czekolada - 27946 przepisów (strona:757/1864)

Mazurek czekoladowo-orzechowy bez pieczenia. 225

musu czekoladowego. A przy tym jest bardzo szybki w przygotowaniu, dlatego właśnie tak go polubiliśmy. Składniki: Spód: 270 g ciasteczek 75 g masła 75 g migdałów Nadzienie: 200 g czekolady z orzechami 500 g śmietanki 36% jajko łyżka cukru łyżeczka żelatyny Przygotowanie:  Ciasteczka i migdały mielimy w malakserze, dodajemy roztopione masło i dokładnie wyrabiamy. Otrzymaną masą wylepiamy formę, wyłożoną(...)wstawiamy na 30 min do zamrażalnika.  Jajko z cukrem ubijamy na parze wodnej na białą puszystą masę. Do jajka dodajemy drobno posiekaną czekoladę i nagrzewamy, aż czekolada nam się roztopi. Po tym studzimy. W osobnej miseczce ubijamy śmietankę. Śmietankę po trochę naraz dodajemy do masy jajeczno-czekoladowej i ostrożnie mieszamy łyżką. Do masy dodajemy rozpuszczoną we wrzątku żelatynę, mieszamy

Kuchnia Łukasza
2 w 1 czyli ucieraniec jablkowy i muffiny za jednym zamachem 218

zrobic wiekszy, wystarczy podwoic ilosc skladnikow i wziasc brytfanke kwadratowa. Na koniec , kiedy placek ostygnie, wyjmujemy z tortownicy badz blachy, posypujemy cukrem pudrem lub polewamy rotopiona na parze czekolada … A teraz muffiny . Te same skladniki co na placek. Ta sama procedura wykonania ciasta. Dodatkowo potrzebne nam beda foremki papierowe do muffinow oraz drobinki czekolady na ozdobe, rowniez marmolada twarda. Rozkladamy(...)brytfankach foremki zapelniamy do polowy ciastem na srodek ciasta dajemy delikatnie pol lyzeczki twardej marmolady owocowej i przykrywamy dwoma lyzkami ciasta.Posypujemy czekolada i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy tak samo jak placek. Moze troszke krocej ale musimy muffinki obserwowac. Polecam foremki na duze muffiny. Taka jedna duza porcja dla dziecka. Dorosly do kawy placek..a dziecko ...tez placek tylko

Z Kuchni Do Kuchni
Pączki w kokosowej obręczy 147

smażenia marmolada twarda kubek firmy JAMAR (http://jamar.pl/nasze-produkty/przetwory-owocowe/) cukier puder do posypania lub lukier (1 szklankę cukru pudru rozprowadzić z 2 - 3 łyżkami gorącej wody) owoce kansyzowane, czekolada – rozpuscic w kapieli wodnej, kokos Wy konianie- Mąkę pszenną przesiać i zmiesza ć z rozczynionymi wcześniej drozdzami. Dodać pozostałe składniki i wyrobić, pod koniec dodając rozpuszczony tłuszcz. Wyrabiać kilka minut(...)głębokim tłuszczu po obu stronach, na złoty kolor. Wyjąć, osączyć na bibule, posypać cukrem pudrem lub udekorować lukrem, posypa ć wiórkami czekoladowymi, skórką kandyzowanej pomarańczy. .. Można roztopi ć czekolad ę obotoczy ć ni ą pączka i do czekolady “przykeli ć ” kokos- to dla wymagających ł asuchow! Smacznego!!! Podawać z gorącą herbatką

Z Kuchni Do Kuchni
Pyszne ciacho o czekoladowym serduszku 146

Skladniki Na masę biala -3 c zekolady biale -1/3 szklanki mleka -pol litra smietanki kremowej 36 % Na mase ciemna -3 czekolady mleczne z kokosem lub bez -1 czekolada gorzka -1/3 szklanki mleka -pol litra smietanki kremowej 36 % Na biszkopt czekoladowy -5 jaj -3/4 szklanki cukru -3/4 szklanki maki pszennej -1 i ½ lyzki kakao -1 lyzeczka proszku(...)litra smietany dodajemy nasza roztopiona i zimna biala czekolade , miksujemy i tym sposobem powstaje masa biala. To samo z robimy z drugim pol litra smietany- ubijamy i dodajemy nasze czekolady ciemne. Tym sposobem powstaje masa czekoladowa.   Przekladamy biszkopt. Na spod dajemy jeden placek biszkopta, smarujemy masa ciemna, ukladamy na wierzchu biszkopty do tiramisu i spryskujemy je esencja kawowa

Z Kuchni Do Kuchni
Super P ! idzie do szkoły 161

się preferencjami smakowymi klientów. Tym, co od wielu lat wyróżnia ich na rynku jest doskonały smak cukierków. Uzyskują go dzięki stosowaniu wyłącznie najlepszych składników takich jak naturalne soki, doskonała czekolada i prawdziwy miód. Logo „Pszczółki” jest symbolem najwyższej jakości produktów. Poza zapleczem technologicznym, firma przywiązuje ogromną wagę  do kwestii zasobów ludzkich, zatrudnijąc specjalistów, których wysoki poziom kwalifikacji gwarantuje najlepszą(...)pierwszy , to po rozgryzieniu .. następuje pozytywne zdziwienie i lekka gęsia skórka, dreszczyk emocji, pojwia się na całym ciele!   Tak ...są to wyjątkowe cukierki .. Oblane wysokiej jakości mleczną czekoladą, skrywają w sobie chrupiącego karmelka i owocowe mięciutkie , lekko kwaskowate wnętrze, tak dobre... że niemal natychmiast sięgamy po...karmelka następnego..Za każdym razem po inny przedmiot. Raz po fizykę

Z Kuchni Do Kuchni
Magic Kiss 152

się preferencjami smakowymi klientów. Tym, co od wielu lat wyróżnia ich na rynku jest doskonały smak cukierków. Uzyskują go dzięki stosowaniu wyłącznie najlepszych składników takich jak naturalne soki, doskonała czekolada i prawdziwy miód. Logo „Pszczółki” jest symbolem najwyższej jakości produktów. Poza zapleczem technologicznym, firma przywiązuje ogromną wagę  do kwestii zasobów ludzkich, zatrudnijąc specjalistów, których wysoki poziom kwalifikacji gwarantuje najlepszą(...)jeśli będę je kupowała na wagę, to na pewno kolor żółty będzie przeważał w całości !  Choco jest charakterystycznie dojrzałe i pewne siebie, a Latte delikatne i godne uwagi. Czekolada jest najwyzszej jakości, pralina ma dość grube ścianki . Ja odgryzam zawsze spód, tak mam odkąd pamiętam.  Spód jest gruby, fabryka nie żałuje czekolady konsumentom. A nadzienia jest...po same

Z Kuchni Do Kuchni
Miodowo-ziarenkowy deser 169

który przenosi każdego w głąb siebie, po to tylko, by odszukać przykurzone gdzieś na dnie każdego z nas, pokłady energii, by je obudzić i zaprosić do życia...Ziarno,miód,czekolada...rozmarzyć się wypada! Dlatego dziś przygotuję deser z wykorzystaniem ziaren oraz Podkarpackiego Miodu Spadziowego ChNP. Nie mogłam się powstrzymać, mieszam w Rzeszowie, nie mogłam dokonać innego wyboru! Wykorzystałam trzy rodzaje(...)wymieszanego z otrębami pszennymi -5 śliwek suszonych -pół szklanki sułtańskich rodzynek -1 duża dojrzała i soczysta brzoskwinia -1 łyzka kakao -filiżanka Podkarpackiego Miodu Spadziowego ChNP Na polewę wystarczy mleczna czekolada z całymi orzechami laskowymi rozpuszczona na parze. Wykonanie Wszystkie ziarna, wsyp do misy dołóż rodzynki sułtańskie, musli z otrębami, oraz pokrojone w paski suszone śliwki.  Obierz brzoskwinię, pokrój niedbale

Z Kuchni Do Kuchni
Ziarenkowy deser 227

który przenosi każdego w głąb siebie, po to tylko, by odszukać przykurzone gdzieś na dnie każdego z nas, pokłady energii, by je obudzić i zaprosić do życia...Ziarno,miód,czekolada...rozmarzyć się wypada! Dlatego dziś przygotuję deser z wykorzystaniem ziaren, które dostałam w ramach współpracy z firmą Ziarenkowo, dolożę do tej skarbnicy również Podkarpackiego Miodu Spadziowego ChNP. Wykorzystałam trzy rodzaje(...)wymieszanego z otrębami pszennymi -5 śliwek suszonych -pół szklanki sułtańskich rodzynek -1 duża dojrzała i soczysta brzoskwinia -1 łyzka kakao -filiżanka Podkarpackiego Miodu Spadziowego ChNP Na polewę wystarczy mleczna czekolada z całymi orzechami laskowymi rozpuszczona na parze. Wykonanie Wszystkie ziarna, wsyp do misy, dołóż rodzynki sułtańskie, musli z otrębami, oraz pokrojone w paski suszone śliwki. Obierz brzoskwinię, pokrój niedbale. Dolej

Z Kuchni Do Kuchni
Czekoladowo - orzechowe ciasto z gruszkami 306

oraz drugie w małej formie na tartaletki.  Mniejszą formę wyjęłam po około 30  minutach.     Składniki: 200 g orzechów laskowych 150 g gorzkiej czekolady 110 g masła 4 jajka (oddzielnie białka i żółtka) 100 g + 1 łyżka cukru trzcinowego szczypta soli 2 - 3 gruszki   Wykonanie: Orzechy wyłożyć na blachę i wstawić do piekarnika rozgrzanego(...)Orzechy przestudzić, przełożyć na ściereczkę i potrzeć, aby usunąć skórki.  Jeżeli nie będą chciały zejść ze wszystkich orzechów, nie należy się tym przejmować.  Obrane orzechy zmielić. Czekoladę i masło rozpuścić w kąpieli wodnej lub mikrofalówce.  Przestudzić.  Żółtka zmiksować ze 100 g cukru.  Następnie dodać orzechy i wymieszać. Do czekolady z masłem dodać sól i połączyć

Sto kolorów kuchni
Różowe babeczki w kształcie serca 166

jajko 1 łyżka octu jabłkowego 1/2 szklanki oleju 1 szklanka mleka 1/2 łyżeczki aromatu waniliowego 1/2 łyżeczki aromatu migdałowego 1 łyżeczka czerwonego barwnika spożywczego Polewa czekoladowa: 5 kostek mlecznej czekolady 1 łyżka mleka +posypka czekoladowa 1. Mąkę przesiewamy do miski, dosypujemy cukier i proszek do pieczenia, dokładnie mieszamy. Dodajemy jajko, mleko, ocet, olej, aromaty i barwnik spożywczy i mieszamy jedynie(...)odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Jest to ważne, ponieważ rozgrzana blaszka dalej piecze nasze babeczki. Jeżeli robicie serduszka, odstawiacie je do ostygnięcia w foremce.  4. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę. Dolewamy mleko i dokładnie mieszamy do połączenia składników. Polewamy nasze serduszka lub babeczki przygotowaną polewą i dekorujemy czekoladową posypką. Odstawiamy do zastygnięcia. Gotowe

My Culinary Art
93.Obiadowe, małe eksperymenty: czyli polędwiczki wieprzowe w sosie czekoladowo - winnym, mini kluseczki śląskie i pieczone 173

doskonale wiemy, że ta propozycja nie jest taka typowa i dla niektórych może brzmieć abstrakycjnie, ale uwierzcie, że kto pierwszy raz skosztuje mięsa w towarzystwie dość wytrawnego smaku czekolady stwierdzi, że nigdy nie jadł nic bardziej ciekawego. Połączenie to bardzo zaskakuje, ale w naszej propozycji wszystkie  składniki ze sobą się idealnie łączą, bo do naszego małego eksperymentu pasują zarówno(...)goździków, kolorowego pieprzu oraz 1 ząbek drobno posiekanego czosnku, oliwa z oliwek, świeżo zmielona sól sos czekoladowo - winny : 1 szklanka wytrawnego, czerwonego wina, 1/4 szklanki płynnego miodu, 90g gorzkiej czekolady (70% kakao), 1 drobno posiekana mała cebula, 1 ząbek czosnku pokrojony w plasterki, pół świeżej, posiekanej papryczki chili (ok. 5g) lub 1 łyżka suszonej - w płatkach, kilka gałązek świeżego tymianku

Symfonia Smaków
Rolada z bitą śmietaną i brzoskwiniami 164

Pyszna i prosta roladka. Bita śmietana i brzoskwinie fajnie komponują się w cieście z dodatkiem startej czekolady. składniki: 3 jajka 80 g mąki pszennej typ 500 z Młynu Kopytowa 80 g cukru drobnego 1 łyżeczka cukru wanilinowego Wodzisław 3-4 kostki gorzkiej czekolady 30 g 200 ml śmietanki 30 % 2 płaskie łyżeczki cukru pudru 2 brzoskwinie 1 śmietan fix Białka(...)żółtek. Następnie białka ubić na sztywną pianę, utrwalić cukrem. Cały czas ubijać i dodawać po jednym żółtku oraz cukier wanilinowy. Następnie dodać mąkę i startą na drobnych oczkach gorzką czekoladę. Gotowe ciasto wylać na dużą blachę wyłożoną papierem. Następnie blachę wstawić do piekarnika nagrzanego na 200 C i piec ok 10 minut. Po upieczeniu gorące ciasto wyłożyć na ściereczkę

Monia miesza i gotuje
Sernik na zimno z sercem 1589

łyżki żelatyny paczka herbatników Masa truskawkowa: 450g mrożonych truskawek 4 łyżki cukru 2 łyżki żelatyny Glazura truskawkowa: 4 łyżki cukru 4 łyżki śmietany słodkiej 4 łyżki wody 80g białej czekolady 2 łyżeczki żelatyny 1 łyżka czerwonego barwnika w żelu Dodatkowo: pojemnik plastikowy podobny do tego ze zdjęć. Przygotowanie 1. Truskawki rozmrozić, zblednować razem z cukrem, następnie 4 łyżki musu odstawić(...)herbatników powstał podkład pod sernik. Całość wkładamy do lodówki. 4. Rozpuszczamy w odrobinie gorącej wody dwie łyżeczki żelatyny. Wodę, cukier i śmietanę zagotować na małym ogniu. Czekoladę rozdrobnić na małe kawałki i zalać ją gotującym się płynem, od razu szybko mieszać tak by czekolada rozpuściła się i powstała jednolita konsystencja. Do całości dodajemy rozpuszczoną żelatynę, odłożony mus truskawkowy oraz łyżkę

zjem to blog kulinarny
Kopiec kreta 170

łyżki   kakao    ½ szklanki wody Składniki na krem:    ½ l śmietany kremówki    2 śmietan fix 3 łyżki cukru pudru      1 tabliczka czekolady gorzkiej- u mnie pół   3 banany     s ok z 1 cytryny(...)drobno kruszymy i pozostawiamy w oczekiwaniu            Przygotowanie kremu:                            1. Czekoladę siekamy w drobną kostkę               2. Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno dodając cukier i śmietan

Proste Potrawy
Tort czekoladowy z kremem miętowym - urodzinowy 300

ozdabianie nie miałam już inwencji...ale i tak tort był mega pyszny ! Krem - cudo, delikatny i orzeźwiający- tak sobie go wyobrażałam. Składniki na polewę czekoladową: 9 dag gorzkiej czekolady- o takiej wadze miałam gorzką czekoladę 3 dag masła Przygotowanie polewy : Masło rozpuścić w rondelku, dodać pokruszoną czekoladę, zdjąć z ognia, wymieszać do połączenia składników, przestudzić Lekko przestudzoną polewą

Proste Potrawy