masę budyniową. Mieszać, aż masa całkiem zgęstnieje. Ostudzić. Masło utrzeć z margaryną na puch, dodawać po łyżce masy budyniowej. Kremem napełniać skorupki i sklejać. Dodatkowo: 100g mlecznej czekolady, 2 łyżki śmietany 30%, łyżka masła, 100g tartych orzechów laskowych (użyłam Back Mit). Czekoladę stopić wraz z masłem i śmietanką na parze. Lekko przestudzoną masą smarować
Z miłości do słodkościmąki pszennej, 5 czubatych łyżek mąki ziemniaczanej, 4 jajka, 1/2 l śmietanki 30%, 5 łyżek cukru pudru trzcinowego Diamant, śmietan-fix, 50g startej czekolada. Przygotowanie Na blasze o wym. 25x36 cm ułożyć ciasno herbatniki, jeden obok drugiego. Posmarować masą krówkową, przykryć kolejną warstwą herbatników. 2 szklanki mleka zagotować z masłem, cukrem waniliowym(...)ciasto, przykryć warstwą herbatników i wstawić na godzinę do lodówki. Śmietankę ubić z cukrem pudrem oraz fixami na sztywno, wyłożyć na ciasto. Wierzch posypać startą czekoladą. Przechowywać w lodówce. Smacznego:) Przepis dodaję do akcji
Z miłości do słodkościKrem czekoladowy: 5 jajek, 100g gorzkiej czekolady, 2 łyżki cukru, łyżka kakao, 250g masła lub margaryny. Jajka ubijać z cukrem na parze przez około 10minut. Następnie zdjąć z ognia, dodać kakao oraz posiekaną czekoladę. Ponownie postawić na parze i ubijać jeszcze przez 8-10minut, aż masa zgęstnieje. Przestudzić. Masło utrzeć na puch
Z miłości do słodkościjogurtu naturalnego greckiego, 250g serka mascarpone, 300 ml śmietanki 36%, 1/2 szklanki cukru, 3 łyżki miodu, 3 czubate łyżeczki żelatyny, 50 g gorzkiej czekolady, 2 łyżki śmietany 18%. Śmietankę zmiksować na sztywno. Dodać serek mascarpone, jogurt, miód, cukier oraz pokruszoną chałwę. Żelatynę zalać kilkoma łyżkami wrzątku, dokładnie rozmieszać i przestudzić. Miksując, powoli wlewać(...)żelatynę do masy chałwowej. Gotową masę wyłożyć na ciasto, równomiernie rozsmarować. Schłodzić. Czekolady stopić wraz ze śmietaną na parze. Przestudzić i zrobić na cieście esy-floresy. Ciasto wstawić do lodówki. Źródło: My man's kitchen
Z miłości do słodkościwysokości. Piec około 30minut w temp. 180st. Ostudzić. Krem: 300ml śmietanki 30%, 2 łyżki cukru pudru, 1 opakowanie śmietan-fix, łyżka cukru waniliowego, starta czekolada do posypania. Śmietankę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier puder oraz śmietan-fix. Kremem udekorować babeczki, posypać startą czekoladą
Z miłości do słodkościprzekroić na 3 równe części. Nasączyć 1/4 szklanką wody oraz 1/2 szk. likieru czekoladowego. Krem czekoladowy: 400g masła, 7 jajek, szklanka cukru, 150g gorzkiej czekolady, łyżka cukru waniliowego, 2 czubate łyżki kakao. Jajka ubijać na parze przez około 12 minut, w między czasie dosypując cukier. Następnie zdjąć z ognia, dodać posiekaną czekoladę
Z miłości do słodkościprzepisie nie ma malin, postanowilam je dolozyc tak od siebie by wzbogacic smak. Mysle, ze bylo to dobre posuniecie. Muffinki okazaly sie pyszne, szczegolnie dobra byla stopiona w srodku czekolada. skladniki suche: 1/3 szklanki cukru + 2 lyzki 1/2 szklanki kakao 1 i 1/2 szklanki maki 1 lyzeczka proszku do pieczenia skladnki mokre: 1/4 szklanki stopionego masla 3/4 szklanki mleka(...)jajka 1/2 szklanki posiekanej czekolady gorzkiej 1/2 szklanki malin wykonanie: Piekarnik nagrzewamy do 200°C. W jednej misce mieszamy wszystkie suche skladniki, w drugiej mokre. Przelewamy mokre skladniki do suchych. Dorzucamy posiekana czekolade i maliny. Mieszamy tylko tyle by sie polaczyly skladniki. Ciasto przekladamy do foremek. Pieczemy okolo 20 minut. Smacznego
Przysmaki KarolkiNalesniki zrobilam wedlug tego przepisu. Nalesniki malinowo-czekoladowe skladniki na mase: kostka sera smietanowego 250g 4 lyzki cukru pudru 2 garscie malin mrozonych skladniki na sos: 100 g gorzkiej czekolady 150 ml kremowki 1 lyzka masla 2 lyzki cukru pudru 2 lyzki soku malinowego wykonanie: Skladniki masy dokladnie mieszamy ze soba, az maliny dokladnie polacza sie ze serkiem. Gotowa masa(...)cukrem pudrem, mieszamy, pilnujemy by sie nie zagotowala. Gdy bedzie juz dosc ciepla sciagamy z ognia, wrzucamy polamana na kawalki czekolade i maslo. Nieszamy az do chwili gdy czekolada z maslem sie rozpuszcza. Do sosu dolewamy 2 lyzki soku malinowego. Mieszamy. Sos mozemy podawac na cieplo albo na zimno. Przelozone masa serowo-malinowa nalesniki podajemy ze sosem czekoladowym. Smacznego
Przysmaki Karolkicudownego ciasta. Prosze czestujcie sie :) Tarta orzechwo-czekoladowa skadniki: ciasto 100g mielonych orzechow laskowych 200g maki szczypta cynamonu i soli 50g cukru 125g masla 1 jajko masa 200g gorzkiej czekolady 70g mleka 270g smietany 2 jajka bita smietana do dekoracji Wykonanie: Mielone orzechy wymieszac z maka, sola, cynamonem i cukrem. Wbic jajko, dodac maslo pokrojone w wiorki. Wyrobic ciasto. Uformowac(...)pieczenia i obciazyc np grochem. Piec przez 20 minut w temperaturze 180°C. Wystudzic. Mleko i smietane wlac do rondelka, dodac polamana czekolade. Podgrzac az do rozpuszczenia sie czekolady. Caly czas mieszac. Dodac do masy rozmacone jajka i mieszac az do uzyskania gladkiej i lsniaccej masy. Wylac ja na przygotowane ciasto. Zapiec w piekarniku przez 20 minut w temperaturze
Przysmaki Karolkiapetyczne, nieprzekonywujace, takie zwyczajne. Musicie uwierzyc mi na slowo, ze warto poswiecic pare chwil w kuchni by potem zanurzac lyzeczke w czekoladowo-wisniowej delicji i delektowac sie fantastycznym polaczeniem czekolady, smietanki i wisni. Deser wisniowo-czekoladowy skladniki: 400g wisni z syropu 180g ciasteczek amaretti 300ml kremowki 100g gorzkiej czekolady kakao do posypania wykonanie: Czekolade kruszymy na kawalki i roztapiamy
Przysmaki Karolkirobimy ramke z kuleczek lub waleczka. Piekarnik nagrzewamy do 200°C. Mazurki pieczemy okolo 15 minut. Przed wlozeniem do piekarnika nakluwamy je widelcem. skladniki na mase czekoladowa 150g gorzkiej czekolady 30g masla 2 lyzki mleka okolo 3 lyzki cukru pudru kilka kropel olejku pomaranczowego Wszystkie skladniki poza olejkiem podgrzewamy w garnuszku w kapieli wodnej. Czekolada i maslo w tym czasie
Przysmaki Karolkiwspomagac sztucznym swiatlem, za ktorym nie przepadam. Coz poczac? Jakos trzeba oslodzic sobie ten ponury dzien, a w takich chwilach najlepsze jest cos slodkiego. Do tego cos czekoladowego, bo czekolada jest dobra na wszystko. Ostatnio wlasnie takie wypieki goruja w mojej kuchni. Kazde ciasto, ktore wypiekam ma w sobie albo gorzka, najlepszej jakosci czekolade albo kakao. Uzupelniam w ten sposob(...)braki magnezu i poprawiam sobie humor. Ciasto czekoladowe z kremem z mascarpone skladniki: 350g gorzkiej czekolady 110g cukru + 75 g do bialek 150g masla 1/4 filizanki espresso 4 jajka 35g kakao 50g maki 75g rodzynek Krem z mascarpone: 350g serka mascarpone 1 czubata lyzka cukru pudru 50ml Amaretto wykonanie: Rodzynki zalewamy 2 lyzkami Amaretto i pozostawiamy na godzine. W kapieli
Przysmaki Karolkicukru 150g goracego miodu 4 jajka lyzeczka sody oczyszczonej 1 lyzka przyprawy do piernika skladniki na krem: 3 szklanki mleka 2 opakowania budyniu smietankowego 250g miekkiego masla 100g bialej czekolady 3 lyzki cukru pudru dekoracja: 250ml smietanki 30% 100g bialej czekolady 1 opakowanie utrwalacza do smietany ewentualnie 1 lyzka cukru pudru zmielone orzechy laskowe do posypania wykonanie: Make przesiewamy
Przysmaki Karolkiróżowe. Różowe więc były sukienki, różowe balony, serwetki itp Oczywiście tort też był różowy. Różowy tort z malinami składniki: przepis na biszkopt klik składniki na masę: 90 g gorzkiej czekolady 1 łyżeczka masła 500 g serka mascarpone 2 śmietanki kemerowski (po 250 ml każda) 6 łyżek Grenadiny około 5 łyżek cukru pudru 120 g mrożonych malin wykonanie: Po upieczeniu biszkopt(...)obręczą tortownicy. Kremówkę ubijamy mikserem, dodajemy do niej cukier puder. Następnie odkładamy 10 łyżek ubitej kremówki do osobnej miski. Do pozostałej części dodajemy serek mascarpone i Grenadinę. Dokładnie mieszamy. Czekoladę wraz z masłem roztapiamy w kąpieli wodnej, a gdy lekko przestygnie dodajemy do niej odłożoną wcześniej kremówkę. Po wymieszaniu nakładamy masę czekoladową na dolny krążek biszkoptu. Rozprowadzamy równo zachowując około
Przysmaki Karolki