czekolada - 27946 przepisów (strona:801/1864)

Do czego pić wina wzmacniane? 90

kieliszku sherry czy  madery , a także w polskich ciastach i świątecznych mazurkach. Słodkie czerwone wina wzmacniane(porto ruby, porto towny) Klasycznym połączeniem dla czerwonych wzmacnianych win jest czekolada. Ten zestaw zawsze się sprawdza. Ważne, aby była to czekolada gorzka lub deserowa naprawdę wysokiej klasy i w dużych ilościach. Klasyczne porto doskonale będzie smakowało z pralinami, ciastem brownie czy też

jakszef.pl
Słonecznikowy tort 88

serca. Z dodatkiem musu mango. biszkopt: 8 jajek wielkość M 8 łyżek rozpuszczonego masła szczypta soli 250 g cukru 300 g mąki pszennej typ 450 krem czekoladowy: 100 g czekolady gorzkiej 125 g mascarpone 200 g śmietany 30 % 1 łyżeczka czubata żelatyny 1 łyżka cukru pudru galaretka mango: 500 ml pulpy mango 3 łyżeczki żelatyny krem maślany: 600 g masła(...)minut. Po wyjęciu z piekarnika zostawiam do ostygnięcia. Wyjmuję biszkopt z rantu, obkrawam nożem. Kroję na trzy blaty.   Krem czekoladowy: Śmietanę podgrzewam ale nie zagotowuję. Dodaję pokrojoną czekoladę, chwilę odstawiam i mieszam aż się całkowicie rozpuści. Wstawiam do lodówki jak ostygnie na trzy godziny. Do śmietany dodaję mascarpone, puder i ubijam mikserem. Żelatynę namaczam w 30 ml wody

wesoła kuchnia
Tort orzechowo - kawowy na biszkoptach z bezą 89

kwaśniej śmietany: 400 ml śmietany 18 % 5 łyżek cukru pudru 130 gram zmielonych orzechów włoskich lub laskowych Krem kawowy: 1/2 słoiczka kremu mlecznego Dulce De Leche 50 gram białej czekolady 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej w proszku Wykonanie: Ciasto: Blaszkę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną, lśniącą pianę.  Pod koniec ubijania dosypujemy(...)Masa: Kwaśną śmietanę mieszamy ze zmielonymi orzechami i cukrem.  Odstawiamy na kilka godzin do lodówki. Krem kawowy: Do porcelanowej miseczki wkładamy krem mleczny,  połamaną na kosteczki białą czekoladę i podgrzewamy  w mikrofalówce do momentu, aż składniki staną się półpłynne.  Dosypujemy wówczas dwie łyżeczki  kawy rozpuszczalnej w proszku i mieszamy do połączenia. Składanie ciasta: Pierwszy

Kronika Piekarnika
Tort orzechowy z rabarbarem i jogurtem greckim 85

cynamon do smaku Masa śmietanowo - jogurtowa 150 gram mleka zagęszczonego, słodzonego z tubki 300 ml śmietanki 30% 400 gram kremowego jogurtu greckiego 2 łyżki cukru pudru 50 gram mlecznej czekolady Słoik kremu ciasteczkowego ( np. Lotus lub Speculoos ) 2 płaskie łyżki żelatyny Poncz: 1 cytryna 1/2 szklanki przegotowanej wody 1 łyżka cukru Wykonanie: Zaczynamy od galaretki owocowej : Wkładka jabłkowa : Pokrojone(...)drugim biszkoptem. Również go ponczujemy. Pozostałą masę śmietanowo - jogurtową miksujemy  z 3 łyżkami kremu ciasteczkowego i wykładamy na wierzch biszkopta. Do małej miseczki wkładamy połamaną na kosteczki mleczną czekoladę,  łyżkę kremu ciasteczkowego i podgrzewamy w mikrofalówce, aż składniki staną się półpłynne, mieszamy i zygzakami ozdabiamy wierzch torcika.  Gotowe. Wkładamy do lodówki. Atrakcyjność tegoż wypieku, to przede wszystkim

Kronika Piekarnika
Tort makowy z jabłkiem, cynamonem i kremem korzennym 87

pełna łyżka cukru pudru 2 łyżeczki cynamonu Masa ciasteczkowa: 4 łyżki przygotowanej masy cynamonowej 3 łyżki kremu ciasteczkowego ( może być Lotus, Speculoos ) Polewa:   100 gram mlecznej czekolady 2 łyżki kremu ciasteczkowego  Żelka jabłkowa: 1 duże jabłko 1/2 słoiczka dżemu jabłkowego 1 łyżka żelatyny rozpuszczona w 3 łyżkach wody 1/2 łyżeczki cynamonu   Poncz: sok wyciśnięty z jednej cytryny(...)oddzielnej, małej miseczki wkładamy cztery łyżki powyższej  przygotowanej masy cynamonowej i miksujemy ją z trzema łyżkami kremu  ciasteczkowego. Polewa: Do małej porcelanowej miseczki wkładamy połamaną na kosteczki czekoladę,  dwie łyżki kremu ciasteczkowego Lotus i podgrzewamy razem do momentu  rozpuszczenia się składników  ( ja to robię w mikrofalówce, można oczywiście w kąpieli wodnej ).  i mieszamy energicznie

Kronika Piekarnika
Sernik wiedeński z polewą 91

mnie 4% tłuszczu) 8 jajek 100 g masła 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej 2 łyżeczki cukru z wanilią 3/4 szklanki cukru Polewa do sernika: 100 g czekolady deserowej 5 - 6 łyżek śmietanki 30% 1 łyżeczka miodu naturalnego Do odmierzania używam: szklanki - 250 ml, łyżki - 15 ml, łyżeczki - 5 ml. Jak zrobić sernik wiedeński z polewą? Masło utrzeć(...)przed rozpoczęciem pieczenia. Po wystudzeniu sernik polać polewą i wstawić do schłodzenia. Jeśli chcecie sernik tylko oprószyć cukrem pudrem, to najlepiej zrobić to tuż przed podaniem. Polewa do sernika: Czekoladę rozdrobnić i razem ze śmietanką i miodem rozpuścić w miseczce ustawionej na garnku z gotującą się wodą. Miska nie może dotykać do powierzchni wody. Masę ciągle mieszać, aż powstanie jednolita

Kuchcik gotuje
Wegańskie karmelowe brownie bez pieczenia. 115

kremowe ciasto brownie bez pieczenia. Ten wegański, bezglutenowy deser bez pieczenia dosłownie rozpływa się w ustach i trudno się oprzeć by przestać go jeść. Te małe karmelowe brownie z czekoladą jest idealnie słodkie i bardzo zdrowe. Po zjedzeniu tego ciasta czujemy przyjemną satysfakcję, że zjedliśmy coś bardzo zdrowego. Brownie wypełnione daktylami , kakao , mleczkiem kokosowym , ekspandowaną komosą ryżową i wiórkami kokosowymi(...)oznacza, że nie potrzebujemy piekarnika. Niesamowite, prawda! Połączenie daktyli z mleczkiem kokosowym jest naprawdę obłędne. Karmelowa warstwa sprawia, że deser jest jeszcze smaczniejszy, a wierzch brownie pokrywa pyszna czekolada na bazie mleczka kokosowego . Smaczne i zdrowe brownie! WEGAŃSKIE KARMELOWE BROWNIE BEZ PIECZENIA! The post Wegańskie karmelowe brownie bez pieczenia. appeared first on Zdrowy Styl Życia Joanny

Zdrowy Styl Joanny
TORT SERNIKOWO-MAKOWY (bez glutenu i białego cukru) 84

mleka -ok 750g sera mielonego na serniki -4 jajka -100g ksylitolu -100g orzechów włoskich -3 płaskie łyżki budyniu waniliowego/śmietankowego Dodatkowo do ozdoby -kilka kostek deserowej czekolady -migdały w płatkach -migdały prażone solone -orzechy włoskie KAKAOWY BISZKOPT 1.Białka oddzielić od żółtek i ubić w dużej misce na sztywną pianę (z odrobiną soli). 2.Pod koniec ubijania dodawać stopniowo(...)drugi blat itd. 16. Na koniec całość zabezpieczyć przed wysychaniem np. wkładając do worka foliowego a następnie umieścić tort w lodówce na kilka godzin. 17. Po zdjęciu obręczy rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej i polać nią górę tortu a resztą orzechów ozdobić całość według uznania

Candy Pandas
Sernik na kruchym spodzie z jabłkową galaretką i śmietaną 94

śmietankowego 4 łyżki cukru pudru skórka starta z połowy cytryny 1 łyżka masła Dodatkowo: 2 łyżki kremu pistacjowego do smarowania pieczywa 200 ml śmietanki kremówki 30 % 50 gram białej czekolady 1 śmiatan - fix 1/2 słoiczka dżemu jabłkowego 1 łyżka galaretki cytrynowej Wykonanie: Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto, w konsystencji dość luźne i lepkie: do miski wsypujemy mąkę przesianą(...)jabłkowej. Wkładamy ciasto do lodówki i zabieramy się za ubijanie śmietanki. Do ubitej na pół - sztywno kremówki wsypujemy cały śmietan - fix  i powoli wlewamy rozpuszczoną w mikrofalówce białą czekoladę  ( przestudzoną, ale nadal płynną ). Puszystą śmietankę wykładamy na wierzch wypieku. Serniczek oczywiście najlepiej smakuje na drugi dzień,  po lodówkowym nocnym chłodzeniu.  Szczerą będąc - upiekłabym go ponownie

Kronika Piekarnika
Ciasto Ambasador 486

BISZKOPT 4 jajka 150 g cukru 150 g mąki szczypta soli MASA BUDYNIOWA 3 żółtka 375 ml mleka 100 g cukru 200 g masła 2 łyżki kakao 100 g czekolady mlecznej 50 g orzechów 30 g skrobii ziemniaczanej MASA ŚMIETANOWA 250 g serka mascarpone 500 ml śmietanki kremówki 3 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny 60 ml wody DODATKOWO(...)spożywczą i odstawiamy do przestygnięcia. Masło w temperaturze pokojowej ucieramy za pomocą miksera. Stopniowo dodajemy przestygnięty budyń, ciągle ucierając. Do gotowej masy dodajemy dwie łyżki kakao, pokrojoną w kosteczkę czekoladę oraz posiekane orzechy. Całość miksujemy do połączenia składników. Gotową masę wykładamy na biszkopt. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, odstawiamy do przestygnięcia. Schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy z dodatkiem cukru pudru

Przepiski.pl
Sernik Oreo na zimno 110

Sernik to prawdopodobnie najlepszy deser na świecie i czuję, że nie jestem sama w tej opinii 😉 Często przygotowuję klasyczne serniki pieczone , jak niezawodny sernik nowojorski czy sernik z białą czekoladą i solonym karmelem , ale sernik na zimno to idealny pomysł na dzień, kiedy nie mamy ochoty rozgrzewać piekarnika. Sernik na zimno zazwyczaj jest bardzo prosty do zrobienia i dlatego jest(...)nietypowym, czarnym kolorze sprawiają, że deser wygląda naprawdę wyjątkowo. Kremowy sernik Oreo na zimno – bez pieczenia, bez żelatyny Jak wspominałam kiedyś w przepisie na sernik z białą czekoladą bez pieczenia , nie przepadam za sernikami z dodatkiem żelatyny. Niestety prawie zawsze można wyczuć w konsystencji wspomaganie żelatyną. Niektóre przepisy wołają o taką ilość żelatyny, że zamiast sernika możemy zostać

Na-talerzu.pl
Co je się w tłusty czwartek? Okazuje się, że nie tylko pączki! 105

czwartek? Tradycyjne pomysły i ciekawe alternatywy  Już niedługo, bo 24 lutego do cukierni będą ustawiały się kolejki miłośników pączków i innych słodkości. Jedni jedzą tylko pączki — z marmoladą, czekoladą, budyniem czy jeszcze innym nadzieniem, drudzy preferują obsypane cukrem pudrem faworki, a jeszcze inni szukają innych, i to nie zawsze słodkich rozwiązań.  Zamiast do cukierni można wybrać się(...)zerknąć na pomysły od Prezentmarzeń , ponieważ oprócz wymienionych atrakcji, które zdecydowanie umilą ten dzień i nadadzą mu smaku, znajdziesz jeszcze inne, ciekawe propozycje, np. voucher na tort, projekt własnej czekolady czy inne kursy, szkolenia i degustacje. Jesteśmy pewni, że po tym artykule Twój tłusty czwartek będzie zawsze długo wyczekiwanym dniem w roku! Artykuł Co je się w tłusty czwartek? Okazuje

Ugotowane pozamiatane