cytryna - 13435 przepisów (strona:664/896)

Babeczki z jabłkami 148

aromat śmietankowy   Jabłka obieramy i wydrążamy gniazda nasienne.   Przygotowujemy syrop:-gotujemy 3 szklanki wody z 2 szklankami cukru-do wrzątku dosypujemy 1,5 łyżeczki kwasku cytrynowego   Do wrzącego syropu wkładamy jabłka.Gotujemy na małym ogniu przez 5 minut, przez cały czas obracając.Wyciągamy i studzimy.Syrop jest do wykorzystania przy następnym pieczeniu..   Jabłka

Maminek kulinarny
Jabłka wydrążane, w syropie 149

żemy je wykorzystać do ciasta.Trzeba je tylko odpowiednio przygotować.Małe jabłuszka obieramy, wydrążamy gniazda nasienne, układamy do słoików i zalewamysyropem:-3 litry wody-3 szklanki cukru-1 łyżka kwasku cytrynowego   Wodę z cukrem zagotowujemy, wsypujemy kwasek.Zalewamy jabłka w słoikach, zakręcamy, wstawiamy do garnka z wodą wypełniającą garnekdo 3/4 wysokości słoików i gotujemy 10 minut od momentu zagotowania

Maminek kulinarny
Dżemik z pigwy 167

mamy pigwę możemy zrobić nie tylko nalewkę, ale też pyszny dżemik na zimę. Pigwa jest bardzo zdrowym owocem, bogatym w witaminę C, zawiera jej ok. 7 razy więcej, niż cytryna. Ma również działanie wykrztuśne. Poza tym dżemik świetnie smakuje z twarożkiem. Owoce pigwy myjemy i oczyszczamy z gniazd nasiennych. Kroimy w cienkie kawałki o dowolnym kształcie

Maminek kulinarny
Drożdżówka bez zagniatania 202

upodobańi stanu spiżarni.   Przepis na kruszonkę:-1/2 szklanki mąki-1/4 szklanki cukru-10 dkg margaryny-2 żółtka-płaska łyżeczka proszku do pieczenia-aromat waniliowy lub cytrynowy-według uznania-szczypta soliWszystko należy zmieszać i zetrzeć palcami na kruszonkę.   Nasze ciasto drożdżowe przekładamy do natłuszczonej blaszki o wymiarach

Maminek kulinarny
Ciasto z rabarbarem 152

Rabarbar obieramy ze skórki i kroimy na kawałki.   Wrzucamy na 3 minuty do wrzącego syropu ugotowanego z jednego litra wody,jednej szklanki cukru i pół łyżeczki kwasku cytrynowego.    Rabarbar wyjmujemy z syropu i odsączamy.   Kruche ciasto rozwałkowujemyi wykładamy nim formę.Na spód możemy wyłożyć cienką warstwę dżemu.   Oddzielamy żółtka od białek.Białka

Maminek kulinarny
Karpatka 172

pieczemy drugą połowę ciasta. Placki wyjęte z blaszki studzimy.    Przygotowujemy krem. Margarynę ucieramy z cukrem pudrem a następnie dodajemy budyń i miksujemy. Możemy dodać odrobinę soku z cytryny. W piekarniku powstały piękne góry.    Na jeden z placków wykładamy większą część kremu.    Przykrywamy drugim plackiem i wierzch dekorujemy pozostałym kremem. Gotowe! Smacznego

Maminek kulinarny
Ciasto z truskawkami i rabarbarem 157

Ciasto z truskawkami i rabarbarem to kolejna podpowiedź Tereni. Składniki: -3 szklanki mąki -1 szklanka cukru -ponad 1/2 szklanki mleka -1/2 szklanki oleju -sok z jednej cytryny -15 dkg twarogu -mała porcja proszku do pieczenia ( na pół kg mąki ) -aromat -truskawki i rabarbar Na kruszonkę: -10 dkg cukru -20 dkg mąki -10 dkg masła W składnikach nie należy szukać

Maminek kulinarny
Ćwikła z chrzanem 188

Młode buraczki, świeży korzeń chrzanu i mamy świetny dodatek do mięs, ryb i kanapek. Składniki: -1 kg ugotowanych buraków -20 dkg świeżego korzenia chrzanu -sól -ocet lub sok z cytryny    Buraki i chrzan obieramy a następnie kroimy na mniejsze kawałki. Do maszynki zakładamy sitko z drobniutkimi oczkami a na wylot maszynki woreczek foliowy,  do którego będzie wpadała

Maminek kulinarny
Babka odrywana, z jabłkami 185

jajko do smarowania-10 dkg masła lub margaryny-aromat-szczypta soli-3 jabłka-dżem-brązowy cukier-olej   Składniki na syrop:-2 szklanki wody-szklanka cukru-łyżeczka kwasku cytrynowego   Jabłka obieramy, wydrążamy gniazda nasienne i kroimy w plastry.Z podanych składników zagotowujemy syrop.Wrzucamy porcjami plasterki jabłek.Chwilę gotujemy (  jabłka mają się tylko sparzyć ) , odławiamy i studzimy.Gorący

Maminek kulinarny
Herbatka owocowa 192

owocowego.    Składniki: -10 dkg hibiskusa -10 dkg rodzynek -10 dkg suszonej żurawiny -2-3 dkg suszonych malin -garść suszonych jabłek -kilka suszonych śliwek Można dodać skórkę z cytryny oraz owoce czarnej porzeczki.    Rozdrabniamy hibiskus, maliny i jabłka, śliwki kroimy w drobną kostkę. Wszystko mieszamy i wsypujemy do szczelnego pojemnika.    Wystarczy zalać wrzątkiem

Maminek kulinarny
Krewetki po tajsku 135

tajskiej odsłonie. Na przygotowanie tego dania wystarczy 15 minut. Więc do dzieła!  Skladniki na 2-3 porcje:mleczko kokosowe 165 mlłyżka zielonej pasty curry (skład: chili, trawa cytrynowa, czosnek, sól, szalotka, galangal, kmin, limonka)250 g krewetek1 cukinia kilka liści miętynatka pietruszkiryżPrzygotowanie:Do garnka wlewamy mleko kokosowe i zieloną pastę curry i podgrzewamy na średnim ogniu. Dodajemy krewetki

Smakowity Blog Kulinarny
Sałatka Nicejska 262

fasolka szparagowa  ugotowany ziemniak pomidorki koktajlowe tuńczyk (najlepiej wysmażony stek lub kawałki z puszki) kilka czarnych oliwek filety anchois w oliwie cebula pokrojona w krążki, skropiona sokiem z cytryna   Sos winegret czosnkowy: 2 łyżki oliwy  1 łyżka octu z białego wina 1 łyżka musztardy 1 łyżeczka cukru lub miodu ząbek czosnku, przetarty sól, pieprz   Przygotowanie: Przygotowanie

Smakowity Blog Kulinarny
Żeberka w marynacie Jack Daniel's 188

Składniki: Marynata Jack Daniel's 70 ml whiskey Jack Daniel's 1 łyżka cukru brązowego 2 ząbki czosnku, posiekane 1 cebula, posiekana 50 ml oliwy sok wyciśnięty z 1/2 cytryny 2 łyżki dobrej jakości ketchupu lub sosu BBQ 1 płaska łyżeczka pieprzu cayenne szczypta cynamonu 1 łyżka sosu sojowego 1 kg żeberek wieprzowych sól, pieprz Przygotowanie: Przygotowujemy marynatę- mieszamy dokładnie

Smakowity Blog Kulinarny
Pikantny krem z dyni z chipsami z chorizo 195

decydują o ostrości i aromacie. Najostrzejsze są pasty zielone i czerwone, ponieważ ich głównym składnikiem są ostre papryczki. Poza tym w ich składzie znajduje się szalotka, galangal, trawa cytrynowa, kolendra, czosnek, liście kafir i inne. Tajskie pasty curry, poza niewątpliwymi walorami smakowymi są bardzo zdrowe. To przecież mieszanina ziół, przypraw i orientalnych warzyw, słynących ze zbawiennych zdrowotnych właściwości.Składniki

Smakowity Blog Kulinarny
Bulion rybny z zielonymi tortellini z rybą 179

części świata. W Azji do bulionu gotowanego przez wiele godzin dodaje się, oprócz makaronu wieprzowinę, kaczkę, kurę albo owoce morza, a także świeże dodatki: kiełki soi, chili, kolendrę, trawę cytrynową, sok z limonki. W mojej kuchni często pachnie gotującym się rosołem z kury, który podaję tradycyjnie z makaronem. Jest to ulubiona zupa moich dzieci. Jednak czasami lubię poeksperymentować i przygotować

Smakowity Blog Kulinarny