wrzucić do miski. Dodać masło i jaka, miksować ok. minuty. Dodać ekstrakt i mleko. Zmiksować. Nałożyć do 3/4 wysokości. Piec ok. 20 minut. Studzić na kratce. Rozpuścić gorzką czekoladę w kąpieli wodnej. Odrobinę wystudzić i polać wystudzone babeczki. Położyć połówki truskawek i polać czekoladą
Humanistka w kuchniwypieczenia takich czekoladowych muffinek z ziarnami potrzebujemy: - 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia - 1 jajko - 2 szklanki mąki (ja używam tortowej) - 1 szklanka mleka - sypkie kakao - 1 czekoladę z orzechami - garść rodzynek - pół szklanki płatków owisianych - 4 łyżeczki ziaren słonecznika - 1/2 szklanki oleju - 1/2 szklanki cukru Pierwsza miska: Mieszamy składniki: proszek do pieczenia + rodzynki + płatki owsiane + słonecznik + 2 szklanki mąki(...)sypie kakao (ok. 4 łyżeczek) + cukier + pokruszona czekolada (ja dodaje tak 3/4) Druga miska: Mieszkamy składniki: olej + mleko + jajko Drugą miskę wlewamy do pierwszej, już wymieszanej. Wszystko merdamy łyżką, nie za mocno, aby nie było idealnie wymieszane, bo wtedy muffinki nie wychodzą. Umieszczamy masę w papilotkach i w blaszce teflonowej na muffinki i pieczemy w 180stopniach, ok. 25minut. Sprawdzamy patyczkiem
upichconaśmietaną choć efekt nie będzie już aż tak spektakularny. Obowiązkowym elementem każdej cassaty jest duża ilość kandyzowanych owoców, w tym koniecznie skórki z limonki i pomarańczy oraz kawałków gorzkiej czekolady. Każda włoska cassata składa się z puszystego biszkoptu, dużej ilości serka ricotta z bakaliami oraz przemykającej gdzieniegdzie nuty włoskiego likieru Maraschino bądź Amaretto. Jest naprawdę przepyszna i warta każdej chwili(...)schłodzonej śmietany 36% 100 g cukru pudru 300 g owoców kandyzowanych (u mnie skórka z limonki i z pomarańczy, żurawina, morele, wiśnie) 100 g płatków z gorzkiej czekolady Owoce kandyzowane pokroić na mniejsze kawałki. Śmietanę ubić z cukrem pudrem na sztywno. Stopniowo dodawać serek ricotta cały czas ubijając. Delikatnie wmieszać do masy pokrojone owoce i płatki czekoladowe. Wstawić masę
maniapieczeniatortowej 125 g mąki pszennej pełnoziarnistej 2 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 3 dojrzałe banany 125 ml oleju garść posiekanych orzechów włoskich 80 g gorzkiej czekolady, posiekanej 80 g cukru trzcinowego Przygotować ciasto - w jednej misce wymieszać mąki, cukier, sodę i proszek. W innej zmiksować olej, jajka rozgniecione widelcem banany. Składniki mokre wlać(...)suchych i szybko wymieszać, nie za długo. Dodać orzechy i czekoladę. Do silikonowych foremek lub papilotek ułożonych w formie ciasto. Na wierzchu położyć połówkę orzecha. Piec 30-35 minut w 180*C. Smacznego
Chocolate Muffin Blogbyć z wiaderka) 5 jajek 3/4 szklanki cukru pudru 1 laska wanilii 16 g cukru waniliowego 100 g masła 1 budyń waniliowy szczypta soli Polewa : 100 g gorzkiej czekolady 1 galaretka zielona 250 ml wrzącej wody PRZYGOTOWANIE : Przygotowujemy ciasto. Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy cukier puder i proszek do pieczenia, mieszamy. Dodajemy żółtka, pokrojone masło, aromat migdałowy(...)stopni i pieczemy przez następne 65 minut. Wyłączamy grzanie i zostawiamy sernik w uchylonym piekarniku. Przygotowujemy polewę. Galaretkę rozrabiamy w 250 ml wrzącej wody. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy galaretkę i mieszamy. Kiedy polewa przestygnie wylewamy na wierzch zimnego sernika. Sernik wkładamy do lodówki na minimum 12 godzin
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiprezentuję to efekt mojej pracy, z początków przygody z pieczeniem, kiedy to nawet ciasteczka biszkoptowe były sukcesem! Ciasto jest wilgotne, mocno czekoladowe i bardzo, bardzo słodkie. Polecam szczególnie amatorom czekolady :) Zdjęcie również pochodzi z początków mojej przygody, dlatego wybaczcie niedociągnięcia :) Składniki : 340 g mąki pszennej 200 g cukru pudru 1 i 1/2 proszku do pieczenia 3/4 łyżeczki sody(...)grudki. Ciasto wyłożyć do tortownicy o średnicy 25 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać. Piec 30-25 minut w 180*C. Wyjąć, wystudzić. Polewa : 150 g gorzkiej lub mlecznej czekolady 40 g masła Składniki umieścić w garnku i roztopić. Odczekać 10 minut i dokładnie wymieszać. Wystudzone ciasto wyjąć z tortownicy. Polać polewą i rozprowadzić. Można udekorować cukrowymi ozdobami. Smacznego
Chocolate Muffin BlogSól zawarta w orzeszkach wzmacnia ich smak. Przepis pochodzi z mojej ulubionej książeczki :) Składniki : 300 g mąki pszennej 220 g masła, miękkiego 150 g cukry trzcinowego 90 g gorzkiej czekolady, posiekanej 60 g orzeszków ziemnych solonych 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 krople aromatu waniliowego 1/4 łyżeczki soli Masło utrzeć z cukrem i aromatem na jasną, puszystą masę. Dodać mąkę(...)proszek i sól i wyrobić. Można mikserem. Dodać posiekaną czekoladę i rozdrobnione orzeszki, Wymieszać. Z ciasta odrywać kawałki, formować kulki wielkości orzecha włoskiego i spłaszczać. Układać na blaszce w 3 cm odstępach. Piec 15-17 minut. Wyjąć, wystudzić. Smacznego
Chocolate Muffin Blogpapka czekoladowa) to nic prostrzego jak dodać 2 łyżki GORĄCEJ WODY lub MLEKA, wstawić to następnie na lekki gaz i przez chwilę podgrzewać cały czas mieszając. Po chwili nasza czekolada odzyska wspaniałą, gładką konsystencje :) Proste? Wręcz banalnie proste! :) Osobiście polecam gorącą wodę, może z własnego widzi-mi-się, a może przez przekonanie, że skoro chcę gorzką czekoladę to nie chcę
Jedzeniomaniaśmietanki kremówki, 1 łyżeczka zmielonych przypraw korzennych, 2 żółtka, 2 łyżki cukru, 100 g czekolady, 10 ml brandy waniliowego, Żółtka (przed rozbiciem jajka sparzone) ubić z cukrem na kogel - mogel, ucierając dodać brandy. Śmietanę zagotować z przyprawami, zdjąć z ognia. Do żółtek dodać trochę gorącej śmietany, wymieszać i wlać do pozostałej śmietany. Cały czas mieszając wsypać posiekaną czekoladę i lekko
królestwo garówcukru waniliowego 2 szklanki mąki szklanka oleju łyżeczka sody 2 jabłka duża garść rodzynek Polewa: 2 łyżki masła 3 łyżki wody 2 łyżki kakao 100 g gorzkiej lub mlecznej czekolady garść płatków migdałowych Przygotowanie Jajka ubijamy, stopniowo dodając cukier i cukier waniliowy. Cały czas miksując, dodajemy mąkę wymieszaną z sodą i olej. Miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Jabłka obieramy(...)dobrze nagrzanego piekarnika. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok 40 minut. Ciasto studzimy. Przygotowujemy polewę: do garnuszka wkładamy wodę, masło i kakao i zagotowujemy. Następnie dodajemy pokruszoną czekoladę i gotujemy na wolnym ogniu cały czas mieszając, aż się rozpuści. Polewę lekko studzimy, dodajemy migdały i mieszamy. Ciepłą, ale nie gorącą wylewamy na ciasto
e-PrzepisyKulinarnetort powstał specjalnie dla mojej przyjaciółki, która uwielbia czekoladę. Nie wyobrażałam sobie innego tortu na jej 30 urodziny niż takiego przepełnionego czekoladą. Wilgotne ciasto, delikatny krem i malinowa niespodzianka. Po prostu niebo w gębie. Tort czekoladowo — czekoladowy nie jest trudny, ale trzeba mu poświęcić chwilę. Obiecuję, że warto :). Smak jest obłędny. Ciasto czekoladowe jest wilgotne i nie wymaga dodatkowego nasączenia
Wypieki i Rumieńceciasta biszkoptowego (najlepiej lekko podsuszonego) 75 g herbatników 1/3 szklanki mleka 1/3 szklanki cukru pudru ok. 100 g konfitury wiśniowej (lub dżemu) 50 g masła 50 g czekolady gorzkiej czubata łyżka kakao wiórki kokosowe drobno posiekane orzechy Bajaderki (Ziemniaczki) - Sposób przygotowania: Mleko podgrzewamy wraz z masłem i cukrem pudrem. Następnie dodajemy czekoladę oraz kakao i nadal podgrzewamy do rozpuszczenia składników
Słodka Stronakaszy gryczanej ugotowanej w 400 ml wody 5 jajek 150 g cukru trzcinowego 120 g mąki pełnoziarnistej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 100 g masła 150 g czekolady gorzkiej 25 g posiekanej suszonej żurawiny 25 g posiekanej suszonej śliwki 25 g posiekanych orzechów włoskich lub laskowych Kaszę gotujemy do miękkości pod przykryciem, na małym ogniu ok 20 minut. Pozostawiamy(...)ostudzenia. Wystudzoną kaszę mielimy blenderem na gładką masę. Mąkę mieszamy w misce z proszkiem do pieczenia. W garnku umieszczamy masło i rozpuszczamy je. Dodajemy kostki czekolady i mieszamy do rozpuszczenia. Jajka ubijamy na puszystą masę, małymi partiami dodajemy cukier, nadal miksując. Następnie w trzech turach dodajemy masę czekoladową i miksujemy. Dodajemy kaszę i ponownie miksujemy, aby rozbić grudki. Wsypujemy mąkę
Chocolate Muffin BlogPozostaję w klimacie serniczków - ostatnio były mini serniczki z kakaowymi markizami i czekoladą , dziś bananowe na czekoladowym spodzie z wiórkami czekoladowymi i bitą śmietaną. Pycha! :) Składniki (na 8-9 sztuk): 100 g czekoladowych herbatników lub markiz 40 g roztopionego masła Masa serowa 1 kostka (250 g) twarogu tłustego lub półtłustego dokładnie zmielonego 1/4 szklanki kwaśnej śmietany 2 duże łyżki cukru(...)papilotek i wkładamy do lodówki na min. 15 minut. Wszystkie składniki masy serowej wkładamy do miski (banana dokładnie rozdrabniamy widelcem), dodajemy płatki czekoladowe lub pokrojoną w drobną kostkę czekoladę (polecam gorzką!) i mieszamy wszystko dokładnie ręcznie bądź przy pomocy miksera, tylko do połączenia się składników. Przelewamy masę na schłodzony spód do ok. 3/4 papilotek. Wkładamy do piekarnika nagrzanego
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!składniki: 1 filiżanka naparu kawy 1-2 łyżeczki czekolady w proszku / w zależności od wielkości filiżanki bita śmietana skórka starta z pomarańczy opcjonalnie: cukier wykonanie: 3/4 filiżanki napełniamy gorącą kawą, dodajemy czekoladę, opcjonalnie dosładzamy, mieszamy. Podajemy z bitą śmietana i skórką startą z pomarańczy
Domowy Smak Jedzenia