czekolada - 27946 przepisów (strona:758/1864)

Makowiec bez jajek i glutenu 203

odrobinę dociskając. Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 o C(T), piec około 50 – 55 minut. Upieczony makowiec pozostawić w formie do całkowitego wystudzenia. Wystudzony można polać roztopioną czekoladą, polewą karobową lub lukrem ksylitolowym, ozdobić suszonymi owocami, orzechami albo np. pestkami granatu. Smacznego! Mak nie wymagać będzie gotowania, jeśli zostanie wcześniej namoczony. Wówczas koniecznym będzie odlanie maku na sitku(...)dosłodzić cukrem kokosowym lub ksylitolem. Jeśli chcemy uzyskać wyższe ciasto należy upiec je w formie o mniejszej powierzchni, a pieczenie odpowiednio wydłużyć. Do polania ciasta użyłam 60 g gorzkiej czekolady (82% kakao) roztopionej w kąpieli wodnej wraz z łyżeczką oleju kokosowego

Even Better Food
Trufelki 152

mąki pszennej, 3 łyżki miękkiego masła, 1 żółtko, 1 łyżka zmielonej kawy, 20 ml rumu, 25 - 30 ml spirytusu, 100 ml tartych migdałów, do obtoczenia „posypka”: kakao, strata czekolada, starte migdały, starte orzechy Zagotować i chwilę gotować cukier z mlekiem, dodać kawę, zamieszać. Odstawić do ostudzenia. W oryginalnym przepisie, kawę dodaje się później. Mąkę uprażyć. Przesiać. Żółtko utrzeć z masłem(...)Wlać mleko z cukrem, wymieszać, wsypać mąkę, dodać rum i spirytus, wsypać migdały i wyrobić. Na talerzu rozsypać kakao, orzechy, migdały lub czekoladę. Następnie łyżką nabierać kawałki ciasta, kłaść na talerzu i obtaczając w „posypce” formować kulki. Odstawić do lodówki na 2 godziny. zastawa

królestwo garów
Ciasteczka z kawałkami czekolady 126

pokrojone w kostkę, cukier białym cukier brązowy, cukier waniliowy i jajko. Mieszamy mieszadłami do wyrabiania ciasta. Dodajemy mąkę, sodę, proszek do pieczenia, sól i znów mieszamy. Wyłączamy mikser, dodajemy czekoladę rozdrobnioną (na desce siekam ją nożem). Na blachę do pieczenia wykładam papier. Z ciasta formuję rękami kulki wielkości orzecha laskowego, spłaszczam je i układam w odległości około 4 centymetrów. Piekę(...)temperaturze 180 stopni przez 15 minut.   Artykuł Ciasteczka z kawałkami czekolady pochodzi z serwisu Moja Qchnia Pełna Smaku

MojaQchnia.pl
Odchudzony deser Oreo w słoiczku 1442

słoiczki widoczne na zdjęciu. Spróbujcie! Składniki: – 500g serka naturalnego (twarogowego lub takiego na kanapki) – 1 opakowanie ciasteczek Oreo (176g) – 1 banan *opcjonalnie: roztopiona gorzka czekolada, dodatkowy cukier/ksylitol 12 ciastek Oreo otwieramy, ściągamy nożem biały środek (nadzienie) i umieszczamy wraz z serkiem w misie blendera. Miksujemy na gładki krem. Dodajemy pokrojonego na grubsze plastry banana, miksujemy. Po wydrążeniu(...)chcemy. Pozostałe 16 ciasteczek umieszczamy w woreczku strunowym i rozdrabniamy (tłuczkiem lub ręką) na kawałeczki. W słoiczkach na dnie umieszczamy po kolei: rozdrobnione ciasteczka, następnie masę serową, roztopioną gorzką czekoladę (jeśli zdecydowaliśmy się jej użyć), kolejną warstwę ciasteczek, masę serową, rozdrobnione ciasteczka i dekorujemy przekrojonym na pół ciasteczkiem Oreo. Przechowujemy w lodówce. Smacznego! Artykuł Odchudzony deser Oreo w słoiczku pochodzi

Be Fit Be Strong
Ciasto "cycki murzynki" 383

żółtek  6 łyżek cukru  3 łyżki mąki  Dodatkowo: rodzynki  biszkopciki  białe wino lub woda+sok z cytryny+cukier do nasączania  100 g czekolady deserowej 300 g dżemu brzoskwiniowego 50 g masła  Przygotowanie:  Biszkopt: Białka ubić na sztywno, dodać cukier i dalej ubijać. Do ubitej piany dodawać po 1 żółtku cały czas(...)zmiksować na gładką masę. Ostudzony biszkopt posmarować dżemem, przykryć ciastem makowo-kokosowym, na to wyłożyć krem, nasączone biszkopty, każdy  udekorować rodzynką, polać rozpuszczoną i wymieszaną z masłem czekoladą. Schłodzić w lodówce. SMACZNEGO!!! Inspired by  http://mojetworyprzetwory.blogspot.com/2012/02/cycki-murzynki.html

Malinowo w kuchni
MORELOWE SERNICZKI Z PATELNI 254

siemienia lnianego (ok. 5 g) 1 jajko rozmiar L 4 suszone morele (ok. 30 g) 1 płaska łyżeczka oleju kokosowego (ok. 5 g) Do ozdoby: 10 g gorzkiej czekolady - 1 duża kostka; 1 suszona morela (ok. 7 g) 1. Twaróg wymieszałam widelcem z jajkiem. Dodałam płatki, kaszę, siemię i pokrojone drobno morele. Wszystko pomieszałam i zostawiłam na kilka minut(...)patelni rozgrzałam olej. Smażyłam małe placuszki na małym ogniu do zarumienienia. Uwaga przy przewracaniu na drugą stronę - placuszki są delikatne. 3. Serniczki udekorowałam pokrojoną morelą i posiekaną kostką gorzkiej czekolady. SMACZNEGO! Wartość odżywcza* porcji: 456 kcal 31,8 g białka 18,4 g tłuszczów (w tym 8,5 g tłuszczy nasyconych) 44,3 g węglowodanów

Vroblewska-fitlife
Ciasto makowe z czekoladą, migdałami i kremem mascarpone (tort) 193

szklanki mleka do zaparzenia maku 1 szklanka cukru 3 łyżki bułki tartej (płaskie) 2 łyżki zmielonych herbatników (można zastąpić bułką tartą)  50g migdałów (bez skórki) 30g gorzkiej czekolady 5-6 jajek 1 łyżeczka proszku do pieczenia (płaska) 3 łyżki soku z cytryny kilka kropel aromatu migdałowego Krem: 300g serka mascarpone 150g śmietanki kremówki 30% 60g cukru pudru 1 łyżka(...)białości i połączyć z sokiem  z cytryny oraz aromatem migdałowym. Do masy żółtkowej stopniowo dodawać mak, bułkę tartą, herbatniki, proszek do pieczenia, drobno posiekane migdały i startą czekoladę. Całość dokładnie wymieszać i na końcu delikatnie połączyć z białkami ubitymi na sztywną pianę. Ciasto przełożyć do formy wysłanej papierem do pieczenia i wstawić do średnio rozgrzanego piekarnika. Piec

Di gotuje
Napoje z masłem migdałowym 224

albo pesto). Poza migdałami, do smoothie dodajemy kakao, banana i szpinak. Całość ma dość niezachęcający, lekko błotny kolor ale jest naprawdę przepyszne! Druga propozycja, idealna na zimę to gorąca czekolada migdałowa. Wyjątkowego smaku nadają jej suszone śliwki. Pyszny zimowy, rozgrzewający napój, na śniadanie lub gdy potrzebny jest energetyczny kop w ciągu dnia. Czekoladowe smoothie migdałowe z bananem szpinakiem 2 szklanki(...)mleko, wycisnąć dobrze migdały. Wyciśnięte migdały można użyć do pesto albo do ciasteczek. Mleko migdałowe, szpinak, masło migdałowe, kakao i miód umieścić w blenderze i całość dobrze zmiksować. Gorąca czekolada migdałowo-śliwkowa 1½ szklanki gorącej wody 3 suszone śliwki (najlepiej je namoczyć wcześniej na 10 minut w gorącej wodzie, żeby były bardziej miękkie i się lepiej zmiksowały) 1 czubata łyżka

Cooking for Emily
Owsiano-razowe ciasteczka z czekoladą 178

szklanki mielonych orzechów włoskich 3 łyżki sezamu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 0,5 szklanki cukru trzcinowego 2 łyżki miodu 100g masła 2 małe jajka 50g posiekanej gorzkiej czekolady Miód, masło i cukier rozpuścić w rondelku, ostudzić. Dodać jajka, roztrzepać. Płatki, sezam, orzechy, mąkę i proszek wymieszać, wlać płynne składniki, doda czekoladę, wymieszać na gęste, lekko klejące ciasto. Z ciasta

Obiad gotowy
Jogurtowo-czekoladowe ciastka 167

szklanki greckiego jogurtu 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka gorzkiego kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego szczypta soli 100 g posiekanej gorzkiej czekolady Przygotowanie: 1. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni 2. Mieszamy jajko z cukrem i wanilią do uzyskania gładkiej konsystencji 3. W osobnej misce mieszamy mąkę, kakao, sól, proszek do pieczenia, dodajemy jajko(...)wymieszane z cukrem 4. Do masy dodajemy jogurt, jeśli ciasto jest bardzo gęste można dodać więcej jogurtu, mieszamy 5. Do masy dodajemy posiekaną czekoladę, mieszamy 6. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia układamy kulki z ciasta, pozostawiamy między nimi ok 3 cm wolnej przestrzeni, lekko spłaszczamy i pieczemy ok 10 minut, studzimy na kratce

Słodki Kompromis
Churros z sosem czekoladowym 135

szczypta soli 2 łyżki cukru 125 g mąki pszennej 3 jajka ¾ szklanki cukru pudru 3 łyżeczki cynamonu olej do smażenia ok 1 l Sos czekoladowo-kawowy 150 g gorzkiej czekolady 125 ml śmietany 30 % 60 ml mleka 60 ml espresso Przygotowanie: 1. Wodę, masło, 2 łyżki cukru i szczyptę soli zagotowujemy w średniej wielkości rondelku, kiedy zacznie wrzeć dodajemy mąkę(...)być lekko ciepła  4. Do masy wbijamy kolejno jajka, miksujemy za pomocą miksera do uzyskania gładkiej masy 5. Sos czekoladowy - wszystkie składniki umieszczamy w rondelku, podgrzewamy wolno aż czekolada zupełnie się rozpuści, na koniec dolewamy espresso, mieszamy, sos utrzymujemy w cieple, ponieważ zimny gęstnieje 6. W szerokim rondlu podgrzewamy olej, idealna temperatura smażenia to ok 175 stopni

Słodki Kompromis
Ciastka czekoladowe z ziarnami kakaowca 210

cukru trzcinowego muscovado  szczypta soli białka z 3 jaj 310 g mąki pszennej 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 50 g kakao 250 g czekolady 60% 60 g prażonego ziarna kakaowca    Przygotowanie:   1. Za pomocą miksera mieszamy miękkie masło z cukrem i solą 2. Dodajemy białka, wlewamy je do masy małymi porcjami, cały(...)czas miksujemy 3. Pozostałe sypkie produkty mieszamy ze sobą i przesiewamy przez sito, następnie dodajemy do masy i dokładnie mieszamy 4. Czekoladę siekamy na kawałki i dodajemy razem z ziarnem kakaowym do masy 5. Z ciasta formujemy walec, zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na ok 30 min 6. Schłodzone ciasto kroimy w plastry i rozkładamy na blaszce

Słodki Kompromis
KOKOSOWY SERNICZEK Z PATELNI 194

się nada (ok. 20 g) 2 jajka rozmiar L 1 łyżka ksylitolu (ok. 10 g) 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki oleju kokosowego/rzepakowego (ok. 3 g) 2 kostki gorzkiej czekolady (ok. 20 g) 2 płaskie łyżki dżemu z wiśni (ok. 30 g) 1. W misce roztrzepałam jajka z ksylitolem i sodą oczyszczoną. 2. Jajka wymieszałam z twarogiem, mąką(...)najmniejszym ogniu pod przykryciem, kilka minut do uzyskania złotego koloru. 4. Podzieliłam na 8 części (4 części stanowią jedną porcję) i udekorowałam swoją połowę posiekaną grubo kostką gorzkiej czekolady i łyżką domowego dżemu z wiśni. SMACZNEGO ! Wartość odżywcza* porcji: 314 kcal 17,4 g białka 17,7 g tłuszczów

Vroblewska-fitlife
Panforte czekoladowe. 175

mielonego białego pieprzu 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu 1/4 łyżeczki soli 85 g mąki pszennej 2 łyżeczki kakao 130 g cukru 230 g miodu 30 g masła 100 g gorzkiej czekolady      Orzechy i migdały osobno prażymy na patelni lub w piekarniku (na złoto). Chłodne orzechy, migdały, suszone i kandyzowane owoce, przyprawy, mąkę oraz kakao mieszamy w sporej misce(...)Cukier, miód i masło przekładamy do rondelka i podgrzewamy do wrzenia, a następnie gotujemy około 3 minut- syrop powinien osiągnąć temperaturę 120°C. Teraz wrzucamy połamaną w kostkę czekoladę i podgrzewamy mieszając do jej rozpuszczenia. Masę wlewamy do bakalii i mieszamy do połączenia, a następnie przekładamy do formy. Wierzch ciasta dociskamy i wygładzamy zwilżonymi wodą dłońmi. Pieczemy 40-45 minut

Rozpustne gotowanie
Czekoladki z orzeszkami ziemnymi i solą morską 251

morską – szybko się je robi a jeszcze szybciej znikają :) Przepis pochodzi z ostatnio recenzowanej książki „Moje Wypieki. Całkiem nowe przepisy”. Składniki na czekoladki: – 100 g czekolady gorzkiej – 100 g czekolady mlecznej – 200 g orzeszków ziemnych solonych

Kuchenne Wariacje

Proponowane wyszukiwania