pieprzu różowego, dużo delikatniejszego niż czarny, ale w cieście nadaje on pożądanej ostrości. Smakuje wybornie - musicie tego spróbować.Przepis znalazłam na blogu Wypiecz wymaluj. W oryginale babka jest cytrynowo-imbirowa z białym pieprzem, ja zrobiłam z grejpfrutem, który sobie leżał grzecznie w zielonej misce. Do tego różowy pieprz, który pasuje i kolorystycznie, i smakowo. Zmniejszyłam proporcje, dodałam więcej płynów niż
Pożeraczka, czyli raz adobrzesmak równoważony jest przez słodkie dodatki. Świetnie komponuje się z mnóstwem innych smaków: oczywiście z truskawkami, ale też na przykład ze słodkimi malinami, z miodem czy z jeszcze kwaśniejszą cytryną. Wyśmienicie smakuje w serniku. A kiedy potrzebna mi odurzająca dawka rabarbaru, zanurzam łodygę w cukrze i przypominam sobie stare, dobre czasy . Mmm... Gdy w Bag brød zobaczyłam chleb z rabarbarem
Pożeraczka, czyli raz adobrzejeszcze nie zastrajkowały, to gorąco je polecam. Zacznijmy od jeżynowego curdu, czyli czegoś tak pysznego, że grzechem byłoby nie spróbować. Curd to rodzaj owocowego budyniu, tradycyjnie przygotowywany jest z cytryn. Na początek szalałam z innymi cytrusami - pomarańczami czy limonkami; później zaczęłam eksperymentować z innymi soczystymi owocami. Był curd z rabarbaru i żurawiny, a teraz na warsztat wzięłam jeżyny
Pożeraczka, czyli raz adobrzekrzaczkach nie zostało już nic. Pocieszam się gruszkami, jabłkami i dynią, które sprawiają, że moja kuchnia pachnie cudownie! Odrobina cynamonu, kardamonu i imbiru, trochę wanilii i skórki otartej z cytryny, i już nie chce mi się nigdzie wychodzić. Cała zanurzam się w tym oszałamiającym aromacie przypraw jesienno-zimowych, którym nie potrafię się oprzeć. Niedługo przyjdzie czas na przyprawę do piernika
Pożeraczka, czyli raz adobrzesię oprzeć. Miałam przeczucie, że wyjdzie nieziemski, i się nie zawiodłam. Pomarańczowy, z goździkową nutą, smakuje wyśmienicie. Ja następnym razem pokombinuję z innymi przyprawami i dodatkiem soku z cytryny, żeby był nieco bardziej wyrazisty w smaku. Konsystencja typowa dla curdu, a więc budyniowo-kremowa. Idealnie nadaje się do naleśników albo na przykład jako nadzienie do muffinek. Tak właśnie
Pożeraczka, czyli raz adobrzemini muffiny. To właśnie z myślą o tych maleństwach przygotowałam boski curd pomarańczowo-dyniowy, którym je napełniałam. Krem wyszedł naprawdę pyszny, choć następnym razem dodam do niego soku z cytryny, żeby był kwaśniejszy. Niemniej, świetnie smakuje jako wypełnienie delikatnych, pomarańczowych babeczek. Na wierzch przygotowałam bezę włoską, która wygląda pięknie, i smakuje naprawdę świetnie. Jak ciepłe lody, a któż potrafiłby się
Pożeraczka, czyli raz adobrzecukru; 1/4 łyżeczki soli. Sos ostry: 6 łyżek keczupu pikantnego; 1/2 drobno posiekanej papryczki chili lub 1/2 łyżeczki płatków chili; 1/2 drobno posiekanenj, małej cebuli; 1 łyżka soku z cytryny; 1 łyżeczka słodkiej papryki; 1/4 łyżeczki chili lub pieprzu. Sposób wykonania: Mięso: Mięso umyć, osuszyć, oczyścić z błon i pokroić na małe kawałki. Następnie mięso polać olejem, oprószyć przyprawą
Gospodyni Miejskajest podana w gramach, ponieważ w tak oznaczonych opakowaniach najczęściej występuje w sklepach. Jogurt grecki można zastąpić gęstym jogurtem naturalnym. Dodatek octu można pominąć lub zastąpić go sokiem z cytryny
Gospodyni Miejskawymiarach 32x22 cm. Może się wydawać, że ciasta nie da się rozciągnąć na tak dużą blachę, ale jest to mylne wrażenie. Do kremu można dodać sok z wyciśniętej cytryny lub dodatkowo każdy z blatów posmarować dżemem czy powidłami. Blaty ciasta należy piec oddzielnie. Nie można upiec jednego placka i przekroić go na 3 części. Miód można zastąpić golden syrup
Gospodyni Miejskadrugiego dania. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Do przygotowania tej surówki można wykorzystać buraki pozostałe z gotowania wiejskiego barszczu czerwonego. Ocet spirytusowy można zastąpić jabłkowym, lub sokiem z całej cytryny. Śmietanę można zastąpić gęstym jogurtem naturalnym lub jogurtem greckim. Margarynę można zastąpić masłem. Źródło przepisu: Wielkie Żarcie
Gospodyni Miejskataką do kawy, tak nie powinna się zważyć). Z dodatku octu można zrezygonować (choć nie powinno się, bo on zapewnia kolor z buraków), lub zastąpić go sokiem z cytryny lub kwaskiem cytrynowym. Źródło przepisu: Wielkie Żarcie
Gospodyni Miejskazastąpić startym, żółtym serem, a śmietanę kremówkę śmietanką UHT o zawartości tłuszczu 18% (taką do kawy). Do wody, w której będzie gotowany brokuł można dodać łyżeczkę soku z cytryny i szczyptę cukru (zapewni mu to soczyście zielony kolor) lub ugotować brokuła na parze. Można użyć zarówno brokułów mrożonych, jak i świeżych. Z dodatku prażonej cebulki można zrezygnować. Najlepsza jest
Gospodyni MiejskaCiasto zebra z kisielem i makiem...Znane i lubiane ciasto w nowej, kolorowej odsłonie.Jest równie dobre, co i efektowne.Cieszy oko każdego smakosza.Zapraszam! Komu kawałek?Składniki
Gospodyni Miejskaburaki puściły smak i kolor. Następnego dnia przecedzić barszcz przez sito, podgrzać, ale nie gotować, przyprawić pieprzem, ewentulanie jeszcze solą i cukrem. Można też dodać octu/soku z cytryny, jeśli jest zbyt mało kwaśny. Podawać ciepły z uszkami, krokietami czy ziemniakami. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanego przepisu wychodzi, po przecedzeniu, około 3 litrów barszczu. Ugotowanego barszczu, gdy jest
Gospodyni Miejskamnie sos meksykański Łowicz ); Opakowanie puszystego serka twarogowego o smaku naturalnym (waga 150 g - u mnie Almette śmietankowy ); 100 g startego, żółtego sera; Sok wyciśnięty z 1/2 cytryny; 2 opakowania nachosów (waga 1 opakowania - około 175 g). Sposób przygotowania: Awokado umyć, osuszyć, przekroić na pół i łyżką wyjąć miąższ. Rozgnieść widelcem. Ząbki czosnku obrać, przecisnąć przez praskę i dodać
Gospodyni Miejska