czekolada - 27946 przepisów (strona:791/1864)

Kokosowe naleśniki z musem malinowym i czekoladą 291

ciasta zrobiłam pyszne kokosowe naleśniki z musem z tych soczystych malin. Zapakowałam jak sakiewki! A , że słodkości nigdy za wiele , to nie obyło się też bez dodatkowej porcji czekolady! Takie naleśniki posmakują nie tylko dzieciom , ale i dorosłym! Nie tylko posmakują , ale i pięknie będą wyglądać na naszym stole i zachwycą na rodzinnych biesiadach! PS. zamiast malin śmiało możemy dodać(...)maliny ( rozgniatając na mus )i mieszamy z cukrem pudrem. Na sam środek naleśników nakładamy czubatą ( albo i 2! ) łyżki musu i związujemy ( u mnie sznurkiem ) w sakiewki. Polewamy roztopioną czekoladą . Dekorujemy wiórkami. * jeśli chcemy uzyskać bardziej chrupiącą skórkę naleśników , możemy włożyć je na kilka minut do gorącego piekarnika

Ostra na Słodko
Kakaowe muffinki z kremem kokosowym i czekoladą 179

łyżeczka - mąka pszenna – 1 łyżeczka – cukier waniliowy – 1 łyżeczka - cukier – 2 łyżki - masło – ok. 30 g - wiórki kokosowe – 1 łyżka DODATKOWO: - czekolada SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: MUFFINKI: Jajka miksujemy z cukrem. Dodajemy powoli wodę, olej i mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i przyprawą do piernika. Dodajemy kakao i dokładnie mieszamy. Do foremek ( ja jak zwykle(...)łyżce budyniu kokosowego. Gdy powstanie jednolita masa dodajemy podprażone wiórki kokosowe. Mieszamy i odstawiamy na ok. 20 minut do lodówki. Powstałym kremem dekorujemy ( ze szprycy ) kakaową muffinkę. Posypujemy startą czekoladą. Smacznego

Ostra na Słodko
Ciasto brzoskwiniowe z pianką 325

jedno z ulubionych brzoskwiniowych ciast mamci ( nie licząc oczywiście wszystkich serników , które zajada z trzęsącymi się uszami :D ) Soczyste brzoskwinie zatopione pod delikatną pianką z dodatkiem biszkopta i chrupiącej czekolady sprawią , że na jednym kawałku napewno się nie skończy! Chcesz się założyc? Spróbuj! Składniki: BISZKOPT: -jajka-3szt -mąka pszenna-2łyżki -mąka ziemniaczana-1łyżka -cukier-3łyżki -proszek do pieczenia-1łyżeczka MASA(...)galaretce zastygnie ). PIANKA: Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem. Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości ciepłej wody,studzimy, łączymy z bitą śmietaną i wykładamy na masę brzoskwiniową. Całośc posypujemy startą mleczną czekoladą. Przepis pochodzi z bloga : http://martexsweetdreams.blox.pl/2012/10/Brzoskwiniowiec.html

Ostra na Słodko
Czekoladowa karpatka z truskawkami 477

SKŁADNIKI: CIASTO : - mąka pszenna – 90 g - masło – 80 g - cukier – 150 g - kakao – 40 g - jajka – 2 szt - proszek do pieczenia – 2 łyżeczki - czekolada mleczna – 50 g KREM : - mleko – 0,5 l - masło – 100 g - budyń śmietankowy – 1 op - cukier – 4 łyżki - mąka pszenna – 2 łyżki - mąka ziemniaczana(...)garnka wkładamy masło , cukier i kakao. Podgrzewamy do momentu rozpuszczenia na wolnym ogniu. Dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy łyżką. Dodajemy roztrzepane jajka i posiekaną czekoladę , mieszamy. Wylewamy na tortownicę ( mała – 18 cm! ) wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy 35min/190C. Studzimy! Wystudzony kroimy na 2 blaty. CAŁOŚĆ: Dolny blat smarujemy obficie i delikatnie kremem budyniowy. Przykrywamy

Ostra na Słodko
Czekoladowe kratery z kremem budyniowym i galaretką 422

przepisie ślad zaginął! ;) Ale jest! Gotowy! I teraz Wy będziecie mogli cieszyć się smakiem tego pysznego ciacha ! Delikatny biszkopt w połączeniu z lekkim kremem budyniowym , galaretką i czekoladą zachwyci podniebienia nawet najbardziej wybrednych smakoszy! Całość tworzy lekką , ale nie przesłodzoną całość i śmiało można sięgnąć po dokładkę! Miękki biszkopt nasiąknięty od kremu budyniowego wręcz rozpływa się w ustach! SKŁADNIKI: BISZKOPT(...)włożone do blachy ( układając „na odwrót ” tak , by masa budyniowa znalazła się od spodu ). Lekko dociskamy. Na górze układamy wycięte biszkoptowe okręgi , a następnie obficie polewamy rozpuszczonymi czekoladami tworząc ozdobne wzory. Odstawiamy do lodówki na minimum 4 godziny. Smacznego

Ostra na Słodko
KRUCHE ROGALIKI Z CZEKOLADĄ 179

cukier puder – 50 gr * duże żółtko – 1 szt * śmietana kwaśna 18% – 2 łyżki * olejek waniliowy – 1 łyżeczka DODATKOWO : * gęsty krem czekoladowy ( lub połamana czekolada ) SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : Masło rozcieramy z cukrem pudrem , dodając żółtko , śmietanę i olejek. mieszamy z przesianymi mąkami i szybko zagniatamy gładkie ciasto. Zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy na ok. 20 minut(...)lodówki. Po tych czasie rozwałkowujemy na podsypanej mąką stolnicy. Wycinamy trójkąty. Na szerokim końcu każdego układamy łyżeczkę kremu czekoladowego ( lub kostkę czekolady ) i zwijamy delikatni w kierunku wąskiego końca. Sklejamy i zaokrąglamy rogale. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok. 15-18 minut. Posypujemy obficie cukrem pudrem! Gotowe

Ostra na Słodko
MIĘTUSEK – CIASTO CZEKOLADOWE Z MIĘTOWO-BUDYNIOWYM KREMEM I LANDRYNKAMI 616

masło – 150 g – cukier – 2 łyżki WARSTWA ŚMIETANOWA : – galaretka agrestowa – 1 op – śmietana 36% – 200 g DODATKOWO: * herbatniki – ok. 20 szt * czekolada – 20 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: CIASTO: Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier. Dodajemy żółtka i mąkę przesianą z proszkiem(...)ŚMIETANKOWA: Galaretkę agrestową rozpuszczamy w około 3/4 szklanki wrzątku. Dokładnie rozrabiamy. Śmietanę ubijamy na sztywno. Łączymy z ostudzoną i tężejącą lekko galaretką. Masą pokrywamy herbatniki. Posypujemy gęsto startą drobno czekoladą i zdobimy listkami mięty! Zostawiamy w lodówce do przegryzienia

Ostra na Słodko
TORT SZWARCWADZKI / CZARNY LAS ( BEZ ALKOHOLU ) 551

puder – 2 łyżki * cukier waniliowy – 1 op * żelatyna – 3 łyżeczki DODATKOWO : * wiśnie w kompocie ( np. Harvin z Lidla ) – 1 słoik * dżem wiśniowy – 5 łyżek * czekolada mleczna – 200 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : BISZKOPT : B iałka oddzielamy od żółtek. Ubijamy na sztywno ze szczyptą soli , pod koniec dodając po łyżce cukru. Cały czas miksując dodajemy(...)śmietany. Układamy drugą cześć wiśni. Przykrywamy ostatnim biszkoptem , lekko dociskamy i cały smarujemy śmietana ( boki + góra ). Wygładzamy lekko zwilżonym w gorącej wodzie nożem. Boki obficie obsypujemy startą na tarce czekoladą. Górę dekorujemy wg.własnego pomysłu resztą śmietany oraz wiśniami. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin. Smacznego

Ostra na Słodko
Rolada biszkoptowa z masą kakaową 426

cukier – 8 łyżek * cukier waniliowy – 1 op * mąka pszenna – 6 łyżek * proszek do pieczenia – 1 łyżeczka MASA : * masło – 200 g * kakao – 2 łyżki * czekolada – 60 g * olejek rumowy – 0,5 łyżeczki * powidła śliwkowe – 1 łyżka DODATKOWO : * polewa czekoladowa SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : CIASTO : Jajka wbijamy do miski , dodajemy cukier i cukier waniliowy(...)170C przez ok. 20-25 minut. Po upieczeniu ( ciepłe ) kładziemy na ściereczce i zwijamy roladę. MASA : Miękkie masło rozcieramy w misce , dodając resztę masy jajecznej i aromat rumowy. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej , dodajemy kakao i dokładnie mieszamy. Mieszamy z masą maślano – jajeczną. ( można dodać odrobinę spirytusu do smaku! ) CAŁOŚĆ: Ze ściereczki rozwijamy biszkopt, skrapiamy wodą, smarujemy masą kakaową

Ostra na Słodko
SERNIK WIEDEŃSKI 488

pojawiają się dość często , a mimo to nie było jeszcze na nim zwykłego , klasycznego wiedeńskiego. Puszysty , a zarazem kremowy ser … mięciutki , wręcz rozpływający się w ustach. Oblany białą czekoladą …. Każdy z przyjemnością skusi się na dodatkowy kawałek – gwarantuję! A sernik wiedeński jest wspaniałym pomysłem na nadchodzące Święta! SKŁADNIKI: * ser biały 3krotnie zmielony – 1 kg * masło(...)Pieczemy 60 min . w nagrzanym do 200C piekarniku. W trakcie pieczenia nie otwieramy piekarnika ( ale jeśli widzimy , że temperatura jest za wysoka zmniejszamy ją ). Studzimy w uchylonym. Polewamy roztopioną czekoladą lub posypujemy cukrem pudrem. Smacznego

Ostra na Słodko
BABKA KARMELOWA Z CZEKOLADĄ I ORZECHAMI 268

budyń waniliowy – 80 g * jajko – 5 szt * masło – 100 g * cukier – 2 łyżki * laska wanilii – 1 szt * proszek do pieczenia – 2 łyżeczki * czekolada na polewę – 100 g * orzechy ziemne – 50 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : Masło roztapiamy , studzimy. Masę toffi podgrzewamy , a następnie wylewamy do miski. Dodajemy roztopione masło i dokładnie razem miksujemy. Oddzielamy(...)biszkoptu. Foremkę natłuszczamy , wykładamy papierem do pieczenia lub delikatnie obsypujemy bułką tartą. Wlewamy ciasto i pieczemy ok. 45-55 min / 180C. Po tym czasie studzimy , a następnie oblewamy roztopioną czekoladą i posypujemy podprażonymi na suchej patelni orzechami. Smacznego! UWAGA! Takie ciasta lubią pękać , w związku z czym chwilkę po tym jak włożymy je do piekarnika możemy sami zrobić bardzo delikatne

Ostra na Słodko
Knoppers domowy – wafelki z masą mleczno – nugatową 1347

NUGATOWA: * nutella / krem orzechowy – 180 g *prawdziwe , dobrej jakości masło – 100 g * kakao – 1 łyżka * orzechy laskowe – 150 g DODATKOWO: * wafle / andruty – 4 szt * czekolada + orzechy do dekoracji SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: MASA MLECZNA : Mleko gotujemy z cukrem , studzimy. Masło ucieramy na gładką , białą masę , a następnie powoli wlewamy mleko z cukrem i dodajemy po łyżce mleka(...)krem orzechowy , kakao i orzechy – dokładnie mieszamy. CAŁOŚĆ : Pierwszy wafel smarujemy połową masy nugatowej , przykrywamy. Smarujemy całą masą mleczną , przykrywamy. Smarujemy resztą masy nugatowej , przykrywamy , dociskamy. Polewamy roztopioną czekoladą i posypujemy prażonymi orzeszkami. Smacznego

Ostra na Słodko
Brownie – najlepsze! 199

zawsze przepyszne! Z kruchą górą … miękkie , zakalcowate , lekko gumowe w środku … o wyrazistym intensywnie czekoladowym smaku! Ajjj … trzeba spróbować! Koniecznie! SKŁADNIKI: * masło – 150 g * czekolada mleczna – 2 tabliczki * jajko – 3 szt * cukier puder – 1 szkl * mąka tortowa – 0,5 szkk * kakao – 2 płaskie łyżki SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Czekoladę łamiemy , przekładamy do metalowej

Ostra na Słodko
Ciasto czekoladowe z gruszkami 180

cukier drobny – 10 łyżek * mąka pszenna – 10 łyżek * jajko – 3 szt * proszek do pieczenia -1 łyżeczka * gruszki – 3 duże szt * kakao – 2 łyżki * czekolada mleczna – 100 g * śmietana 36% – 1 szkl * żelatyna – 1 łyżka * polewa czekoladowa SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Miękkie masło ucieramy z cukrem na krem, a następnie nie przerywając miksowania dodajemy(...)jajku. Wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i dokładnie mieszamy. Ciasto dzielimy na 2 części. Do jednej dodajemy kakao i posiekaną czekoladę – mieszamy. Gruszki obieramy , kroimy w kostkę. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, zalewamy jasnym ciastem, wygładzamy. Na wierzch wyciągamy ciasto czekoladowe i układamy pokrojone gruszki. Wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok. 45 minut. Wyjmujemy , dobrze

Ostra na Słodko
SERNIK KOKOSOWO – CZEKOLADOWY 319

zachwycają nie tylko oczy , ale i podniebienie. Idealny pomysł nie tylko na Święta! Spróbujcie! SKŁADNIKI: ( tortownica 20 cm ) CIASTO CZEKOLADOWE: * jajko – 2 szt * cukier – 100 g * gorzka czekolada – 50 g * mąka pszenna – 60 g * mąka ziemniaczana – 40 g * kakao – 2 łyżki * proszek do pieczenia – 1 łyżeczka * sól – 1 szczypta MASA SEROWO(...)rękami formujemy kulki i układamy je na dnie tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do lodówki. CIASTO CZEKOLADOWE: Białka oddzielamy od żółtek, żółtka ubijamy z połową cukru do białości. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej , studzimy i mieszamy z ubitymi żółtkami. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i kakao. Białka ubijamy ze szczyptą soli, dodając pod koniec cukier. Pianę dodajemy łyżka

Ostra na Słodko