mleka 1 budyń waniliowy 15 g żelatyny 40 ml soku wyciśniętego z pomarańczy skórka otarta z 2 pomarańczy 70 g cukru pudru 300 ml śmietany wierzch: 100 g czekolada mleczna 100 ml śmietany 30 % 20 g masła Przygotowanie: ciasto: Białka ubijamy na sztywno. Do ubitych białek dodajemy stopniowo cukier i miksujmy aż się rozpuści. Następnie dodajemy po jednym żółtku. Mąkę(...)lodówki na kilka minut,aby masa zaczęła tężeć. Tężejącą masę przekładamy na biszkopt,który ponownie zwijamy. Roladę odstawiamy do lodówki na 3-4 godziny. wierzch: Czekoladę rozpuszczamy w podgrzanej śmietanie, na końcu dodajemy miękkie masło. Studzimy i polewamy nią wierzch rolady
Bon appetit mon amiemleka skutecznie umili sobotnie popołudnie. Daj się namówić na coś pysznego! :) Foremka keksowa 12/20 cm Składniki: 1 kostka masła 82% 25 dag mleka w proszku 5 dag gorzkiej czekolady 3/4 szklanki mleka ½ szklanki cukru 3 łyżki ciemnego kakao ½ łyżeczki ekstraktu z pomarańczy Dr.Oetker 15 dag maślanych herbatników 10-15 dag drobnych kolorowych lentilek Sposób przygotowania: Masło umieścić w rondelku(...)cukier, wlać mleko, wsypać kakao, podgrzewając doprowadzić prawie do wrzenia-nie gotować ! Rózgą kuchenną dokładnie wymieszać na jednolitą masę, zestawić z ognia i do gorącej masy dodać połamaną czekoladę, zostawić na parę minut , wlać ekstrakt z pomarańczy i wymieszać. Wystudzić do temperatury pokojowej, mieszając, stopniowo wsypywać mleko w proszku aż do połączenia-masa będzie lejąca ale gęsta. Foremkę
Wanilia i KardamonNarodzenie to zapach pierników. Jeśli miałabym wybrać jedno ciasto, bez którego nie ma tych Świąt, to właśnie piernik. Jeśli dodatkowo piernik jest przekłądany domowymi powidłami i lukrowany lub pokryty czekoladą, to jestem w niebie Dzisiaj zapraszam na szybką wersję – krajnkę piernikową. Taki klasyczny piernik czy ciasto na pierniczki, powinno najpierw leżakować w lodówce, potem po upieczeniu mięknąć w pudełku(...)twardnieje. Ja wypatrzyłam przepis na nią jakieś dwa lata temu i od tamtej pory przymierzałam się za jej zrobienie. Krajankę możecie zrobić samą, polukrować czy też oblać czekoladą. U mnie z lukrem w wersji migdałowej. Ciasto, to jedyny minus piernikowej krajanki. Jest dość ciężkie w obróbce. Po wymieszaniu składników, ciasto jest rzadkie i tężeje z upływem leżakowania, jednak
Mieszam w Garnkumąki tortowej, przesianej 50 g maki ziemniaczanej 50 g cukier puder, przesiany 200 g zimne niesolone masło, posiekane 2 żółtka ¼ ekstraktu anyżu łyżeczki Opcjonalnie ½ łyżeczki ekstrakt waniliowy 1 tabliczka czekolady 1 łyżka masła orzechy posiekane ,zmielone na grubo Wykonanie Czas schładzania 1½ godziny Mąkę, cukier puder, masło i szczyptę soli wyrobić w robocie kuchennym, aż mieszanina będzie wyglądać jak okruchy(...)wycięte ciasteczka ,na blaszce włożyć do lodówki na w 30 minut. Rozgrzać piekarnik do 180 ° C. Piec ciastka przez 15 minut lub do jasnego złota. Odstawić do całkowitego ostudzenia. Czekoladę rozpuszczamy. Dodajemy do niej miękkie masło i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia.Lekko studzimy. Bierzemy jedno ciastko ,nakładamy łyżeczkę czekoladowej masy i lekko dociskając kręcimy w prawo i lewo ,aby masa ładnie
w mojej kuchniwiaderku 180g suchego maku 1 łyżka budyniu cytrynowego 150g cukru 15g cukru ze skórką cytrynową 4 jajka 100g śmietany 18% Polewa: 5 łyżek śmietany 30% 1 łyżka masła 100g czekolady mlecznej Dekoracja: szablon choinka cukier puder Wykonanie: 1. Spód: Herbatniki pokruszyć lub zmiksować malakserem do postaci „piasku”, dodać rozpuszczone zimne masło, dokładnie wymieszać i wyłożyć dno oraz boki tortownicy(...)tortownicy. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec około 60-70 minut. Po tym czasie wystudzić i wstawić do lodówki na około 3-4 godziny. 3. Polewa: Czekoladę, masło i śmietanę rozpuścić w kąpieli wodnej aż do uzyskania jednolitej konsystencji. 4. Wierzch seromakowca polać polewą i ponownie wstawić do lodówki. Przed podaniem wierzch ciasta udekorować posypując cukrem pudrem
Szalona Kuchnia Ewelinygdyż podczas pieczenia i tak masy się porozsuwają) *** *** Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez 70 minut *** *** Po upieczeniu ciasto możemy polukrować lub polać czekoladą ( u mnie lukier i gorzka czekolada – rozmazane wykałaczką) *** *** SMACZNEGO *** POLECAM TAKŻE: CIASTA I WYPIEKI ŚWIĄTECZNE KLIKNIJ TUTAJ PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY
Blog z Apetytemjajek 50 g drożdży Masa: 750 ml mleka 8-9 łyżek kaszy manny 1/2 szkl. cukru 200 g masła Dodatkowo: 350 g powideł śliwkowych Polewa: 100 g gorzkiej czekolady 8 łyżek kremówki Do garnuszka dajemy pokruszone drożdże oraz 2 łyżki cukru. Rozcieramy je łyżką do czasu, aż zmienią konsystencję na płynną. Odstawiamy na około 10 minut. Do misy miksera wbijamy(...)formie. Rozprowadzamy na nim połowę powideł śliwkowych. Następnie dajemy połowę masy, wyrównujemy. Kładziemy drugi blat ciasta, który również smarujemy powidłami, a następnie resztą masy. Przykrywamy trzecim blatem piernikowym. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej wraz z kremówką. Gorącą polewę wylewamy na wierzch ciasta. Ciasto schładzamy. Źródło
Smaki Na Talerzupieczenia 1 łyżka ciemnego kakao 2 łyżki przyprawy do piernika 1 jajko 4 łyżki płynnego miodu 100 g cukru trzcinowego 150 ml mleka 6 łyżek oleju Dodatkowo: biała czekolada na polewę (u mnie belgijska) kilka orzechów laskowych (starłam na tarce) Przygotowanie: W jednej misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą, kakao, cukrem trzcinowym i przyprawą do piernika(...)długo). Rada! Jeśli chcecie wzbogacić smak muffinek możecie dodać do każdej łyżeczkę marmolady (nakładamy do papilotki połowę masy, marmoladę i resztę masy). Gdy muffinki przestygną dekorujemy je rozpuszczoną białą czekoladą i startymi na tarce orzechami laskowymi. Smacznego
Słodkie okruszkimascarpone (nie z Biedronki, jest zbyt rzadkie) - 150g kremówki - 110g ciasteczek speculoos (lub gotowej masy speculoos) Dodatkowo: - 1-1,5 puszki mandarynek w zalewie Polewa ganache: - 60-70g czekolady (u mnie deserowa+mleczna) - 70-80g kremówki Białka ubijamy na półpłynną masę, dodajemy po łyżce cukier, po każdym dodaniu dokładnie ubijamy. Następnie dodajemy po 1 żółtku, nadal dokładnie ubijając(...)kilka godzin, najlepiej na całą noc. Schłodzoną roladę rozwijamy z folii i polewamy przygotowaną, wystudzoną polewą ganache. Polewa: W rondelku zagotowujemy kremówkę, zestawiamy z palnika, wrzucamy do niej kostki czekolady i odstawiamy na chwilę. Następnie dokładnie mieszamy do uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Odstawiamy do przestudzenia. Lekko letnią polewą smarujemy naszą roladę. Można udekorować wierzch orzechami lub dowolnie... Roladę przechowujemy
Smaczne Zdrowemasła 1 szklanka cukru pudru 5 łyżek kaszy manny 3 średnie jabłka 100 g bakalii (u mnie - mieszanka studencka) 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 100 g gorzkiej czekolady do posypania: chipsy kokosowe, wiórki kokosowe, orzechy włoskie Wykonanie: Mielony mak zalewamy wrzącym mlekiem i mieszamy, aż całe mleko zostanie wchłonięte. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach(...)papierem do pieczenia i wyrównujemy. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 45-50 min. Studzimy. P.S. Ciasto możemy upiec także w mniejszej blaszce, wtedy będzie wyższe. Czekoladę gorzką rozpuszczamy w kąpieli wodnej i ciepłą rozprowadzamy na wystudzonym makowcu. Wierzch posypujemy posiekanymi orzechami włoskimi, chipsami kokosowymi lub wiórkami kokosowymi
Kuchnia MagdaLenyznajdziecie gdzieś porzeczkowe) 1 słoiczek (250g) dżemu z czarnej porzeczki (użyłam konfitury Stovit) Galaretki rozpuszczamy w pół litra goracej wody a gdy przestygną mieszamy z dżemem. Polewa: 100 g czekolady (u mnie pół na pół mleczna i gorzka) 2-3 łyżki mleka Do połamanej czekolady dodajemy mleko i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Złożenie ciasta: Biszkopt przekrawamy na pół. Jedną połowę
Cynamonowe szczęściemąki pszennej 3 jajka 3 łyżeczki sody oczyszczonej 125 ml mleka pół łyżeczki soli 2 torebki przyprawy korzennej do piernika (40 g w torebce)* polewa: 100 g czekolady gorzkiej 100 ml śmietany 30% dodatkowo: 200 g marcepana 2-3 słoiki powideł Przygotowanie: pierniki: Miód i cukier podgrzewamy z masłem do całkowitego rozpuszczenia cukru w maśle. Mieszankę studzimy. Mąkę, sól, przyprawę(...)deską do krojenia i odstawiamy na 1-2 dni, aby piernik zmiękł. Piernik można podzielić na 3 równe części i każdą z nich polać polewą czekoladową (posiekaną czekoladę rozpuszczamy w podgrzanej śmietance
Bon appetit mon amiemasła 2 łyżki kakao 2 łyżeczki sody 1 szklanka jogurtu naturalnego 1 filiżanka espresso 2 łyżki przyprawy do piernika + ok. 400 g powiedeł śliwkowych, 100 g gorzkiej czekolady, 70 ml śmietany kremówki Jak zrobić piernik? Wszystkie suche składniki z wyjątkiem cukru mieszamy razem w misce: mąkę, kakao, sodę i przyprawę do piernika. W rondelku rozpuszczamy masło z miodem i filiżanką(...)minut lub do “suchego patyczka” w temperaturze 170 stopni. Czas, kiedy ciasto jest w piecu możemy wykorzystać na zrobienie polewy. Pokrojoną na kawałki gorzką czekoladę podgrzewamy na małym ogniu razem z kremówką, mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Upieczone ciasto wyciągamy na kratkę i odstawiamy do ostudzenia. Po przestudzeniu przekrawamy na 3 blaty i nakładamy do środka powidła śliwkowe
Ciastkozercymasą mleczno - kakaową 23. Wafel z masą kajmakową, powidłem śliwkowym i petitkami 24. Pierniczki 25. Rogaliki drożdżowe z nutellą 26. Ciasteczka kajmakowe 27. Kruche gwiazdeczki z białą czekoladą i dżemem 28. Pieczone pierożki krucho - drożdżowe z marmoladą 29. Kruche ciasteczka z żurawiną, gorzką czekoladą, słonecznikiem i płatkami owsianymi 30. Zdrowe kulki z daktylami, płatkami owsianymi i kokosem
kruche babeczki