świeżych wiśni 0,5 szklanki cukru 3 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki cukru waniliowego 3/4 szklanki wody Składniki na krem śmietankowy: 250 g mascarpone 330 ml śmietany kremówki + gorzka czekolada i wiśnie do dekoracji Tarta z wiśniami – jak to zrobić? W misce mieszamy razem wszystkie suche składniki na spód, dodajemy jajko i miękkie masło. Zagniatamy rękami do uzyskania jednolitej(...)ciasta możecie dodać też cukier puder. Miksujemy aż śmietana i serek się połączą, a cały krem będzie miał sztywną konsystencję. Przekładamy na schłodzoną tartę, wyrównujemy szpatułką. Ozdabiamy roztopioną ciemną czekoladą i wiśniami. Podajemy schłodzone. Smacznego! Po więcej słodkich zdjęć zapraszam na mój Instagram :) Post Tarta z wiśniami pojawił się poraz pierwszy w CIASTKOŻERCY
Ciastkozercyjajka, w temperaturze pokojowej 4 łyżki cukru 250 gramów mascarpone 300 ml mocnej, zaparzonej kawy (espresso)- lakko wystudzonej 125 ml likieru amaretto (mozna pominąć) biszkopty 2 łyżki kakao gorzka czekolada 2 garście czereśni (lubn inne owoce: maliny, borówki amerykańskie) Ż ółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno z dodatkiem odrobiny soli. Odstawić na bok. W dużej misce zmiksować żółtka(...)kakao. Ułożyć kolejną warstwę nasączonych biszkoptów, potem znów owoce i krem. Całość posypać kakao. Schłodzić w lodówce przez kilka godzin lub całą noc. Przed podaniem deser udekorować wiórkami gorzkiej czekolady i kilkoma owocami. Smacznego! Artykuł Tiramisu z czereśniami pochodzi z serwisu Olalacooking.com
olalacookingłyżki kakao 4 łyżeczki żelatyny (20 g) 400 g jogurtu greckiego 3 łyżki miodu płynnego naturalnego 330 ml śmietany 30% 1 opakowanie cukru waniliowego Dekoracja: starta gorzka i biała czekolada, jeżyny WYKONANIE Biszkopt: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Formę tortową o średnicy 27 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 ° C. Jajka ubić ze szczyptą(...)jeżynami (najlepiej oblepić w tym celu boki ciasta folią aluminiową). Włożyć ponownie do lodówki na kilka godzin lub do stężenia masy czekoladowej. Wierzch ciasta udekorować startą białą i gorzką czekoladą, opcjonalnie jeżynami
Passions hobbies lifemnie rzepakowy) ▸ 2 łyżki herbaty+2 szklanki gorącej wody ▸ pół szklanki orzechów (u mnie włoskie) ▸ 400 g suszonych owoców (morele, żurawina, śliwka wedle uznania) polewa ▸ pół tabliczki gorzkiej czekolady ▸ łyżka masła ▸ 3 łyżki mleka Przygotowanie: 1. Suszone owoce zalewamy wrzątkiem na 5 minut. Odcedzamy i siekamy drobno. Orzechy również kroimy drobno. 2. Herbatę zalewamy wrzątkiem i parzymy chwile. Posiekane(...)ubijamy białka na sztywno i mieszamy wszystko razem delikatnie. 4. Formę 20 cm wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy masę. Pieczemy 50 minut 180 stopni (do suchego patyczka) 5. Czekoladę rozpuszczamy z masłem, dodajemy mleko i mieszamy, aby nie było grudek. Polewamy ostudzone ciasto i wedle uznania ozdabiamy. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Zdrowie i pysznie na talerzuWiśnie i czekolada to jedno z tych połączeń idealnych, którym naprawdę trudno się oprzeć. Na stronie MC znalazłam przepis na wspaniałe, wilgotne ciasto czekoladowe z wiśniami i czekoladową polewą. Jest bardzo aromatyczne, w smaku zbliżone do brownie, a wiśnie doskonale komponują się ze smakiem czekolady. Jeśli więc lubicie takie połączenia, to bardzo Wam to ciasto polecam. składniki: 1 1/2 szklanki
babka w formieinnego utrwalacza do bitej śmietany +truskawki do dekoracji, białe wytrawne wino na poncz lub dowolna owocowa herbata jeśli tort będą jadły dzieci, 1 łyżka kakao, 50 g gorzkiej czekolady, 1 łyżeczka oleju kokosowego Jak zrobić tort czekoladowo truskawkowy? Biszkopt przygotowujemy według przepisu . Można upiec go poprzedniego dnia, żeby miał dużo czasu na ostygnięcie. Truskawki myjemy i odkładamy na ściereczkę(...)nakładamy pierwszą warstwę kremu. Truskawki kroimy na plasterki i układamy na kremie. Powtarzamy z pozostałymi spodami. Nakładamy na tort cienką warstwę kremu, która ma za zadanie złapanie wszystkich okruszków. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i dodajemy 1 łyżeczkę oleju kokosowego – dzięki temu polewa ma idealną konsystencję i ładnie zastyga. Na tort nakładamy drugą warstwę kremu. Gotową polewę czekoladową przekładamy
Ciastkozercyschemat chciałam troszkę zmienić i stworzyłam coś innego, a mianowicie kostki. Bardzo proste połączenie głównych składników, których jest niewiele, bo zaledwie trzy. Całość natomiast wieńczy cienka powłoczka płynnej czekolady. Coś pysznego! Składniki (4 kostki). 50 g daktyli 50 g suszonej morwy (użyłam The Raw Chocolate) 50 g masła z pistacji (użyłam Ostrovit) - można użyć każdego innego(...)lodówki, aby się lekko schłodziły. Kolejno przygotuj polewę czekoladową. Rozpuść wszystkie składniki w kąpieli wodnej do momentu powstania w miarę gładkiej konsystencji. Każdą kostkę zamocz w płynnej czekoladzie, a następnie schładzaj w lodówce do momentu stężenia, ok. 1 godzina
Zdrowie na języku :Ppolewę malinową: 100 ml musu malinowego 2 łyżki galaretki malinowej +1 kg malin – na mus do nasączenia, do przełożenia ciasta i na dekorację, limonka lub cytryna, gorzka czekolada do dekoracji (u mnie malinowa) Jak zrobić tort malinowy? Biszkopty pieczemy według przepisu . Można zrobić to dzień wcześniej, żeby miały dużo czasu na ostygnięcie. Maliny myjemy i odkładamy na ściereczkę, żeby(...)Zagotowujemy, wyłączamy ogień i dodajemy galaretkę, mieszamy, aż galaretka zupełnie się rozpuści. Odstawiamy całość do przestudzenia. Schłodzony tort dekorujemy zostawionym wcześniej kremem, polewą malinową, świeżymi malinami i kostkami gorzkiej czekolady. Smacznego! Po więcej słodkich zdjęć zapraszam na mój Instagram :) Post Tort malinowy pojawił się poraz pierwszy w CIASTKOŻERCY
Ciastkozercyjajka • szczypta soli • 4 łyżki cukru • ok. 50 listków mięty dokładnie zmiksowanych lub drobno posiekanych • 3 łyżki likieru barmańskiego miętowego • 3 łyżki płatków czekoladowych z gorzkiej czekolady Serek mascarpone wsadzić do zamrażalki na ok 20 min. Jajka dokładnie umyć i sparzyć wrzątkiem. Żółtka oddzielić od białek. Kremówkę ubić na sztywno. Żółtka ubić na parze z cukrem do momentu uzyskania gęstej(...)dalej postępujemy wg instrukcji. Pod sam koniec mieszania dodajemy płatki czekoladowe. Całość przelewamy do pojemnika i zamrażamy. Można w trakcie mrożenia przemieszać 2-3 razy w celu uniknięcia opadania czekolady i mięty na dno pojemnika. Lody można również przygotować bez użycia maszyny. W tym celu przelewamy je do pojemnika w którym będziemy je zamrażać pamiętając o tym by kilkakrotnie podczas
KUCHNIA POLSKAnasion słonecznika ▸ 2 łyżki oleju kokosowego rozpuszczonego masa ▸ 2 budynie waniliowe ▸ 1 galaretka cytrynowa ▸ 750 ml mleka ▸ 400 g truskawek (na zdjęcie mniej) ▸ gorzka czekolada Przygotowanie: 1. Wszystkie składniki na spód wrzucamy do melaksera i miksujemy do połączenia składników. Ma być gęsta masa do lepienia. Wylepiamy nią spód tarty i wstawiamy do lodówki na 3 godziny(...)wsypujemy budynie i gdy lekko masa zgęstnieje, dosypujemy galaretkę. Energicznie mieszamy, aby nie powstały grudki. 3. Lekko ostygniętą masę budyniową układamy na stężały spód, wciskamy truskawki i posypujemy starą czekoladą. Wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc do stężenia. Zapraszam również po przepis na TARTĘ Z KREMEM O SMAKU MANGO I KOKOSA LINK (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Zdrowie i pysznie na talerzuśmietana i słodkie truskawki to świetny dodatek do niemalże każdego ciasta. Ciasto czekoladowe Składniki: foremka 15 cm x 25 cm 50 g masła 50 ml oleju 50 g gorzkiej czekolady, 70 % kakao 2 duże jajka 200 g cukru 80 g muscovado cukru 1 łyżeczka waniliowego ekstraktu 150 g mąki 4 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia ¼ łyżeczki soli(...)podania 250 ml śmietanki kremówki 200 g truskawek 1 łyżka cukru pudru Nastaw piekarnik na 150ºC bez termoobiegu. Rozpuść masło z czekoladą, po czym dodaj olej i wymieszaj. Zmiksuj jajka z solą, cukrem i muscovado. Wlej czekoladową mieszankę i zmiksuj krótko. W drugim naczyniu wymieszaj mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia. Dodaj suche składniki do czekoladowej masy i wymieszaj
codojedzeniapołowy cytryny 2 łyżki wody z mleka kokosowego Dodatkowo: dżem np. pomarańczowy, brzoskwiniowy, morelowy, mango lub inny koloru pomarańczowego ( ja dałam o smaku marakuja-mango) 100 g białej czekolady czekoladowe ażurki lub coś innego do dekoracji wiórki kokosowe Wykonanie: Biszkopt: Pierwszy biszkopt wykonujemy z połowy podanych składników. I- część: mieszamy mikserem Białka oddzielamy od żółtek. Białka wlewamy do miski, dodajemy(...)przykrywamy trzecim. Trzeci blat nasączamy ponczem, wykładamy ok. 1/3 masy kokosowej i przykrywamy ostatnim blatem biszkoptowym. Na wierzchu i po bokach tortu rozsmarowujemy pozostałą część masy kokosowej. Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, czekamy aż lekko wystygnie ( ale żeby nie zastygła) i polewamy nią tort. Na końcu obsypujemy wiórkami kokosowymi i dekorujemy według upodobania. Tort wkładamy do lodówki. P.S. Przepis
Kuchnia MagdaLenydodać jeszcze jagód, malin i jadalnych kwiatów, prezentowałaby się jeszcze piękniej. Charlotte z truskawkami – ciasto bez pieczenia: 500 g truskawek 500 ml śmietanki kremówki 30% 100 g białej czekolady (1 tabliczka) 300-350 g jogurtu greckiego 4-6 łyżek cukru pudru 4 lekko czubate łyżeczki żelatyny ok. 250-300 g podłużnych biszkoptów herbata owocowa – do nasączenia do dekoracji(...)słodkości owoców). Zestawiamy z ognia. Chwilę mieszamy, aby syrop nie był wrzący i dodajmy napęczniałą żelatynę. Mieszamy do rozpuszczenia się. Następnie do masy dodajemy połamaną na kostki białą czekoladę i ponownie mieszamy, aż całkowicie się rozpuści. Odstawiamy do przestudzenia. W tym czasie przygotowujemy tortownicę (22-24 cm) – jej dno wykładamy papierem do pieczenia (kawałek papieru kładziemy na dno, zaciskamy
Poezja smakupszennej 120 g masła 100 g cukru 1 jajko 1 łyżka zimnej wody szczypta soli Krem czekoladowy 200 g gorzkiej czekolady 125 g śmietany 30% 35 g masła Dekoracja truskawki listki mięty **** INGREDIENTI Pasta frolla 250 g di farina 120 g di burro 100 g di zucchero 1 uovo 1 cucchiaio di acqua fredda(...)Infornate le crostatine in forno preriscaldato a 190 gradi per circa 10 minuti. Krem czekoladowy W międzyczasie przygotowujemy krem. W garnuszku zagotowujemy śmietanę. Dodajemy kawałki czekolady, dokładnie mieszając. Na koniec dodajemy miękkie masło. Krem miksujemy na jednolit ą masę. Schładzamy w lod ó wce ok. 1 godziny. **** Crema al cioccolato In una pentola
La grande e la piccola cuocaszklanki mąki 1 szklanka cukru 1 kostka margaryny (250 g) 3 łyżeczki proszku 2 łyżki kakao 1/2 szklanki mleka +dżem do przełożenia ciasta lub wiśnie ze słoika, 1 tabliczka czekolady na polewę Murzynek – jak to zrobić? Margarynę rozpuszczamy na małym ogniu z mlekiem i kakao, odstawiamy do przestudzenia. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Jajka rozdzielamy na żółtka(...)piekarniku rozgrzanym na 180 stopni. Jeśli przekładamy ciasto dżemem musimy zaczekać aż zupełnie się ostudzi, żeby dało się je ładnie przekroić. Na koniec dekorujemy murzynka polewą czekoladową – rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej w razie potrzeby dodając odrobinę mleka lub śmietany kremówki. Smacznego! Po więcej słodkich zdjęć zapraszam na mój Instagram :) Post Murzynek pojawił się poraz pierwszy w CIASTKOŻERCY
Ciastkozercy