Sałatka ze szpinaku, mandarynek i truskawek z dressingiem tahini 217truskawki, kawałki mandarynek, ciecierzycę i podpieczone orzechy nerkowca. Przygotowujemy dressing. Dressing z tahini: 3 łyżki pasty tahini (z ok. 80 g sezamu)* mały ząbek czosnku 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka miodu 6 łyżek syropu pozostałego po odsączeniu mandarynek sól morska biały pieprz Wszystkie składniki na dressing blendujemy na gładki sos. (Syrop polecam dodawać powoli, kontrolując konsystencję dressingu.) Doprawiamy
Food Square
Krewetki po tajsku ze słodkim sosem chili 185limonki 1 łyżeczka świeżo startego imbiru 2 ząbki czosnku, drobno starte 2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej szczypta soli W rondlu zagotować wodę z octem, cukrem i sokiem z cytryny. Wrzucić drobno posiekane papryczki. Gotować przez 5-7 minut. Następnie dodać imbir, sól i czosnek. Gotować przez krótką chwilę i zdjąć z palnika. Sos utrzeć lekko blenderem, tak, aby nabrał czerwonego koloru
Food Square
Spring rolls 210limonki 1 łyżeczka świeżo startego imbiru 2 ząbki czosnku, drobno starte 2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej szczypta soli W rondlu zagotować wodę z octem, cukrem i sokiem z cytryny. Wrzucić drobno posiekane papryczki. Gotować przez 5-7 minut. Następnie dodać imbir, sól i czosnek. Gotować przez krótką chwilę i zdjąć z palnika. Sos utrzeć lekko blenderem, tak, aby nabrał czerwonego koloru
Food Square
Tort Truskawkowa Delicja 207Dodatkowo: 1 kg truskawek, pokrojonych w plastry (zostawić kilka w całości do dekoracji) 200 g ciastek owsianych z czekoladą typu digestive, pokruszonych poncz z 120 ml zaparzonej herbaty z cytryną i cukrem (do nasączenia) opcjonalnie: 100 ml ubitej kremówki do dekoracji, cukrowe kwiatki Przygotowanie: Pierwszy blat ciasta położyć na paterze. Nasączyć 1/3 ponczu, a następnie posmarować połową musu
Food Square
Pszczeli tort z jagodami 265tortu dużego należy podwoić ilość ). Biały krem: 250 g mascarpone 500 ml śmietany kremówki 2-3 łyżki cukru pudru Do nasączenia: 2 łyżki miodu sok z połówki cytryny 120 ml wrzątku lub herbaty Dodatkowo: 300 g jagód plus trochę do dekoracji 100 g borówek płatki migdałów do posypania Przygotowanie: Kremówkę ubić z mascarpone na sztywno, dodać cukier puder i dokładnie
Food Square
Kostka arbuzowo-jogurtowa 205nagrzanym do 180 °C. Biszkopt pozostawić do wystygnięcia w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Następnie usunąć papier, a ciasto z powrotem włożyć do formy. Syrop do nasączenia: sok z 1 cytryny 3 łyżki cukru kilka łyżek wody Wszystkie składniki zagotować, a następnie nasączyć nimi biszkopt. Masa jogurtowa: 800 g jogurtu greckiego 250 ml kremówki 2 łyżki cukru pudru 3 łyżeczki
Food Square
Babeczki waniliowe z lukrem i malinami 245jajka 180 g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 200 ml mleka 1/2 łyżeczki soli Lukier: 80 g cukru pudru 2-3 łyżki wrzątku kilka kropili soku z cytryny (opcjonalnie) maliny do dekoracji Przygotowanie: Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać olejek waniliowy oraz kolejno jajka (po każdym miksując, aby dokładnie połączyło się z masą). Mąkę wymieszać z proszkiem
Food Square
Jesienna sałatka z pieczoną dynią, jarmużem i figami 200porwanych liści jarmużu 200 g pieczonej dyni, pokrojonej w kostkę 4 łyżki płatków migdałów, podprażonych na patelni Cynamonowy dressing: 6 łyżek pasty tahini 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki syropu klonowego lub syropu z agawy 2 łyżki octu jabłkowego 1 płaska łyżeczka cynamonu 1 ząbek czosnku kilka łyżek wody sól, pieprz Przygotowanie: Na talerzu ułożyć liście jarmużu, figi pokrojone
Food Square
Barbecue 226słodka-gorczyca-cebula mielona-czosnek mielony-pieprz ziołowy-bazylia-tymianek-oregano-goździki (ok. 7 szt.)-gałka muszkatołowa mielona-pieprz czarny mielony-imbir mielony-kminek mielony-kolendra-ziele angielskie-pieprz cytrynowy-sól morska (2 łyżki)-cukier (łyżka)-przyprawa warzywko (2 duże łyżki) Przyprawy, które już są zmielone wsypujemy do miski a ziarniste mielimy bądź rozbijamy. Łączymy wszystko
Maminek kulinarny
Jabłka w płaszczykach 205Korzystamy z tego, że jabłka obrodziły, więc zrobimy je tym razem w płaszczykach.Wybieramy 15-20 średnich jabłek, najlepiej słodkich i twardych.
Maminek kulinarny
Babeczki z jabłkami 173aromat śmietankowy Jabłka obieramy i wydrążamy gniazda nasienne. Przygotowujemy syrop:-gotujemy 3 szklanki wody z 2 szklankami cukru-do wrzątku dosypujemy 1,5 łyżeczki kwasku cytrynowego Do wrzącego syropu wkładamy jabłka.Gotujemy na małym ogniu przez 5 minut, przez cały czas obracając.Wyciągamy i studzimy.Syrop jest do wykorzystania przy następnym pieczeniu.. Jabłka
Maminek kulinarny
Jabłka wydrążane, w syropie 179żemy je wykorzystać do ciasta.Trzeba je tylko odpowiednio przygotować.Małe jabłuszka obieramy, wydrążamy gniazda nasienne, układamy do słoików i zalewamysyropem:-3 litry wody-3 szklanki cukru-1 łyżka kwasku cytrynowego Wodę z cukrem zagotowujemy, wsypujemy kwasek.Zalewamy jabłka w słoikach, zakręcamy, wstawiamy do garnka z wodą wypełniającą garnekdo 3/4 wysokości słoików i gotujemy 10 minut od momentu zagotowania
Maminek kulinarny
Dżemik z pigwy 196mamy pigwę możemy zrobić nie tylko nalewkę, ale też pyszny dżemik na zimę. Pigwa jest bardzo zdrowym owocem, bogatym w witaminę C, zawiera jej ok. 7 razy więcej, niż cytryna. Ma również działanie wykrztuśne. Poza tym dżemik świetnie smakuje z twarożkiem. Owoce pigwy myjemy i oczyszczamy z gniazd nasiennych. Kroimy w cienkie kawałki o dowolnym kształcie
Maminek kulinarny
Drożdżówka bez zagniatania 232upodobańi stanu spiżarni. Przepis na kruszonkę:-1/2 szklanki mąki-1/4 szklanki cukru-10 dkg margaryny-2 żółtka-płaska łyżeczka proszku do pieczenia-aromat waniliowy lub cytrynowy-według uznania-szczypta soliWszystko należy zmieszać i zetrzeć palcami na kruszonkę. Nasze ciasto drożdżowe przekładamy do natłuszczonej blaszki o wymiarach
Maminek kulinarny
Ciasto z rabarbarem 181Rabarbar obieramy ze skórki i kroimy na kawałki. Wrzucamy na 3 minuty do wrzącego syropu ugotowanego z jednego litra wody,jednej szklanki cukru i pół łyżeczki kwasku cytrynowego. Rabarbar wyjmujemy z syropu i odsączamy. Kruche ciasto rozwałkowujemyi wykładamy nim formę.Na spód możemy wyłożyć cienką warstwę dżemu. Oddzielamy żółtka od białek.Białka
Maminek kulinarny