zmielonego 75 g ciemnego cukru typu Muscovado 50 g drobnego cukru do wypieków 2 łyżki budyniu śmietankowego 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 50 g białej czekolady w wiórkach lub startej na grubych oczkach 2 jajka (duże) ok 200 g truskawek wcześniej rozmrożonych pokrojonych na plasterki Do dekoracji : posypki Delecta 250 ml schłodzonej śmietanki(...)niepotrzebnie nie napowietrzać masy. 2. Do masy pojedynczo wbijać jajka miksując na wolnych obrotach. Dodać ekstrakt waniliowy oraz przesiany budyń. Wymieszać do uzyskania gładkiej masy. Pod koniec wsypać białą czekoladę wszystko wymieszać, 3. Formy do muffinek wyłożyć papilotkami. Na dnie wyłożyć po łyżce masy biszkoptowej dociskając i wyrównując wierzch, Masę serową wykładamy do 4/5 wysokości papilotek (masa nieco urośnie podczas
vaniliowoczekoladowaSkładniki na babeczki: 220g masła 150g brązowego cukru 210 g mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 jajka 4 łyżki kakao 1 łyżeczka ekstraktu rumowego 50 g startej gorzkiej czekolady Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej. Mąkę, proszek i kakao przesiać do miski i odstawić. W misce miksera utrzeć masło z cukrem. Trochę to potrwa, ale masa ma być(...)gładka i puszysta. Następnie dodawać jajka, jedno po drugim. Dodać do masy suche składniki, ekstrakt rumowy i wymieszać na małych obrotach. Na koniec dodać posiekaną czekoladę i wymieszać drewnianą szpatułką. Blachę na babeczki wyłożyć papilotkami, ciasto wyłożyć do 3/4 wysokości. Piec ok 22 minuty w temperaturze 170 stopni. Po czasie wyjąć i wystudzić. Składniki na krem: 300 g serka typu
Panda i jej światjest pieczona, natomiast warstwa żurawinowa nie wymaga pieczenia. Składniki na tortownicę 23 cm: Warstwa czekoladowa: 500 g sera twarogowego (u mnie z wiaderka President) 130 g gorzkiej lub mlecznej czekolady roztopionej, jeszcze ciepłej 90 g śmietany kremówki 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 duże jajka 1 łyżka cukru (do smaku, ja nie dawałam) Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Formę(...)żurawinowym Sernik czekoladowo-porzeczkowy z musem żurawinowym listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='500 g sera twarogowego (u mnie z wiaderka President) 130 g gorzkiej lub mlecznej czekolady roztopionej, jeszcze ciepłej 90 g śmietany kremówki 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 duże jajka 1 łyżka cukru (do smaku, ja nie dawałam) 500 g sera twarogowego (u mnie z wiaderka
moj przepis nakrem budyniowy: 1 kostka masła 1,5 szklanki mleka 2 łyżki cukru 1 opakowanie budyniu waniliowego 2 łyżki kakao + kawa na poncz (rozpuszczalna lub parzona), wiórki czekoladowe, pół tabliczki czekolady (ja dałam gorzką ze skórką pomarańczową), orzechy laskowe, pół puszki kajmaku – około 200 g, obrane migdały do dekoracji. Biszkopt przygotowujemy według przepisu , można zrobić to poprzedniego dnia, żeby miał(...)miksujemy na puszystą masę. Dodajemy po łyżce zupełnie zimny budyń i kakao i miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Krem dzielimy na dwie części: do jednej dodajemy pokrojone orzechy i czekoladę. Mieszamy i nakładamy na pierwszy spód. Pierwszy spód przykrywamy drugim i nakrapiamy ponczem. Brzegi i wierzch ciasta smarujemy kremem. Brzegi ciasta obsypujemy wiórkami czekoladowymi. Z obranych migdałów układamy „ramkę
Ciastkozercymnie standardowo po „dojeniu”) moje mleko kokosowe było jakieś dziwne i masa wyszła bardzo rzadka, więc dla pewności dodałam opakowanie budyniu waniliowego. ciasto czekoladowe: tabliczka gorzkiej czekolady 300 g mąki pszennej łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 150 g masła/oleju kokosowego lub 200 ml oleju roślinnego 1 banan 150 g cukru (u mnie dark muscovado) około(...)pewności, że po upieczeniu nie będzie pływa dodałam opakowanie budyniu waniliowego, równie dobrze można dodać 2 łyżki mąki ziemniaczanej. Banana, masło kokosowe i cukier zbenduj na gładka masę, a czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Połącz razem te dwie masy, najlepiej za pomącą dużej łyżki. Dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i solą przesiewając ją partiami. Gotowe ciasto jest gęste
greenscarfUrocze, mięciutkie babeczki z kawałkami mlecznej czekolady. Ciasto, które jest bazą muffinek znacie z borówkowej wersji. Jeśli wolicie, zamiast tradycyjnych mazurków wielkanocnych możecie przygotować takie oto małe babeczki. Udekorowane kremem śmietankowym i posypane kolorowymi cukierkami będą się pięknie prezentować na świątecznym stole :) Składniki : 300 g mąki pszennej 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 80 g brązowego cukru(...)posiekanej czekolady mlecznej 180 ml maślanki/kefiru/jogurtu 125 ml oleju 1 jajko W misce mieszamy mąkę, sodę. W innej miksujemy składniki mokre. Łączymy zawartość misek i mieszamy jedynie do połączenia składników. Dodajemy jagody i szybko mieszamy. Przekładamy do foremek silikonowych lub papierowych umieszczonych w formie do muffinów. Pieczemy 40 minut w 180*C, do tzw. suchego patyczka. Krem
Chocolate Muffin BlogCzekolada ma coś w sobie... poprawia humor, pobudza i zaspokaja naszą ochotę na coś słodkiego. Jest także idealnym materiałem do eksperymentów kulinarnych. Można ją topić, siekać, kroić i temperować. Jednym z najprostszych wypieków z jej użyciem jest ciastko czekoladowe lawa, z płynnym wnętrzem. Pierwszy raz spróbowałam tego deseru na wyspie Santorini i powiem szczerze, że żadna wersja do tej pory(...)porcję: 1 łyżka kakao 1 łyżeczka cukru waniliowego 3 i 1/2 łyżki mąki 3 łyżeczki jogurtu naturalnego 1/3 łyżeczki sody Dodatkowo: 2 kostki gorzkiej lub mlecznej czekolady roztopionej i wymieszanej z 1 łyżką mleka Składniki na ciasto połączyć. Wyłożyć połowę masy do kubeczka (taki, który można wstawić do mikrofali). Wyłożyć masę czekoladową i przykryć pozostałym ciastem. Piec
Chocolate Muffin BlogSkładniki na blaszkę ok 21 x 25cm: 6 kostek czekolady gorzkiej drobno połamanych 3 nieduże gruszki 3 małe jabłka kilka łyżeczek powideł śliwkowych 1/3 szklanki rodzynek obsypanych odrobiną mąki pszennej Ciasto kruche: 27 łyżek przesianej mąki tortowej (ok 270 g) 1 i 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia 4 żółtka 5,5 łyżki miodu ok 130 g zimnej margaryny(...)/margarynę i wymieszaj ręcznie delikatnie trzepaczką. Pianka zmniejszy swą objętość. Wyciągnij blaszkę z ciastem z zamrażalnika. Posmaruj cienko powidłami i posyp ok 1/4 owoców. Na to porozrzucaj kawałeczki czekolady gorzkiej. Wlej piankę i rozprowadź równomiernie. Na niej rozłóż resztę owoców i posyp rodzynkami. Delikatnie powciskaj je w piankę. Na górę pokrusz w grube kawałki jasne ciasto. Wstaw do dobrze
Anioszek w kuchniSkładniki: Na sernik : 36 herbatników „bebetki” 1 litr mleka 250ml śmietany lub kefiru Laska wanilii 200g masła 4 jajka 2/3 szklanki ksylitolu 1 łyżka kakao Na polewę: Tabliczka gorzkiej czekolady (100g) 100ml śmietany kremówki 50g wiórek kokosowym (lub innej ulubionej posypki) Mleko wlewamy do garnuszka i doprowadzamy do wrzenia. Jajka roztrzepujemy ze śmietaną. Do wrzącego mleka powoli wlewamy masę jajeczną(...)lodówce. Przed dokładnym zawinięciem warto dokładnie wyrównać górę domku. Następnego dnia przygotowujemy polewę czekoladową. W garnuszku podgrzewamy śmietanę niemalże do wrzenia. Zdejmujemy z ognia i wrzucamy czekoladę. Mieszamy, aż się rozpuści. Smarujemy domek i posypujemy wiórkami kokosowymi. Odstawiamy do ostygnięcia. Smacznego
Kolizje Smakówwylepić dno natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy o śr. 22cm. Nakłuć widelcem. Podpiekać 7 minut w temp. 180st. Nadzienie: puszka masy orzechowej (użyłam Helio ), 100g gorzkiej czekolady, garść orzechów włoskich , 3 białka, 1/2 szklanki cukru, szklanka płatków owsianych. Czekoladę posiekać i rozłożyć na gorącym cieście. Posypać posiekanymi orzechami włoskimi. Rozsmarować gotową masę orzechową
Z miłości do słodkościmąki migdałowej (zmiksowanych migdałów bez skórki) 6 g agaru (lub 6 g żelatyny) + 2-3 łyżki kajmaku (użyłam kajmaku ze słoika, z solą morską) Wierzch: 1/2 tabliczki białej czekolady 9 migdałów (opcjonalnie) Mazurek limonkowy - jak zrobić? Niezbyt twarde masło umieszczamy w misie miksera, dodajemy cukier i miksujemy do połączenia składników. Dodajemy żółtka oraz mąkę i sól. Miksujemy kilka minut(...)czym dodaj mąkę migdałową. Gdy masa przestygnie i zacznie wyraźnie tężeć, wylej ją na spód ciasta pokryty kajmakiem i wstaw do lodówki na min. 4 godziny. Białą czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej (lub mikrofali), polej nią wierch mazurka, ozdób migdałami (opcjonalnie). Smacznego
Moje Qulinariamąki pszennej 200g mąki krupczatki kostka masła 100g c. pudru 2 jajka 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia średni słoiczek marmolady z dodatkiem róży 400g marcepanu 1,5 tabl. mlecznej czekolady skórki kandyzowane siekane migdały kandyzowane wiśnie Ciasto: Wszystkie składniki posiekać i szybko zagnieść gładkie ciasto. Ciasto owinąć w folię i włożyć na godzinę do lodówki. Rozwałkować na kwadrat wielkości 25x35cm(...)jednym ułożyć marcepan, przykryć drugim i rozwałkować na prostokąt wielkości arkuszy papieru. Zdjąć jeden papier. Ułożyć rozwałkowany marcepan arkuszem papieru na wierzchu, zdjąć drugi papier. Marcepan lekko docisnąć. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, polać mazurek. Ciasto dowolnie udekorować kandyzowanymi owocami i migdałami. Przechowywać w chłodnym miejscu
Smakołyki Asiproszku (nie granulowanego) 140 g masła 1/3 szkl drobno pokruszonych herbatników kilka suszonych daktyli 50 g płatków migdałowych 50 g wiórków kokosowych 1/3 szkl siekanych orzechów włoskich 2/3 gorzkiej czekolady Terravita 70% Do ozdoby: czekoladowe jajeczka płatki migdałów kolorowe kandyzowane skórki zielone wiórki kokosowe Ciasto kruche : wszystkie suche składniki posiekać z margaryną i smalcem. Dodać jajko i śmietanę, szybko zagnieść(...)stopni na ok 20 minut. Ostudzić. Masa mleczno-orzechowa : mleko, cukier i masło przełożyć do garnuszka, podgrzewać do rozpuszczenia się cukru. Do gorącej masy dodać pokruszoną gorzką czekoladę, mieszać do rozpuszczenia. Wsypać mleko w proszku i zmiksować. Na koniec dodać drobno pokruszone ciastka i bakalie, wymieszać. Masę wylać na wystudzony spód mazurka. Udekorować bakaliami i czekoladowymi jajeczkami. Ciasto odstawić
Smakołyki Asiwycinać dowolne kształty, u mnie serduszka. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 15 minut w 180*C. Wyjąć i wystudzić. Dodatkowo: 5 kostek gorzkiej czekolady Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej lub mikrofali. Smarować od spodu wystudzone ciastka i odkładać, aż polewa zastygnie. Smacznego
Chocolate Muffin BlogKremowy deser z dodatkiem kawy :) Składniki 330 ml śmietany 30% 1 tabliczka gorzkiej czekolady 250 g ricotty 1 łyżka kawy mielonej brzoskwinie z syropu Sposób przygotowania Czekoladę rozpuścić z … Czytaj dalej Deser czekoladowo-kawowy
czarrna od kuchni