SURÓWKA Z BIAŁEJ KAPUSTY 314surowo. Składniki: 1/2 główki białej kapusty (najlepiej młodej) 2 marchewki 2 małe młode cebulki lub 1 młody por koperek olej łyżeczka octu winnego lub sok z połówki małej cytryny sól, pieprz cukier Wykonanie: Kapustę szatkujemy. Marchew obieramy, ścieramy na tarce na oczkach. Młode cebulki kroimy drobno. Całość polewamy olejem, doprawiamy solą, cukrem, pieprzem, octem winnym, posypujemy koperkiem i dokładnie mieszamy
Walijskie Pichcenie
MIZERIA 206odkryłam śmietanę jogurtową 10% - coś jak skrzyżowanie jogurtu i śmietany :-) Każdy pewnie ma swój przepis na mizerię, uzależniony od upodobań smakowych: niektórzy dodają ocet, inni cukier, sok z cytryny lub odrobinę oleju ... Ja tylko lekko solę i pieprzę starte ogórki i obowiązkowo dodaję zielony koperek (jeśli nie mam - to szczypiorek). Do tego śmietana jogurtowa i ... mizeria
Walijskie Pichcenie
PĄCZKI HISZPAŃSKIE 278Pączki hiszpańskie (zwane inaczej gniazdkami lub wiedeńskimi) to pyszne ciastka z ciasta parzonego smażone w głębokim tłuszczu. Są mięciutkie, lekko wilgotne w środku i polane cytrynowym lukrem są ucztą dla podniebienia.Niestety, ponieważ w trakcie wyciskania ciasta mój rękaw cukierniczy odmówił posłuszeństwa musiałam "posiłkować się" zwykłym workiem foliowym. Wyciskane kółeczka wyszły więc grubsze, potem jeszcze bardzo urosły podczas pieczenia
Walijskie Pichcenie
AROMATYCZNY GRZANIEC 146rozgrzewające dodatki, plaster pomarańczy i zaraz poprawi nam się i nastrój i ... krążenie :)) A potrzebujemy tylko: szkl. czerwonego wina (najlepiej półsłodkie lub półwytrawne) łyżeczka miodu kilka kropel soku z cytryny kilka goździków szczypta cynamonu 2 plastry pomarańcz lub gotowa mieszanka przypraw do grzanego wina lub piwa Wykonanie: Wino wlewamy do rondelka. Dodajemy wszystkie przyprawy. Podgrzewamy do temp.ok 80st
Walijskie Pichcenie
OPONKI SEROWE 231półtłustego 300g mąki pszennej 50g cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 2 żółtka 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej szczypta soli 125 ml kwaśnej śmietany lub jogurtu skórka otarta z 1 sparzonej cytryny tłuszcz ( do smażenia) cukier puder do posypania Wykonanie| : Ser przekręcić przez maszynkę,przecisnąć przez praskę lub zblendować. Do sera dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, cukier, cukier waniliowy, żółtka
Walijskie Pichcenie
DROŻDŻOWE BABECZKI DO ŚWIĘCONKI 220znajomych :) A, że ostatnio nabyłam fajne, nieduże foremki do takowych babeczek - postanowiłam zrobić "próbę" przed wielkanocną i sprawdzić, czy nie wyszłam z wprawy. Babeczki wyszły pyszne! Puszyste, pachnące cytryną i skórką pomarańczową, której do ciasta dodaję zawsze sporo. Nie mogłam się oprzeć i jedną zjadłam jeszcze ciepłą... Skoro próba zakończyła się sukcesem - następne podejście w Wielki
Walijskie Pichcenie
PLACEK DROŻDŻOWY Z OWOCAMI I KRUSZONKĄ 200maki 1/2 szkl. cukru 2 jaja + 2 żółtka 5 dkg drożdży 12.5 dkg masła (margaryny) 1/2 łyżki smalcu 1/2 szkl. mleka aromat cytrynowy lub skórka otarta z 1 sparzonej cytryny Na kruszonkę: 150g mąki 100g cukru 80g prawdziwego masła Do posypania: cukier waniliowy Wykonanie: Z drożdży, mleka i łyżeczki cukru i łyżeczki mąki zrobić rozczyn, odstawić do wyrośnięcia
Walijskie Pichcenie
DROŻDŻOWA CHAŁA Z KRUSZONKĄ I POWIDŁAMI 181pszennej 30 g drożdży świeżych 3 łyżki roztopionego masła 3/4 szklanki mleka 2 jajka + 1 żółtko 1/2 op. cukru waniliowego 4 łyżki cukru szczypta soli kilka kropli aromatu cytrynowego Na kruszonkę: 120 g mąki pszennej 4 czubate łyżki cukru pudru 60 g miękkiego masła powidła śliwkowe Wykonanie: Zrobić rozczyn: z rozkruszonych drożdży, łyżeczki cukru, łyżeczki mąki i części
Walijskie Pichcenie
BABECZKI MARMURKOWE 164już rozkoszujemy się domowym wypiekiem :))) Składniki: (na 8 dużych babeczek) 4 jajka 1 1/2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka cukru 1/2 op. cukru wanilinowego kilka kropli aromatu cytrynowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szkl. oleju 4 łyżki mleka 2 płaskie łyżki ciemnego kakao Wykonanie: Jajka, cukier, cukier wanilinowy oraz aromat ubić do puszystości. Do ubitych
Walijskie Pichcenie
DROŻDŻÓWKA Z TRUSKAWKAMI 199jaja + 2 żółtka 5 dkg drożdży 12.5 dkg masła (margaryny) 1/2 łyżki smalcu (jeśli nie mamy, nie dodajemy) 1/2 szkl. mleka aromat cytrynowy lub skórka otarta z 1 sparzonej cytryny Na kruszonkę: 150g mąki 100g cukru 80g prawdziwego masła Do posypania: cukier waniliowy Wykonanie: Z drożdży, mleka ,łyżeczki cukru i łyżeczki mąki zrobić rozczyn, odstawić do wyrośnięcia w ciepłe
Walijskie Pichcenie
CIASTO Z JOGURTÓW GRECKICH A'LA SERNIK 250włóż do lodówki na ok 30 min. Składniki na masę serową: 2 duże jogurty greckie ( po 400g) 2 budynie śmietankowe bez cukru 5 jajek 3/4 szklanki cukru aromat cytrynowy 1 łyżeczka proszku do pieczenia 100g skórki pomarańczowej Wykonanie: Białka oddziel od żółtek. Żółtka ubij z jogurtami na delikatny puch, następnie stopniowo dodawaj budyń oraz proszek do pieczenia
Walijskie Pichcenie
PANCAKES Z TRUSKAWKOWYM MUSEM 203przewrócić na drugą stronę i smażyć do zrumienienia. Podawać ciepłe polane musem truskawkowym. Mus truskawkowy: Zmiksować (lub zblendować) szklankę truskawek, odrobinę cukru oraz kilka kropli soku z cytryny
Walijskie Pichcenie
DROŻDŻÓWKI Z JAGODAMI 182mąki pszennej 30 g drożdży świeżych 3 łyżki roztopionego masła 3/4 szklanki mleka 2 jajka 1/2 op. cukru waniliowego 4 łyżki cukru szczypta soli kilka kropli aromatu cytrynowego 1 jajko (do posmarowania bułek) Na kruszonkę: 120 g mąki pszennej 4 czubate łyżki cukru 60 g miękkiego masła Jagodowe nadzienie: przepis na stronie DOMOWE JAGODZIANKIWykonanie:Zrobić rozczyn
Walijskie Pichcenie
DROŻDŻOWIEC Z CZARNĄ PORZECZKĄ I ŚLIWKAMI 218Składniki: 1/2 kg maki 1/2 szkl. cukru 2 jaja + 2 żółtka 5 dkg drożdży 12.5 dkg masła (margaryny) 1/2 szkl. mleka aromat cytrynowy lub skórka otarta z 1 sparzonej cytryny Na kruszonkę: 150g mąki 100g cukru 80g prawdziwego masła Do posypania: cukier waniliowy Wykonanie: Z drożdży, mleka ,łyżeczki cukru i łyżeczki mąki zrobić rozczyn, odstawić do wyrośnięcia w ciepłe
Walijskie Pichcenie
SERNIK WANDY NA CIEMNYM SPODZIE 3285twarogu 4 jaja (białka ubić) 2 szkl. cukru 1 łyżka maki ziemniaczanej (lub 1 budyń śmietankowy) 1 kostka margaryny 1 łyżeczka proszku do pieczenia skórka otarta ze sparzonej cytryny lub aromat cytrynowy Wykonanie: Wszystkie składniki ciasta zagnieść. Włożyć do lodówki na czas przygotowywania masy serowej. Twaróg zmielić 3x (jeśli mamy nie mielony).Margarynę (wyjętą wcześniej z lodówki
Walijskie Pichcenie