jeden obok drugiego. Odstawić do całkowitego ostygnięcia. Masa śmietanowa: 500ml śmietanki 36%, łyżeczka żelatyny, sok z 1 cytryny, 3 łyżki cukru pudru, 50g startej czekolady. Mocno schłodzoną śmietankę ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Żelatynę rozpuścić w soku z cytryny, zagotować, po czym przestudzić. Dodać do śmietanki, krótko zmiksować. Masę równomiernie rozsmarować na masie(...)budyniowej. Posypać startą czekoladą
Z miłości do słodkościCzekolada nie musi być niezdrowa i zakazana dla osób będących na diecie. Słodkie desery polane sosem czekoladowym nie muszą być już tylko marzeniem :) Zamiast ciast czy babeczek proponuję puszysty omlet biszkoptowy z aksamitnym kremem śmietankowym i dietetyczną polewą czekoladową, na który może pozwolić sobie każdy :) Składniki: 2 białka 1 łyżka mąki owsianej 1 łyżeczka budyniu waniliowego bez cukru Krem(...)miseczce wymieszać składniki na krem. Kakao wymieszać z wodą i dosłodzić według upodobań. Omlet położyć na talerzu, napełnić kremem i zwinąć. Można spiąć wykałaczkami, aby się nie rozwinął. Polać czekoladą :) Smacznego
Chocolate Muffin Blogcykorii ( ja użyłam płynnego ekstraktu od Cykoriady ), 100ml śmietanki 30%, łyżka cukru pudru, szczypta cynamonu, szczypta kardamonu, 1/2 laski wanilii, 4 kostki czekolady. Wykonanie Do dwóch filiżanek nałożyć po 1/2 łyżeczki kawy, zalać wrzątkiem do 3/4 wysokości. Dodać po szczypcie mielonego cynamonu oraz kardamonu. Mocno schłodzoną śmietankę ubić na sztywno z dodatkiem(...)cukru pudru i nasion wanilii. Na środku każdej kawy nałożyć kleks ze śmietany, posypać startą czekoladą. Od razu podawać. Do przygotowania tej kawy użyłam płynnego ekstraktu z korzenia cykorii ze stewią, czyli naturalnym zamiennikiem cukru. Producent zaleca użycie 1-2 łyżeczek ekstraktu, jednak dla mnie i dzieci to jest zdecydowanie za mocna dawka, dlatego też ja używam jedynie
Z miłości do słodkościgryczano-amarantusowe placki z domowym dżemem z czarnej porzeczki i gorzką czekoladą 80% kakao~ Śniadanie z wtorku :) Mąka amarantusowa nie polubiła się z kokosową, ale za to z gryczaną tworzy świetny duet! Placki wyszły pyszne :) Do nich jeszcze trochę "słodyczy" w postaci czekolady i kwaśności w postaci domowego dżemu :) Mam również dla Was dzisiaj kolejny jadłospis w formie video, czyli
breakfast of dreamsnadzieniem kawowym Składniki: CIASTO KRUCHE 120g mąki pszennej 30g mąki ziemniaczanej 80g masła 75g cukru pudru 1 żółtko 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii NADZIENIE 100g masła 75g białej czekolady 3 łyżki gorącej przegotowanej wody 3-4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 1 łyżeczka cukru (można pominąć) Wykonanie: CIASTO KRUCHE - składniki na ciasto powinny być zimne - mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiać, dodać zimne(...)szczelnym pojemniku spożywczym, niezbyt ściśle poukładane (są dość kruche) NADZIENIE KAWOWE - kawę rozpuścić w gorącej, przegotowanej wodzie, dodać 1 łyżeczkę cukru, wymieszać, ostudzić - do miski przełożyć masło, białą czekoladę i napar kawowy, podgrzewać w kąpieli wodnej do rozpuszczenia się składników i uzyskania gładkiej masy (można to też zrobić w rondelku na minimalnej mocy palnika) - masę zdjąć na blat, ostudzić, schłodzić
Smakołyki Berenikimąki ½ łyżeczki sody oczyszczonej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 1 szklanka cukru pudru 2 łyżeczki cynamonu ½ łyżeczki kardamonu 1 szklanka mleka ⅓ szklanki oleju 1 jajko posiekana czekolada np. gorzka Wykonanie: Suche składniki włożyć do miski i wymieszać. W mniejszej misce wymieszać mleko, olej i jajko. Mokre składniki wlać do suchych, dodać czekoladę i wymieszać. Ciasto przełożyć
Mama Gotujeszklani cukru trzcinowego (100 g), 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżeczka sody oczyszczonej, 50 ml oleju (ok.5 łyżek), 2 jajka, 1 szklanka mleka (200 ml), 1 biała czekolada, borówki amerykańskie, Wszytko odmierzałam tą samą szklanką – dodatkowo na wszelki wypadek zważyłam wszystko, żeby mieć porównanie. Przygotowanie: Jajka ubiłam z cukrem mikserem, w oddzielnej misce wymieszałam mąkę z proszkiem(...)może być za rzadkie – wtedy należy dodać odrobinę mąki, żeby owoce, które dodamy nie opadły na dno babeczek. Na samym końcu do ciasta dodajemy owoce i pokrojoną drobno czekoladę całość mieszamy delikatnie i ostrożnie łyżką. Układamy foremki papierowe do formy i nakładamy po ok. 2 łyżek do każdej. Przydatne: Czas przygotowania ok. 5- 10 min. Czas pieczenia
rozgotowanaszklanki mąki pszennej (200 g) 1 łyżeczka cukru z wanilią 1 szklanka mleka 1/4 kostki masła (50 g) 3 duże jajka szczypta soli sos czekoladowy 1 tabliczka mlecznej czekolady (100 g) 1 opakowanie śmietany 30% (200 g) 1 łyżeczka gorzkiego kakao dodatkowo olej do smażenia cukier puder cynamon Na samym początku przygotować ciasto parzone : do rondelka wlać mleko, dodać masło(...)cynamonu *Sos czekoladowy Do rondelka wlać śmietanę oraz wsypać gorzkie kakao. Całość wymieszać. Kakao musi rozpuścić się w śmietanie. Gdy masa z rondelka będzie się gotować to dodać połamaną czekoladę. Rondelek zdjąć z ognia. Całość ze sobą wymieszać, tworząc gładki sos. Sos czekoladowy Rady: - sos czekoladowy najlepiej przygotować dzień przed smażeniem, ponieważ lekko zgęstnieje. Taki sos przechowywać w lodówce
Ugotowaćprzyszykować je w zdrowszej wersji? Stwierdziłam, że pieczenie ich w specjalnym donut maker'ze przy użyciu mąki żytniej i ksylitolu będzie świetną opcją. Jedynym grzeszkiem jest maczanie ich w czekoladzie, ale nie można popadać w skrajności, prawda? :) Minusem tego przepisu jest warunek posiadania donut maker'a, lecz jeżeli uprzemy się na ich wykonanie bez tej maszyny, możemy zrobić(...)donut'y rosnąc wypychają pokrywę do góry) i pieczemy do momentu, aż nabiorą lekko brązowego koloru. Możemy trzymać je dłużej, jeżeli wolimy ich bardziej chrupiącą wersję. Dekorujemy lukrem, czekoladą lub cukrem pudrem. Smacznego
Be Fit Be Strongstron po ok. 1-2 min do zarumienienia. Następnie wykładamy je na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. 6. KREM (5 min) Do miski wlewamy mleko, dodajemy kawę, czekoladę oraz masło i podgrzewamy (najlepiej przez ok. 30 sekund w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej, umieszczając nad garnkiem z gotującą wodą – wtedy czekolada się nie zważy). Masa musi być gładka
Nerds Kitchenrobione są z ciasta parzonego. Ja skorzystałam z przepisu na ciasto parzone z eklerków z kremem budyniowym , które jakiś czas temu pojawiły się na blogu. Najlepiej smakują z rozpuszczoną czekoladą lub sosem karmelowym. Choć na sucho też są pyszne. Polecam! Składniki: (na ok. 40-50 sztuk) Ciasto parzone: 1 szkl wody 120 g masła 4 jajek 1 szkl(...)przez 10-15 minut do zezłocenia. Po tym czasie uchylić piekarnik i pozostawić do lekkiego ostudzenia, następnie wyjąć, ściągnąć z blaszki i umieścić na kratce. Podawać, np. z rozpuszczoną czekoladą lub sosem karmelowym. Smacznego
Nastoletnie Wypiekaniebanan 50 g cukru 20 g cukru waniliowego 250-300 g śliwek 1 duża, kopiasta łyżka mąki ryżowej i 1 mąki ziemniaczanej lub z tapioki 100 g tabliczka gorzkiej czekolady płaska łyżeczka agaru Przygotowanie: W dużej misce wymieszaj łopatką/łyżką wszystkie składniki na kruszonkę lub rozetrzyj w palcach. Formę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia i przełóż połowę kruszonki formując(...)pozostałą częścią kruszonki. Całość piecz w przez 60-70 minut. na środkowej półce piekarnika w temp. 180 C. A teraz zabierz się za mus czekoladowy. Rozpuść w kąpieli wodnej czekoladę, do lekko przestudzonej dodaj pozostałą część jogurtu/mleka i bardzo dokładnie wymieszaj. Agar rozpuść w około 50 ml wody i dodaj powstałego gluta do masy czekoladowej, ponownie bardzo! dokładnie wymieszaj. Upieczone
greenscarfproszku niegranulowanego kilka kropli ekstraktu waniliowego Krem straciatella: 375 g serka mascarpone 2 łyżka cukru pudru 2 łyżki mleka w proszku niegranulowane 150 g mlecznej czekolady, startej drobnych oczkach Poncz: 1/4 szkl wody z cukrem i sokiem z cytryny Dodatkowo: kilka łyżek dżemu wiśniowego kakao do oprószenia czekoladowe wiórki do posypania (zastąpiłam startą czekoladą
Nastoletnie Wypiekaniezostawiamy 2-3 minuty na blaszce, po czym przenosimy na kratę kuchenną do ostygnięcia. Czynność powtarzamy z pozostałymi ciasteczkami. Źródło: https://www.goldenbarrel.com/recipe/big-and-chewy-oatmeal-cookies/ The post Owsiane Ciasteczka z Czekoladą, Orzechami i Żurawiną appeared first on Made
Made By Mom And Sonjest jeden z najlepszych deserów jakie jadłam. Składniki: 1/3 szklanki płatków owsianych 1 szklanka mleka miód do smaku 1 łyżeczka nasion chia 1/3 tabliczki gorzkiej lub deserowej czekolady ulubione bakalie - użyłam mieszanki studenckiej Kresto Mleko wymieszać z płatkami i nasionami chia. Odstawić na kilka godzin do lodówki - u mnie stało całą noc. Następnego dnia zmiksować blenderem wszystko(...)gładką, płynną masę. Przełożyć do garnuszka i na niewielkim ogniu doprowadzić do wrzenia cały czas mieszając, aby nic nie przypaliło się. Gotować przez chwilę. Zdjąć z ognia, dodać pokruszona czekoladę i miód (do smaku). Dokładnie wymieszać. Na końcu wsypać część bakalii i połączyć całość. Przełożyć do pucharków, na wierzchu ułożyć resztę bakalii. Podawać na ciepło lub po całkowitym przestudzeniu
Codzienna kuchnia niecodzienna