tymiankiem oraz ząbkiem czosnku i plasterkami cytryny. spiąc brzuch wykałaczką aby nie nasypała się do środka sól. Wymieszać sól ze skórką pomarańczową i cytrynową, jajkiem i nasionami kopru. Wlać nieco wody i mieszać, aż będzie przypominała wilgotny piasek. Na blachę wysypać centymetrową warstwę soli, robiąc wgłębienie dla każdej ryby. Natrzeć rybę oliwą
Stare GaryRyba ma być lekko zbrązowiona. Kiedy ziemniaki są już ugotowane, przełożyć łososia do zupy ( np łyżką cedzakową). Gotować jeszcze na małym ogniu przez ok. 5 minut. Dodać otartą skórkę cytrynową, doprawić śmietaną i jeżeli konieczne - solą. Podawać zupę posypaną szczypiorkiem. Smacznego
Stare Garykefir i jogurt, starty czosnek, wymieszać. Rzodkiewki i ogórki małosolne pokroić w paski lub kostkę, koperek posiekać. Dodać do zupy. Wymieszać, doprawić solą i pieprzem, ewentualnie sokiem z cytryny. Przed podaniem schłodzić w lodówce. Podawać przybrane koperkiem, pokrojoną rzodkiewką i polane oliwą, Smacznego
Stare Garyjednym gozleme, po 2 - 3 minuty z każdej strony. Przełożyć na dużą deskę lub talerz i pokroić na 4 części. Podawać z gęstym jogurtem i kawałkiem cytryny. Smacznego
Stare Garypoprostu koniecznie musicie spróbować, bo jest przepyszna, a do tego mniej kaloryczna od oryginalnego przepisu :)Aaa, jeszcze dodam, że zamiast pomarańczy można dać cytrynę i wtedy będzie lemon curd- cytrynowy krem.* pomarańcze- 3 sztuki* cytryna- 1 sztuka* brązowy cukier- 150g* zmielone migdały- 100g* pół laski wanilliPomarańcze sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę, obrać i zmiksować na gładką masę.Migdały zmielić (no chyba
Kraina Miodem Płynącaroszponka- 1 opakowanie* pomidorki kokatjlowe- 12 szt.* mandarynka- 2 szt.* pestki dyni- garść* chleb- 2 kromki* masło klarowane/oliwa- do smażeniaMiodowy dressing:* olej z pestek dyni- 6 łyżek* sok z cytryny- 4 łyżki* miód płynny- 1 łyżka* sól, pieprz- do smakuSałatka:Roszponkę umyć, osuszyć, pomidorki koktajlowe przekroić na pół, mandarynkę obrać i pokroić na małe kawałki.Rozgrzać masło na patelni, chleb
Kraina Miodem Płynącaparboiled- 100 g* pomidorki koktajlowe- około 10 szt.* ogórek kiszony- 2 średniej wielkości* jajka- 3 szt.* szczypiorek- 3 gałązki* oliwa z pestek winogron- 2 łyżki* sól, pieprz, sok z cytryny- do smaku Ugotować ryż i jajka, ostudzić.Do miski z ryżem dodać przekrojone na pół pomidorki koktajlowe, pokrojone w kostkę ogórki kiszone, jajka i szczypiorek.Całość polać oliwą, doprawić
Kraina Miodem Płynącauwierzcie, że wszystkie te smaki mieszają się w idealną całość!Polecam, danie szybkie, proste, a do tego smakuje wybornie!Ryba:* pstrąg cały- 2 szt.* boczek wędzony- 6 plastrów* cytryna- sok z połówki + 4 plastry* koper- garść* sól, pieprz* masło klarowane- do posmarowania foliiSos porowy:* por- 2 szt.* śmietana- 200 ml* masło klarowane- 40 g* sól, pieprzRyba:Piekarnik nastawić
Kraina Miodem Płynącaczasie do owoców dodajemy wanilię, cynamon i goździki. Gotujemy na małym ogniu przez 20 minut. Gdy kompot lekko przestygnie dodajemy do niego startą skórę i sok z cytryny oraz plasterki pomarańczy. Gdy będzie zbyt esencjonalny można go rozcieńczyć wodą
Kulinarne przygody Gatitykoperek-opcjonalnie, najlepiej świeży/mrożony1 łyżeczka pieprzu cytrynowegosok i skórka otarta z niewoskowanej cytryny3 łyżeczki żelatynyszczypta soli1. Łososia z serkiem kremowym, sokiem i skórką z cytryny i pieprzem cytrynowym zmiksować na gładki krem. 2. 3 łyżeczki żelatyny namoczyć w 3 łyżkach zimnej wody i zostawić na 10 minut. Następnie dodać 50 ml wrzącej wody i mieszać do rozpuszczenia. Przestudzić
UgotujmyTo.plkostkę ( u mnie trochę za duża ), lekko posolić, posypać pieprzem czarnym i papryką, usmażyćWszystkie składniki połączyć i polać sosem, wymieszać.Składniki na sos :2-3 łyżki miodusok z połowy cytryny ewentualnie ocet balsamiczny2-3 łyżki oleju z pestek dyniSos powinien mieć smak lekko kwaśny, ale również i słodki od miodu
Proste PotrawySkładniki:1 kg filetów białej ryby5 marchewek2 pietruszkipołowa seleracebulaziele angielskieliść laurowysól, pieprz czarny, pieprz ziołowypapryka ostra3-4 łyżki koncentratu pomidorowegobułka tarta jajkotrochę soku z cytrynyolejFilety skrapiamy sokiem z cytryny, oprószamy solą i pierzem ziołowym odstawiamy do lodówki. Marchewkę, pietruszkę i seler ścieramy na tartce,cebulę kroimy w piórka. Rybę panierujemy w jajku i bułce i smażymy na oleju.W głębokiej
NA MOIM TALERZUobieramy, gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy, dodajemy gałkę muszkatołową oraz mleko i ugniatamy tworząc puree. W tym czasie łososia pozbawiamy skóry, kroimy na pół i przyprawiamy solą, pieprzem cytrynowym oraz sokiem z cytryny. Resztę cytryny kroimy w ćwiartki i układamy na filetach. Łososia umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 175 stopni na 10 minut. Na łyżce oliwy z oliwek smażymy
Mango Papajalodowce do roku. Nabieramy lyzeczka potrzebna ilosc-dodajemy do sosow,past i mies.Caly moj pierwszy zbior po obcieciu ogonkow to: 30 g listkow.Dodalam 3 lyzki oliwy cytrynowej i pol lyzeczki soli.Zmiksowalam razem.Otrzymalam malenki pojemniczek pasty.Ze 125 g twarozku ziolowego i 2 lyzeczek pasty czosnkowej zrobilam smarowidlo do chleba.Bylo bardzo ostre.Smak szczegolnie mnie nie zachwycil.Mezowi bardzo smakowalo.Nastepnym razem dodam
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!odurzajaca won kwiatow roznosi sie po calym ogrodzie.Dziki bez posiada kremowo-zolte kwiaty i zielone liscie.Ja jestem szczesliwa posiadaczka pieknej odmiany o ciemno- bordowych lisciach i rozowych kwiatostanachi lekko cytrynowym zapachu.Kwiaty czarnego bzu mozemy wykorzystac w praktyczny sposob.Ze swiezo zebranych kwiatow przygotowujemy letnie herbaty i lemoniady.Slodkawo-miodowy aromat bzu nadaje napojom niepowtarzalny smak.Pamietajmy o tym ,zeby przed uzyciem
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!