mokrymi za pomocą łyżki lub szpatułki i robić to krótko, tylko do połączenia składników. Masa powinna pozostać grudkowata, jednak bez widocznych surowych części mąki. SKŁADNIKI 100 g gorzkiej czekolady/ drobno pokrojonej 150 g masła 300 g mąki pszennej (2 szklanki) ³⁄₄ szklanki mleka ³⁄₄ szklanki cukru 3 łyżki kakao 2 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka posiekanych orzechów(...)włączoną funkcją grzanie góra/dół bez termoobiegu. Formę na muffiny wykładamy papilotkami. Do dużej miski przesiewamy mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Dosypujemy cukier i posiekane orzechy oraz czekoladę. Mieszamy. W rondelku rozpuszczamy masło, odstawiamy z ognia i zostawiamy do lekkiego przestygnięcia. Stopniowo, cały czas mieszając rózgą lub miksując dolewamy mleko i dodajemy jajka. Mieszamy, aż wszystkie składniki połaczą
cool and mintykażdej babeczce drążymy otwór, ja użyłam do tego celu łyżeczki. Krem: 400 ml śmietany 30% 2 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny 1/4 szkl. mleka 3-4 kostki czekolady ok 20 truskawek Żelatynę zalewamy mlekiem, odstawiamy na chwilę, a gdy spęcznieje rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem. pod koniec dodajemy ostudzoną żelatynę (ja najpierw dodaję(...)łyżki śmietany do żelatyny, mieszam i dopiero przelewam do reszty śmietany) oraz startą na wiórki czekoladę. W wydrążonych babeczkach umieszczamy pokrojone w plastry truskawki, na nie nakładamy łyżką bitą śmietanę. Pozostałe po drążeniu ciasto kruszymy i obsypujemy nim babeczki, lekko dociskając okruszki do śmietany i mini kopce kreta gotowe. Smacznego
Cynamonowe szczęściekostki masła 1 budyń 1,5 szklanki mleka 2-3 łyżki cukru pudru 2-3 łyżki kakao + kawa na poncz, świeże owoce do dekoracji i przełożenia ciasta, tabliczka gorzkiej czekolady na polewę, olej kokosowy (opcjonalnie) Biszkopty przygotowujemy według przepisu , można upiec go dzień wcześniej, żeby miały dużo czasu na ostygnięcie. Kawę zaparzamy wcześniej i odstawiamy do ostudzenia lub od razu(...)wyrównujemy brzegi szpatułką lub nożem. Jeśli mamy tyle miejsca w lodówce tort dobrze jest schłodzić. Ważne, żeby był przykryty, żeby nie nasiąknął innymi zapachami. W kąpieli wodnej rozpuszczamy gorzką czekoladę. Na koniec dodajemy łyżeczkę oleju kokosowego – dzięki temu polewa ma ładną konsystencję i lepiej zastyga. Z reszty kremu wyciskamy na tort ozdobne różyczki. Na środku układamy świeże owoce. Smacznego
Ciastkozercyłyżeczki kawy rozpuszczalnej 200 ml wody 200 ml zimnego mleka 2 gałki lodów waniliowych 2 łyżki syropu waniliowego (można dać cukier waniliowy) kostki lodu opcjonalnie: bita śmietana i starta czekolada Kawę zaparzamy w 200 ml wody, studzimy. Do wysokiego naczynia wlewamy chłodną kawę, dolewamy zimne mleko, syrop waniliowy i lody. Mieszamy za pomocą blendera. Do szklanki wsypujemy po kilka(...)kostek lodu i wlewamy kawę. Jeśli ktoś ma ochotę może kawę podać z bitą śmietaną i startą czekoladą
My simple kitchenściereczką tak, aby warstwa ciasta z truskawkami była w środku. Ostudzić. Krem: 250g serka mascarpone, 400 ml śmietanki 30%, 3 łyżki cukru pudru, 50g białej czekolady, 200g truskawek. Śmietankę ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Dodać serek mascarpone i krótko zmiksować (odłożyć odrobinę do dekoracji). Następnie dodać startą na dużych oczkach czekoladę
Z miłości do słodkościwolne dwa dni! I w niedzielę o 18.00 oczywiście dziećmi muszę się zająć :) Składniki na ciasto czekoladowe: na blaszkę o wymiarach 22x29cm 200 g masła 200 g gorzkiej czekolady 300 g dżemu lub powideł (dałam dżem truskawkowy) 200 g cukru 4 średnie jajka lub 3 duże 300 g mąki 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Przygotowanie: Masło(...)topimy w rondelku razem z posiekaną czekoladą. Odstawiamy do wystygnięcia. Do przestudzonej masy dodajemy dżem, cukier, sól i rozkłócone jajka. Mieszamy wszystko bardzo dokładnie (najlepiej mikserem) i do jednolitej masy dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy ciasto i pieczemy ok. 50 minut z włączoną funkcją
bistro mamawypieków - 160g mąki tortowej - 67g mocnego kakao - 53g masła - 2 łyżeczki esencji rumowej Składniki na mus czekoladowy: - 500ml słodkiej śmietanki 30% - 500ml double cream (lub śmietanki 36%) - 700g dobrej czekolady deserowej - 3 łyżki cappuccino o smaku rumowym - ½ szklanki cukru pudru - ok. 60ml dobrego alkoholu (u mnie domowa nalewka śliwkowa, ale może też być wiśniwka) - 1 łyżeczka esencji rumowej Dodatkowo(...)biszkopt ostygnie zawijamy go w folię spożywczą i odstawiamy do następnego dnia. Pora na „bazę” do musu czekoladowego. Obie śmietany wlewamy do rondla, podgrzewamy na średnim ogniu, dodajemy czekoladę połamaną na kawałki oraz 3 łyżki rumowego cappuccino. Masę mieszamy do chwili, aż składniki się połączą. Odstawiamy do ostudzenia i na noc wstawiamy do lodówki. Na drugi dzień rozpuszczamy galaretkę wiśniową
mojewypiekiinietylkołyżeczki żelatyny Wierzch śmietanowy 400 ml zimnej śmietany 18% 1,5 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny 3 łyżki wrzątku Dodatki ok. 100 g małych biszkoptów gorzka czekolada Ciasto rozpocząć od przygotowania pianki i musu truskawkowego. 3 galaretki rozpuścić w 400 ml wrzątku. Dobrze wymieszać i odstawić do schłodzenia i lekkiego ścięcia. Truskawki rozdrobnić za pomocą blendera. Przelać(...)śmietany. Miksować do połączenia. Wyłożyć śmietanę na stężały mus truskawkowy. Wyrównać powierzchnię. Całość przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na kilka godzin lub na całą noc. Udekorować startą czekoladą, według mnie im bardziej gorzka, tym lepsza. ----- Podobne: Tureckie ciasto szpinakowe Jaglana szarlotka bez pieczenia Śmietanowiec majowy
Weekendy w domu i ogrodzieszklanka wiórków kokosowych (90 g) 1/3 szklanki oleju (85 g) 1/4 szklanki mleka (60 g) 2 łyżeczki cukru wanilinowego 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej do dekoracji 1/2 tabliczki mlecznej czekolady (50 g) wiórki kokosowe *forma: mniejsza keksówka lub tortownica o średnicy 18 cm Szpinak umyć, osuszyć i przesypać do kielicha blendera. Wlać 1/4 szklanki wody. Całość ze sobą zmiksować, tworząc(...)pieczenia wyłożyć papier. Przelać ciasto. Piec około 40-50 minut w 180°C (aż do suchego patyka). Upieczone ciasto ostudzić, a na sam koniec polać roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą i udekorować wiórkami koksowymi. Kroić dopiero po zastygnięciu polewy. Ciasto przed i po wyrośnięciu :) Pomysł na przepis stąd
Ugotowaćłyżeczki proszku do pieczenia (bezglutenowego, jeżeli ma być w 100 % bezglutem) łyżka esencji waniliowej 80 g oleju kokosowego masa czekoladowa: 30 szt namoczonych daktyli 4-6 kostek gorzkiej czekolady 2 łyżki kakao lub karobu masa kokosowa: 200 g namoczonych wiórków kokosowych 50 g cukru masa truskawkowa: 250-300 g truskawek opakowanie budyniu waniliowego lub 3 łyżki mąki ziemniaczanej Przygotowanie: Wszystkie(...)zblenduj na idealnie gładką masę. Podziel całość na mniej więcej 3 równe części, i tak do części czekoladowej dodaj kakao i daktyle, zblenduj na gładką masę i dodaj posiekaną czekoladę. Przełóż masę do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Do drugiej, kokoswej masy dodaj wiórki kokosowe i cukier, zblenduj wszystko razem i przełóż na masę czekoladową. Do masy truskawkowej dodaj cukier
greenscarfmiękkiego masła * można też wyłożyć formę okrągłymi biszkoptami, pomijając ich mielenie z dodatkiem masła Nadzienie: 1 szklanka kaszy jaglanej + 3 szklanki wody + 1 łyżka oleju 100 g białej czekolady 200 g śmietany kremówki 1 szklanka pulpy z bardzo dojrzałych, słodkich truskawek (po wyciśnięciu soku z 1,5 kg truskawek) lub 1 szklanka smażonych truskawek: na maśle podsmażyć ok. 3 szklanki(...)jaglano-truskawkowej. Nadzienie: Kaszę ugotować wg przepisu na opakowaniu. Ja gotuję zawsze w proporcji 1:3 (1 szklanka kaszy na 3 szklanki wody z dodatkiem łyżki oleju) . Białą czekoladę połamać na kawałki, zalać śmietaną i rozpuścić w kąpieli wodnej. Kaszę zmiksować od razu po ugotowaniu za pomocą blendera/ malaksera z pozostałymi składnikami - do momentu uzyskania gładkiej, jednolitej masy
Domowa Cookierenka Agiułożyć na dno tortownicy, przełożyć kilka łyżek masy serowo-śmietanowej, ułożyć połówki brzoskwiń i zaleć wszystko resztą masy. Przykryć drugą częścią biszkoptu*. Schłodzić w lodówce. Dodatkowo: 100 g gorzkiej czekolady 1 łyżeczka cukru pudru praliny do zdobienia Przygotowanie: 50 ml śmietanki podgrzać prawie do wrzenia z 1 łyżeczką cukru pudru. Czekoladę połamać na małe kawałki i zalać gorącą śmietanką. Odczekać
Kulinarna (nie)codziennośćtego owoce. Smakowała nam bardzo. Młody tylko komentował, że kiwi za kwaśne, ale zjadł he :)) Składniki na 3 porcje: 1 1/2 szklanki mleka 1 1/2 szklanki wody gorzka czekolada (ja dałam 3 kostki) 11/2 szklanki płatków owsianych u mnie Halina 3 łyżki kakao rodzynki żurawina kokos 2 łyżki miodu Dodatkowo owoce: kiwi mandarynki jabłka Do rondelka wlewamy mleko(...)wodę, dodajemy miód, płatki, kakao i mieszamy. Następnie dodajemy czekoladę, rodzynki i żurawinę. Gotujemy na małym ogniu do momentu,aż wszystko nam zgęstnieje. Dodajemy kokos. Zostawiamy jeszcze na ogniu jakieś 2 minuty, mieszamy. Ciepła przekładamy do miseczek, dodajemy pokrojone owoce i gotowe
kruche babeczkiprzygotowaniu, a zje go każdy. Mamy już południe a obiad w lesie. Piszę szybciutko składniki i przygotowanie i mykam do kuchni. Miłego dzionka :) SKŁADNIKI: 1 mały banan odrobina gorzkiej czekolady 2 łyżki płaskie płatków jaglanych 1 płaska łyżka płatków kukurydzianych bez glutenu 2 łyżki jogurtu greckiego PRZYGOTOWANIE: Na dól miski daj płatki jaglane. Pokrój banana w kostkę. Ułóż(...)zostawić z boku miejsce na jogurt. Daj jogurt. Banana posyp płatkami kukurydzianymi. Nożykiem zeskrob gorzką czekoladę na jogurt SMACZNEGO
Misz-masz by DomiSkładniki: 3 dojrzałe banany 1,5 szkl. mąki pełnoziarnistej 1 jajko 1 łyżeczka sody 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżeczki oliwy 1 garść suszonej żurawiny 2 paski gorzkiej czekolady 1/2 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka kakao Przygotowanie: Jajko roztrzepać, połączyć z rozgniecionymi bananami i zblenderować. Dosypać mąkę, sodę, proszek do pieczenia, cynamon i kakao. Dodać oliwę. wszystko dokładnie wymieszać. Czekoladę
karmelowy