masła 7 g suszonych drożdży 1 jajko duża szczypta soli oraz: 1 żółtko 1 łyżka ciepłej wody 18 małych ciemnych rodzynek opcjonalnie: 200 g mlecznej czekolady lub 200 g gotowej masy marcepanowej Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Mleko podgrzać tak by było ciepłe. Wsypać cukier i wymieszać do rozpuszczenia się cukru. Masło rozpuścić. Mąkę wsypać(...)duże blachy wyłożyć papierem do pieczenia. Formować misie już na blaszkach w sporych odstępach - rosną! Jeśli chcemy nadziać bułeczki, należy do kulek - brzuszków i kulek główek włożyć po kawałku czekolady lub marcepanu. Z rodzynek zrobić oczki i noski. Przykryć blachy ściereczkami i pozostawić do wyrośnięcia na około 30 minut. Żółtko roztrzepać z 1 łyżką ciepłej wody. Posmarować wyrośnięte misie, najlepiej
maniapieczeniaszczypty soli 1 łyżka masła 2 łyżki oleju do smażenia Dodatkowo: 500 g białego sera garść rodzynek 2 łyżki ksylitolu lub cukru 2 łyżki śmietany kremówki+ 2 łyżki czekolada gorzka Wykonanie: utrzeć żółtka z cukrem, solą i masłem na pianę. Ubijając mikserem lub trzepaczką stopniowo do utartych żółtek dodawać mleko i wodę, a następnie 3/4 szklanki przesianej mąki. Przykryć, zostawić(...)zalać gorącą wodą na kilka minut. Odsączyć na papierowym ręczniku serek wymieszać ze śmietaną i cukrem. Dodać rodzynki, wymieszać w małym garnuszku podgrzać śmietanę kremówkę, dodać połamane kawałki czekolady i mieszać do rozpuszczenia usmażone naleśniki posmarować przygotowanym farszem, złożyć na 4 części. Podpiec na patelni. Podawać polane sosem czekoladowym i udekorowane jeżynami
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!szklanki) mąki orkiszowej pełnoziarnistej 1 szczypta soli 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 90 g zmiażdżonego awokado ½ szklanki zmiażdżonego banana 6 łyżek miodu żurawina posiekana czekolada deserowa (½ tabliczki) Wykonanie: Mąkę, sól, sodę i proszek do pieczenia wymieszać. Dodać awokado, banany i miód, a następnie zagnieść ciasto. Dodać żurawinę i czekoladę i jeszcze raz zagnieść. Z ciasta uformować
Mama GotujeBlondie to jasna wersja popularnego brownie. W oryginale ciasto ma dodatek białej czekolady i zwykłej mąki, ale z rodzimej wersji postanowiłam zostawić tylko nazwę :) Ciasteczko jest niezwykle miękkie, pulchne i niesamowicie wilgotne. Jest także bardzo proste w wykonaniu. Jedyne czego potrzebujecie to dojrzałe banany i wyczucie własnej mikrofali. Zapraszam :) Składniki: 1 banan 1 jajko 1/2 łyżeczki syropu z agawy(...)miodu 2 kostki gorzkiej czekolady, posiekanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka mleka Wszystkie składniki umieścić w misce i zmiksować na gładkie ciasto. Foremki do sufletów lub małe kubki wysmarować tłuszczem. Podzielić masę pomiędzy dwa naczynka, w których pieczemy. Piec w mikrofali 2-3 minuty. Podawać z masłem orzechowym i jogurtem. Smacznego
Chocolate Muffin Blogogóle, bo lubię również niesłodkie wypieki, poza tym jak fit to fit ;) ale generalnie dla tych co wolą chociaż trochę słodkie ciasta polecam dodać) + kilka kostek gorzkiej czekolady Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, a następnie (cały czas ubijając) dodajemy stopniowo cukier, następnie budynie i potem jogurty. Taką masę wylewamy na upieczony spód i pieczemy również(...)około 50 - 60 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik (pozwalamy ciastu kilka minut jeszcze "dojść") następnie uchylamy piekarnik, a dopiero po kilkunastu minutach wyjmujemy ciasto do ostudzenia. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej i wylewamy na ciasto. Po ostygnięciu przechowujemy w lodówce. :) Nie wiem jak wam, ale mi ten serniczek się niesamowicie podoba. Smakowo też pycha :) trochę inny
Jedzeniomaniaprawda sezon owocowy jeszcze tra ale ja postanowiłam upiec tym razem coś innego, pełnego czekolady i śmietany, bo takie życzenie było rodziny. Wybrałam ciasto Nigelli Lawson czekoladowa chmura, które jest proste, w miarę szybkie w wykonaniu i pyszne. W dodatku ciasto jest bez mąki, prawie sama czekolada, wiec to idealna propozycja dla jej miłośników. Ciasto pysznie uzupełnia bita śmietana. Ciasto
Bernika - moj kulinarny pamietnikuwierzyć, że nie jest to zwykły murzynek :) SKŁADNIKI: 20 dag kaszy gryczanej = 2 torebki (waga suchej kaszy) 2/3 łyżeczki soli do gotowania kaszy 2 jajka + jedno białko 150 g czekolady* 2 łyżki miodu 2 łyżki jogurtu naturalnego 1/2 szklanki otrębów (u mnie owsiane ale mogą być też gryczane, żytnie) 1 kopiasta łyżka ciemnego kakao 1 łyżeczka cynamonu 1 płaska łyżeczka(...)może być gorzka lub mleczna - od tego w dużym stopniu zależy, jak słodkie ciasto uzyskamy 1. Kaszę ugotować na miękko. Lekko przestudzić. 2. Białka oddzielić od żółtek, czekoladę rozpuścić. 3. Do kaszy dodać wszystkie składniki oprócz białek i całość dokładnie zblendować blenderem ręcznym lub w malakserze. 4. Białka ubić, dodać do zblendowanej masy i dokładnie wymieszać łyżką
Kto ugości moich gości?lodów smakuje wyśmienicie. Co ja się będę dużo rozpisywać, sami spróbujcie bo pracy przy num tyle co nic. Nektarynka pod kruszonką z amaretti składniki: 4 nektarynki 50 g białej czekolady - pokruszonej 50 g płatków migdałowych 50 g ciasteczek amaretti - pokruszonych 15 g brązowego cukru - opcjonalnie 2 łyżki Amaretto 1 żółtko starta skórka z cytryny wykonanie: Nektarynki myjemy, przecinamy na pól(...)żaroodpornego nasmarowanego masłem lub wyłożonego papierem do pieczenia. (przecięta stroną do góry) Żółtko łączymy z cukrem i likierem amaretto oraz skórką z cytryny. Dodajemy pokruszone ciastka, migdały i posiekaną czekoladę.Dokładnie mieszamy i powstałą mieszanką wypełniamy nektarynki. Zapiekamy przez 20-25 minut w temperaturze 180°C. Podajemy lekko wystudzone z lodami lub kremem angielskim
Przysmaki Karolkistrony. Składniki: 120 g miękkiego masła 3 jajka 8 łyżek cukru 10 łyżek mąki 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia pół tabliczki gorzkiej czekolady 3-4 gruszki Masło z cukrem ucieramy na gładka masę. Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, kakao oraz jajka. Ucieramy do połączenia się składników, na koniec dodajmy posiekaną czekoladę. Ciasto wykładamy do wyłożonej
Słodka Kraina Wypiekówpokruszonych herbatników Ser 450g twarogu president,lub innego zmielonego pół szkl. kwaśnej gęstej śmietany 18 % pół szkl.cukru pudru 2 duże jajka pół czekolady 70% szczypta soli aromat miętowy Wykonczenie poł szkl śmietany 2 łyżki cukru Wykonanie Piekarnik rozgrzać do 150° C. Pokruszyć ciasteczka wałkiem.Czekolade posiekac na drobne kawałeczki. Formę do muffinek(...)wyłóżyć papilotkami, na dno każdej z nich wysypać pokruszone ciasteczka Zmiksować resztę składników- krótko - do połączenia się .Dodać pokruszoną czekoladę. Gotowa masę wlać w papilotki wcześniej przygotowanych . Piec, około 25 minut. Po tym czasie babeczki będą wyglądały jakby były niedopieczone, lekko popękany i wilgotne. Babeczki rosną podczas pieczenia i lekko opadają po wyjęciu z piekarnika. Pół szkl.śmietany wymieszać
w mojej kuchnifondantu (fondanta?) powinien być płynny i aksamitny, niestety na moim zdjęciu tego nie widać, bo rozlana masa ukryła się za wywiniętym brzegiem talerza :(. FONDANT WANILIOWY Składniki: - 100 gram białej czekolady - 100 gram masła - 2 jajka - 2 żółtka - 70g cukru - laska wanilii - 100 gram mąki - cukier puder Przygotowanie: Kokilki wysmarowujemy masłem i obsypujemy wewnątrz cukrem pudrem. Czekoladę kruszymy, a masło kroimy
Życie zamknięte w smakumojej rodziny i znika w zastraszającym tempie ;) Jest słodki, kwaśny, czekoladowy i śliwkowy! ŚLIWKOWY CZOKODŻEM Składniki: - 2 kilogramy śliwek - 1 kilogram cukru - szczypta soli - 130 gram kakao - 3 tabliczki czekolady, u mnie: mleczna, gorzka i deserowa - 100 gram orzechów włoskich, zmiksowanych Przygotowanie: Śliwki myjemy i usuwamy z nich pestki. Całość miksujemy w mikserze i dolewamy pół szklanki wody. Lokujemy owoce(...)garnku, gotujemy do zgęstnienia. Dodajemy cukier oraz sól i ponownie gotujemy przez 20-30 minut. Po tym czasie dołączamy pozostałe składniki - kakao, czekoladę i zmiksowane orzechy włoskie. Zamykamy w wyparzonych słoikach i odstawiamy do góry dnem. Voila! Smacznego i do napisania wkrótce
Życie zamknięte w smakukakao Galaretka: 500 g jeżyn 3/4 szklanki cukru 4 płaskie łyżeczki żelatyny minimalna ilość wody Krem: 2 żółtka 20 g cukru pudru 100 g czekolady białej o smaku karmelowym 400 ml kremówki 3 łyżeczki żelatyny Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Stopniowo dodawać cukier, miksując po każdym dodaniu. Do ubitych(...)cukrem na jasną puszystą masę. Gdy kremówka będzie dobrze ciepła (nie doprowadzić do wrzenia) dodać do niej utarte żółtka, podgrzewać do lekkiego zgęstnienia. Gotowym kremem zalać połamaną czekoladę i mieszać do czasu, aż całkowicie się rozpuści. Do masy czekoladowej dodać żelatynę i dokładnie wymieszać, pozostawić do przestudzenia. Resztę kremówki ubić na sztywno i stopniowo dodawać do niej masę czekoladową
Krakowskie smaki AniCukiniowa muffina; z daktylami, jagodami goji, czekoladą białą oraz wiórkami; kawa z mlekiem, jeżyny Lubię moją rodzinę, lubię wyjazdy z nią. Czasami lubię z nią tak nic nie robić, będąc jedynie z nią, gdzieś gdzie nie ma zasięgu, gdzie jeżdżenie stało się naszą małą "tradycją" coroczną, nawet na ten weekend. Lubię słuchać jak ciocia cieszy się jak wujek próbuje(...)tego dodać pszennej) kawałek cukini (ok.100g) jajko łyżka rozpuszczonego olejku kokosowego szczypta sody oczyszczonej 1/2 proszku do pieczenia coś do posłodzenia jagody goji daktyle biała czekolada wiórki kokosowe Cukinię ścieramy na drobnych oczkach, lekko solimy, pozostawiamy na chwilę po czym odciskamy nadmiar wody(nie wylewamy). Do drugiej miseczki przesiewamy mąkę, dodajemy jajko, proszek do pieczenia
More food, love and dreamsSkładniki: 1,5 szklanki mąki 0,5 szklanki cukru 0,5 szklanki mleka 50 g drożdży 1 jajko 100 g masła (lub margaryny) 0,5 tabliczki czekolady rodzynki Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku z łyżeczką cukru i odstawiamy do wyrośnięcia. Masło rozpuszczamy i odstawiamy do ostudzenia. Jajko ucieramy z resztą cukru. Do wyrośniętych drożdży dodajemy: mąkę, jajko z cukrem(...)najwięcej powietrza. Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około pół godziny, powinno w tym czasie podwoić swoją objętość. Do wyrośniętego ciasta dodajemy pokrojoną na kawałki czekoladę i rodzynki. Mieszamy i przekładamy do blaszki wyłożonej papierowymi papilotkami. Pieczemy około pół godziny w temperaturze 180 stopni. Smacznego! ciastkożercy
Ciastkozercy