec dodajemy łyżeczkę oleju kokosowego – dzięki temu polewa ma ładną konsystencję i lepiej zastyga. Z reszty kremu wyciskamy na tort ozdobne różyczki. Na środku układamy świeże owoce. Smacznego
Ciastkozercy