cytryna - 13435 przepisów (strona:670/896)

SZARLOTKA Z PIGWĄ I BUDYNIEM NA KORZENNYM, BEZGLUTENOWYM CIEŚCIE. 231

Cejlonie. Kardamon dojrzewa przez trzy lata, a później owocuje przez 10-15 lat. Wykorzystywany jest w hinduskiej medycynie (ajurveda). Posiada aromatyczny, gorzko-ostry smak, lekko eukaliptusowy aromat z nutą cytryny. W kuchni arabskiej używany jako dodatek do gorących napojów (herbaty, kawy), wzbogaca smak dań ostrych oraz słodkich. Poprawia smak potraw słodkich i pikantnych. Działanie: - używany jest w czasie astmy, zapalenia

Wypisz Wymaluj
Tarta jagodowo-serowa 222

cienką warstwą ciasta. Następnie należy nakłuć widelcem i piec ok. 30 min w temperaturze 200 st. C. masa 350 g sera mascarpone 200 ml śmietany kremówki skórka starta z cytryny 350 g jagód 30 g ( 3 łyżki) cukru pudru  Bardzo dobrze schłodzoną śmietanę kremówkę ubijamy z cukrem pudrem ( wsypujemy stopniowo). Gdy śmietana będzie sztywna dodajemy serek mascarpone, ubijamy

pieprzny smaczek
Pasta z awokado i fety 217

przecież nie zasnę :-) Co my tu mamy, hmmm...będzie pasta, na kanapkę. Dzisiaj tylko jedna :-) Składniki: jedno dojrzałe awokado pół kostki fety dwa ząbki czosnku dwie łyżki soku z cytryny pieprz, sól, zioła prowansalskie Sposób przyrządzenia: Obieramy awokado, kroimy w kostkę. Łączymy z fetą oraz pozostałymi składnikami. Blendujemy lub rozdrabniamy dokładnie widelcem. Pasta gotowa od razu do spożycia, jednak

pieprzny smaczek
Zraziki drobiowe nadziewane kuskusem 274

jakaś alternatywa dla zwykłych kotletów. Na pewno zaskoczycie smakoszy Waszej kuchni. Składniki: marynata :  ok. 4-5 łyżek oliwy 2 ząbki czosnku, 1 łyżeczka  ziół prowansalskie, 1/2 cytryny, 1 łyżeczka  curry  1 pierś z kurczaka  pół szklanki kuskus  4 łyżki serka śmietankowego  sól, pieprz, łyżeczka papryki słodkiej  sos:  pół zielonego ogórka

pieprzny smaczek
Herbata Richmont Ginger Paradise 158

najsilniejszym na świecie afrodyzjakiem, a jego ostry, lekko pikantny smak rozgrzeje każdego. Już w starożytności uważano go za najprostszy środek na przeziębienia. Imbir gotowano z wodą i serwowano z cytryną by wzmocnić odporność, poprawić ukrwienie, wspomóc pracę mózgu i zwiększyć koncentrację. Napary imbirowe nie tylko wspaniale smakują, ale również wzmacniają i rozgrzewają. A mnie tego właśnie było trzeba. Napar

Z Kuchni Do Kuchni
Kotlet schabowy panierowany 361

możemy też kotleta polać jajkiem, które nam zostało z panierowania. Gdy jajko się zetnie na mięsie utworzy się chrupiąca skorupka. Jeśli lubimy, możemy też go delikatnie skropić sokiem z cytryny. Kotlet schabowy panierowany Proporcje dla 4 osób Czas przygotowania: 30 minut Składniki: 4 kotlety schabowe mąka pszenna do panierowania tarta bułka do panierowania jajko sól pieprz tłuszcz do smażenia (daję

Kulinarne przygody Gatity
Pieczony dorsz z warzywami i puree ziemniaczanym czyli przenosimy się na Sycylię 201

chwilę do pięknej Sycylii... Składniki (na dwie porcje): 300-400 gram filetu z dorsza, filet pozbawiamy również skóry szczypta pieprzu cytrynowego (bądź pieprz wymieszany ze skórką z ćwiartki cytryny) 1/4 pęczka natki pietruszki sól pieprz 1/2 czerwonej cebuli 1 ząbek czosnku 1 łyżka kaparów 1/2 bakłażana 1/2 słoiczka czarnych oliwek- najlepiej tych z pestkami, dobrej jakości. Mają całkiem inny

Mango Papaja
Czekoladowe risotto z gotowanymi gruszkami 206

porcje. 2,5 szklanki mleka 0,5 szklanki ryżu arborio 1 łyżka masła 5 dag czekolady gorzkiej 1 gruszka 2 łyżki cukru 1 szkl. wody 1 łyżka soku z cytryny cynamon goździki 2 łyżeczki konfitury z czarnej porzeczki Wykonanie. W syropie cukrowym gotować gruszki, aż zmiękną. Zdjąć z ognia i pozostawić w rondlu. Zagotować mleko i pozostawić na malutkim ogniu

Kulinarny karnet Christophera
329. 162

zapomniałam jak się piecze")A co upiekłam?Tort przełożony kremem z mascarpone, dżemem śliwkowym(miał być wiśniowy -,-) i malinami( a czym nasączyłam biszkopt, żeby nie było tak grzecznie? wódką cytrynową :P )Zgadniecie które  urodziny obchodzi

More food, love and dreams
408. 232

kasza manna z makiem* w słoiczkach po miodzie z bananem i waniliowym serkiem homogenizowanym * gotowana z aromatem cytrynowym i odrobina soku z cytryny Miło to po ...nastu godzinach wrócić do domu w sam raz aby zacząć się uczyć do jutrzejszego sprawdzianu z historii i kilku(nastu) kartkówek. Kocham

More food, love and dreams
588. Ricotta hotcakes, wytrawnie?! 184

Przepis: 45g przesianej mąki 100g ricotty  60-70ml  mleka duża garść posiekanych liści szpinaku jajko 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia pieprz,sól, czosnek, skórka starta z cytryny  50g wędzonego łososia Białko ubijam na sztywną pianę. Resztę składników(oprócz łososia) ze sobą miksuję i delikatnie dodaję białko i łososia. Smażę na rozgrzanej patelni* *radzę nie robić grubych

More food, love and dreams
655. Budyniowy... pudding? Ryż na mleku? 187

budyniowy ryż na mleku z  rozgniecionymi truskawkami* i cukrem trzcinowym *z całymi kawałkami, z dodatkiem soku z cytryny i cynamonem  Pamiętam, że kilka lat temu, mogłabym jeść taki ryż codziennie Aa, wczoraj oprócz bólu... wszystkiego zyskałam, 6 łubianek szczęścia ^.^ Prosto z krzaczka, jak najmniej pryskane, duże i słodziutkie, pomimo broku tony chemii ("bo pełne serca

More food, love and dreams
715. Cukinia, kokos, mascarpone.. & i znów jedzeniem was dręczę. 209

kotlety z ciecierzycy i marchewki, kalafior pieczony batat podany z ricottą, miodem i gorzką czekoladącukinia faszerowana ryżem jaśminowym gotowanym z mleczkiem kokosowym i łososiem półowsiane cukiniowe placki cytrynowe podane z jogurtem naturalnym,  borówkami i miodem  żytnie pierogi nadziane ricottą z batatemdrożdżówki ze śliwkami i kruszonką, przedi

More food, love and dreams
737. Sütlaç...a co to takiego? 185

ok.1/3-1/2 3/4 szklanki mleka 10g mąki ziemniaczanej + trochę wody/mleka do rozmieszania łyżeczka cukru + ew. więcej do smaku małe żółtko lub 1/2 dużego szczypta soli skórka starta z cytryny łyżeczka cukru kilka plastrów figi surowe pistacje miód Wodę zagotowujemy, wrzucamy ryż, solimy, przykrywamy, gotując do wchłonięcia się płynu, gdy woda prawie cała się wchłonie wlewamy mleko, wrzucamy startą skórkę

More food, love and dreams
Grillowany łosoś na himalajskim kamieniu solnym 179

oliwy z oliwek Przygotowanie: Przy pomocy blendera wymieszać wszystkie składniki sosu na gładką jednolitą masę. Przygotować łososia. Ponacinać na zewnątrz (nie przecinając skóry, w nacięcia polecamy włożyć plasterki cytryny), przy pomocy np., pędzelka silikonowego filety natrzeć przygotowaną mieszanką. W międzyczasie w grillu w temperaturze ( 180-200°C ) rozgrzewać kamień solny. Na rozgrzany kamień solny wyłożyć łososia i grillować przez około

naRuszcie