sałaty lodowej2 awokadomajonezczarny sezam (opcjonalnie)Roladki z Tortilli na Zimno z Łososiem Wędzonym i Awokado - Sposób przygotowania: Awokado obieramy, a następnie kroimy w drobną kosteczkę (możemy skropić sokiem z cytryny - awokado nie ściemnieje tak szybko). Sałatę i łososia również kroimy na mniejsze kawałki. Każdą tortillę smarujemy cienką warstwą majonezu. Następnie wykładamy łososia, awokado, sałatę lodową i zwijamy w rulon. Tniemy
Słodka Stronamarmurkowe, puszyste i smakowicie jabłkowe. Nic dodać nic ująć :)Składniki:Ciasto:2 szklanki mąki3/4 szklanki cukrupół kostki margaryny4 jajkaczubata łyżeczka proszku do pieczeniacukier waniliowyłyżka kakaoNadzienie:2 jabłkasok z połowy cytryny szczypta cynamonuDodatkowo:puder do posypaniamigdały w płatkach do posypaniapółka tarta i trochę masła do wysmarowania blachyWykonanie:Masło rozpuścić i wymieszać z cukrem.Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem
Moje pyszne gotowanieserka topionego (można go zastąpić majonezem), dodałam troszkę soli, pieprzu i posiekanej natki pietruszki (zastąpiłam ją suszoną, bo świeżej nie miałam).Pozawijałam takie roladki. Podałam do nich cytrynę do skropienia oraz podpieczone z czosnkiem na patelni bułeczki. Na szybko, bez zbędnych ceregieli, ale....pysznie :)Smacznego
Codzienna kuchnia niecodziennaBrzmi skomplikowanie? Mam nadzieję, że nie :)Przygotowanie takiej galaretki jest proste. Możemy wykorzystać ulubione składniki i bawić się kolorami. Podajemy ją na zimno, pokrojoną w grube plastry z dodatkiem cytryny lub octu winnego.Przepis dołączam do akcji Odchudzamy nasze dania.Smacznego
Codzienna kuchnia niecodziennapiec około 10 minut. Jajka powinny być ścięte, ale niezbyt wypieczone.kiełki umieściłam w waflowych miseczkachTak przygotowane jajka podałam z pszennym pieczywem oraz kiełkami skropionymi oliwą i odrobiną cytryny. Kiełki nadają lekkości temu sycącemu śniadaniu.tak wyglądają zapieczone jajka wyjęte z foremkiSmacznego
Codzienna kuchnia niecodziennadobrze się "przegryzło".Bita śmietana:500 ml śmietany kremówki,1 łyżka cukru waniliowego,1 łyżeczka soku z cytryny.Dobrze schłodzona śmietanę ubić z cukrem. Na koniec ubijania dodać sok z cytryny. Ilość soku jest uzależniona od upodobań :)Jeśli chcemy, żeby ciasto postało przynajmniej do następnego dnia to do śmietany należy dodać śmietanfixa.Ciasto przekroić, nasączyć obie części
Codzienna kuchnia niecodziennaniewielkich ilościach do żółtek z winem i łączyć trzepaczką. Odradzam używanie miksera, gdyż dość często masa warzy się. Na koniec dodać sól, świeżo zmielony pieprz i sok z cytryny - do smaku.Z opłukanych szparagów odciąć zdrewniałe końce. Można dolne części (dla pewności) bardzo cieniutko obrać. Szparagi ugotować do miękkości w wodzie z dodatkiem soli i cukru. Podawać z gorącym sosem
Codzienna kuchnia niecodziennanagrzanego do temperatury 180 stopni i piec przez 20-25 minut. Upieczone wystudzić na kratce.Babeczki dekorujemy kremem, ja przygotowałam najzwyklejszą bitą śmietanę z dodatkiem odrobiny soku z cytryny, żeby przełamać słodycz babeczek :) Swoje babeczki wirtualnie podaruję wszystkim fajnym babeczkom zaglądającym do mnie :) częstujcie się, dziewczyny! :)Razem z grupą innych blogerów zdecydowaliśmy się upiec wspólnie właśnie babeczki
Codzienna kuchnia niecodziennawyjąć z nich pestki i pokroić w podobnej do jabłek wielkości kostkę. Dołożyć do jabłek i poddusić przez niecałą minutę.Owoce dosłodzić jeśli jest taka konieczność, dodać sok z cytryny również do smaku.Jeszcze ciepłe przełożyć na ciasto. Na wierzch owoców ułożyć dowolne kruche ciasteczka. Łasuchy mogą udekorować całość bitą śmietaną.Ciemne ciasto idealnie komponuje się z kwaskowatością owoców. Ma jedną
Codzienna kuchnia niecodziennapolukrować lub posypać cukrem pudrem jak ktoś lubi bardziej słodkie ciasta :)Lukier:cukier puder,sok z cytryny,garść orzechów.Cukier puder połączyć z sokiem cytrynowym w takich proporcjach, aby uzyskać gęsty, a jednocześnie lejący, lukier. Polać nim środek ciasta i posypać posiekanymi niezbyt drobno orzechami....a czym pachną Wasze domy
Codzienna kuchnia niecodziennaudekorować połówką migdała. Oprócz tego wyciąć komin, i paski na płot. Piec ok 12-15 minut. Z białek i soku z cytryny ucieramy bardzo gęsty lukier. Dom sklejamy i dekorujemy według własnego uznania, cukierkami i pierniczkami :)Wesołych Mikołajek
Niezły Młynekdania.Ćwikła składniki:buraki ok. 4 małych (ugotowane obrane i starte na tartce)chrzan 2 łyżki (ilość zależy od ilości buraków)ocet balsamiczny mała łyżeczka (lub trochę soku z cytryny)szczypta cukru pieprz ziołowy/czarny mielonysól
NA MOIM TALERZUliści sałaty lodowej pół pomidora 1/4 czerwonej cebuli pół papryki czerwonej ser camembert jajko bułka tarta olej do smażenia Sos do sałatki: 3 łyżki oleju łyżka soku z cytryny łyżeczka miodu ząbek czosnku pieprz czarny, sól Ser obtaczamy w roztrzepanym jajku z dodatkiem soli i pieprzu, a następnie w bułce tartej. Takie obtaczanie powtarzamy 3 razy. Smażymy ze wszystkich
Czerwona Porzeczkaodejdzie, usunąć go. Pączki smażyć z każdej strony 4-5 minut. Odsączyć na ręczniku papierowym i odstawić do wystudzenia. Glazura: 200 g cukru pudru 1 łyżka soku z cytryny 2 lub 3 łyżki gorącej wody Składniki na glazurę utrzeć w misie i dekorować nią pączki. Smacznego
Food Square