kakao 1 łyżka oleju rzepakowego 1/2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Polewa: 15g masła 15g kakao 1 łyżka słodzidła (np. stewii) 100 ml mleka 1 kostka czekolady (mlecznej/gorzkiej/oreo) + cukier trzcinowy Przygotowanie: Składniki na babeczki wymieszać. Do metalowej formy włożyć papierowe kokilki. Nałożyć masę i piec ok. 30 min. 180 stopniach. W małym rondelku podgrzać masło, kakao, słodzidło(...)mleko z kostką czekolady. Gdy masa będzie gładka i lekko gęsta polewę przekładamy na babeczki. Calość posypujemy cukrem trzcinowym
Czarnawisienkaskórka i sok z jednej sparzonej pomarańczy 100 g suszonych śliwek 1 łyżeczka cynamonu Wszystkie składniki mocno podgrzać. Zmiksować. Wystudzić - mus stężeje. Ciasto: 150 g masła 150 g czekolady gorzkiej 100 g miodu 3 łyżeczki cynamonu 3 łyżeczki przyprawy do piernika 125 g mąki pszennej 20 g mąki ziemniaczanej 4 jajka 1 opakowanie cukru waniliowego 2 i 1/2 łyżeczki(...)proszku do pieczenia Czekoladę rozpuścić z masłem, miodem ,cynamonem i przyprawą do piernika. Ostudzić. Jajka ubić w całości z cukrem na jasną, puszystą masę. Mąki i proszek przesiać. Do masy jajecznej partiami dodawać masę czekoladową i miksować. Na koniec wsypać mąkę i wymieszać łyżką. Formę 10 x 30 cm wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać ciasto i wyrównać
Chocolate Muffin Blogledwo zrobiłam zdjęcie heheh. Porcja dla 4 osób Składniki: 2,5 szklanki mleka 2 płaskie łyżki masła 1 woreczek ryżu/ 0,5 szklanki 100 g gorzkiej czekolady 3 łyżki brązowego cukru Dodatkowo jakiś owoc jeżeli oczywiście chcecie. Ja użyłam gruszki w syropie. Ciekawe rozwiązania znajdziecie tutaj Przygotowanie: Mleko podgrzewamy w rondelku do zagotowania, w osobnym(...)czas mieszając, jak ryż wchłonie mleko dodajemy pozostałe i gotujemy na małym ogniu ok 15 minut co jakiś czas mieszając. Jak ryż zacznie uzyskiwać konsystencję puddingu dodajemy cukier i czekoladę, intensywnie mieszając do osiągnięcia idealnej konsystencji. Nakładamy do miseczek i dekorujemy owocami. Całkowity czas przygotowania to ok 35 minut. Smacznego
Niezły MłynekTeraz jak słońca brak i szybko nie wyjdzie na dłużej warto ratować się czekoladą. Przynajmniej ja tak mam, czekolada jest dobra na wszystko. Ten chlebek który w zasadzie jest ciastem jest mega czekoladowy i mega pyszny, dlatego zachęcam do spróbowania. Pieczcie i chwalcie się czy smakowało? Podwójnie czekoladowy chlebek bananowy. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieOstudzić i wyciąć kształt piłki, po czym przekroić na 3 części. Nasączyć herbatą z cukrem. Krem: 500ml śmietanki 30%, 250g serka mascarpone, 100g mlecznej czekolady, 1/2 szklanki cukru pudru, 100g posiekanych orzechów laskowych, dżem z czarnej porzeczki. Śmietankę ubić na sztywno wraz z cukrem pudrem. Dodać serek mascarpone i ubijać chwilę do połączenia się(...)składników. Dodać posiekaną czekoladę oraz posiekane orzechy, wymieszać. Dżemem posmarować pierwszy blat ciasta, posmarować kremem i przykryć drugim blatem ciasta. Posmarować dżemem i resztą kremu, przykryć ostatnim blatem ciasta. Ciasto posmarować odrobiną kremu maślanego, np. z tego przepisu i pokryć wyciętymi łatami z masy plastycznej
Z miłości do słodkościCiasto nie zawiera ani grama mąki bądź cukru. Słodycz banana jest wystarczająca :) Składniki: 1 banan 1 jajko 1 łyżeczka otrębów owsianych 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 kostka czekolady gorzkiej Wszystkie składniki zmiksować. Przełożyć do foremek na suflety lub do silikonowych ( u mnie dwie ok. 10 cm) . W środek włożyć po połowie kostki czekolady. Piec w mikrofali do suchego
Chocolate Muffin Blogblaszki wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na ok 30 minut Krem 500 ml śmietany kremówki 3 łyżki cukru pudru 1/2 tabliczki czekolady 4-5 bananów 1 łyżka żelatyny Rozpuszczamy żelatynę w niewielkiej ilości wody. Zimną śmietanę ubijamy z cukrem pudrem, a następnie dodajemy pokruszoną czekoladę (ja swoją startkowałam na grubych oczkach
Cynamonowe szczęścieliczymy czas tężenia w lodówce ok 30 sztuk Składniki * 250-300 g wiórek kokosowych * 150 ml śmietanki 30% * łyżka cukru pudru ( ja dałam zwykły) * 1/5 kostki masła * 3 tabliczki czekolady - w zależności od upodobań własnych mleczna lub gorzka, dużo lepiej się sprawdza polewa do ciast. Do dzieła!!! Śmietankę z masłem podgrzewamy do roztopienia masła i polewamy tym wymieszane z cukrem(...)troszkę.I to zadziałało. Gotowe kulki wkładamy do lodówki/zamrażarki na ok 1 godzinę, nawet gdy wydają się mało stabilne to po wyjęciu z lodówki są już twardziutkie. Czekoladę rozpuściłam w kąpieli wodnej, dodałam do niej troszkę mleka aby była rzadsza i każdą kulkę obtoczyłam. Pomagałam sobie widelcem. Już obtoczone najlepiej układać na jakiejś folii lub papierze do pieczenia
sierotka maRysia w kuchniwedług mnie stanowczo za mało, robiłam to ciasto z połowy porcji a zużyłam całą szklankę. * 5 łyżeczek cukru - jak dla mnie za dużo - wystarczą 2 * duża paczka okrągłych biszkoptów * czekolada do polania - użyłam gotowej polewy i nie był to dobry pomysł gdyż ciasto ciężko się kroi - lepiej zrobić samemu z kakaa, wody, masła i cukru. Do dzieła!!! Zaparzyć kawę, osłodzić(...)Wyrównać powierzchnię i poukładać na niej suche, pozostałe biszkopty - ja zarówno blat biszkoptowy jak i drugą część biszkoptów delikatnie nasączyłam kawą przy pomocy pędzelka. Polać jeszcze ciepłą (nie gorącą!) czekoladą. Wstawić ciasto do lodówki. Smacznego!!! Uwaga! Masa serowa po dodaniu żelatyny bardzo szybko tężeje więc trzeba się bardzo śpieszyć z układaniem biszkoptów maczanych w kawie
sierotka maRysia w kuchnipyszny a, aż śmiesznie prosty wypiek. Nie ma chyba możliwości aby się nie udał. Następnym razem do masy budyniowej dodam kawy rozpuszczalnej - myślę, że cudownie będzie harmonizować ze smakiem czekolady i wanilii. Sernik z czekoladowym budyniem Bardzo łatwe pieczenie 1 h Blacha 24/35 (może nawet być większa) Składniki ciasto: * 2 szkl. mąki * 2 żółtka * pół kostki margaryny * pół szklanki cukru(...)masy serowej ubić na sztywną pianę i delikatnie wmieszać w masę serową. Wylać całość na budyń. Pieczemy w temperaturze ok 180 stopni ok 1 h. Schłodzone ciasto polewamy czekoladą. Smacznego
sierotka maRysia w kuchniostatnio Magiczne ciasto Moje wyszło chyba troszkę zakalcowate ale przyznam, że było bardzo smaczne Magiczne ciasto Składniki: 5 jajek 180 g cukru cukier wanilinowy 180 g margaryny 100 g czekolady łyżeczka kakao 100 g posiekanych orzechów - u mnie migdały 0,5 l mleka 6 łyżek mąki pszennej Do dzieła - a raczej czarowania ;-)!!! Czekoladę, margarynę i kakao rozpuszczamy ciągle mieszając
sierotka maRysia w kuchniPomysł na te babeczki przyszedł z potrzeby wykorzystania resztek - wiem wiem... dziwnym jest traktowanie pierniczków w czekoladzie jako resztki, jednak... gdy się ich zjadło prawie kilogram to ostatnie 200 g to naprawdę resztki ;-D Ja już ich zjeść nie mogłam a Rysiek poddał się po pierwszych kilku sztukach ;-D Babeczki piernikowe z nadzieniem z owoców sezonowych Składniki(...)pierniczków w czekoladzie z marmoladą 100 g masła garść owoców (u mnie wiśnie i jagody) 200 ml wody łyżka cukru łyżka mąki ziemniaczanej opakowanie budyniu typu słodki kubek Do dzieła!!! Pierniczki drobno mielimy, odkładamy z nich kilka łyżek (na kruszonkę) a resztę mieszamy z miękkim masłem. Tak powstałą zwartą masą wylepiamy foremki do muffinek i wstawiamy do lodówki
sierotka maRysia w kuchnizimne, jesienne wieczory! Dodatkowym atutem ciasta jest jego niesamowita prostota - ono chyba nie może nie wyjść Czekoladowo orzechowy ,,banana bread" Składniki: 100 g masła 100 g gorzkiej czekolady 1/4 szklanki mleka 200 g cukru 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 2 jajka 230 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej 1/4 łyżeczki soli 3 dojrzałe banany(...)mogą być takie z czerniejącą skórką) 3/4 szklanki posiekanych orzechów włoskich Do dzieła!!! Masło, czekoladę i mleko ustawiamy na małym ogniu i czekamy aż składniki się połączą. Dodajemy cukier. Mieszamy. Studzimy. Mieszamy ze sobą wszystkie suche składniki. Do przestudzonej masy czekoladowej dodajemy jajka i miksujemy. Następnie przelewamy do miski z suchymi składnikami i dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy rozgniecione widelcem
sierotka maRysia w kuchnismakołyki Ciasto 3 Bit forma 25/30 cm Składniki: ok 400 g herbatników (niecałe 2 duże opakowania) puszka masy krówkowej 500 ml śmietanki kremówki 2 łyżki cukru pudru tabliczka gorzkiej czekolady masa budyniowa: 750 ml mleka 4 jajka 4 czubate łyżki mąki ziemniaczanej 4 łyżki mąki pszennej łyżka ekstraktu waniliowego pół szklanki cukru (można mniej lub więcej w zależności jak lubimy(...)kolejną warstwą ciastek. Następnie wykładamy gorącą masę budyniową i po raz kolejny i ostatni układamy herbatniki. Ubijamy śmietanę z cukrem pudrem i wykładamy ją na wierzch ciasta następnie ścieramy czekoladę. Gotowy deser wkładamy do lodówki na noc. Ciasto przechowujemy w lodówce. Najlepiej smakuje i kroi się na drugi dzień. Moje sugestie: W mojej masie krówkowej pojawiły się kawałki cukru więc
sierotka maRysia w kuchniSkładniki na 12 babeczek: 1 i 1/3 szklanki mąki 1 szklanka cukru 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej 1/3 szklanki kakao naturalnego 1 szklanka maślanki 1/3 szklanki oleju 100 g czekolady mlecznej Do jednego naczynia wsypujemy składniki suche i mieszamy, do drugiego mokre i również mieszamy. Następnie składniki mokre przelewamy do suchych i miksujemy kilka minut, aż powstanie gładke ciasto(...)koniec dodajemy posiekaną czekoladę i wszystko mieszamy. Ciasto nalewamy do foremki wyłożonej papilotkami (do 2/3 wysokości papilotki) i wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy ok 25 minut. Gotowe babeczki studzimy i dekorujemy. Krem: 400 g śmietany 36% 4 czubate łyżki serka mascarpone 4 płaskie łyżki cukru pudru 2 opakowania preparatu typu śmietan-fix Śmietanę delikatnie ubijamy, dodajemy śmietan
Zawsze głodna!