czekolada - 27946 przepisów (strona:751/1864)

Czekoladowe grzebienie 168

przekona :D. A dzisiaj powrót w moich postach do ciast drożdżowych, a mowa o bułeczkach. Mięciutkie, i łatwe do zrobienia, a nadzienie banalne : wystarczy w domu gorąca czekolada instant lub kakao i można się cieszyć tymi pysznościami. Jak powiedziałam jakie dam nadzienie w domu, byli trochę sceptyczni to tego. Potem jednak zajadali buły, aż im się uszy trzęsły :). Składniki(...)stolnicę. Nasze ciasto dzielimy na dwie części. Pierwszą i drugą rozwałkowujemy na prostokąt cieniutko.  Białka delikatnie roztrzepujemy i smarujemy nim pół naszego prostokąta, następnie sypiemy po całości naszą czekoladę na gorąco instant. Dokładnie, tak aby cała połowa była nią pokryta. Przykrywamy naszą drugą połową tego samego prostokąta i znów połowę, tego ciasta smarujemy białkiem i obsypujemy czekoladą, znów nakrywamy

Moje pyszne gotowanie
Czekoladowa babka budyniowa 187

Składniki: 1/2 kostki masła (lub ewentualnie margaryny), 5 jaj , 3/4 szklanki cukru , 1 łyżeczka proszku do pieczenia , 5 opakowań budyniu czekoladowego , 3 łyżki ciemnego gorzkiego kakao . Do dekoracji: tabliczka czekolady , 3 łyżki słodkiej śmietanki , dowolna posypka - ja użyłam prażonych ziaren amarantusa (popping). Wykonanie jest bardzo proste i szybkie. Wszystkie składniki utrzeć mikserem na gładką masę. (Budynie dodajemy(...)suche, prosto z torebki.) Piec około 40-45 minut w keksówce lub formie od babki. Temperatura pieca to około 175-180 stopni. Czekoladę stopić w kąpieli wodnej - mniejszy garnuszek z pokruszoną czekoladą wstawić do większego wypełnionego delikatnie gotująca się wodą. Dodać śmietankę i podgrzewać do całkowitego połączenia składników. Lekko przestudzić i rozprowadzić

Codzienna kuchnia niecodzienna
Sernik gotowany na kruchym cieście makowym 4179

pieczenia masa serowa 450g twarogu półtłustego trzykrotnie zmielonego 90g masła 70g cukru pudru 50ml mleka 2 żółtka 15g mąki ziemniaczanej olejek migdałowy polewa śmietankowa 150ml śmietanki 30% 50g białej czekolady garść orzechów laskowych do dekoracji Wykonanie: - składniki na ciasto kruche powinny być zimne, na masę serową - w temperaturze pokojowej  KRUCHE CIASTO MAKOWE - mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia(...)jeśli są w łupinkach, należy podprażyć je kilka minut w piekarniku, uprażone gorące przełożyć do czystej ściereczki kuchennej, pocierając zdjąć skórki z orzechów - obrane orzechy pokroić na duże kawałki - czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej - zimną śmietankę ubić na sztywno - do lekko ostudzonej czekolady (nie może być za zimna, gdyż w kontakcie z zimną śmietanką od razu się zetnie) dodawać małymi

Smakołyki Bereniki
Najlepszy Piernik 368

przypalał od spodu doprowadzamy do otrzymania konsystencji gęstego budyniu. Odstawiamy do ostygnięcia. Wystudzony krem ucieramy z masłem. Dodatkowo: 1 słoiczek powidła śliwkowego lub konfitury jabłkowej 100 g gorzkiej czekolady 50 g mlecznej czekolady Wykonanie: Pierwszy blat ciasta smarujemy 1/3 konfitury, następnie nakładamy 1/3 kremu grysikowego. Powtarzamy czynność jeszcze dwa razy. Przykrywamy ostatnim blatem ciasta. Czekoladę rozpuszczamy z odrobiną mleka

Made By Mom And Son
Tort porzeczkowy 154

puder. Wymieszać. Do nasączenia: 100 ml likieru z czarnej porzeczki 50 ml naparu z czarnej herbaty Przygotować poncz z likieru i herbaty. Ponadto: 400 g konfitury z czarnej porzeczki czekolada do dekoracji 30 dag zmielonych ciastek owsianych z czekoladą Przygotowanie: Ostudzone ciasto przekroić na dwie części. Jedną część nasączyć połową ponczu. Następnie rozprowadzić po całości połowę konfitury. Nałożyć całość kremu(...)maślanego i dokładnie wyrównać. Położyć drugi blat. Nasączyć pozostałością ponczu. Posmarować konfiturą. Wierzch oraz boki posmarować bitą śmietaną i posypać zmielonymi ciasteczkami. Ozdobić bitą śmietaną i czekoladą. Schłodzić przez kilka godzin w lodówce

Food Square
Mona de Pascua 190

zastępowaną często czekoladowym odpowiednikiem). Monę formuje się w różny sposób, najpopularniejsze są wieńce, króliki, żółwie, węże, jaszczurki i małpy. Często przyozdabia się ją również kolorowymi posypkami i polewami oraz czekoladą, jak to ma miejsce w Katalonii. Będąc w Barcelonie miałem okazję zobaczyć Mony o wiele bardziej fantazyjne, z dużą ilością dodatków, zdobień, przypominające często torty o nietypowych i niekoniecznie wielkanocnych(...)cukru 1 jajko skórka otarta z 1 pomarańczy szczypta soli Dodatkowo: 1 żółtko rozbełtane z 1 łyżką mleka do posmarowania ugotowane, a także pomalowane jajka (pisanki) lub jajka z czekolady barwniki spożywcze, kolorowe posypki, figurki z cukru, czekoladowe dekoracje Przygotowanie: Mąkę wymieszać z suchymi drożdżami. Jeśli korzystacie ze świeżych to należy zrobić rozczyn z mleka, 1 łyżki mąki oraz

Food Square
Pszczeli tort z jagodami 218

Pszczółki z marcepanu (składniki na 20 sztuk) : 200 g masy marcepanowej* 50 g białego lukru plastycznego** żółty barwnik w proszku lub paście płatki migdałów 4 kostki gorzkiej  czekolady (o zawartości kakao przynajmniej 70%) Do masy marcepanowej dodać żółtego barwinka i wyrobić do połączenia koloru. Podzielić na 20 równych części i uformować tułowia pszczółek. Z lukru plastycznego uformować(...)oczy i doczepić je do tułowia. Pozostałą część lukru połączyć z 3 kostkami roztopionej czekolady i uformować z niego paseczki. Pszczółkom doczepić skrzydełka z migdałów oraz domalować źrenice pędzelkiem zamoczonym w czekoladzie. Pszczółki ułożyć na torcie. Z dodatkowej części lukru możemy również przygotować listki i łodygi do naszych borówkowych kwiatków. Wystarczy do lukru dodać zielonego barwnika. A tutaj jeszcze jeden

Food Square
Sernik kokosowy na spodzie z oreo 193

delikatną nutkę kokosową. Jest absolutnie idealny. Na spód wykorzystałem ciasteczka oreo wymieszane z wiórkami kokosowymi, co okazało się świetnym połączeniem. Górę sernika zdobi zaś krem z białej czekolady oraz płatki świeżego kokosa. Gorąco polecam, bo smakuje wspaniale! :) Spód: 240 g ciasteczek oreo lub innych podobnych, np. neo 100 g wiórek kokosowych 60 g roztopionego masła Ciasteczka rozetrzeć na pył(...)nagrzanego do 160 °C  piekarnika i piec przez około 90 minut, aż do suchego patyczka. Sernik wystudzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Wierzch: 200 g mascarpone 100 g białej czekolady 1 łyżka cukru pudru płatki świeżego kokosa z około połówki orzecha Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, nieco przestudzić, a następnie powoli wlewać wmiksowując ją do serka mascarpone. Dodać cukru

Food Square
Praliny migdałowe z rumem 101

Składniki: 200g białej czekolady 125ml śmietany 36% 200g mielonych migdałów 1 łyżeczka cukru pudru 2 łyżki masła 4-5 łyżek rumu dodatkowo 100g migdałów do obtoczenia Przygotowanie: Śmietanę wlewamy do garnka z grubym dnem i dodajemy masło. Podgrzewamy na małym ogniu i dodajemy kawałki czekolady. Mieszamy aż czekolada się rozpuści. Do jednolitej masy dodajemy cukier, mielone migdały i rum. Masę

Smakowity Blog Kulinarny
Muffiny orzechowe z kremem mascarpone 175

przekładamy do nich ciasto (troszkę mniej niż pół papilotki - babeczki urosną).  Pieczemy około 20 minut w temperaturze 190ºC. Składniki na krem: 250 g serka mascarpone 1 tabliczka białej czekolady Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Serek mascarpone (w temperaturze pokojowej) ucieramy mikserem na puszysty krem. Następnie stopniowo dodajemy przestudzoną czekoladę, cały czas ucierając. Gotowy krem musimy schłodzić przez 1 godzinę

Smakowity Blog Kulinarny
Mus Świąteczny 4541

miskach, jednak w tym roku powstała wersja mini w szklaneczkach i jest równie udana.  Składniki: 6 pomarańczy  80 g posiekanych migdałów 6 łyżeczek żelatyny 500 g białej czekolady 400 ml śmietany 30% 1 torebka cukru wanilinowego 20 g płatków migdałów 30 g posiekanej pistacji kilka kropli aromatu migdałowego Przygotowanie: Obieramy pomarańcze i kroimy na plastry(...)dekoracji góry) Migdały siekamy na drobno i z płatkami migdałowymi delikatnie je uprażmy. Śmietanę ubijamy na sztywną pianę, w kąpieli wodnej rozpuszczamy białą czekoladę, w osobnej szklance rozpuszczamy żelatynę. Delikatnie mieszając do piany dodajemy aromat migdałowy, cukier wanilinowy, połowę pistacji i większą część uprażonych migdałów. Delikatnie mieszając dodajemy roztopioną czekoladę i żelatynę. Gotowy mus przelewamy

Niezły Młynek
Gwiazda: świeża mięta 156

pierwszej, ale ponieważ następnego dnia miałam wolne, poszłam do kuchni. Posiekałam sobie miętę, roztopiłam masło, zaczęłam mieszać suche składniki. Mąka, proszek, cukier, odrobina soli, kakao... Zaraz, zaraz, kakao? Nie czekolada...? Ano nie. Nie szkodzi. Sięgam do szafki, wyjmuję opakowanie kakao, jakoś podejrzanie lekkie. Wsypuję do mąki, i co się okazuje...? Że tam raptem szesnaście gram... Szesnaście! A gdzie pozostałe dwieście(...)ciepłe, ale muszę przyznać, że po wystygnięciu są jeszcze lepsze - chrupkie z wierzchu, cudownie ciągnące w środku. Obłędnie czekoladowe (nikt by się nie domyślił, że w składnikach nie ma czekolady), mini wersje popularnego brownie. Mięta jest wyraźnie wyczuwalna, nabiera mocy każdego dnia leżakowania. I choć jej jest tylko dziesięć gram, to zapewniam, że to całkiem sporo. Ja musiałam niemal ogołocić

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Bajaderki 187

suszonej żurawiny; 200g powideł śliwkowych; 100ml mleka; 100g margaryny; 125g białego cukru; 4 łyżeczki kakao 3 krople aromatu migdałowego; 50g płatków migdałowych do posypania.  Polewa czekoladowa: 100g gorzkiej czekolady; 100ml mleka; 15g cukru; 15g margaryny.   Sposób przygotowania: W rondelku podgrzać mleko. Rozpuścić w nim margarynę. Dodać cukier, rodzynki, żurawinę, kakao i aromat migdałowy. Dobrze wymieszać. Ciastka rozkruszyć(...)miał. Dodać do masy i dokładnie wymieszać. Odstawić do wystygnięcia. W międzyczasie przygtować polewę. Do rondelka wlać mleko i wsypać połamaną na kostki czekoladę. Gotować, aż do całkowitego ropuszczenia się czekolady. Zestawić z ognia dodać cukier i margarynę. Mieszać, aż do całkowitego połączenia się składników. Z wystudzonego ciasta formułować kule. Każdą kulę wkładać do papilotki, polewać polewą czekoladową i posypywać

Gospodyni Miejska
Stefanka 345

Stefanka... Intensywnie miodowe ciasto. Krem na bazie kaszy manny. Wierzch oblany gorzką czekoladą. Pyszne ciasto, które elegancko wygląda i łatwo się kroi. Polecam!   Składniki: Ciasto: 500 g mąki pszennej; 3/4 szklanki białego cukru; 200 g margaryny; 2 łyżki miodu; 2 jaja; 1 łyżeczka sody. Krem: 1 litr mleka (u mnie 0,5%); 3/4 szklanki białego cukru; 200 g margaryny(...)cukier wanilinowy; 9 łyżek kaszy manny. Polewa: 100 g gorzkiej czekolady; 125 g margaryny. Sposób wykonania: Ciasto: Wszystkie składniki ciasta zagnieść (tak jak ciasto kruche). Ja robię tak, że do misy od robota kuchennego wsypuję wszystkie składniki ciasta i wyrabiam hakiem do ciasta drożdżowego. Można oczywiście ciasto zagnieść ręcznie. Ciasto podzielić na 3 równe części. Każdą z części ciasta roprowadzić

Gospodyni Miejska