cytryna - 13435 przepisów (strona:655/896)

Muffinki czekoladowe z kremem jagodowym 166

serka mascarpone Wykonanie:  Jagody wymyć i wymieszać z cukrem, podgrzewać na małym ogniu do roztopienia się cukru. Owoce ściągnąć z ognia i zblendować. Do zblendowanych owoców dodać kwasek cytrynowy i rozpuszczoną mąkę ziemniaczaną, dokładnie wymieszać i postawić na ognień, podgrzewać do momentu zagotowania się. Zdjąć z ognia, odrobinę frużeliny wymieszać z żelatyną (aby nie było grudek) i wmieszać

Krakowskie smaki Ani
Tort samochód- wskazówki przygotowania 220

minut bądź do tzw suchego patyczka. Po tym czasie biszkopt upuścić (w foremce ) i postawić do wystygnięcia.  Masa truskawkowa: 1 kg truskawek 1 kg serka mascarpone łyżeczka kwasku cytrynowego 300 gramów cukru kryształu  6 łyżeczek mąki ziemniaczanej  Wykonanie: Truskawki (mrożonych nie rozmrażać) wraz z cukrem i kwaskiem umieścić w garnku, podgrzewać do czasu, aż puszczą

Krakowskie smaki Ani
Ciasto z soi 232

orzeszkami. Polecam, przepyszne :) Składniki: 2 i 1/2 szklanki ugotowanej soi 2 jajka cukier waniliowy 2 łyżki oleju 4 łyżki jogurtu greckiego 2 łyżki brązowego cukru łyżeczka proszku 1/2 cytryny (sok) Wykonanie: Jajka oddzielić. Soję zmielić, ale na grubo. Żółtka rozetrzeć z cukrem. Dodać olej, cukier waniliowy i jogurt. Piane ubić na sztywno. Do soi dać żółtka i sok. Wymieszać, następnie

Moje pyszne gotowanie
Mój idealny hummus ;) 136

dopiero drugi raz :D . Ten przepis na pewno zostanie ze mną na dłuuugo :) Składniki: 100 g ciecierzycy 100 g nasion sezamu 1/2 łyżeczki soli morskiej 1 łyżka soku z cytryny (świeżo wyciśnięty) szczypta pieprzu prawdziwego szczypta pieprzu ziołowego 1 ząbek czosnku 3 łyżki wody z ugotowanej ciecierzycy Przygotowane: Ciecierzycę, dzień wcześniej zalej wodą i pozostaw na noc. Następnie odlej pozostałą

Zdrowie na języku :P
Dorsz w porowych papilotach z puree z topinamburu z szafranem i surówką z białej rzodkwi. 169

czekamy aż odparuje. Przekładamy por na górę ryby i wstawiamy na 8 minut do piekarnika w temperaturze ok 180 stopni. Jako dodatek kupiłem rzodkiew białą. Startą rzodkiew, skropioną cytryną mieszam z łyżeczką majonezu, połówką startego jabłka i prażonym słonecznikiem. Dodaję soli i pieprzu do smaku. Smacznego

BaRepas
Pastelowe pianki 126

Składniki: 2 galaretki o różnych smakach ( użyłam cytrynowej i truskawkowej) 600 ml wody Sposób przygotowania: 1. Pierwszą galaretkę rozpuścić w 300 ml wrzątku i pozostawić do wystudzenia. 2. Gdy galaretka zacznie tężeć zmiksować mikserem na najwyższym stopniu obrotów. Gotową masą napełnić szklanki do połowy wysokości i włożyć do lodówki. 3.Drugą galaretkę przygotować w identyczny sposób co pierwszą. Przełożyć

A Ty Smakuj Mnie
Muffiny z bananami, orzechami i białą czekoladą 111

łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 1/2 tabliczki białej czekolady garść orzechów włoskich cukier puder do posypania Sposób przygotowania: 1. Banany pokroić na półplasterki. (Można polać sokiem z cytryny żeby nie ściemniały). 2. Czekoladę pokroić na mniejsze kawałki. Orzechy połamać. 3. Mokre składniki wymieszać w jednej misce, suche w drugiej. Zawartość misek połączyć. 4. Ciasto rozłożyć do papilotek

A Ty Smakuj Mnie
Sałatka à la grecka 271

penne (może być razowy) ok. 10 szt. pomidorków koktajlowych 200 g fety 15 szt. czarnych oliwek 1 czerwona cebula 2 łyżki oliwy z oliwek  2 łyżki soku z cytryny garść świeżej posiekanej mięty garść świeżej posiekanej bazylii pół garści świeżej posiekanej pietruszki sól i pieprz do smaku Makaron gotujemy al dente i odstawiamy do wystudzenia. Pomidorki kroimy na pół

bistro mama
malinowy ekler 171

temperaturze 200ºC lub do zrumienienia. Odstawić do wystygnięcia , następnie pokruszyć rękoma. * przed dodaniem kakao do ciasta oderwałam kawałek by przygotować maślane ciasteczko na eklerze dodając łyżeczkę startej skórki z cytryny  , ciasto wałkujemy na grubość około 0,5 cm i wycinamy szklanką kółko pieczemy razem z ciastkami na jadalną ziemię , po wyciągnięciu z piekarnika położyć ciastko na formę wałka - może

na gazie
czerwony barszcz 116

kawałek selera kawałek pora 2 cebule pęk świeżego kopru 2 łyżki majeranku 1 łyżeczka ziela angielskiego kilka listków laurowych 4 ząbki czosnku sól , cukier , pieprz i sok z jednej cytryny - do smaku DODATKOWO Kilka ugotowanych i zgniecionych ziemniaków pęk kiełków kilka listków botwinki oliwa do smażenia botwiny pół łyżeczki białego pieprzu Buraki obrać , umyć  i pokroić na większe cząstki

na gazie
chłodnik z buraków 200

kawałek selera kawałek pora 2 cebule pęk świeżego kopru 2 łyżki majeranku 1 łyżeczka ziela angielskiego kilka listków laurowych 4 ząbki czosnku sól , cukier , pieprz i sok z dwóch cytryn- do smaku żelatyna na 1,5 litra wywaru DODATKOWO 1 szklanka serka twarogowego ze śmietaną kilka liści botwinki ogórek świeży kilka rzodkiewek koperek Buraki obrać , umyć  i pokroić

na gazie
Sałatka z kopru włoskiego i pomarańczy 182

świeżej roszponki  świeżo zmielony pieprz               sos winegret: 1 łyżka  miodu 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki soku z cytryny po szczypcie   mielonego kardamonu i kolendry szczypta soli Wykonanie: -Sałatkę opłukać i osuszyć. -Pomarańcze obrać i ostrym nożem wykroić /filetować/     cząstki miąższu   spomiędzy

Zakamarki mojej kuchni
Sałatka z kopru włoskiego i jabłka 187

łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki soku z cytryny szczypta  cynamonu szczypta soli   Wykonanie: -Przygotować winegret mieszając  razem wszystkie składniki . -Umyty koper obrać i pokroić  w cieniutkie  plasterki. -Jabłka dokładnie umyć, osuszyć i pokroić w cieniutkie cząstki. Sałatkę umyć i osuszyć. -Koper ułożyć na półmisku, obłożyć cząstkami jabłka, dodać sałatkę i posypać  orzeszkami

Zakamarki mojej kuchni
Sałataka wiosenna z wędzonym pstrągiem 151

sałaty (użyłam batawskiej) pęczek rzodkiewek 1 szklanka ugotowanej zielonej fasolki szparagowej kilka suszonych pomidorów z oliwy Sos: 1 łyżka majonezu 1 mały kubek jogurtu naturalnego kilka kropel soku z cytryny sól, pieprz i cukier do smaku Sałatę umyć, porwać na kawałki. Ułożyć na półmisku lub talerzach. Ułożyć jajka pokrojone w ósemki, fasolkę, rzodkiewkę pokrojoną w plasterki oraz drobno posiekane

Czerwień i błękit
Do chleba - 3 propozycje 203

razem z karczochami i serkiem. Wymieszać i przyprawić do smaku. Pasta z gotowanego kurczaka i awokado potrzebujemy: - 1 ugotowana pierś z kurczaka/ kawałek gotowanego indyka - 1 awokado - sok z cytryny - sól, pieprz Pokrojone mięso zmiksować na gładką masę z dodatkiem awokado. Wymieszać i przyprawić do smaku. Pasta a'la Hummus potrzebujemy: - 2 łyżeczki tahiny - 1 awokado - 2 suszone pomidory - garść

Szybko Tanio Smacznie