Wymieszać. Tortownicę o średnicy 18 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wysypać masę, dokładnie rozprowadzić i docisnąć do dna. Schłodzić w zamrażarce na czas przygotowania masy. Masa: 1 tabliczka gorzkiej czekolady 1/2 szklanki mleka 3 średnie banany 400 g mleczka kokosowego schłodzonego całą noc w lodówce 1 łyżka erytrolu zmielonego na puder 2 łyżeczki żelatyny + woda do przykrycia Czekoladę
Chocolate Muffin Blogciasto rano, przed pracą, a po powrocie piekłam ciasteczka. To rozwiązanie okazało się dla mnie naprawdę bardzo korzystne. Wyszły bardzo smaczne. Składniki na około 60 sztuk: – 100g białej czekolady – 120 g masła – 120 g cukru – 2 jajka – skórka otarta z jednej cytryny + sok z połowy cytryny (dodałam sok z całej cytryny) – 360 g mąki(...)łyżeczka proszku do pieczenia – szczypta soli – 1 łyżka cukru pudru do obtoczenia Masło rozpuszczamy na najmniejszym gazie. Do rozpuszczonego dodajemy czekoladę, mieszamy do momentu jej rozpuszczenia i odkładamy do lekkiego schłodzenia. W tym czasie ubijamy jajka z cukrem i solą na jasną i puszysta masę. Ubijałam około 5 minut. Do masy dodajemy skórkę i sok z cytryny, znów
Relaxtimejestem zwolenniczką wszelkich płatków, granoli, bakalii, etc. Nie ma dnia, w którym nie jadłabym czegoś w tym stylu. Poniżej moje kolejne odkrycie: słodka za sprawą daktyli, krówek i białej czekolady mieszanka, przełamana cierpkością owoców goji. Z chrupiącymi ziarnami dyni i migdałów. Polecam :-) Muesli Składniki (1 duży słoik) 500 g mieszanki ulubionych płatków opakowanie jagód goji (70 g) 100 g migdałów(...)garść siemienia lnianego 100 g pestek dyni 150 g suszonych daktyli, pokrojonych na kawałki 100 g groszków z białej czekolady 75 g surowego ziarna kakao 50 g mini krówek * Wymieszać, przesypać do słoika. Gotowe :-) * te krówki wyglądają
Słodkie inspiracjecukru białego 1 duże jajko łyżeczka ekstraktu z wanilii łyżeczka proszku do pieczenia duża szczypta soli 125 g mąki pszennej 90 g mąki pszennej razowej 125 g posiekanej czekolady (u mnie gorzka i mleczna, pół na pół) Masło ubić z cukrem i cukrem trzcinowym. Dodać jajko, zmiksować. Dodać ekstrakt z wanilii, proszek, sól, oba rodzaje mąki i zmiksować. Wmieszać czekoladę
Słodkie inspiracjeschłodzonej śmietany 36% 250 g mascarpone łyżka cukru pudru Śmietankę ubić na sztywno, dodać mascarpone i cukier, zmiksować. Ponadto puszka masy krówkowej 10 krakersów, pokruszonych tabliczka gorzkiej czekolady, startej na tartce Biszkopt przekroić na pół. Ułożyć w tortownicy, wyłożonej papierem do pieczenia i zapiąć obręcz. Nasączyć połową przygotowanego ponczu. Wyłożyć masę budyniową na środek i rozsmarować, posypać pokruszonymi krakersami. Włożyć(...)połową biszkoptu i go nasączyć. Schłodzić w lodówce przez 2 h. Następnie wyjąć tort z tortownicy, ułożyć na paterze i posmarować z wierzchu i boków masą śmietanową. Posypać startą czekoladą i ponownie schłodzić w lodówce (najlepiej przez całą
Słodkie inspiracjeformy i schłodzić w lodówce. Masa serowa 2 jajka pół szklanki cukru łyżka cukru z wanilią 500 g tłustego serka 150 g borówek, zmiksowanych łyżka mąki ziemniaczanej tabliczka białej czekolady borówki do dekoracji Jajka ubić z cukrem i cukrem z wanilią. Dodać serek, borówki, mąkę i zmiksować. Wylać na przygotowany spód. Piec w 180 st. C przez(...)wystudzeniu polać rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą i udekorować borówkami
Słodkie inspiracjepierwszy wypiek, do którego wykorzystałam przygotowany wczoraj krem speculoos. Ciasto piekłam wieczorem, dziś rano zdążyłam zrobić zdjęcia i już wszystko zjedliśmy (we dwójkę ;)). Polecam! Składniki 200 g gorzkiej czekolady 70% 200 g masła 3 jajka 120 g drobnego cukru 120 g mąki kilka łyżek kremu speculoos odrobina mleka Blaszkę o wymiarach 20x20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać(...)Roztopić czekoladę z masłem (nie podgrzewać zbyt długo), ostudzić. Jajka ubić na puszystą pianę razem z cukrem (około 10 minut), następnie wymieszać z ostudzoną masą czekoladową. Na koniec delikatnie połączyć z przesianą mąką. Masę wylać do przygotowanej blaszki. Krem wymieszać z mlekiem, aby był bardziej płynny, wylać na wierzch ciasta i zrobić za pomocą patyczka do szaszłyków "esy-floresy" ;) Piec
Słodkie inspiracjetego stopnia, że mam już kilka pomysłów na kolejne wersje. Żałuję tylko, że zrobiłam je w tak małej ilości - spokojnie możecie podwoić ilość składników. Składniki Ciasto 100 g białej czekolady 125 g masła 2 duże jajka 50 g cukru z wanilią 75 g mąki pszennej 4 batoniki Twix Czekoladę połamać na kawałki, włożyć do garnuszka razem z masłem i rozpuścić
Słodkie inspiracjewody 2 duże jajka 100 g mąki pszennej 50 g wiórków kokosowych szczypta soli 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 30 ml czerwonego wina tabliczka gorzkiej czekolady płatki kokosa do posypania Masło, cukier, cukier z wanilią, kakao i wodę zagotować. Przestudzić. Do chłodnej masy wbić żółtka, wsypać mąkę z wiórkami, proszkiem do pieczenia, wlać wino i wymieszać. Białka ubić(...)ciasta i wymieszać delikatnie, ale dokładnie. Ciastem napełniać foremki do muffinek do 3/4 wysokości. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 20 min. Po wystudzeniu polać rozpuszczoną czekoladą i posypać płatkami kokosa
Słodkie inspiracjeZapraszam na pyszny, lekki sernik o smaku białej czekolady. Smak tak naprawdę zależy od użytej odżywki białkowej. Często pytacie czy można ją zastąpić lub pominąć. W tym przepisie zalecałabym jednak, aby z niej nie zrezygnować. Ciasto jest naprawdę cudowne, smakuje jak z najlepszej cukierni :) Spód : 1 szklanka płatków owsianych 2 łyżki otrębów owsianych 2 łyżeczki kakao 2 płaskie(...)Schłodzić na czas przygotowania masy. Masa : 2 opakowania serka kremowego np Mój Ulubiony, ok 400 g 1 opakowanie serka homogenizowanego, 200 g 2 miarki odżywki białkowej o smaku białej czekolady, 60 g 1 i 1/2 łyżeczki żelatyny 1 łyżka miodu 1 szklanka świeżych malin Serki zmiksować z odżywką i miodem. Żelatynę zalać wodą do pokrycia, gdy napęcznieje rozpuścić
Chocolate Muffin Blogsłońcem! Składniki: -50g kaszy pęczak -duża łyżka ricotty -łyżeczka kakao -ok. 100g śliwek (mrożonych lub świeżych) -4 łyżki mleka -słodzik (u mnie stewia) -kostka gorzkiej czekolady Wykonanie: Kaszę gotujemy według przepisu na opakowaniu. W tym czasie rozmrożone lub świeże śliwki kroimy w kosteczkę, wrzucamy na patelnię, podlewamy odrobiną wody, przykrywamy pokrywką i dusimy(...)jakiś czas mieszając. Gdy kasza wchłonie wodę (nadmiar odlać) dodajemy mleko, ricottę, słodzik i kakao. Dokładnie mieszamy. Do garnka przekładamy śliwki, dodajemy pokruszoną czekoladę, a następnie całość przelewamy do miseczki. Gotowe! Całość zawiera ok. 370 kcal. Smacznego
Gawron w rosolemasła 210 g pszennej mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 40 g skrobii kukurydzianej 30 g kakao 60 g cukru 375 ml serwatki ½ łyżeczki soli Czekoladowa polewa 50 g czekolady 2 łyżki śmietanki 4 łyżki golden syropu Dodatkowo waniliowe lody maliny Miękkie masło zmiksuj z cukrem i solą na puszysto. Dodaj żółtka i zmiksuj masę. Wlej serwatkę, wsyp mąkę przesianą(...)Ostygnięte gofry powinny być sztywne i chrupiące. Studź gofry na metalowej kratce. Nie układaj jeden na drugi, bo wtedy dobrze nie odparują i będą gumowe. W kąpieli wodnej wymieszaj czekoladę ze śmietanką i syropem. Wlej polewę do miseczki. Podaj ostudzone gofry z lodami i owocami polane czekoladowym sosem. The post Gofry czekoladowe chrupiące appeared first on Blog kulinarny
codojedzeniawaniliowego (Polski Koszyk) 1 łyżeczka ksylitolu 1 łyżeczka masła orzechowego 1 łyżka rodzynek (Polski Koszyk) garść mrożonych/świeżych malin 1 łyżka migdałów (Polski Koszyk) kostka surowej czekolady o smaku cappucino (Polski Koszyk) Przygotowanie: Do rondelka wlej mleko, wsyp płatki owsiane, dodaj mak, aromat waniliowy, masło orzechowe, ksylitol oraz rodzynki. Wymieszaj i gotuj do momentu uzyskania półgęstej konsystencji(...)Gotową owsiankę przełóż do miseczki, dodaj owoce, migdały i kostkę czekolady
Zdrowie na języku :Pmasła 150 g cukru trzcinowego muscavado 80 ml śmietanki kremowej 30% lub 36% 80 ml jogurtu naturalnego 2 średnie lub duże jajka kropelki czekoladowe lub zamiennie posiekana czekolada Sposób przygotowania: Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Przygotować formę na muffiny i wyłożyć je papilotkami lub kartonową obrączką. Do większej miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Wymieszać z solą oraz(...)jednolitą masę, nie ubijać. Dodać szklankę czekoladowych kropelek. Połączyć obydwie masy, delikatnie i krótko mieszając łyżką. Rozłożyć ją po równo w każdą papierową papilotkę. Posypać kropelkami czekoladowymi lub posikaną czekoladą. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około 22 - 25 minut do tzw. „suchego patyczka”. Babeczki wyjąć z formy i ułożyć na metalowej kratce do wystudzenia
Pyry na Gazpieczenia 2 jajka 150 g cukru trzcinowego 100 ml oleju rzepakowego 60 ml jogurtu naturalnego dodatkowo: 42 g budyniu czekoladowego (proszek) 350 ml mleka polewa: 70 g ciemnej czekolady (57%) 40 g masła suszone banany 300 ml mleka zagotować. W pozostałym mleku rozmieszać budyń, wlać do gotującego się mleka. Gotować jeszcze chwilę, cały czas mieszając. Ostudzić. Banany zmiksować blenderem(...)Piec w 170 st. C. przez 1 godzinę. Przestudzić w formie przez 15 minut, następnie wyłożyć na kratkę do góry spodem i zostawić do całkowitego ostudzenia. Masło rozpuścić z czekoladą w garnuszku na małej mocy palnika. Polać ciasto, udekorować plasterkami suszonych bananów. Smacznego! Jedyne zmiany w stosunku do oryginały to rodzaj mąki (nie miałam na stanie jęczmiennej) i smak budyniu
Pożeraczka, czyli raz adobrze