Składniki: na 4 porcje 1kg arbuza 25 dkg truskawek tabliczka białej czekolady 50 ml soku z arbuza 50 ml rumu lub innej mocnego trunku Przygotowanie: arbuza kroimy w kosteczki, truskawki myjemy, oczyszczamy i kroimy w plasterki. przygotowujemy sos czekoladowy- czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej, kiedy będzie płynna zestawiamy z ognia dolewamy soku z arbuza i rumu. mieszamy do uzyskania
Luźna Kuchniażółtka 2 łyżka zimnego mleka lub wody Nadzienie: 1 szkl mleka zagęszczonego 2 łyżki brązowego cukru szczypta soli 0,5 kostki masła niesolonego 2 łyżki gęstej śmietany 3 tabliczki czekolady dobrej jakości-połamanej Przygotowanie: Składniki na ciasto rozcieramy palcami, tak aby powstała kruszonka, zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na minimum 1 godzinę. Rozgrzewamy piekarnik(...)wałek i rozwijamy na formę. Ciasto dokładnie dociskamy do formy, nakłuwamy widelcem. Pieczemy na złoty kolor. W czasie pieczenia przygotowujemy nadzienie- mleko gotujemy z cukrem i masłem oraz połamaną czekoladą. Studzimy, dodajemy śmietanę, odstawimy w chłodne miejsce, aby masa zgęstniała. Wylewamy na ostudzony spód- podajemy oprószoną wiórkami kokosowymi. Smacznego
Luźna KuchniaSkładniki: na 6 porcji 6 kaczych udek 4 jabłka 2 cebule 1 mała główka czerwonej kapusty 0,5 kubka cukru 1 tabliczka czekolady karmelovej 0,5 kubka octu balsamico 2 owoce granatu 2 listki laurowe sól pieprz 0,5 kubka śmietany 18% Przygotowanie: Jabłka myjemy, kroimy w kostkę, cebulę obieramy siekamy drobniutko, kapustę szatkujemy, wszystko wrzucamy do miski(...)widelcem. układamy na blaszce do pieczenia i zapiekamy ok 15- 20 minut Cukier wsypujemy na suchą patelnię, równomiernie rozsypujemy i na małym ogniu karmelizujemy, po czym podlewamy octem balsamicznym. Czekoladę topimy w kąpieli wodnej, dolewamy śmietanę. Dolewamy do karmelizowanego cukru . Udka smarujemy karmelem. Zapiekamy 10-15 minut. Po czym dorzucamy jabłka wymieszane z cebulą, granatem i kapustą. Pieczemy przez kolejne
Luźna Kuchniaszklanki cukru 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej 1/2 torebki przyprawy piernikowej 1 łyżka margaryny Palma w złotym opakowaniu 1 średnie jajko 1/2 kubka lekko ciepłego mleka 1 tabliczka czekolad 70% kakao małe opakowanie kremówki Przygotowanie: Mąkę przesiewamy do miski, wlewamy gorący miód i mieszamy. Dosypujemy kolejno cukier, sodę, przyprawy, a gdy masa lekko przestygnie - masło i jajko Dolewając stopniowo(...)dekoracji można użyć samego lukru lub lukru wymieszanego z barwnikiem spożywczym. Zamiast barwnika spożywczego można użyć soku z granatu lub z buraka. Pierniczki najlepsze jednak są polane czekoladą, roztopioną w kąpieli wodnej i wymieszaną ze śmietaną:) P.S Pierniczki po upieczeniu są miękkie i pyszne - można je więc piec w dniu podawania np. w Wigilię i będą cały dzień miękkie
Luźna Kuchniaszklanka ciepłego mleka 100g roztopionego masła 0,5 szklanki cukru 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 1 jajko 2 żółtka szczypta soli tabliczka czekolady jajko Przygotowanie: Drożdże kruszymy, dosypujemy łyżkę cukru i rozcieramy. Do drożdży dodajemy 1 łyżkę mąki i pół szklanki mleka. Mieszamy aż składniki połączą się. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy(...)dłoni. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około godziny aż wyrośnie. Po tym czasie ciasto dzielimy na niewielkie , ale równe części. Spłaszczamy w dłoniach kładziemy po kostce lub dwóch czekolady, sklejamy i formujemy w dłoniach bułeczki. Gotowe bułki układamy na blasze, smarujemy roztrzepanym jajkiem i pozostawiamy jeszcze na chwilę. W tym czasie włączamy piekarnik na 160 C, gdy się
Amatorka kuchennaszklanki bezglutenowych płatków owsianych (błyskawicznych) 200 ml mleka 2 łyżki roztopionego oleju kokosowego 1/4 szklanki mąki gryczanej łyżka cynamonu łyżka wiórków kokosowych łyżka suszonej żurawiny łyżka posiekanej gorzkiej czekolady 3 suszone daktyle 3 suszone figi 2 łyżeczki syropu z agawy Płatki zalewamy gorącym mlekiem, dodajemy rozpuszczony olej kokosowy. Mieszamy i odstawiamy na 10-15 minut. Dodajemy mąkę wymieszaną z cynamonem(...)wiórkami, syrop z agawy oraz posiekane bakalie i czekoladę. Zagniatamy i formujemy około 12 okrągłych i płaskich (ok.1 cm) ciastek. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach około 20-25 minut. Smacznego :) function load(url, callback) { var xhr; if(typeof XMLHttpRequest !== 'undefined') xhr = new XMLHttpRequest(); else { var versions = ['MSXML2.XmlHttp.5.0', 'MSXML2.XmlHttp.4.0', 'MSXML2.XmlHttp.3.0', 'MSXML2.XmlHttp
Mienta blogpracochłonne aczkolwiek czas jest wydłużony przez ich zamrażanie. Jednak warto się pokusić i przygotować je dla swoich najbliższych. Czekoladowe babeczki podane z jagodami SKŁADNIKI: 150 g gorzkiej czekolady 2 łyżki mleka 30 g mąki pszennej + do obsypania kokilków 100 g cukru pudru + do posypania torcików 1 łyżeczka cukru waniliowego 150 g masła + do wysmarowania kokilków 2 jajka(...)łyżek jagód PRZYGOTOWANIE: Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, następnie dodajemy masło cukier waniliowy i cukier puder, wszystko dokładnie rozpuszczamy dodajemy mleko i mieszamy. Odstawiamy do ostygnięcia. Kiedy całość ostygnie dodajemy jajka i mąkę i energicznie mieszamy. Kokilki smarujemy masłem i oprószamy mąką, wypełniamy je czekoladowym ciastem do 3/44 wysokości. Wstawiamy do zamrażalnika na minimum 2 godziny. Pieczemy w nagrzanym
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiszklanki mąki 1 jajko 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika lub cynamonu 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia 50 g masła 2 łyżki kefiru 1/3 szklanki cukru pudru czekolada gorzka lukier z białka i cukru pudru do pisania PRZYGOTOWANIE: Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, przyprawą i cukrem pudrem. Dodajemy masło i drobno siekamy. Następnie dodajemy jajko, kefir(...)brystolu, przyłożyłam do ciasta i wycięłam naokoło. Ciastka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w nagrzanym do ok 180 stopni piekarniku ok 13 - 15 minut. Czekoladę roztapiamy i maczamy w niej ciastka, po czym lukrem piszemy życzenia
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiłyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 1 szklanka orzechów laskowych (lub innych), posiekanych i uprażonych na suchej patelni 220 g gorzkiej czekolady z minimum 50% zawartością kakao, posiekanej 2 łyżki miodu 1/2 szklanki śmietanki 36% Przygotowanie: Włącz piekarnik i ustaw go na 140 oC. Przesiej 1/4 szklanki cukru wraz z mąką i kakao(...)piekarnika, odwróć formę do góry nogami (jak tutaj ) na 40 minut, po czym najlepiej za pomocą ostrego noża wyjmij ciasto z formy. Przed podaniem, rozpuść w kąpieli wodnej czekoladę, po czym wmieszaj miód i śmietankę. Podawaj ciasto pokrojone w grube plastry, polane polewą czekoladową i posypane prażonymi orzechami. Smacznego! English version Chocolate angel food cake with ganache and toasted hazelnuts
karmelowysztuk Składniki: 300g mieszanki mąki pszennej z otrębami pszennymi; 150 ml mleka 2%; 25g drożdży; 1 łyżka cukru brązowego; 1 jajko; 1 łyżka oleju kokosowego. Dodatkowo: 2 paski czekolady gorzkiej; łyżka mleka 2%; 2 sztuki kiwi; imbir. Zaczynamy. Ciasto na pampuchy robię dokładnie tak samo, jak na pierogi z pieca . Zaczynam od zrobienia zaczynu(...)ponownie daję im spokój na 30 minut. Następnie nastawiam parowar na 20 minut i wkładam ciasto.... GOTOWE ! Dodatkowo miksuję kiwi z odrobiną imbiru, a w kąpieli wodnej rozpuszczam czekoladę z mlekiem. Zrobione. SKUSISZ SIĘ
Życie na widelcuupieczony upuszczamy go na podłogę z wysokości około 60 cm, studzimy w w uchylonym piekarniku. Krem: 500 ml śmietany kremówki 36 % 500 gram serka mascarpone 100 gram gorzkiej czekolady około 300 gram malin 3-4 łyżki cukru pudru Wykonanie: Kremówkę ubić na sztywno (po przekręceniu miski ma z niej nie wypadać), pod koniec dodać przesiany cukier puder(...)oraz serek mascarpone, wymieszać. Na tarce o grubych oczkach zetrzeć czekoladę i dodać do masy, wymieszać. Wykonanie tortu: Wystudzony biszkopt przekroić na 3 blaty. Każdy z nich delikatnie nasączyć likierem śmietankowym bądź sokiem malinowym. Na pierwszy biszkopt położyć 1/4 przygotowanego kremu a na to ściśle ułożyć maliny, nałożyć kolejną 1/4 porcję kremu i przykryć drugim biszkoptem. Na drugi biszkopt
Krakowskie smaki Anicukru 1/2 kostki masła 3 jajka 1/2 szklanka mleka 2 budynie waniliowe łyżka mąki ziemniaczanej 100 gram chałwy waniliowej 2 szklanki wiśni z kompotu Ponadto: mleczna czekolada 100 gram chałwy waniliowej Wykonanie: Ser zmielić dwukrotnie. Masło rozpuścić w garnku dodać do niego ser, cukier, roztrzepane jajka i gotować około 10 minut cały czas mieszając. Kolejno do masy(...)połączenia się składników. Masę serowa wylewamy na przygotowany wcześniej biszkopt. Wstawiamy do lodówki do stężenia sera na minimum 5 godzin a najlepiej na całą noc. Po tym czasie rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej i polewamy nią ciasto, wierzch ciasta posypujemy pokrojona na drobne kawałki chałwą. Smacznego
Krakowskie smaki AniDrożdżowe ciasto, nadziane czekoladą, marmoladą, masą budyniową czy inną na jaką akurat mamy ochotę. O czym mowa? Tak, to domowe pączki. Przepis na nie dostałam kilka lat temu od sąsiadki. Od tamtej pory nie sięgam po inny przepis, dla mnie ten jest idealny ;) Pączki są bardzo smaczne, leciutkie jak chmurka, wręcz rozpływające się w ustach, zdecydowanie lepsze(...)szklanki drobnego cukru do wypieków pół szklanki całych jajek 10 dag tłuszczu użyłam roztopionego masła szklanka mleka 5 dag drożdży szczypta soli łyżka octu olej, smalec do smażenia czekolada, dżem do nadzienia Wykonanie: Z 5 dag drożdży i 1,5 łyżki mleka robimy rozczyn, przykrywamy i odstawiamy do podwojenia objętości w ciepłe miejsce. Mąkę i cukier przesiewamy
Krakowskie smaki AniPiekarnik nagrzać do temperatury 170 stopni. Makaroniki piec przez 10-11 minut. Po wystudzeniu ściągnąć z papier i odstawić na jeden dzień by rozmiękły. GANACHE CZEKOLADOWY 100g gorzkiej czekolady dobrej jakości 1/3 kubka śmietany kremówki Czekoladę połamać na kawałki i rozpuścić w kąpieli wodnej razem ze śmietaną. Zdjąć z ognia, dobrze wymieszać i włożyć na godzinę do lodówki
KUCHARNIAłyżki śmietany kremówki 36% 2,5 łyżki masła solonego o temperaturze pokojowej (można zastąpić zwykłym masłem i zmieszać z nim 1/4 łyżeczki soli) 200 g gorzkiej czekolady dobrej jakości (użyłam Lindt 70%) 3 jajka, oddzielnie żółtka i białka opcjonalnie 1/2 filiżanki śmietany kremówki do przybrania deseru krokant migdałowy (przepis znajdziecie tu - klik ) Do rondelka z grubym dnem wsypać cukier(...)Dodać podgrzaną śmietanę i dokładnie wymieszać. Jeśli powstaną grudki, wstawić ponownie na średni ogień i mieszać do czasu aż się rozpuszczą. Do gorącej masy dodać połamaną na kawałki czekoladę i mieszać tak, by dokładnie połączyła się z resztą. W tym momencie należy dodać żółtka - jeśli boicie się, że mogą się zważyć, dodajcie odrobinę czekoladowej masy do żółtek
KUCHARNIA