czekolada - 27946 przepisów (strona:763/1864)

Panna cotta z sosem truskawkowym 142

mleko pełne 3.2% * 50 g fruktozy * 2 łyżeczki żelatyny - do rozpuszczenia w zimnej wodzie * kilka łyżek zimnej wody Sos: * 1/3 paczki truskawek mrożonych * fruktoza - dałam łyżeczkę * 1/3 tabliczki gorzkiej czekolady Żelatynę rozpuściłam w wodzie, odstawiłam. Po ok. 15 minutach wymieszałam z mlekiem skondensowanym. W sumie to chyba nie musiałam w ogóle używać wody, tylko rozpuścić żelatynę w mleku. Śmietankę doprowadziłam(...)więc tak zrobiłam;) Rozlałam do 4 filiżanek, przestudziłam i włożyłam do lodówki. Na następny dzień (deser robiłam wieczorem) zrobiłam sos truskawkowy miksując rozmrożone truskawki z fruktozą  i rozpuściłam czekoladę w kąpieli wodnej. Polałam sosem i czekoladą i... czekałam na oklaski:D I prawie tak się stało, bo deser wzbudził wielki entuzjazm! Już myślę o wersji czekoladowej z kakao, malinowej

Zdrowa Kuchnia Sowy
Ciasteczka bakaliowo-czekoladowe 166

migdałów - również 50 g 100 g rodzynek - dałam mieszankę rodzynek*, żurawiny suszonej i moreli po 50 g skórki pomarańczowej i cytrynowej - dałam na oko 200 g gorzkiej czekolady - dałam 100 g 1 łyżeczka cynamonu - 1/2 łyżeczki 1 łyżeczka mielonych goździków - dałam kilka, ale mi się nie zmieliły 1 łyżeczka gałki muszkatołowej - dałam odrobinę 1,5 łyżeczki czarnego pieprzu - nie dałam(...)dietą strukturalną Orzechy i migdały wrzuciłam do blendera i posiekałam, skórkę pomarańczową i morele pokroiłam na kawałeczki. Wymieszałam w misce wszystkie składniki łącznie z przyprawami i dołożyłam stopioną czekoladę i miód. Tak jak napisała Feeriasmaków nie sposób było połączyć tej masy z mąką, bo za dużo tutaj suchych składników, mimo stopienia czekolady razem z miodem. Dolałam więc mleka i wtedy

Zdrowa Kuchnia Sowy
Jabłecznik bezglutenowy z polewą czekoladową - w dwóch odsłonach 184

też mi się bardzo podobało:) Przepis lekko dopasowałam do swoich potrzeb, czyli zmieniłam przede wszystkim mąkę pszenną na mix mąk bezglutenowych i zastąpiłam kupną polewę prawdziwą, czyli z czekolady i mleka. Składniki: * I wariant : 1 i 1/3 szklanki mąki: dałam najwięcej mąki jaglanej, mniej ryżowej i najmniej     zmielonego siemienia lnianego    II wariant(...)wcześniej:)   * 3 jajka * 1/3 szklanki ksylitolu * 4 spore jabłka * łyżka kakao * płaska łyżeczka sody, szczypta soli * cynamon, imbir, łyżeczka soku z cytryny Na polewę: * 80 g gorzkiej dobrej czekolady * mleko kokosowe Nastawiłam piekarnik na 170* C. Żółtka oddzieliłam od białek i utarłam z ksylitolem na gładką masę (sł).  Powoli dodałam do niej mąkę ryżową (o), sodę

Zdrowa Kuchnia Sowy
Brak tytułu 159

polewie. Już chwilę po otwarciu przesyłki, dwa opakowania zniknęły w mig. Dziewczynkom bardzo zasmakowały, a również zasmakowałam. Oto zjedzone już wafle: - wafle ryżowe w polewie truskawkowej - wafle ryżowe w czekoladzie mlecznej o smaku pomarańczy. Dla mnie super, smak rewelacyjny, świetne jako przekąska, np. do kawy. Dobre dla dzieci. I 2 kolejne smaki: - wafle ryżowe w czekoladzie mlecznej - wafle ryżowe(...)czekoladzie mlecznej o smaku cappuccino. Polecam Wszystkim te wafle. Kaloryczność 1 wafla to około 74 kcal, pisze około, bo wartość się waha w zależności od rodzaju, ale nie przekracza 78 kcal. Zawierają błonnik, który ma świetny wpływ na nasz układ pokarmowy. Lekka przekąska, dla każdego

kolorowotorcikowo
Wiśniowy torcik brownies z bitą śmietaną 122

Składniki na tortownicę śr. 26 cm 200g czekolady, po 100g gorzkiej i mlecznej 100 g masła 120 g cukru 4 łyżki mąki 5 jajek 2 szkl. wypestkowanych wiśni 300 ml kremówki 1/2 szkl cukru W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę, razem z masłem. Ubić jajka z cukrem, na jasną, puszystą masę. Dodać mąkę i czekoladę oraz wiśnie - delikatnie połączyć. Przelać

kolorowotorcikowo
Tarta śliwkowo - czekoladowa 188

Lublinie. Składniki: CIASTO: 125 g masła/margaryny 250 g mąki 70 g cukru odrobina wody NADZIENIE: 300 g śmietany 18 % 3 jajka 0,5 szkl. cukru 1/2 tabliczki  czekolady deserowej 300-350 g śliwek Wykonanie: Z masła. mąki, cukru - zagnieść szybko ciasto. By ułatwić zlepienie składników, możecie dodać odrobinę zimnej wody. Ciasto zlepić w kulę, zawinąć folią spożywczą, włożyć(...)lodówki. Śliwki umyć, wypestkować, zasypać 3 łyżkami cukru. Czekoladę zetrzeć na tartce o dużych oczkach. Śmietanę, jajka, cukier i czekoladę wymieszać. Ciasto rozwałkować, podsypując mąką. Przenieść ciasto, za pomocą wałka na formę do tarty ( posmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą ). Docisnąć brzegi, odciąć nadmiar ciasta. Na cieście ułożyć owoce. Zalać masą śmietanową. Piec w 170 stopniach C, około 60 minut

kolorowotorcikowo
Mleczny torcik na migdałowym spodzie 162

masła 150 g migdałów w słupkach 150 g herbatników kakaowych Masa: 250 ml mleka 400 ml kremówki 4 łyżki cukru 3 płaskie łyżki żelatyny 50 g mlecznej czekolady 3 łyżki mleka w proszku  Wykonanie: Masło rozpuścić, dodać pokruszone herbatniki i słupki migdałów. Masę rozłożyć w tortownicy ( śr. 20 cm ), ugnieść. Zapiec przez 10 minut w 180 stopniach C. Ostudzić(...)Żelatynę zalać wodą ( około 1/3 szkl. )- odstawić.  Mleko zagotować z cukrem. W gorącym mleku rozpuścić czekoladę i mleko w proszku. Odstawić do wystygnięcia. Kremówkę ubić na sztywną pianę. Żelatynę podgrzewać na małym ogniu - uważając, żeby się nie zagotowała. Mieszać - do rozpuszczenia. Płynną żelatynę przelać do mleka - wymieszać. Dodać ubitą kremówkę - połączyć. Masę przelać na migdałowy spód. Schłodzić w lodówce

kolorowotorcikowo
Czekoladowiec z bazylią 150

Budyń odstawiamy do ostudzenia Margarynę ucieramy z cukrem pudrem na puszystą, jasną masę. Do utartej margaryny dodajemy po łyżce zimnego budyniu. Gotową masą przekładamy placki. Do dekoracji: 200 g czekolady gorzkiej kilka listków bazylii zielonej dowolne owoce cukier puder Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Bazylię drobno posiekać. Bazylię połączyć z czekoladą. Polać ciasto. Pozostawić do zastygnięci. Na cieście ułożyć owoce

kolorowotorcikowo
Smoothie owsianka 252

Składniki: 3 łyżki  płatków owsianych 3/4 szkl. wody 1,5 szkl napoju waniliowego Alpro 3-4 kostki gorzkiej czekolady 1,5 banana Wykonanie: Płatki zalej wodą - gotuj 4-5 minut. Do gorących płatków dodaj czekoladę - niech się rozpuści. Lekko przestudź owsiankę. Do blendera przełóż owsiankę z czekoladą, dodaj pokrojone w cząstki banany oraz napój Alpro. Zmiksuj ! Smoothie owsianka gotowa

kolorowotorcikowo
Bananowy krem 173

Porcja dla 2 osób Składniki : 200 g serka mascarpone 2 duże dojrzałe banany 1,5 łyżeczki cukru pudru 5 łyżek granoli 100 g gorzkiej czekolady przyprawa do kawy i deserów KAMIS Wykonanie: Czekoladę połamać, rozpuścić w kąpieli wodnej. Do rozpuszczonej czekolady dodać granolę - wymieszać. Odstawić do wystygnięcia. Serek mascarpone utrzeć z cukrem pudrem. Banany obrać, rozgnieść  - dodać do serka

kolorowotorcikowo
Trufle daktylowo-morelowe 167

przyjaciółkę, mamę lub zrobić słodki prezent ukochanemu/ukochanej - wszak Walentynki tuż, tuż ! Składniki na około 15 sztuk: 20 suszonych daktyli bez pestki 15 suszonych moreli, np Bakalland 100 g gorzkiej czekolady 2 łyżki kakao do obtaczania: kakao, cukier puder Wykonanie: Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband(...)zwyczajnie nie mieć siły bakali zmielić, no i co ... w najgorszym przypadku, mikser zakończy żywot ! W garnku/ rondelku zagotowujemy szklankę wody, na garnku umieszczamy miskę. Do miski wrzucamy połamaną czekoladę. Czekamy aż się rozpuści - nie mieszamy w między czasie ! Do zmiksowanych owoców dodajemy 2 łyżki kakao oraz roztopioną czekoladę - wyrabiamy masę. Masę odstawiamy do ostygnięcia. Z masy formujemy trufelki. Gotowe

kolorowotorcikowo
Miętowo-czekoladowy torcik ( walentynkowy ) 211

wybaczyć jakość zdjęć, zmuszona byłam robić teraz, nocą ... Nie lubię tak ! Proponowany przeze mnie torcik to miętowo-czekoladowe połączenie. Ciekawi ?  Składniki: SPÓD: 250 g kruchych ciastek 100 g czekolady gorzkiej 70% 1 łyżka masła 200 ml jogurtu naturalnego 250 g serka ricotta 10 czekoladek-pastylek miętowych Goplana 2 łyżki cukru pudru 1 łyżka siekanej świeżej mięty 2 łyżki żelatyny(...)zimnej wody ponadto: galaretka truskawkowa truskawki, czekoladowe literki Wykonanie: Czekoladę połamać i rozpuścić w kąpieli wodnej, dodając łyżkę masła. Ciastka pokruszyć. Do okruchów ciastek dodać rozpuszczoną czekoladę - dokładnie wymieszać. Powstałą masą wyłożyć, dokładnie dociskając do brzegów formę serduszko ( u mnie jest to wkładka do tortownicy średnicy 26 cm). Tak przygotowany spód, wstawić do lodówki. Żelatynę zalać zimną wodą - odstawić. Miętowe

kolorowotorcikowo
Tort marchewkowy z orzechowym kremem 303

pszennej 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki imbiru 220 ml oleju rzepakowego 60 ml maślanki  2 jajka Krem: 160 g białej czekolady 200 ml śmietanki kremówki 30% 100 g mielonych orzechów laskowych Wykonanie: Tortownicę średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Obraną marchew zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. W miseczce połączyć(...)łyżki. Ciasto marchewkowe przełożyć do tortownicy, piec w 170 stopniach C około 50 minut. Upieczone ciasto ostudzić, przekroić na 3 blaty. Przygotować krem orzechowy. W kąpieli wodnej rozpuścić połamaną czekoladę. Śmietankę ubić na sztywno. Do rozpuszczonej, lekko wystudzonej czekolady, dodawać po łyżce ubitej śmietanki - delikatnie mieszać. Na koniec do kremu wsypać mielone orzechy - wymieszać. Blaty ciasta marchewkowego smarować kremem. Torcik

kolorowotorcikowo
Muffinki czekoladowe 260

200g mąki - 100g cukru - 2 czubate łyżki kakao - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 1/2 łyżeczki sody - szczypta soli - 2 jajka - 150 ml mleka - 3 łyżki rozpuszczonego masła - 80g gorzkiej czekolady Wykonanie: 1. Piekarnik nagrzewamy do ok. 180 st. C. Do formy na muffinki wkładamy papilotki. 2. Wszystkie sypkie składniki ciasteczek mieszamy razem. 3. W oddzielnym naczyniu roztrzepujemy jajka, mieszamy(...)mlekiem i masłem. 4. Czekoladę siekamy na drobne kawałki. 5. Sypkie składniki łączymy z płynnymi i mieszamy łyżka na jednolitą masę. 6. Dodajemy czekoladę i krótko mieszamy łyżką. 7. Nakładamy ciasto do foremek, do ok. 3/4 wysokości. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 25 minut. 8. Wyjmujemy z piekarnika i delikatnie wystawiamy z foremek do ostygnięcia. insertCookd("54912d1377fe7de93f890c9662874f02

Pasja Smaku
Muffinki czekoladowe z malinami 157

200g mąki - 100g cukru - 2 czubate łyżki kakao - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 1/2 łyżeczki sody - szczypta soli - 2 jajka - 150 ml mleka - 3 łyżki rozpuszczonego masła - 80g gorzkiej czekolady - 24 maliny Wykonanie: 1. Piekarnik nagrzewamy do ok. 180 st. C. Do formy na muffinki wkładamy papilotki. 2. Wszystkie sypkie składniki ciasteczek mieszamy razem. 3. W oddzielnym naczyniu roztrzepujemy jajka(...)mieszamy z mlekiem i masłem. 4. Czekoladę siekamy na drobne kawałki. 5. Sypkie składniki łączymy z płynnymi i mieszamy łyżka na jednolitą masę. 6. Dodajemy czekoladę i krótko mieszamy łyżką. 7. Do każdej foremki nakładamy łyżkę masy, na niej kładziemy po 2 maliny i zakrywamy drugą łyżką masy owoce. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 25 minut. 8. Wyjmujemy

Pasja Smaku