czekolada - 27946 przepisów (strona:771/1864)

Krem orzechowo-czekoladowy - domowa nutella 212

tłuszczu, 21,8 g węglowodanów oraz 7,5 g błonnika pokarmowego. SKŁADNIKI: Z tej porcji wyjdzie około 250 ml domowej nutelli. 200 g orzechów laskowych 100 g gorzkiej czekolady (im większa zawartość kakao tym lepiej) 2 - 3 łyżki miodu 100 ml mleka SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 1. Orzechy prażymy na suchej patelni na małym ogniu, aby się nie przypaliły. 2. Jeszcze ciepłe(...)miksujemy na płynną masę. Najpierw orzechy zostaną rozdrobnione na proszek, potem zacznie wytrącać się z nich tłuszcz. Miksujemy do czasu, aż masa orzechowa nabierze płynnej konsystencji. 4. Rozpuszczamy czekoladę z mlekiem w kąpieli wodnej lub mikrofali. Jeszcze ciepłą dodajemy do masy orzechowej. Miksujemy do połączenia składników. 5. Na koniec dosładzamy krem orzechowo-czekoladowy miodem (według własnych preferencji słodkości) i ponownie

W kuchni Katie
Świąteczny tort makowo - pomarańczowy 224

śmietany 36 % 5 dużych łyżek cukru pudru (dałam mniej) 2 łyżeczki cukru z prawdziwej wanilii    sok z 2 dużych pomarańczy 2 kieliszki wódki o smaku pomarańczowym gorzka czekolada Przygotowanie:   Przygotowanie tego tortu najlepiej rozpocząć dzień wcześniej, aby blat mógł dokładnie przestygnąć. Mak wsypujemy do miseczki i zalewamy wrzącą wodą, tak aby był całkowicie przykryty. Zakrywamy i odstawiamy(...)ponczem, smarujemy połową konfitury i przykrywamy porcja masy. Wykładamy na to kolejny blat, powtarzając czynności. Ostatni blat nasączamy ponczem i dekorujemy wraz z bokami masą. Na końcu posypujemy startą czekoladą i na kilka godzin odstawiamy do lodówki. Smacznego

ChilliJemy
Ciecierzyca na słodko. 177

Brownie z ciecierzycy z daktylami i gorzką czekoladą, gruszka (vegan) Ciepłe, klejące, maziste,może za bardzo, ale akurat mi to nie przeszkadza.  i znów mi gdzieś weekend, tydzień, miesiąc ucieka, jak to możliwe, że  to już połowa grudnia?  słodko mi.  Przepis: 150g  ugotowanej ciecierzycy  2 czubate łyżki kakao 1/2 banana  1/4 szklanki mleczka(...)iecierzycę zmiksować z bananem i mleczkiem na gładką masę. Wymieszać z pozostałymi składnikami. Dodać pokrojone daktyle. Piec w piekarniku nagrzanym do 180-200stopni przez ok 40min. Posypać czekoladą.   *nie dodałam, ale następnym razem tak spróbuję, by ciasto wyszło mniej maziste :) Ps. coś mi się z rozmiarem czcionki dzieje i nie mogę ustawić normalnej wielkości

More food, love and dreams
Granola z masłem orzechowym, gorzką czekoladą nasionami chia i błonnikiem 221

mnie włoskie, laskowe i nerkowce) 3 łyżki masła orzechowego 3 łyżki miodu 1 łyżka nasion chia 1 łyżka błonnika witalnego po upieczeniu: 3/4 szklanki suszonej żurawiny 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady (u mnie 80% kakao) SPOSÓB PRZYGOTOWANIA W misce mieszamy płatki, orzechy, pestki słonecznika, nasiona chia oraz błonnik. W mikrofali lub w garnuszku podgrzewamy masło orzechowe i łączymy z suchymi składnikami(...)piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 5-7 minut. Po tym czasie wyjmujemy granolę mieszamy i pieczemy kolejne 5-7 minut. Po tym czasie wyciągamy granolę z piekarnika. Siekamy czekoladę i dodajemy do jeszcze ciepłej granoli.  Gdy całość wystygnie dodajemy żurawinę. Przechowujemy w szczelnie zamykanym pojemniku. Podawać z mlekiem lub jogurtem naturalnym i owocami. Smacznego

DefinicjaSmaku
Tort tiramisu 197

małe łyżeczki proszku do pieczenia ( 10 g) Masa - 500 g serka mascarpone - 600 ml śmietanki kremówki 30 % - 6 żółtek - 200 g drobnego cukru Dodatki - 50 g gorzkiej czekolady do dekoracji - szklanka mocnej kawy - 50 ml wódki lub jak ktoś woli smakowego alkoholu Sposób wykonania : Ciasto Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę ,powoli dosypujemy cukier(...)kawą , wykładamy część masy i kładziemy drugi blat , również mocno nasączamy i wykładamy masę serową ,przykrywamy ostatnim blatem ,delikatnie dociskamy i nasączamy kawą, dekorujemy całość masą serową i starta czekoladą. Najlepiej smakuje na drugi dzień. Warto mieć pojemnik na przechowywanie ciast bo w lodówce takie ciasta szybko pochłaniają wszelkie zapachy . Smacznego

Wypieki Rene
Brownie z masłem sezamowym tahini 188

czekoladowy przysmak była za duża, żeby jej się oprzeć :) dlatego przepis zmodyfikowałam, gdyż w tamtym momencie nie posiadałam mleczka kokosowego. Brownie z masłem sezamowym tahini Składniki: tabliczka gorzkiej czekolady 1/3 szklanki tahini 1,5 szklanki mąki (pół na pół pszenna i żytnia razowa) 1 szklanka cukru pudru 1 szklanka mleka 1 łyżeczka proszku do pieczenia sok z połówki cytryny Brownie(...)masłem sezamowym tahini Wykonanie: Piekarnik włączamy na 180 stopni. Czekoladę rozpuszczamy w rondelku, dodajemy tahini i mleko a następnie cukier i zdejmujemy z ognia. Następnie wsypujemy mąkę i proszek do pieczenia i dokładnie mieszamy. Smarujemy naczynie żaroodporne lub foremkę tłuszczem i wylewamy ciasto. Pieczemy 20 - 25 minut. Góra będzie chrupiąca a środek lekko mokry. Brownie z masłem sezamowym tahini

Pyza i Surówka
Ciasteczka z kremem czekoladowym dla Mikołaja / z czekoladą 249

/ksiazki/literatura/p,moje-wypieki-wielki-powrot,11303.html 65g masła (ok 1/3 kostki) 1/2 szkl cukru 2 łyżki cukru waniliowego 2 czubate szkl mąki 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 2 jajka 1/3 tabl. czekolady gorzkiej lub mlecznej ok 1/2 słoiczka kremu kanapkowego czekoladowo-orzechowego Miękkie masło zmiksować z cukrami na gładką masę. Dodać jajka, zmiksować. Następnie wymieszać z mąką, proszkiem do pieczenia i solą(...)Czekoladę bardzo drobno posiekać i wymieszać z ciastem. Mamy otrzymać elastyczne ciasto. Ciasto nabierać łyżką i formować na dłoni cienkie placuszki, na środek nakładać łyżeczkę kremu czekoladowego. Zlepić dokładnie brzegi i uformować kuleczkę. Kłaść na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia zlepieniem do dołu. Piec ok 13-14 min do lekkiego zarumienienia w temp. 180st. Z podanych proporcji otrzymałam 10 dużych

Smakołyki Asi
Czekoladowo-orkiszowa tarta z figami 209

masła 60 g cukru brązowego trzcinowego 1 jajko szczypta soli Nadzienie: 330 ml śmietanki 30% 30 dag serka philadelphia ewentualnie mascarpone lub ricotty   30 dag gorzkiej czekolady 60% zawartości kakao 1/2 szklanki cukru pudru 4-5 figi garść ciemnego winogrona sól hawajska-zielona do posypania Sposób wykonania: Ciasto: Wszystkie składniki ciasta zagniatamy razem, wylepiamy spód i boki natłuszczonej formy(...)gotujemy, dodajemy serek oraz cukier puder, mieszamy do rozpuszczenia. Gdyby nadal były grudki należy całość zmiksować blenderem na puszysto. Do ciepłej masy dodać połamaną na kawałki gorzką czekoladę, mieszać do uzyskania jednolitej masy.  Wylać na kruchy spód, wyrównać łyżką. Figi i winogrona umyć pokroić na cząstki, ułożyć na masie.  Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia. Przed podaniem posypać

Wanilia i Kardamon
Ciasto czekoladowe z burakami 201

mąki 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia łyżeczka sody łyżka octu 100 g kakao 320 g cukru 15g cukru z prawdziwą wanilią polewa czekoladowa: 100 g czekolady (dowolnej) 50 g śmietany kremówki (30%) 1 łyżeczka oleju rzepakowego Sposób przygotowania: Keksówkę o długości ok. 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 17o °C z funkcją termoobiegu. Buraki pokroić(...)środku, więc nie ma sensu wykonywać testu patyczkiem). Ciasto wyjąć z piekarnika i odstawić do całkowitego ostudzenia. Polewa czekoladowa: Śmietankę mocno podgrzać ale nie zagotować, dodać olej oraz połamaną czekoladą. Wymieszać energicznie, aż utworzy się gęsta, świecąca masa. Ganache wylać na schłodzone ciasto. Serwować z kleksem bitej śmietany lub gęstego jogurtu naturalnego

Pyry na Gaz
Torcik W-Z (Wuzetka) 247

równe części. Składniki na krem: 500 gr śmietany 30 lub 36 % schłodzonej 2 łyżeczki cukru pudru Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec dodając cukier puder. Polewa: 100 gr gorzkiej czekolady 100 gr śmietany kremówki 30 lub 36 % wiśnie z nalewki (wyciśnięte z nalewki) W małym garnuszku podgrzać śmietanę, prawie do wrzenia, dodać połamaną czekoladę, wymieszać. Poncz: 3/4 szklanki nalewki

moj przepis na
Ekspresowe mocno czekoladowe muffiny 220

bardzo szybkie w przygotowaniu, wręcz ekspresowe, nie potrzebny jest mikser. Składniki na formę 22 cm lub na 26 małych muffinek: 250 gr masła 180 ml wody 250 gr gorzkiej czekolady 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki jogurtu naturalnego, greckiego, maślanki lub kefiru 300 gr mąki 70 gr kakao 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)jajka 2 łyżki oleju Formę do muffinek wysmarować masłem. W garnuszku umieścić wodę, doprowadzić do wrzenia, dodać czekoladę, masło, kawę, podgrzewać na małym ogniu, aż wszystkie składniki idealnie się połączą i będzie gładka masa. Odstawić do ostudzenia. W małej misce wymieszać mąkę, proszek, sodę, kakao, cukier. W drugiej misce rozbełtać jajka z olejem, dodać mąkę, proszek, sodę, kakao, cukier, delikatnie

moj przepis na
Tort czekoladowy dla alergika 206

wykonania, a ciasto można wykonać bezpośrednio w formie, w której będzie pieczone. Krem robi się w 5 min, nie wymaga chłodzenia i jest na bazie awokado i gorzkiej aromatycznej czekolady z dodatkiem skórki pomarańczowej od Terravity. Torcik polecam również dla osób nie będących na diecie eliminacyjnej. Składniki na formę 20 cm: Ciasto: 1 i 1/2 szklanki mąki bezglutenowej (u mnie(...)łyżek oleju 1 łyżeczka octu lub soku z cytryny 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 1 szklanka i 2 łyżki wody 3 awokado 3 łyżki kakao 100 gr gorzka czekolada 10 daktyli 2 łyżki kandyzowana skórka pomarańczowa'; document.write

moj przepis na
Orkiszowy murzynek z malinami i orzechami (i z czekoladą!) 247

łyżeczka sody 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szkl. dżemu malinowego niesłodzonego lub zblenderowanych/rozgniecionych malin 2 jajka 1/2 szkl. kefiru lub 3/4 szkl. jogurtu naturalnego 1/2 posiekanej tabliczki czekolady 1 łyżeczka aromatu waniliowego 2 łyżki oliwy z oliwek 4 łyżki kakao naturalnego 30 g orzechów (włoskich, laskowych) Przygotowanie: Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Żółtka(...)miksujemy z kefirem/jogurtem, syropem z agawy, aromatem i oliwą. Suche składniki mieszamy. Miksujemy ponownie masę z żółtkiem i stopniowo dodajemy mąkę. Pod koniec wrzucamy dżem malinowy i posiekaną gorzką czekoladę. Delikatnie łączymy z białkami. Ciasto przekładamy do sylikonowej formy (lub metalowej wylożonej papierem lub obsypanej mąką). Pieczemy ok. 35-40 minut w 180 stopniach. https://sklep.egmont.pl/ksiazki/literatura/p,moje-wypieki-wielki-powrot,11303.html

Czarnawisienka
Bułeczki czekoladowo – cynamonowe 184

bułeczkami z przedziałkiem na wyznaczony czas..tym razem już się udało.Te bułeczki są także upieczone w ramach Wypiekania na śniadanie .Bułeczki czekoladowo – cynamonowe Erica Lanlarda z książki Czekolada. Ja zrobiłam z połowy podanych składników i nie lukrowałam bułeczek po upieczeniu, no i zagapiłam się i ciut za mocno się przypiekły. 0,5 l ciepłego mleka 15 dkg drobnego cukru(...)trzcinowego 40 g świeżych drożdży 20 dkg  stopionego masła 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego 2 jaja 1 kg mąki pszennej nadzienie: 75 g gorzkiej czekolady  100 g stopionego i wystudzonego masła 200 g brązowego cukru 3 łyżki cynamonu Wszystkie składniki na ciasto wymieszać [ drożdże można rozrobić z cukrem i wodą i odstawić na kilka minut do wyrośnięcia

Moje domowe kucharzenie
Muffinki z orzechami laskowymi 188

cukru trzcinowego - 50g mielonych orzechów laskowych - 40g oleju laskowego Oleje Świata - 100ml wody - 1/2 łyżeczki sody - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia - 1/3 łyżeczki soli Krem: - 240g śmietanki 30% - 200g czekolady mlecznej - 10g posiekanej kandyzowanej skórki z pomarańczy Posypka: - 20g posiekanych orzechów laskowych Składniki na 12 sztuk muffinek. Zaczynamy od suchych składników. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, sodę, proszek(...)minut (do suchego patyczka). Kiedy nasze babeczki rosną w piekarniku, zabieramy się za nasz krem. Do rondelka przelewamy śmietanę i doprowadzamy do zagotowania i ściągamy z gazu. Wsypujemy posiekaną czekoladę oraz skórkę kandyzowaną i mieszamy do otrzymania lśniącego gładkiego kremu Wstawiamy do lodówki i zostawiamy aż zastygnie. Kiedy muffinki się upieką i ostygną, rękawem cukierniczym dekorujemy nasze babeczki kremem

Kuchenne Wariacje

Proponowane wyszukiwania