śmietany 30% 250 g serka mascarpone 2 op cukru waniliowego Śmietanę ubić z cukrem na sztywną masę , dodać serek i połączyć w jednolitą masę . Dodatkowo : 1 tabliczka gorzkiej czekolady starta na grube wiórki . Do nasączenia biszkoptu ( opcjonalnie ) : 100 ml przegotowanej wody 50 ml wódki 2 łyżki soku z cytryny Układamy warstwami : Nasączony biszkopt Masa capuccino Nasączony biszkopt Masa śmietanowa Starta(...)czekolada Smacznego :) Polecam
Malinowa Kawiarenkaśmietaną. Truskawki przełamują biel i dodają pazura temu ciastu. biszkopt czekoladowy: 5 jajek 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków 2/3 szklanki mąki tortowej 1/3 szklanki kakao 50 g gorzkiej czekolady, startej Mąkę i kakao wymieszać, przesiać. Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać partiami cukier, łyżka po łyżce. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając.Wsypać(...)przesianą mąkę, kakao i czekoladę. Delikatnie wmieszać do ciasta szpatułką, by piana nie osiadła. Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia , nie smarować boków. Delikatnie przełożyć ciasto. Piec w temperaturze 160 - 170ºC przez około 35 - 40 minut lub do tzw. suchego patyczka. Gorące ciasto wyjąć z piekarnika,(i tu zaczynamy nowy rozdział swojego życia i zamiast mięsem werbalnie
Malinowe Pocałunkipaczek herbatników np szkolnych - puszka masy kajmakowej 400 g - 170 g masła - ok 700 ml śmietany 30% - 1 szkl cukru czekolada do dekoracji Wykonanie. W blaszce lub tortownicy układamy herbatniki. Smarujemy je 1/2 puszki masy kajmakowej. Przykrywamy to warstwą herbatników. Z litra mleka odlewamy ok 300 ml i rozrabiamy w tym 4 budynie. Resztę mleka(...)śmietany ubijamy z łyżeczką cukru (lub bez bo ciasto jest dość słodkie) i odrobiną cukru waniliowego i to jest ostatnia warstwa naszego ciasta. Do dekoracji można użyć startej czekolady. Polecam i smacznego
Malinowe Pocałunkimąki ok 500 ml mleka 4 łyżeczki cukru 50 g masła 2 jajka 2 łyżeczki cukru waniliowego 35 g drożdży olej do smażenia ulubione owoce Sos czekoladowy Tabliczka ulubionej czekolady 50 ml mleka, lub śmietanki kremówki Rozkruszamy drożdże do kubeczka i zalewamy ok 1/4 szkl ciepłego, ale nie gorącego mleka. Wsypujemy łyżeczkę cukru. Odstawiamy na kilkanaście(...)Pieczemy je na złoty kolor po obu stronach. Zdejmujemy na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Podajemy ciepłe polane sosem czekoladowym i udekorowane ulubionymi owocami. Sos czekoladowy: Czekoladę łamiemy na małe kawałki. wlewamy mleko lub śmietanę i wszystko razem roztapiamy w mikrofali lub w kąpieli wodnej. Mieszamy dokładnie i gotowe
Malinowe PocałunkiIdealny na świąteczny stół. Polecam gorąco. Składniki: 5 jaj Farmio 3/4 szkl mąki pszennej 1/4 szkl mąki ziemniaczanej 1/2 szkl cukru 1l śmietany kremówki 30-36% 2 białe czekolady likier fiołkowy sok z cytryny ok 700 ml zimnej przegotowanej wody cukier barwnik spożywczy świeże fiołki Wykonanie: Białka ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy stopniowo cukier stale ubijając. Następnie(...)części. Do wody dodajemy sporą ilość likieru fiołkowego doprawiamy do smaku sokiem z cytryny i cukrem. Mocno schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy roztopione chłodne czekolady. Mieszamy do połączenia się składników. Tort nasączamy przygotowanym fiołkowym ponczem. Przekładamy częścią masy (ok. połowy). Każdą warstwę kremu możemy dodatkowo posypać świeżymi fiołkami. Następnie co zostało dzielimy na części. Do każdej
Malinowe Pocałunkismak i najlepszy na świecie czekoladowy. Składniki: 250 g mąki pszennej 200 g masła 100g cukru pudru 2 żółtka szczypta soli ziarenka wanilii lub zapach 100 g czekolady deserowej 80 ml śmietany 30% Wykonanie: Do przesianej z cukrem pudrem i solą mąki dodajemy pokrojone w kostkę zimne masło i rozcieramy je palcami. Dodajemy żółtka i szybko zagniatamy ciasto(...)Następnie podsypując mąką wałkujemy dość cienko wycinając ulubione wzory. Pieczemy ułożone na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w temp 180 stopni przez ok 10-15 min. Do lekkiego zezłocenia. Czekoladę siekamy i zalewamy gorącą śmietanką. Mieszamy i błyszczącą masą przekładamy nasze ciasteczka, lub dekorujemy zgodnie z naszymi upodobaniami. I dzięki temu kawa zyskuje nowy pyszny wymiar
Malinowe PocałunkiSkładniki: Biszkopt: 5 jaj 3/4 szkl cukru 3/4 szkl mąki pszennej 1/4 szkl mąki ziemniaczanej 0,5 l śmietany kremówki 36% 250 g serka mascarpone 2 ciemne czekolady wiśnie z likieru/nalewki wiśniówka/likier wiśniowy/nalewka ok 300 ml wody 125 g masła (w temp. pokojowej) 400 - 450 g cukru pudru 1 łyżka gorącej wody masa cukrowa kolorowa (barwniki(...)pieczenia (samo dno) i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na ok 40 min. Po wyjęciu z piekarnika studzimy i wyjmujemy z tortownicy. Kroimy na 3 blaty. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, lub mikrofali i łączymy z serkiem mascarpone. Śmietanę ubijamy na sztywno i delikatnie mieszamy z czekoladowym serkiem. Zimną przegotowaną wodę łączymy z wiśniówką( do smaku) (likier, nalewka
Malinowe PocałunkiCiastka są z przepisu mojej babci. Szybki,e można nazwać również kryzysowe ;) Ale do rzeczy... Składniki: 250 g swojej roboty ciastek pieczonych z olejem rzepakowym* 100 g ciemnej czekolady 100 g masła/margaryny 2 łyżki kakao 600 g truskawek (kaszubskie) 2 galaretki truskawkowe syrop różany z płatkami 200 ml śmietany 30 % 200 ml mleka 3 łyżeczki żelatyny opcjonalnie(...)Wszystkie składniki dokładnie zagnieść. Rozwałkować, nadać kształt, ułożyć na blaszce i piec ok 15 min w temp 180 stopni. Ot cała filozofia ;). Wykonanie ciasta: Ciastka pokruszyć dodać roztopioną płyną czekoladę i masło/margarynę, kakao i dokładnie wymieszać. Formę na tartę wyłożyć papierem do pieczenia (sam spód), a boki wysmarować olejem (masłem/margaryną). Tak przygotowaną formę wylepić przygotowaną wcześniej
Malinowe PocałunkiMoje największe uzależnienie to CZEKOLADA! Chciałabym umieć jej odmówić, jednak to nie takie proste. Dzisiaj wstałam i okazało się, że nie mam nic do kawy. Wydawało by się, że w moim domu czekoladę można znaleźć wszędzie, a tu taki psikus. Długo nie myślałam, jak tylko drożdże są to zawsze coś można na szybko ukręcić, a ukręciłam strucla, może wizualnie
Niezły Młynekłyżka skórki pomarańczowej-kostka 1 laska wanilii 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa serowa. 60 dag serka kremowego 2 jajka 1/2 szklanki cukru 1 budyń waniliowy Polewa. 10 dag czekolady gorzkiej 1 łyżka masła 50 ml śmietanki 36% Plasterki pomarańczy kandyzowanej Wykonanie. Jajka utrzeć z cukrem. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem i kakao. Miksować wlewając stopniowo olej. Wsypać posiekaną skórkę(...)piec w temp.180 stop. przez 15 minut. Jajka utrzeć z cukrem, serkiem i budyniem w proszku. Na podpieczone ciasto czekoladowe wyłożyć masę serową. Piec 30 min. w temp.180 stop. Czekoladę i masło stopić dodając śmietankę. Polać ostudzone ciasto i ozdobić pomarańczą kandyzowaną
Kulinarny karnet Christopheramuszkatałowej i pieprzu, łyżecza mielonego cynamonu, 2 łyżeczki mielonego imbiru, łyżeszka i pół sody,, 2 jajka, 250 ml mleka, 25 dkg mąki, 5 łyżek ciemnego kakao, 15 dkg posiekanje czekolady najlepiej gorzkiej Polewa; 3 łyżki masła, 3 łyzki kakao, 5 łyżek śmietany 30 %, 3 łyzki cukru pudru, Wykonanie; Roztapiamy w graczku na małym ogniu masło, cukier i przyprawy. Sodę rozpuszczamy(...)niewielkiej ilości ciepłej wody. zdjemujemy z ognia i dodajemyy jajka, mleko, sodę, mąkę, kakao a na koniec posiekaną czekoladę.Mieszamy. Nagrzewamy piekarnikdo 180 stopni i pieczemy okolo 50 miniut / wzależności od piekarnika, do suchego patyczka/. Gotowy piernik przekładamy powidłami i polewamy polewą. Składniki polewy rozpuszczamy razem w rondelku i dokładnie mieszamy. Smacznego... /żródło Moje Gotowanie
Anioły w kuchnimąki pszennej, 4 łyżki kakao, 100 g miękkiego masła, 4 łyżki cukru, 2 żółtka, zimna woda, 750 g jabłek, 25 g masła, 1/2 łyżeczki cynamonu, 50 g gorzkiej czekolady, piana z 1 białka, 1/2 łyżeczki cukru, Wykonanie; Do mąki i kakao dodajemy masło i wcieramy aż powstanie zacierka. Dodajemy cukier, żółtka i tyle wody żeby zagnieść ciasto /ok.100 ml/. Wykładamy(...)czasie przygotowujemy jabłka.Pokrojoną połowę jabłek w plastry wrzucamy do rondla. dodajemy masło i cynamon. Dusimy aż zmiękną. Dodajemy drugą połowę jabłek . Gdy masa jabłkowa ostygnie dodajemy pokrojoną czekoladę.Na ciasto wkładamy jabłka i dekorujemy wierzch wedle uznania pozostałym ciastem.Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i pieczemy ok. 35-40 minut. Smacznego
Anioły w kuchniłyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika 2 łyżki mleka (lub łyżka jogurtu) 2 łyżki puree z dyni 1 łyżka miodu 1 łyżka oliwy 5 kostek gorzkiej czekolady (lub łyżka kakao) cynamon do oprószenia Suche składniki wymieszałam ze sobą w docelowym kubeczku. Odstawiłam. Czekoladę rozpuściłam w kąpieli wodnej. Dodałam mleko. Miód. Oliwę. Dynię. Wymieszałam. Mokre składniki przelałam
bastalenaCzekoladę chyba każdy kocha. A najbardziej za nią tęsknią osoby na diecie. Jutro (dzięki za poprawkę!) obchodzimy święto czekolady, a dzień święty należy święcić! Nawet na diecie. Tylko jak by nie "zawahać" naszego jadłospisu? A no choćby czekoladowym, lekkim śniadaniem lub deserem w formie omletu fitness podobnego do brownies z malinami. Niemożliwe? Spróbuj ;) Składniki: 1 łyżeczka kakao 1 jajko
CzarnawisienkaChocolate marzipan. Składniki. 300 g czekolady gorzkiej 200 g marcepanu 50 ml oliwki z orzeszków ziemnych 25 ml koniaku 50 g orzechów włoskich 20 g migdałów 1 łyżeczka cukru Wykonanie. W łaźni wodnej stopić połamaną czekoladę z oliwką. Zdjąć z ognia i dodać pokrojony marcepan oraz koniak. Wymieszać i wylać do foremki (20x14cm) wyłożonej papierem. Orzechy i migdały, posypane
Kulinarny karnet Christophera