czekolada - 27946 przepisów (strona:805/1864)

Rolada biszkoptowa z bitą śmietaną i galaretkami 247

truskawkowej galaretki. Przepis bardzo prosty. Rolada królowała na moim świątecznym stole. Składniki : * biszkopt z tego przepisu * 200ml śmietanki kremówki * 250g mascarpone * 2 łyżki cukru pudru * galaretka truskawkowa  * opcjonalnie czekolada i posypka cukrowa  Przygotowanie : Biszkopt pieczemy na największej blaszce, tej z piekarnika. Z ciepłego blatu ściągamy papier do pieczenia i ciasto przekładamy na ściereczkę. Zwijamy biszkopt w rulon. Galaretkę(...)galaretkami. Rozwijamy biszkopt. Smarujemy go kremem i zwijamy. Zakręcamy w papier do pieczenia, tak by utworzyć cukierek. Odstawimy na kilka godzin, żeby krem zastygł. Ciasto możemy polać roztopioną czekoladą i ozdobić posypką

Magiczne Życie Marty
Ciasto bez pieczenia z kajmakiem i kokosem 323

żelatyny w proszku Masa kokosowa: 2 budynie śmietankowe bez cukru (razem 80 g) 400 ml mleczka kokosowego 350 ml mleka 1/2 szklanki cukru szklanka wiórków kokosowych Polewa: 150 g czekolady z zawartością co najmniej 45% kakao łyżeczka miodu naturalnego 70 ml śmietany 30% Dodatkowo: 450 g herbatników kakaowych  4 łyżki wiórków kokosowych (do dekoracji)  migdały do dekoracji (opcjonalnie(...)cienką strużką wystudzoną żelatynę, miksować tylko do połączenia się składników. Masę z kajmakiem wyłożyć na herbatnikach i przykryć ją kolejną warstwą herbatników. Wstawić na chwilę do lodówki.  Polewa: Czekoladę rozdrobnić, dodać śmietanę, miód i rozpuścić w misce ustawionej na garnku z gotującą się wodą. Ciągle mieszać, aby powstała jednolita konsystencja. Polewą polać ciasto i posypać wiórkami kokosowymi i drobno

Kuchcik gotuje
KOSTKA ALPEJSKA 191

łyżki ajerkoniaku 1 łyżka kawy mielonej Bita śmietana: 200 ml śmietany, 2 łyżki cukru pudru, 1 śmietan-fix Dodatkowo: powidła z czarnej porzeczki, kilka kostek gorzkiej czekolady WYKONANIE Biszkopt: Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier, a następnie po 1 żółtku. Dodajemy resztę składników. Pieczemy ok. 18 minut. Po wystudzeniu przekrawamy ciasto na cienkie blaty. Krem(...)śmietana: Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy śmietan-fix wymieszany z cukrem pudrem. Biszkopt nasączamy kawą, smarujemy kremem z kajmaku, układamy 2 biszkopt, smarujemy bitą śmietaną, posypujemy startą na tarce czekoladą. Przed podaniem chłodzimy w lodówce

słodki bratek
Przepisy na Sylwestra - sprawdzone kulinarne inspiracje 225

Faworki, czyli chrust II Churros Roscon de Reyes Magos, czyli hiszpańskie ciasto Trzech Króli Ciasto marchewkowe z polewą czekoladową Chrupiące ciasteczka imbirowe Pierniczki lebkuchen Drożdżowy wieniec z bakaliami i czekoladą Świąteczne markizy Imbirowe gwiazdki z kremem czekoladowym Pierniczki katarzynki Sernik na zimno z białą czekoladą i truskawkami Brownie z Kinder Bueno Tęczowy tort (rainbow cake) Ciasto marchewkowo-piernikowe z polewą

Kulinarne przygody Gatity
Rurki z kremem czekoladowym 164

podniebienie. Składniki na ciasto: 250 g masła 3 szklanki mąki pszennej 1 szklanka kwaśnej śmietany 18% Składniki na krem czekoladowy: 650ml mleka 80g mąki pszennej 3 łyżki cukru 100g czekolady deserowej 1 łyżka kakao 170g masła lub margaryny 100g cukru pudru Wykonanie ciasta: Mąkę, masło i śmietanę szybko wyrobić i owinąć folią. Wstawić do lodówki na minimum 2 godziny(...)posypujemy niewielką ilością cukru. Piec w temp 180 o C przez ok 15-20 minut do momentu zezłocena. Krem:  W 100 ml mleka wymieszać mąkę. Resztę wraz z czekoladą i cukrem zagotować. Wlać miksturę i ugotować budyń. Margarynę lub masło utrzeć z cukrem pudrem, dodawać stopniowo przestudzony budyń. Nadziać rurki. Ozdobić kolorowymi cukierkami.  Smacznego

Słodki Zakątek
Il Piatto – Restaurant Week edycja jesień 2018 148

naszym domowym stole, jak są takie pyszne .. fakt ! Czas to zmienić, to danie w całości było równie pyszne !   Desery to : Mus z orzechów laskowych / mus z mlecznej czekolady / lody chałwowe / żel z rodzynek. Pierwszy rzut oka – olśniewający widok na talerzu, a potem pyszne smaki. Mus z białej czekolady i gorgonzoli / orzechy ziemne w słonym karmelu / plastry miodu / jabłko

Kuchnia na wzgórzu
Domowe pralinki z resztek ciasta- bajaderki 202

jeden kęs- bajaderki. Wystarczy 'stare' ciasto drobno pokruszyć i trzymać się zasady, że na każde 100 g ciasta przypada 1 łyżka serka mascarpone oraz 1 łyżka roztopionej, białej czekolady. Następnie uformuj zgrabne kulki, wstaw do lodówki na 10 minut, a następnie obtocz w orzechach, kakao, wiórkach kokosowych czy polej roztopioną czekoladą. Moje bajaderki są ze szpinakowego ciasta, stąd zielony kolor

Kraina Miodem Płynąca
CIASTECZKA Z PESTKAMI SŁONECZNIKA BEZ JAJEK I MĄKI 149

Kalendarzowa zima juz nas przywitała. Jest po świętach a nasze brzuchy pełne. Nie musimy jednak rezygnowac z ciastek. Ok... nie mówię żeby zrezygnować całkowicie z czekolady bo czekolada to najlepszy przyjaciel kobiety, ale... czasami można przygotować coś zdrowszego. Ciasteczka są bez mąki, jajka, posiadają jednak dużą ilość pestek dyni, słonecznika czy sezamu. Dla smaku i połączenia pestek użyłam banana

Kuchnia w oparach
Piernik delicjusz 195

łyżek cukru 3 szkl mleka Masa orzechowa: 250 ml mleka 3/4 szkl cukru 200 g zmielonych orzechów włoskich 300 g miękkiego masła mały słoik powideł śliwkowych Polewa: 100 g czekolady gorzkiej 100 g śmietanki 30% Biszkopt: Białka ubić ze szczyptą soli, dodać cukier i ubijać aż piana będzie sztywna. Nadal miksując dodawać po jednym żółtku. Mąkę, budyń, kakao i przyprawę(...)odparuje cały płyn, ostudzić. Miękkie masło utrzeć na puch. Cały czas miksując dodawać po łyżce uprażonych orzechów. Masę wyłożyć na biszkopt, schłodzić. Polewa: śmietankę mocno podgrzać, wsypać posiekaną czekoladę i wymieszać do połączenia składników. Ciepłą ale nie gorącą polewę wylać na ciasto. Dowolnie udekorować. Schłodzić

Smakołyki Asi
Ekspresowy piernik. 190

płaska łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki kakao 2 łyżeczki przyprawy do piernika 180 g bakaliów (daktyle, rodzynki, żurawina, orzechy włoskie, migdały, orzechy laskowe) polewa : 100 g gorzkiej czekolady 3 łyżki śmietany kremówki Przygotowanie: Jajka utrzeć z cukrem, dodać roztopione i przestudzone masło, miód i ucierać jeszcze chwilę. Mąkę, proszek do pieczenia, sodę, przyprawę do piernika, kakao, wymieszać i dodawać(...)ciasta, dokładnie wymieszać. Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia (użyłam formy 12 x 30 cm) Piekarnik nagrzać do 175 stopni i piec ciasto 45 minut. Roztopić czekoladę w kąpieli wodnej, dodać śmietankę kremówkę.  Wierzch wystudzonego piernika dekorować polewą i orzechami. Smacznego

Codziennik Kuchenny
Błyskawiczne ciastka orzechowe na białkach 202

Świąteczne wypieki – ciastka orzechowe Składniki: na 20 ciastek 3 białka 200 g zmielonych orzechów laskowych szczypta soli 180 g cukru skórka otarta z połowy pomarańczy 50 g mlecznej czekolady Wymieszaj cukier z orzechami, solą i białkami. Na koniec dodaj otartą skórkę z pomarańczy i jeszcze raz dokładnie wymieszaj. Nastaw piekarnik na 200ºC. Ważne jest aby piekarnik był nagrzany(...)Nakładaj łyżką małe porcje orzechowej masy w odstępach lekko płaszcząc. Piecz przez 10 – 12 minut. Ciastka po wyjęciu z piekarnika są miękkie, a po ostudzeniu lekko ciągnące. Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej i udekoruj ciastka. The post Błyskawiczne ciastka orzechowe na białkach appeared first on Blog kulinarny - codojedzenia.pl

codojedzenia
ekspresowe ciasteczka choineczki z ciasta francuskiego 166

składniki: 1-2 arkusze ciasta francuskiego patyczki do szaszłyków dodatki: lukier, roztopiona czekolada, krem czekoladowy, kolorowa cukrowa posypka, masa makowa, cynamon wymieszany z cukrem wykonanie: Ciasto wyciągamy z lodówki, rozwijamy i pozostawiamy na chwilkę aby nabrało temperatury pokojowej. Tniemy paski ok. 1,5 cm wzdłuż dłuższego boku. Następnie każdy pasek składamy w „harmonijkę” na kształt choinki. Nabijamy przez(...)pieczenia. Pieczemy w ok. 180 st. C do zrumienienia. Po upieczeniu delikatnie wyciągamy patyczek i studzimy na kratce. Dowolnie dekorujemy np . lukrem białym, lukrem zabarwionym na róże kolory. Roztopioną czekoladą, kolorową cukrową posypką… Możemy również ciasto przed pocięciem na paski delikatnie posmarować masą makową lub oprószyć cynamonem wymieszanym z cukrem i delikatnie „przyklepać” a następnie pociąć

Domowy Smak Jedzenia
Deser z malinami i syropem klonowym 144

pektyny i kwasy organiczne. Samo zdrowie! Składniki 250 g jogurtu greckiego ~30 ml syropu klonowego 100 g malin Garść płatków kukurydzianych 2 małe wafelki w czekoladzie do dekoracji Przygotowanie Na dół pucharka/szklanki dajemy płatki kukurydziane, kilka malin i polewamy je odrobiną syropu klonowego. Kolejną warstwą jest jogurt grecki, który polewamy drugą częścią syropu klonowego. Na górze naszego deseru układamy maliny(...)całość dekorujemy wafelkiem w czekoladzie. Jeżeli nie planujesz zjedzenia deseru od razu po przygotowaniu to przechowuj go w lodówce

Programista w kuchni

Proponowane wyszukiwania