szklanki mąki pszennej (200 g) 1 łyżeczka cukru z wanilią 1 szklanka mleka 1/4 kostki masła (50 g) 3 duże jajka szczypta soli sos czekoladowy 1 tabliczka mlecznej czekolady (100 g) 1 opakowanie śmietany 30% (200 g) 1 łyżeczka gorzkiego kakao dodatkowo olej do smażenia cukier puder cynamon Na samym początku przygotować ciasto parzone : do rondelka wlać mleko, dodać masło(...)cynamonu *Sos czekoladowy Do rondelka wlać śmietanę oraz wsypać gorzkie kakao. Całość wymieszać. Kakao musi rozpuścić się w śmietanie. Gdy masa z rondelka będzie się gotować to dodać połamaną czekoladę. Rondelek zdjąć z ognia. Całość ze sobą wymieszać, tworząc gładki sos. Sos czekoladowy Rady: - sos czekoladowy najlepiej przygotować dzień przed smażeniem, ponieważ lekko zgęstnieje. Taki sos przechowywać w lodówce
Ugotowaćprzyszykować je w zdrowszej wersji? Stwierdziłam, że pieczenie ich w specjalnym donut maker'ze przy użyciu mąki żytniej i ksylitolu będzie świetną opcją. Jedynym grzeszkiem jest maczanie ich w czekoladzie, ale nie można popadać w skrajności, prawda? :) Minusem tego przepisu jest warunek posiadania donut maker'a, lecz jeżeli uprzemy się na ich wykonanie bez tej maszyny, możemy zrobić(...)donut'y rosnąc wypychają pokrywę do góry) i pieczemy do momentu, aż nabiorą lekko brązowego koloru. Możemy trzymać je dłużej, jeżeli wolimy ich bardziej chrupiącą wersję. Dekorujemy lukrem, czekoladą lub cukrem pudrem. Smacznego
Be Fit Be Strongstron po ok. 1-2 min do zarumienienia. Następnie wykładamy je na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. 6. KREM (5 min) Do miski wlewamy mleko, dodajemy kawę, czekoladę oraz masło i podgrzewamy (najlepiej przez ok. 30 sekund w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej, umieszczając nad garnkiem z gotującą wodą – wtedy czekolada się nie zważy). Masa musi być gładka
Nerds Kitchenbanan 50 g cukru 20 g cukru waniliowego 250-300 g śliwek 1 duża, kopiasta łyżka mąki ryżowej i 1 mąki ziemniaczanej lub z tapioki 100 g tabliczka gorzkiej czekolady płaska łyżeczka agaru Przygotowanie: W dużej misce wymieszaj łopatką/łyżką wszystkie składniki na kruszonkę lub rozetrzyj w palcach. Formę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia i przełóż połowę kruszonki formując(...)pozostałą częścią kruszonki. Całość piecz w przez 60-70 minut. na środkowej półce piekarnika w temp. 180 C. A teraz zabierz się za mus czekoladowy. Rozpuść w kąpieli wodnej czekoladę, do lekko przestudzonej dodaj pozostałą część jogurtu/mleka i bardzo dokładnie wymieszaj. Agar rozpuść w około 50 ml wody i dodaj powstałego gluta do masy czekoladowej, ponownie bardzo! dokładnie wymieszaj. Upieczone
greenscarfzostawiamy 2-3 minuty na blaszce, po czym przenosimy na kratę kuchenną do ostygnięcia. Czynność powtarzamy z pozostałymi ciasteczkami. Źródło: https://www.goldenbarrel.com/recipe/big-and-chewy-oatmeal-cookies/ The post Owsiane Ciasteczka z Czekoladą, Orzechami i Żurawiną appeared first on Made
Made By Mom And Sonjest jeden z najlepszych deserów jakie jadłam. Składniki: 1/3 szklanki płatków owsianych 1 szklanka mleka miód do smaku 1 łyżeczka nasion chia 1/3 tabliczki gorzkiej lub deserowej czekolady ulubione bakalie - użyłam mieszanki studenckiej Kresto Mleko wymieszać z płatkami i nasionami chia. Odstawić na kilka godzin do lodówki - u mnie stało całą noc. Następnego dnia zmiksować blenderem wszystko(...)gładką, płynną masę. Przełożyć do garnuszka i na niewielkim ogniu doprowadzić do wrzenia cały czas mieszając, aby nic nie przypaliło się. Gotować przez chwilę. Zdjąć z ognia, dodać pokruszona czekoladę i miód (do smaku). Dokładnie wymieszać. Na końcu wsypać część bakalii i połączyć całość. Przełożyć do pucharków, na wierzchu ułożyć resztę bakalii. Podawać na ciepło lub po całkowitym przestudzeniu
Codzienna kuchnia niecodziennacukru. Hmm... chwilka zastanowienia i pomysł gotowy. Bezę pieczemy na patelni, ale można również upiec ją w piekarniku. Na wierzchu znajdziemy cudowny krem kokosowy i wiórki z ciemnej czekolady słodzonej stevią. Całość jest naprawdę cudowna i w pełni dietetyczna :) Składniki: 2 białka 1 łyżka budyniu waniliowego bez cukru Krem: 1 opakowanie serka homogenizowanego np. Bieluch 2 łyżki wiórków kokosowych(...)łyżeczki jogurtu naturalnego Dodatkowo: 2 kostki gorzkiej czekolady, startej Rozgrzać patelnię. Białka ubić na sztywną pianę. Dodać budyń (proszek) i wymieszać delikatnie, wyłożyć na patelnię formując chmurkę. Smażyć po 5 minut z każdej strony. W miseczce wymieszać składniki na krem. Wyłożyć na bezę i posypać wiórkami czekoladowymi. Smacznego
Chocolate Muffin BlogOgródek Dziadunia 10 kakaowych herbatników typu petit beurre sok z ½ cytryny 2 łyżki whisky Składniki na wierzch: 2 białka 2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej 3 łyżki cukru pudru ½ tabliczki gorzkiej czekolady migdały skórka pomarańczowa Wykonanie: Wszystkie składniki umieść w misce, posiekaj nożem, następnie wyrób gładkie ciasto. Uformuj je w kulę i włóż do lodówki na minimum jedną godzinę. Blat(...)pianę, dodaj skrobię oraz cukier. Wyłóż bezę na wierzch. Wstaw całość ponownie do piekarnika, tym razem ustaw temperaturę na 120 stopni, podpiecz przez 15 minut. Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej, posiekaj drobno migdały. Udekoruj nimi mazurek, posyp dodatkowo skórką pomarańczową. Smacznego
Garniec Magaliemąki ryżowej 50 g mąki jaglanej możesz śmiało zmienić proporcje mąki, ważne aby było jej w sumie 400 g 4 torebki herbaty miętowej 1 banan tabliczka gorzkiej czekolady 150 ml oleju roślinnego pół łyżeczki soli 100 g brązowego cukru Przygotowanie: Zblenduj razem cukier, herbatę, olei i banana. Dodaj powstałą masę do mąk i zagnieć ciasto, a pod sam koniec zagniatania(...)dodaj posiekaną czekoladę. Robiłam je na dwa sposoby. W pierwszym: uformowałam wałki, pocięłam od razu na plasterki, ułożyłam na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem, przykryłam folią spożywczą i schłodziłam w lodówce przez pół godziny. Drugi sposób, to schłodzenie wałków ciasta zawiniętych w folię, po czym formowanie ich bezpośrednio przed pieczeniem. Nie będę kłamać, cisto jest kruche, i ciężko się
greenscarfbrzmi pysznie prawda? Tak też smakuje. Banan, masło orzechowe i czekolada to chyba najlepsze trio kulinarne na świecie. Pasuje do wszystkiego począwszy od omletów, przez kanapki aż do owsianek i budyni. Nic tylko zajadać :) Naleśniczki są odchudzone jak tylko mogą być, ale trening przed lub po ich zjedzeniu jak najbardziej zalecany! :) ...zabrakło czekoladki :( Składniki: 2 jajka 100 g mąki owsianej(...)minut. Na patelnię wylewać małą chochelkę ciasta i smażyć na złoto. Odkładać na talerz. Na jednego naleśnika położyć plasterki banana, posmarować masłem orzechowym,a w środku ułożyć kostkę gorzkiej czekolady. Przykryć drugim naleśnikiem. Można jeść na zimno lub na ciepło. Smacznego
Chocolate Muffin Blogszklanka cukru 1 szklanka mąki łyżeczka proszku do pieczenia krem budyniowy : opakowanie budyniu śmietankowego lub waniliowego 420ml mleka 3 łyżki cukru 20 dag masła laska wanilii mus czekoladowy : 200g czekolady deserowej 2 łyżki brandy 4 łyżki wody mineralnej 30g masła 3 jajka 55g cukru 150ml śmietanki kremówki oraz wiśnie z alkoholu migdały w słupkach Sposób przygotowania: Biszkopt: białka ubijamy(...)budyń, pozostałą cześć mleka zagotowujemy z miąższem wanilii i cukrem. Gdy mleko się zagotuje mieszamy obie części. Wystudzony budyń ucieramy z miękkim masłem. Mus czekoladowy: w kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę z dodatkiem brandy i wody tak aby powstała gęsta masa. Zdejmujemy z ognia i dodajemy masło a następnie kolejno żółtka jajek energicznie mieszając aż powstania gładka masa. Odstawić do ostygnięcia
Pyry na Gazrozpływał się ustach. Zasmakował nam niesamowicie, że postanowiłam odtworzyć ten smak w mniej słodkiej wersji. I powiem Wam, że udało mi się! Na zdjęciu, porcja mojego mężczyzny z roztopioną czekoladą mleczną i masłem orzechowym, a ja wolałam opcję mniej kaloryczną - z musem malinowym i taką również Wam polecam! Składniki: - 500ml lodów śmietankowych - 500g mascarpone - 2 jajka *opcjonalnie: laska wanilii Tortownicę(...)przygotowanej formy i mrozimy w zamrażalniku ok. 3-4h. Chwilę przed podaniem przekładamy ciasto z zamrażalnika do lodówki. Podajemy z musem malinowym (zmiksowane maliny na mus), z roztopioną czekoladą lub innymi ulubionymi dodatkami :). Smacznego
Be Fit Be StrongSkładniki na 1 porcję: 1 szklanka mleka 2 łyżki płatków owsianych 1 łyżka chia 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego szczypta soli garść migdałów 1 kostka gorzkiej czekolady 1 łyżeczka miodu (opcjonalnie) 1 łyżka wiórków kokosowych 1 banan 1 łyżeczka cukru brązowego odrobina oleju kokosowego/masła W rondelku zagotować mleko, chia oraz płatki owsiane. Gotować od 5 do 15 minut, w zależności(...)olej kokosowy. Dodać pokrojonego w plasterki banana. Posypać go brązowym cukrem. Smażyć po minucie z każdej strony. Owsiankę przełożyć do miseczki, dodać migdały oraz wiórki kokosowe. Posypać startą czekoladą oraz polać miodem. Ostrożnie przełożyć banana. Sycące, ciepłe śniadanie gotowe. Smacznego
Moja Galeria Smakubloku czekoladowego. Składniki: 250g mleka odtłuszczonego granulowanego 0,5 szklanki wody 1 szklanka cukru 150g gorzkiej czekolady ok. 180g herbatników 3 łyżki kakao 200g masła Przygotowanie: Herbatniki pokruszyć w malakserze (ja dałam mojemu 4-letniemu(...)synkowi, który kocha mi pomagać). Do garnka wlać wodę, dodać cukier i zagotować. Dodać masło i rozpuścić. Wrzucić połamaną czekoladę, mieszać aż będzie gładka masa. Garnek zdjąć z ognia, dodać przesiane kakao, dobrze wymieszać aby nie było żadnych grudek. Dodać mleko, ponownie wymieszać. Na końcu dorzucić pokruszone herbatniki. Całość szybko wymieszać. Masa jest bardzo gęsta. Foremki do czekoladek wyłożyć
Amatorka kuchennaszklanki płatków owsianych 50 g wiórków kokosowych 3 łyżki gorzkiego kakao 1,5 łyżki oleju kokosowego 4 czubate łyżki miodu, np. rzepakowego opcjonalnie 3 kostki gorzkiej czekolady Płatki zmielić w maszynce do kawy. Do mąki z płatków owsianych wsypać kakao, wiórki kokosowe i posiekaną czekoladę. W rondelku rozpuścić olej kokosowy wraz z miodem. Gdy składniki będą płynne to wlać
Ugotować