czekolada - 27946 przepisów (strona:780/1864)

Muffinki cukiniowo - czekoladowe 132

sody oczyszczonej 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki soli szklanka cukru (niepełna) 3/4 szklanki oleju 1 duże jajko 1 szklanka startej na oczkach cukinii 50 g posiekanej gorzkiej czekolady mleko* Do jednej miski wsypujemy składniki suche: mąkę, cukier, kakao, cynamon, sodę, proszek i sól. W drugiej misce mieszamy ze sobą składniki mokre: jajko i olej. Następnie mieszamy ze sobą(...)zawartość obu misek i dodajemy czekoladę i cukinię. Ciastem napełniamy foremki do 2/3 wysokości i pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 stopni (do suchego patyczka). * Ciasto wychodzi bardzo gęste, więc ja dolałam trochę mleka (1/4 szklanki). Muffinki dodaję do akcji

My simple kitchen
Mięciutkie ciasteczka dyniowe z czekoladą 179

soli 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia 1/3 łyżeczki sody 1 i 1/2 łyżeczki cynamonu 1/4 łyżeczki gałki muszkatałowej 1/4 łyżeczki mielonych goździków 1/4 łyżeczki imbiru 50 g posiekanej gorzkiej czekolady Masło roztapiamy i odstawiamy do przestudzenia. W misce łączymy ze sobą mąkę, cukier, proszek sodę i wszystkie przyprawy. Dodajemy roztopione masło i puree dyniowe. Wszystko dokładnie mieszamy. Na końcu dodajemy(...)posiekaną czekoladę i ponownie mieszamy. Ciasto wstawiamy do lodówki na minimum 30 minut (najlepiej na 2-3 godziny). Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i za pomocą łyżeczki formujemy małe ciasteczka. Układamy je w odstępach na blaszce, gdyż w trakcie pieczenia znacznie urosną. Ciastka pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 10 minut. WAŻNE: przed zdjęciem ciastek z blachy należy

My simple kitchen
Deser lodowy z karmelizowanymi bananami - Marcowe Wyzwanie Blogerek i Blogerów 212

brązowego cukru 1 łyżka śmietany kremówki lody waniliowo - czekoladowe bita śmietana (użyłam takiej w sprayu bo zalegała mi w lodówce - oczywiście możecie ubić śmietanę kremówkę z cukrem pudrem) starta czekolada advocat Na patelni rozpuszczamy masło i wsypujemy brązowy cukier. Mieszamy aż masa zacznie nabierać złoto-brązowego koloru. Następie wrzucamy banana pokrojonego w plasterki i obtaczamy go w karmelu. Dodajemy śmietankę(...)kleista. Na dno pucharków kładziemy po kleksie bitej śmietany.Na to wykładamy po dwie gałki lodów. Na lody kładziemy karmelizowane banany a na banany bitą śmietanę. Wierzch posypujemy startą czekoladą i olewamy odrobiną advocatu

My simple kitchen
Kawa mrożona 182

mamy wyjątkowo szybką przemianę materii i ta mała bomba kaloryczna nie pójdzie nam w tyłek;)) Składniki na 2 duże porcje 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 3 kostki mlecznej (lub dowolnej) czekolady 4 gałki lodów waniliowo-czekoladowych mleko woda bita śmietana kostki lodu Kawę zalewamy 200 ml wrzątku i odstawiamy na chwilę. Do każdej szklanki dodajemy po 2 kulki lodów. Na lody(...)wlewamy zaparzoną kawę a następnie uzupełniamy mlekiem do 3/4 wysokości szklanki. Następnie dodajemy kilka kostek lodu. Całość wykańczamy bitą śmietaną i drobno pokrojoną czekoladą

My simple kitchen
Chlebek dyniowy z czekoladą 211

szklanki ciepłej wody 200 g puree dyniowego 1 łyżeczka cynamonu 3/4 łyżeczki gałki muszkatałowej 1/2 łyżeczki imbiru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody szczypta soli 100 g czekolady  Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Następnie kolejno dodajemy, olej, wodę i puree dyniowe. Zmniejszamy obroty miksera i cały czas mieszając wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia, sól(...)oraz przyprawy. Na końcu dodajemy posiekaną czekoladę. Ciasto przelewamy do formy nasmarowanej delikatnie tłuszczem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy przez około godzinę

My simple kitchen
Babka z Michałkami 224

mojego M, który jest wielbicielem babek, nawinęło mi się na myśl ciasto z owymi cukierkami. Oczywiście, jeśli akurat w domu takowych nie posiadacie możecie je zastąpić dowolną tabliczką czekolady. Składniki: 250 g masła 200 g cukru 4 jajka 350 g mąki 1 cukier waniliowy 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki mleka 1 budyń waniliowy 200 g cukierków Michałki * cukier(...)puder lub polewa czekoladowa do dekoracji *cukierki można zastąpić dowolną czekoladą Masło ucieramy na miękki puch. Stopniowo wsypujemy cukier z cukrem waniliowym i miksujemy tak długo, aż kryształki cukru będą słabo wyczuwalne. Następnie dodajemy po jednym jajku. Nie przerywając mieszania wsypujemy partiami mąkę z budyniem oraz proszkiem do pieczenia i dolewamy po trochu mleka. Mieszamy aż ciasto będzie jednolite. Michałki

My simple kitchen
Czekoladowa polędwiczka 259

uzupełniają, nuty słodyczy przeplatają się z wytrawnymi,  rozmaryn  łączy je w całość, cynamon i kawa pięknie pachną i oczywiście smakują. :) Składniki: 2 polędwiczki wieprzowe 8 kostek gorzkiej czekolady 5 łyżek mocnego naparu z kawy 150 ml wina czerwonego wytrawnego łyżeczka cynamonu 3-4 gałązki  rozmarynu 1/2 kostki masła 3 szalotki, umyte i nieobrane 2 łyżki powideł śliwkowych(...)objętości.  Następnie dodajemy napar z kawy i cynamon. Wyciągamy rozmaryn. Dodajemy pół kostki masła i gotujemy na wolnym ogniu około 10 minut.  Na końcu dodajemy czekoladę i mieszamy.  Bon appetit

Garniec Magalie
Deser z musem rabarbarowym i bitą śmietaną 244

gorąco!!! SKŁADNIKI: 25 dag rabarbaru 1 opakowanie galaretki o smaku cytrynowym 4 łyżki cukru 1 szklanka śmietany 30% 1,5 łyżki cukru pudru 10 sztuk herbatników 2 kostki mlecznej czekolady truskawki i listki melisy do dekoracji PRZYGOTOWANIE: 1. Rabarbar obieram i kroję na mniejsze kawałki. Przekładam do garnka. Podlewam odrobiną wody i duszę na małym ogniu do momentu, aż się(...)Herbatniki kruszę i wsypuję na dno pucharków. Następnie nakładam porcję gęstego musu rabarbarowego. Na to porcję ubitej śmietany. Znów nakładam mus i śmietanę. Wierzch oprószam startą na tarce czekoladą i dekoruję truskawkami oraz listkami melisy

Tradycyjna kuchnia Kasi
Ciasto bez pieczenia na ciastkach 461

pieczenia, na bazie kakaowych ciasteczek Petit Beurre przekładane pysznym domowym musem jabłkowym , który przygotowałam w zeszłym roku w słoikach. Dodatkowo ciasto zostało posmarowane lukrem, obsypane siekanymi migdałami i czekoladą. Cud, miód, malina, to było bardzo pyszne, gotowe, ekspresowe ciasto, mój tata zajadał się nim i nawet nie zauważył, że to ciasto z gotowych ciasteczek Polecam, na serio! Każde ciastko przygotowywałam(...)ciasteczka również smarujemy musem, a potem lukrujemy (na 2 porcje wystarczy utrzeć 3 łyżki cukru pudru i 1 łyżką wody lub soku cytrynowego), obsypujemy wierzch siekanymi migdałami i wiórkami czekolady, zostawiamy tak przygotowane ciastka na 15 minut, aż ciastka zmiękną pod wpływem musu, ot i cały przepis     The post Ciasto bez pieczenia na ciastkach appeared first on Damsko

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Ciasto czekoladowe z burakami 196

zdążyłam zdjęcie zrobić:) Składniki: 2 szklanki mąki 1 szklanka cukru 2 łyżeczki sody 1 łyżeczka olejku wanilinowego 500 g buraków 3 jajka szczypta soli 200 g masła tabliczka gorzkiej czekolady cukier puder Przygotowanie: Zaczynamy od ugotowania buraków. Najlepiej wziąć 2-3 średniej wielkości buraki, wrzucić je go garnka z wodą i gotować ok godziny. Po tym czasie powinny być już(...)czekoladową. Miseczkę umieszczamy nad garnkiem z gotującą się wodą. Do miseczki wrzucamy masło i czekolade i czekamy aż wszystko się roztopi. Od czasu do czasu mieszamy. Gdy masło i czekolada się rozpuszczą dodajemy olejek wanilinowy i odkadamy do ostygniecia. Do zimnej masy czekoladowej dodajemy roztrzepane jajka i utarte buraki. Wszystko razem mieszamy. W drugiej misce mieszamy mąke, cukier sól

Kulinarna Patilogia
985. Zdrowsze pralinki ... z ciecierzycy. 200

Kokosowe pralinki z ciecierzycy z białą czekoladą*;  koktajl truskawkowy (ciecierzyca, mąka kokosowa,banan,biała czekolada, wiórki kokosowe) Takich jeszcze nie było u mnie :D Wiecie co? Jeszcze tylko miesiąc do wakacji

More food, love and dreams
Czekoladowo-truskawkowy deser z nasionami chia 244

deser - zróbcie go 4-5 godzin przed podaniem. Niestety - obawiam się, że wcześniej nie wyjdzie taki, jak powinien. Składniki (na 3-4 szklanki deseru): Część czekoladowa: 1/3 tabliczki czekolady (u mnie gorzka, ale mleczna też mogłaby się nadać) 1 szklanka mleka 3,2 % 3 łyżki nasion chia Część truskawkowa: 1/2 szklanki truskawek 1/2 szklanki mleka 1 łyżka cukru 3 łyżki(...)nasion chia Część czekoladowa W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę z dodatkiem mleka. Studzimy i po przestudzeniu dodajemy nasiona chia. Odstawiamy do lodówki na minimum 4 godziny. Część truskawkowa Mleko, cukier i truskawki umieszczamy w misie blendera i bardzo mocno rozdrabniamy. Dodajemy nasion chia, dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki na minimum 4 godziny. Po wyjęciu z lodówki do szklanek dodajemy

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Korsarz 232

maki 100 g cukru 15 dag miękkiego masła 3 łyżki miękkiego smalcu jajko 15g proszku do pieczenia 15g cukru waniliowego 3 czubate łyżki kakao mus czekoladowy: 200g czekolady gorzkiej 2 łyżki koniaku 4 łyżki wody mineralnej 30g masła 3 jajka 55g cukru 125 ml śmietanki oraz puszka masy kajmakowej 500g malin (można użyć również porzeczek, jeżyn lub wydrylowanych wiśni) Sposób(...)rumiano w temperaturze 190 stopni c przez około 30 minut. Ciasto studzimy. Na ciasto wykładamy równą warstwę masy kajmakowej a następnie owoce. Mus czekoladowy: W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę z dodatkiem koniaku i wody. Dodajemy masło i dokładnie ucieramy. Następnie dodajemy po jednym żółtku energicznie mieszając aż powstanie gładka masa. Odstawić do ostygnięcia. Białka ubijamy na sztywna pianę, dodając przed

Pyry na Gaz
Tiramisu' al marsala z czekoladą 228

podłużnych  biszkoptów 150 g serka mascarpone 2 jajka 1/2 szklanki  cukru 3/4  szklanki mocnej kawy 2-3 łyżki słodkiego wina Marsala 1/2 tabliczki  gorzkiej czekolady 2 łyżki słodkiej śmietanki czekoladki deserowe i posypka /do dekoracji Wykonanie: -Jajka dokładnie umyć i sparzyć. -Zaparzyć mocną kawę. -Żółtka oddzielić od białek i utrzeć z cukrem(...)naczynia. -Na biszkopty wyłożyć połowę kremu  mascarpone, przykryć  pozostałymi biszkoptami  nasączonymi w kawie. -Wyłożyć resztę kremu, wyrównać wierzch . -Deser wstawić na 1 godzinę do lodówki. -Czekoladę wraz ze śmietanką rozpuścić w kąpieli wodnej, wystudzić. -Schłodzony deser przed podaniem posypać czekoladową posypką , a na wierzchu ułożyć dekoracyjne kostki lub kulki czekoladowe. Talerzyki z deserem udekorować kremem czekoladowym

Zakamarki mojej kuchni
Biszkopt czekoladowy 149

Poniżej znajdziecie dokładne wskazówki :) Składniki na duży biszkopt 26 cm: (z tego odłożyłam ilość do małej foremki) 5 jajek 2/3 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru  50 startej gorzkiej czekolady 1/3 kakao Białka ubić na sztywno, po łyżce dodać cukier podczas miksowania. Wlać żółtka i zmiksować. Mąkę przesiać z kakao i startą czekoladą. Wsypać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać

Chocolate Muffin Blog

Proponowane wyszukiwania