czekolada - 27946 przepisów (strona:786/1864)

White chocolate watermelon n strawberry 211

Składniki: na 4 porcje 1kg  arbuza 25 dkg truskawek tabliczka białej czekolady 50 ml soku z arbuza 50 ml rumu lub innej mocnego trunku Przygotowanie: arbuza kroimy w kosteczki, truskawki myjemy, oczyszczamy i kroimy w plasterki. przygotowujemy sos czekoladowy- czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej, kiedy będzie płynna zestawiamy z ognia dolewamy soku z arbuza i rumu. mieszamy do uzyskania

Luźna Kuchnia
Tarta czekoladowa 175

żółtka 2 łyżka zimnego mleka lub wody Nadzienie: 1 szkl mleka zagęszczonego 2 łyżki brązowego cukru szczypta soli 0,5 kostki masła niesolonego 2 łyżki gęstej śmietany 3 tabliczki czekolady dobrej jakości-połamanej Przygotowanie: Składniki na ciasto rozcieramy palcami, tak aby powstała kruszonka, zawijamy w folię spożywczą  i wstawiamy do lodówki na minimum 1 godzinę. Rozgrzewamy piekarnik(...)wałek i rozwijamy na formę. Ciasto dokładnie dociskamy do formy, nakłuwamy widelcem. Pieczemy na złoty kolor. W czasie pieczenia przygotowujemy nadzienie- mleko gotujemy z cukrem i masłem oraz połamaną czekoladą. Studzimy, dodajemy śmietanę, odstawimy w chłodne miejsce, aby masa zgęstniała. Wylewamy na ostudzony spód- podajemy oprószoną wiórkami kokosowymi. Smacznego

Luźna Kuchnia
Karmelizowane udka z kaczki na modrej kapuście z jabłkami 215

Składniki: na 6 porcji 6 kaczych udek 4 jabłka 2 cebule 1 mała główka czerwonej kapusty 0,5 kubka cukru 1 tabliczka czekolady karmelovej 0,5 kubka octu balsamico 2 owoce granatu 2 listki laurowe sól pieprz 0,5 kubka śmietany 18% Przygotowanie: Jabłka myjemy, kroimy w kostkę, cebulę obieramy siekamy drobniutko, kapustę szatkujemy, wszystko wrzucamy do miski(...)widelcem. układamy na blaszce do pieczenia i zapiekamy ok 15- 20 minut Cukier wsypujemy na suchą patelnię, równomiernie rozsypujemy i na małym ogniu karmelizujemy, po czym podlewamy octem balsamicznym. Czekoladę topimy w kąpieli wodnej, dolewamy śmietanę. Dolewamy do karmelizowanego cukru . Udka smarujemy karmelem. Zapiekamy 10-15 minut. Po czym dorzucamy jabłka wymieszane z cebulą, granatem i kapustą. Pieczemy przez kolejne

Luźna Kuchnia
Pierniczki w czekoladzie 206

szklanki cukru 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej 1/2 torebki przyprawy piernikowej 1 łyżka  margaryny Palma w złotym opakowaniu 1 średnie jajko 1/2 kubka lekko ciepłego mleka 1 tabliczka czekolad 70% kakao małe opakowanie kremówki Przygotowanie: Mąkę przesiewamy do miski, wlewamy gorący miód i mieszamy. Dosypujemy kolejno cukier, sodę, przyprawy, a gdy masa lekko przestygnie - masło i jajko Dolewając stopniowo(...)dekoracji można użyć samego lukru lub lukru wymieszanego z barwnikiem spożywczym. Zamiast barwnika spożywczego można użyć soku z granatu lub z buraka. Pierniczki najlepsze jednak są polane czekoladą, roztopioną w kąpieli wodnej i wymieszaną ze śmietaną:) P.S Pierniczki po upieczeniu są miękkie i pyszne - można je więc piec w dniu podawania np. w Wigilię i będą cały dzień miękkie

Luźna Kuchnia
Bułeczki z czekoladą 192

szklanka ciepłego mleka   100g roztopionego masła   0,5 szklanki cukru   1 łyżeczka ekstraktu z wanilii   1 jajko   2 żółtka   szczypta soli   tabliczka czekolady   jajko Przygotowanie:   Drożdże kruszymy, dosypujemy łyżkę cukru i rozcieramy. Do drożdży dodajemy 1 łyżkę mąki i pół szklanki mleka. Mieszamy aż składniki połączą się. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy(...)dłoni. Przykrywamy  ściereczką i odstawiamy na około godziny aż wyrośnie. Po tym czasie ciasto dzielimy na niewielkie , ale równe części. Spłaszczamy w dłoniach kładziemy po kostce lub dwóch czekolady, sklejamy i formujemy w dłoniach bułeczki. Gotowe bułki układamy na blasze, smarujemy roztrzepanym jajkiem  i pozostawiamy jeszcze na chwilę. W tym czasie włączamy piekarnik na 160 C, gdy się

Amatorka kuchenna
Bezglutenowe ciastka owsiane z bakaliami i czekoladą 204

szklanki bezglutenowych płatków owsianych (błyskawicznych) 200 ml mleka 2 łyżki roztopionego oleju kokosowego 1/4 szklanki mąki gryczanej łyżka cynamonu łyżka wiórków kokosowych łyżka suszonej żurawiny łyżka posiekanej gorzkiej czekolady 3 suszone daktyle 3 suszone figi 2 łyżeczki syropu z agawy Płatki zalewamy gorącym mlekiem, dodajemy rozpuszczony olej kokosowy. Mieszamy i odstawiamy na 10-15 minut. Dodajemy mąkę wymieszaną z cynamonem(...)wiórkami, syrop z agawy oraz posiekane bakalie i czekoladę. Zagniatamy i formujemy około 12 okrągłych i płaskich (ok.1 cm) ciastek. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach około 20-25 minut. Smacznego :) function load(url, callback) { var xhr; if(typeof XMLHttpRequest !== 'undefined') xhr = new XMLHttpRequest(); else { var versions = ['MSXML2.XmlHttp.5.0', 'MSXML2.XmlHttp.4.0', 'MSXML2.XmlHttp.3.0', 'MSXML2.XmlHttp

Mienta blog
Słodkie środy - czekoladowe babeczki podane z jagodami 145

pracochłonne aczkolwiek czas jest wydłużony przez ich zamrażanie. Jednak warto się pokusić i przygotować je dla swoich najbliższych.  Czekoladowe babeczki podane z jagodami  SKŁADNIKI: 150 g gorzkiej czekolady 2 łyżki mleka 30 g mąki pszennej + do obsypania kokilków 100 g cukru pudru + do posypania torcików 1 łyżeczka cukru waniliowego 150 g masła + do wysmarowania kokilków 2 jajka(...)łyżek jagód PRZYGOTOWANIE: Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, następnie dodajemy masło cukier waniliowy i cukier puder, wszystko dokładnie rozpuszczamy dodajemy mleko i mieszamy. Odstawiamy do ostygnięcia. Kiedy całość ostygnie dodajemy jajka i mąkę i energicznie mieszamy. Kokilki smarujemy masłem i oprószamy mąką, wypełniamy je czekoladowym ciastem do 3/44 wysokości. Wstawiamy do zamrażalnika na minimum 2 godziny. Pieczemy w nagrzanym

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Słodkie środy - Ciasteczkowe laurki na Dzień Babci 157

szklanki mąki 1 jajko 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika lub cynamonu 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia 50 g masła 2 łyżki kefiru   1/3 szklanki cukru pudru czekolada gorzka lukier z białka i cukru pudru do pisania PRZYGOTOWANIE:  Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, przyprawą i cukrem pudrem.   Dodajemy masło i drobno siekamy. Następnie dodajemy jajko, kefir(...)brystolu, przyłożyłam do ciasta i wycięłam naokoło. Ciastka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w nagrzanym do ok 180 stopni piekarniku ok 13 - 15 minut. Czekoladę roztapiamy i maczamy w niej ciastka, po czym lukrem piszemy życzenia

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Anielskie ciasto czekoladowe z polewą i prażonymi orzechami / Chocolate angel food cake with ganache and toasted hazelnuts 300

łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 1 szklanka orzechów laskowych (lub innych), posiekanych i uprażonych na suchej patelni 220 g gorzkiej czekolady z minimum 50% zawartością kakao, posiekanej 2 łyżki miodu 1/2 szklanki śmietanki 36% Przygotowanie: Włącz piekarnik i ustaw go na 140 oC. Przesiej 1/4 szklanki cukru wraz z mąką i kakao(...)piekarnika, odwróć formę do góry nogami (jak tutaj ) na 40 minut, po czym najlepiej za pomocą ostrego noża wyjmij ciasto z formy. Przed podaniem, rozpuść w kąpieli wodnej czekoladę, po czym wmieszaj miód i śmietankę. Podawaj ciasto pokrojone w grube plastry, polane polewą czekoladową i posypane prażonymi orzechami. Smacznego! English version Chocolate angel food cake with ganache and toasted hazelnuts

karmelowy
Pampuchy. Zamiennik dla pączków 221

sztuk Składniki: 300g mieszanki mąki pszennej z otrębami pszennymi; 150 ml mleka 2%; 25g drożdży; 1 łyżka cukru brązowego; 1 jajko; 1 łyżka oleju kokosowego. Dodatkowo: 2 paski czekolady gorzkiej; łyżka mleka 2%; 2 sztuki kiwi; imbir. Zaczynamy.            Ciasto na pampuchy robię dokładnie tak samo, jak na pierogi z pieca . Zaczynam od zrobienia zaczynu(...)ponownie daję im spokój na 30 minut. Następnie nastawiam parowar na 20 minut i wkładam ciasto....  GOTOWE ! Dodatkowo miksuję kiwi z odrobiną imbiru, a w kąpieli wodnej rozpuszczam czekoladę z mlekiem.  Zrobione. SKUSISZ SIĘ

Życie na widelcu
Tort śmietankowo- czekoladowy z malinami 217

upieczony upuszczamy go na podłogę z wysokości około 60 cm, studzimy w w uchylonym piekarniku.  Krem: 500 ml śmietany kremówki 36 % 500 gram serka mascarpone 100 gram gorzkiej czekolady  około 300 gram malin  3-4 łyżki cukru pudru Wykonanie: Kremówkę ubić na sztywno (po przekręceniu miski ma z niej nie wypadać), pod koniec dodać przesiany cukier puder(...)oraz serek mascarpone, wymieszać. Na tarce o grubych oczkach zetrzeć czekoladę i dodać do masy, wymieszać.  Wykonanie tortu: Wystudzony biszkopt przekroić na 3 blaty. Każdy z nich delikatnie nasączyć likierem śmietankowym bądź sokiem malinowym. Na pierwszy biszkopt położyć 1/4 przygotowanego kremu a na to ściśle ułożyć maliny, nałożyć kolejną 1/4 porcję kremu i przykryć drugim biszkoptem. Na drugi biszkopt

Krakowskie smaki Ani
Chałwowy sernik z wiśniami 279

cukru  1/2 kostki masła 3 jajka 1/2 szklanka mleka 2 budynie waniliowe łyżka mąki ziemniaczanej 100 gram chałwy waniliowej 2 szklanki wiśni z kompotu  Ponadto:  mleczna czekolada 100 gram chałwy waniliowej Wykonanie: Ser zmielić dwukrotnie. Masło rozpuścić w garnku dodać do niego ser, cukier, roztrzepane jajka i gotować około 10 minut cały czas mieszając. Kolejno do masy(...)połączenia się składników. Masę serowa wylewamy na przygotowany wcześniej biszkopt. Wstawiamy do lodówki do stężenia sera na minimum 5 godzin a najlepiej na całą noc. Po tym czasie rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej i polewamy nią ciasto, wierzch ciasta posypujemy pokrojona na drobne kawałki chałwą. Smacznego

Krakowskie smaki Ani
Pączki 293

Drożdżowe ciasto, nadziane czekoladą, marmoladą, masą budyniową czy inną na jaką akurat mamy ochotę. O czym mowa? Tak, to domowe pączki.  Przepis na nie dostałam kilka lat temu od sąsiadki. Od tamtej pory nie sięgam po inny przepis, dla mnie ten jest idealny ;)  Pączki są bardzo smaczne, leciutkie jak chmurka, wręcz rozpływające się w ustach, zdecydowanie lepsze(...)szklanki drobnego cukru do wypieków pół szklanki całych jajek 10 dag tłuszczu użyłam roztopionego masła szklanka mleka 5 dag drożdży  szczypta soli łyżka octu olej, smalec do smażenia czekolada, dżem do nadzienia Wykonanie:  Z 5 dag drożdży i 1,5 łyżki mleka robimy rozczyn, przykrywamy i odstawiamy do podwojenia objętości w ciepłe miejsce. Mąkę i cukier przesiewamy

Krakowskie smaki Ani
Macarons. Jak poskromić kaprysy? Instrukcja obsługi makaroników. 173

Piekarnik nagrzać do temperatury 170 stopni. Makaroniki piec przez 10-11 minut. Po wystudzeniu ściągnąć z papier i odstawić na jeden dzień by rozmiękły.  GANACHE CZEKOLADOWY 100g gorzkiej czekolady dobrej jakości  1/3 kubka śmietany kremówki Czekoladę połamać na kawałki i rozpuścić w kąpieli wodnej razem ze śmietaną. Zdjąć z ognia, dobrze wymieszać i włożyć na godzinę do lodówki

KUCHARNIA
Jesienna poczta w kolorze złota. Karmel, sól i czekolada. Mus. 162

łyżki śmietany kremówki 36% 2,5 łyżki masła solonego o temperaturze pokojowej (można zastąpić zwykłym masłem i zmieszać z nim 1/4 łyżeczki soli) 200 g gorzkiej czekolady dobrej jakości (użyłam Lindt 70%) 3 jajka, oddzielnie żółtka i białka opcjonalnie 1/2 filiżanki śmietany kremówki do przybrania deseru krokant migdałowy (przepis znajdziecie tu - klik ) Do rondelka z grubym dnem wsypać cukier(...)Dodać podgrzaną śmietanę i dokładnie wymieszać. Jeśli powstaną grudki, wstawić ponownie na średni ogień i mieszać do czasu aż się rozpuszczą.  Do gorącej masy dodać połamaną na kawałki czekoladę i mieszać tak, by dokładnie połączyła się z resztą.  W tym momencie należy dodać żółtka  - jeśli boicie się, że mogą się zważyć, dodajcie odrobinę czekoladowej masy do żółtek

KUCHARNIA

Proponowane wyszukiwania