cytryna - 13435 przepisów (strona:667/896)

Babka grejpfrutowa z różowym pieprzem - zupełnie wyjątkowa 186

pieprzu różowego, dużo delikatniejszego niż czarny, ale w cieście nadaje on pożądanej ostrości. Smakuje wybornie - musicie tego spróbować.Przepis znalazłam na blogu Wypiecz wymaluj. W oryginale babka jest cytrynowo-imbirowa z białym pieprzem, ja zrobiłam z grejpfrutem, który sobie leżał grzecznie w zielonej misce. Do tego różowy pieprz, który pasuje i kolorystycznie, i smakowo. Zmniejszyłam proporcje, dodałam więcej płynów niż

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Chleb z rabarbarem. Bo dlaczego by nie...? 163

smak równoważony jest przez słodkie dodatki. Świetnie komponuje się z mnóstwem innych smaków: oczywiście z truskawkami, ale też na przykład ze słodkimi malinami, z miodem czy z jeszcze kwaśniejszą cytryną. Wyśmienicie smakuje w serniku. A kiedy potrzebna mi odurzająca dawka rabarbaru, zanurzam łodygę w cukrze i przypominam sobie stare, dobre czasy . Mmm... Gdy w Bag brød zobaczyłam chleb z rabarbarem

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Curd. Z jeżyn 157

jeszcze nie zastrajkowały, to gorąco je polecam. Zacznijmy od jeżynowego curdu, czyli czegoś tak pysznego, że grzechem byłoby nie spróbować. Curd to rodzaj owocowego budyniu, tradycyjnie przygotowywany jest z cytryn. Na początek szalałam z innymi cytrusami - pomarańczami czy limonkami; później zaczęłam eksperymentować z innymi soczystymi owocami. Był curd z rabarbaru i żurawiny, a teraz na warsztat wzięłam jeżyny

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Syrop z dyni do październikowej kawy 171

krzaczkach nie zostało już nic. Pocieszam się gruszkami, jabłkami i dynią, które sprawiają, że moja kuchnia pachnie cudownie! Odrobina cynamonu, kardamonu i imbiru, trochę wanilii i skórki otartej z cytryny, i już nie chce mi się nigdzie wychodzić. Cała zanurzam się w tym oszałamiającym aromacie przypraw jesienno-zimowych, którym nie potrafię się oprzeć. Niedługo przyjdzie czas na przyprawę do piernika

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Dyniowy curd na Festiwal dyni 217

się oprzeć. Miałam przeczucie, że wyjdzie nieziemski, i się nie zawiodłam. Pomarańczowy, z goździkową nutą, smakuje wyśmienicie. Ja następnym razem pokombinuję z innymi przyprawami i dodatkiem soku z cytryny, żeby był nieco bardziej wyrazisty w smaku. Konsystencja typowa dla curdu, a więc budyniowo-kremowa. Idealnie nadaje się do naleśników albo na przykład jako nadzienie do muffinek. Tak właśnie

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Mini muffiny z dyniowym curdem i bezą włoską 201

mini muffiny. To właśnie z myślą o tych maleństwach przygotowałam boski curd pomarańczowo-dyniowy, którym je napełniałam. Krem wyszedł naprawdę pyszny, choć następnym razem dodam do niego soku z cytryny, żeby był kwaśniejszy. Niemniej, świetnie smakuje jako wypełnienie delikatnych, pomarańczowych babeczek. Na wierzch przygotowałam bezę włoską, która wygląda pięknie, i smakuje naprawdę świetnie. Jak ciepłe lody, a któż potrafiłby się

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Shoarma drobiowa z trzema sosami 872

cukru; 1/4 łyżeczki soli. Sos ostry: 6 łyżek keczupu pikantnego; 1/2 drobno posiekanej papryczki chili lub 1/2 łyżeczki płatków chili; 1/2 drobno posiekanenj, małej cebuli; 1 łyżka soku z cytryny; 1 łyżeczka słodkiej papryki; 1/4 łyżeczki chili lub pieprzu. Sposób wykonania: Mięso: Mięso umyć, osuszyć, oczyścić z błon i pokroić na małe kawałki. Następnie mięso polać olejem, oprószyć przyprawą

Gospodyni Miejska
Chłodnik wiejski 186

jest podana w gramach, ponieważ w tak oznaczonych opakowaniach najczęściej występuje w sklepach. Jogurt grecki można zastąpić gęstym jogurtem naturalnym. Dodatek octu można pominąć lub zastąpić go sokiem z cytryny

Gospodyni Miejska
Stefanka 373

wymiarach 32x22 cm. Może się wydawać, że ciasta nie da się rozciągnąć na tak dużą blachę, ale jest to mylne wrażenie. Do kremu można dodać sok z wyciśniętej cytryny lub dodatkowo każdy z blatów posmarować dżemem czy powidłami. Blaty ciasta należy piec oddzielnie. Nie można upiec jednego placka i przekroić go na 3 części. Miód można zastąpić golden syrup

Gospodyni Miejska
Buraczki zasmażane 314

drugiego dania. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Do przygotowania tej surówki można wykorzystać buraki pozostałe z gotowania wiejskiego barszczu czerwonego. Ocet spirytusowy można zastąpić jabłkowym, lub sokiem z całej cytryny. Śmietanę można zastąpić gęstym jogurtem naturalnym lub jogurtem greckim. Margarynę można zastąpić masłem. Źródło przepisu:   Wielkie Żarcie

Gospodyni Miejska
Zupa jarzynowa z burakiem 235

taką do kawy, tak nie powinna się zważyć). Z dodatku octu można zrezygonować (choć nie powinno się, bo on zapewnia kolor z buraków), lub zastąpić go sokiem z cytryny lub kwaskiem cytrynowym. Źródło przepisu:   Wielkie Żarcie

Gospodyni Miejska
Zapiekanka ziemniaczana z brokułami i szynką 379

zastąpić startym, żółtym serem, a śmietanę kremówkę śmietanką UHT o zawartości tłuszczu 18% (taką do kawy). Do wody, w której będzie gotowany brokuł można dodać  łyżeczkę soku z cytryny i szczyptę cukru (zapewni mu to soczyście zielony kolor) lub ugotować brokuła na parze. Można użyć zarówno brokułów mrożonych, jak i świeżych. Z dodatku prażonej cebulki można zrezygnować. Najlepsza jest

Gospodyni Miejska
Ciasto zebra z kisielem i makiem 293

Ciasto zebra z kisielem i makiem...Znane i lubiane ciasto w nowej, kolorowej odsłonie.Jest równie dobre, co i efektowne.Cieszy oko każdego smakosza.Zapraszam! Komu kawałek?Składniki

Gospodyni Miejska
Barszcz czerwony czysty inaczej 235

buraki puściły smak i kolor. Następnego dnia przecedzić barszcz przez sito, podgrzać, ale nie gotować,  przyprawić pieprzem, ewentulanie jeszcze solą i cukrem. Można też dodać octu/soku z cytryny, jeśli jest zbyt mało kwaśny. Podawać ciepły z uszkami, krokietami czy ziemniakami. SMACZNEGO!   Uwagi do przepisu: Z podanego przepisu wychodzi, po przecedzeniu, około 3 litrów barszczu. Ugotowanego barszczu, gdy jest

Gospodyni Miejska
Nachosy z meksykańskim dipem warstwowym 245

mnie sos meksykański Łowicz ); Opakowanie puszystego serka twarogowego o smaku naturalnym (waga 150 g - u mnie Almette śmietankowy ); 100 g startego, żółtego sera; Sok wyciśnięty z 1/2 cytryny; 2 opakowania nachosów (waga 1 opakowania - około 175 g). Sposób przygotowania: Awokado umyć, osuszyć, przekroić na pół i łyżką wyjąć miąższ. Rozgnieść widelcem. Ząbki czosnku obrać, przecisnąć przez praskę i dodać

Gospodyni Miejska