cytryna - 13435 przepisów (strona:672/896)

Kruchości miodowo-pomarańczowe 176

pomarańczy 1 łyżka skórki otartej z pomarańczy 3 łyżki orzechów laskowych posiekanych 1 łyżeczka cynamonu Syrop. 4 łyżki miodu 2 łyżki cukru 4 łyżki wody 1 łyżka soku z cytryny Wykonanie. Wymieszać oliwę, cukier, brandy, sok pomarańczowy i skórkę pomarańczową. Mąkę przesiać z proszkiem i sodą i stopniowo dodawać do składników mokrych, bardzo krótko miksując, tyle, żeby tylko je połączyć

Kulinarny karnet Christophera
Sałatka z kaszą jaglaną i grillowanym kurczakiem 456

koktajlowe ( ok 10 sztuk) 0,5 szklanki kaszy jaglanej 1 łyżka masła tymianek, oregano, słodka papryka, sól, pieprz sos: 1 łyżka płynnego miodu 1 łyżka soku z cytryny 0,5 łyżeczki octu jabłkowego 1 łyżka oliwy sól i pieprz (wszystkie składniki łączymy) Przygotowanie: Kaszę zalewamy w garnuszku 1,5 szklanki gorącej wody i odstawiamy pod przykryciem

Niezły Młynek
Polędwiczka wieprzowa z pieczoną dynią i dressingiem miodowym / Pork tenderloin with roasted pumpkin and honey dressing 262

sól morska szczypta słodkiej papryki w proszku 2 łyżki mielonego pieprzu czarnego 2 łyżki oliwy Dressing miodowo-cytrynowy: 4 łyżki oliwy 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka soku z cytryny 1½ łyżki miodu 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę szczypta soli i pieprzu Przygotowanie: W dużej misce wymieszaj kawałki dyni z curry, miodem, olejem i octem. Wyłóż ją na wyłożoną

karmelowy
*** Zapachy w moim domu , w mojej kuchni *** Czwartki z Yankee Candle LEMON LAVENDER 143

Dzisiaj przychodzę do Was z recenzją zapachu Lemon Lavender czyli cytrynowa lawenda.  Idealne połączenie kwaśnej cytryny z zapachem lawendy. Dla mnie zdecydowanie za mocny, ale może do większych pomieszczeń sprawdzi się lepiej. Dobry zapach na jesień. W sklepie goodies.pl znajdziecie woski Yankee Candle

Magiczne Życie Marty
Galaretka z nóżek wieprzowych gotowanych w szybkowarze 337

jeśli, lubicie mięso można zmielić.                                 Sok z cytryny podkreśli smak galaretki, Smacznego

Proste Potrawy
Ryba po grecku 263

wody. Dodać sól, pieprz, mieloną paprykę i przecier pomidorowy.  Dusić kolejne 10 minut.  Spróbować i w miarę potrzeb jeszcze doprawić (można dodać odrobinę cukru i sok z cytryny). Filety rybne posolić, oprószyć mąką, panierować w roztrzepanym jajku i bułce tartej,  smażyć  na małym ogniu do zrumienienia. Układać  warstwami: warzywa - ryby - warzywa. Danie doskonale smakuje zarówno

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Kofty - grillowane greckie przysmaki 336

tłuszczu. Po 2-3 minuty z każdej strony. Następnie przełożyć je na talerz by "odpoczęły". Świetnie pasuje do nich sos na bazie jogurtu greckiego, z dodatkiem startej skórki z cytryny i papryczki chili.  Do greckich przysmaków podałam kaszę jaglaną. Kofty zostały przygotowane na patelni grillowej , która świetnie sobie z nimi poradziła. Co ciekawe, dzięki temu, że ma wzmocnione

Pasja Smaku
Buraczki z czosnkem na zimę 1262

słoiki na zimę.  Mam z tego dużą satysfakcję i Wam również  polecam. 2 kilo buraków myjemy i gotujemy w osolonej wodzie z odrobiną octu lub soku z cytryny , aby nie straciły koloru. Gotujemy do miękkości ok. 1,5 godziny, ale trzeba kontrolować, bo to zależy od wielkości warzyw. Odcedzamy, ostudzamy, obieramy i ścieramy na tarce do warzyw

Pasje Jolki
SzaFran Spaghetii 191

makaronu, którą zostawiłeś/aś. Wymieszaj i podawaj!!! Oczywiście, jak masz wrażenie że jest trochę za gęste,  śmiało dodaj resztę wody.  Ja podałam z sałatą skropioną cytryną, posypaną solą ziołową oraz polaną oliwą z oliwek i dla kontrastu pokrojoną w drobną kosteczkę paprykę czerwoną. Nie zapomnij dobrze popieprzyć!!! CMOK

Pasje Jolki
Brokuł z Kalafiorem po Polsku 150

czas do 3 minut.  Gdy brokuł jest podgotowany, wyciągnij go łyżką cedzakową do brytfanki lub naczynia żaroodpornego, a do wody po brokule wlej łyżkę octu lub soku z cytryny i wrzuć umyty i podzielony kalafior . Gotuj ok. 10 minut , po czym odcedź i dołóż do brokuła. Kostkę masła lub masło klarowane, rozpuść w rondelku i dodaj bułkę tartą. Smaż

Pasje Jolki
Jajko w koszulce z chipsami bekonowymi na rukoli 272

octu winnego sól garść rukoli 3 plastry wędzonego boczku 10 g sera typu włoskiego kilka orzechów włoskich sos: 1 łyżka miodu 1 łyżka  oliwy 1 łyżka soku z cytryny sól, pieprz Przygotowanie: Na talerzu układamy rukolę, orzechy, pokrojony ser. Wszystko to skrapiamy sosem z połączonych składników. Na patelni bez tłuszczu smażymy boczek, do chrupkości - wykładamy na papierowy

Niezły Młynek
Nieprzepisowo #17 Matki kuchenne wzloty i upadki czyli Gizmowsianka na 5! 295

łyżeczki cynamonu 8 łyżek płatków owsianych, szczypta kardamonu, szczypta imbiru pełna łyżeczka soli Gotowałam 30 min. po czym dokładnie zmiksowałam. Gotowałam dalej, ale na mniejszym ogniu.  1 łyżeczka cytryny (lub więcej, do uzyskania wyczuwalnego kwaśnego smaku) szczypta majeranku 1 płaska łyżka miodu szczypta cynamonu i imbiru (do smaku) Gotowałam jeszcze 10 min. Wymieszałam. I podałam Gizmolowi. Butlę. Wrąbał

bastalena
Proste ciasto dyniowe 240

czasu aż patyczek wbity w środek ciasta będzie suchy po wyciągnięciu) w piekarniku nagrzanym do 180°C (170°C z termoobiegiem). Gotowe ciasto dyniowe polewamy lukrem (1 łyżka cytryny rozmieszana z 3/4 szklanki cukru pudru), polewą czekoladową, karmelową, z kremowego serka lub po prostu posypujemy cukrem pudrem. Podany przepis nadaje się także do przygotowania muffinek (pieczemy wtedy ok. 20 minut

Poezja smaku
Biszkopt z masą jabłkową 211

się zawsze udaje , dzisiaj masa jabłkowa i mamy szarlotkę na biszkopcie.SKŁADNIKI:Przepis na biszkopt  znajdziecie TUMasa jabłkowa2 kg świeżych jabłek lub 2 słoiki jabłek smażonych2 galaretki cytrynowe lub agrestowe1 łyżeczka cynamonu1 cukier waniliowyWYKONANIEJabłka świeże ubieramy, ścieramy na tarce i podsmażamy. Jeśli ze słoika wrzucamy do garnka. Podgrzewamy do gorącej masy dodajemy dwie galaretki, cukier. Lekko

W kuchennym oknie Ewy