cytryna - 13435 przepisów (strona:660/896)

Rolada ze schabu i sos cebulowy 159

godz. Sos cebulowy: Składniki: 2 duże cebule ok 300 ml bulionu warzywnego łyżka mąki pszennej łyżka masła (dałam roślinne) 1,5 łyżeczki cukru sól, pieprz kolorowy, łyżka soku z cytryny Przygotowanie Cebulę kroimy w drobną kostkę, zalewamy pół szklanki gorącego bulionu i dusimy w rondelku aż cebula się rozgotuje. W razie potrzeby podlewamy jeszcze bulionem. Z masła i mąki robimy

e-PrzepisyKulinarne
Zielona sałatka 194

zimowe południe.  Porcja na 4 takie miseczki jak na zdjęciu. Składniki: 1/2 sałaty lodowej 1/2 długiego zielonego ogórka 1/2 żółtej papryki łyżeczka octu jabłkowego łyżeczka soku z cytryny Wykonanie: Warzywka umyć. Sałatę pokroić na drobno. Ogórka obrać i pokroić w plasterki (ja ogórka nie obieram osobiście, ale mam w domu marudę, która każde :)). Paprykę pokroić w kosteczkę. Dodać octu

Moje pyszne gotowanie
Kminkowy indyk + kasza jęczmienna + marchewka z jabłkiem = obiad 161

około 10 - 15 min. 3. Marchewkę i jabłko ścieramy na drobnych oczkach tarki, łączymy i dodajmy oleju (witaminy z marchewki nie wchłaniają się bez tłuszczu) i soku z cytryny. Poniżej zdjęcie efektu. Smacznego

Kwarek - mocno minimalistyczne przepisy
Najsmaczniejsze babeczki marchewkowe 202

olej - 175 ml  - jajka - 2 sztuki  - mąka orkiszowa - 220 g - soda - 3/4 łyżeczki - cynamon - 1 łyżeczka - starta skórka z 1/2 pomarańczy - starta skórka z 1/2 cytryny  - marchew - 2 sztuki  - orzechy włoskie - 100 g  - miód - 2 łyżki  Polewa:  - serek Philadelphia - 125 g  - miód 1 łyżka  - sok z limonki - 1 łyżka

Fit-amina
Ryba w towarzystwie pospolitego grzyba 136

muszkatołową. Następnie dolewamy 1/3 szklanki bulionu (np. z rosołu lub rozpuszczamy odrobinę kostki rosołowej 1/4 w 1/3 szklanki wody) z 1 łyżką śmietany. Na koniec dodajemy sok z połowy cytryny. Rybę podałam z marynowaną papryką. Świętnie będzie też pasował ogórek czy surówka z kapusty. Ciekawa jestem czy Ty często jesz ryby? :) A jakie są Twoje kuchenne dziwactwa? :)  Piszcie, komentujcie

Mój Smak na Życie
Podsumowanie Owsiankowej Akcji. 210

gorzką czekoladą autorka: malinowyporanek | blog: malinowyporanek 537. Cukiniowa owsianka z malinami, płatkami migdałów, gorzką czekoladą autorka: malinowyporanek | blog: malinowyporanek 565. Owsianka z pietruszką z karmelizowanym bananem, kokosem, czekoladą i cytryną autorka: malinowyporanek | blog: malinowyporanek 544. Pieczona marchewkowa owsianka na soku pomidorowym z kukurydzą, ricottą, pestkami dyni autorka: malinowyporanek | blog: malinowyporanek 540. Budyniowa waniliowa owsianka z pomelo, pestkami dyni, czekoladą, skórką

Chocolate Stop Tempting
Przyprawy. Co, jak i do czego ! 142

Kurkuma wykazuje działanie antynowotworowe oraz przeciwzapalne . W kosmetyce natomiast idealnie sprawdza się przy robieniu maseczek leczących trądzik .  Tymianek , charakteryzuje się pikantno-cytrynowym aromatem. Można dodawać go do każdego dania mięsnego oraz rybnego, zup, zapiekanek, pieczonych oraz grillowanych warzyw ( u mnie szczególnie pieczonych w piecu ziemniaków i marchwi).                    Posiada właściwości

Życie na widelcu
Maślane rogaliki śniadaniowe 413

drożdży instant 1 łyżka cukru 1/2 szklanki mleka w temperaturze pokojowej 290 g mąki pszennej szczypta soli 1 małe jajko w temperaturze pokojowej 1/2 łyżki soku z cytryny 1/2 łyżki oleju słonecznikowego 30 g roztopionego masła w temperaturze pokojowej Dodatkowo: 20 g roztopionego masła w temperaturze pokojowej 1 jajko do smarowania rogalików CZAS PRZYGOTOWANIA: 120 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI

My Culinary Art
Curry warzywne dla Wegetarian. 96

przepis dla wegetarian , będzie nim curry warzywne inspirowane kuchnią azjatycką. Jest to danie "jednogarnkowe" które ja osobiście jadłem z dodatkiem grzanek. Składniki : Czerwona pasta curry : 1/2 łyżeczki ziaren pieprzu cytrynowego  1/4 łyżeczki ostrej mielonej papryki  1/2 łyżki nasion kolendry 2 szalotki  posiekany 1 cm korzenia imbiru  2 małe czerwone papryczki chili  1/2 łyżeczki soli

Wspólne smaki
Sałatka nicejska 219

czarnych oliwek 4 łyżki tuńczyka (w kawałkach z puszki) w sosie własnym 2 jajka ugotowane na półtwardo 1 cebula czerwona Sos: 1 łyżka octu winnego 1/2 łyżki soku z cytryny 1/2 łyżeczki musztardy 3 łyżki oliwy z oliwek świeżo zmielony pieprz szczypta soli 1/2 łyżeczki cukru  Wykonanie: Sałatę rozłożyć na dwóch talerzach, na niej układać ćwiartki pomidorków, połówki oliwek

Pasja Smaku
Flądra z ziołowym masełkiem 202

talerz wykładamy szpinak i polewamy sosem winegret. Układamy usmażone, odsączone z tłuszczu frytki które posypujemy solą i pieprzem oraz dobrze wysmażoną flądre. Podajemy z masełkiem i plastrem cytryny. SMACZNEGO

Kuchnia PROzdrowotna
SZPINAK Z POMARAŃCZĄ - SAŁATKA z sosem makowym i orzechami 176

szpinak - najlepiej młody - pomarańcze - słodkie i soczyste - nerkowce + orzechy włoskie (najlepiej połówki, wyglądają elegancko) = coś na ząb i do ozdoby - sos makowy = 3 łyżki oliwy + 1 łyżka soku z cytryny + trochę soli + 1 łyżka maku - wymieszać i odstawić 1. Szpinak myjemy porządnie, odrywamy listki od łodyg a większe liście rwiemy na kawałki i wrzucamy od razu do miski. 2. Pomarańcze

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Sezon na BÓB - SAŁATKA z bobem oraz PASTA z bobu 283

być jeszcze uprażone orzechy włoskie ale nie zdążyłam. I tak było dobre :)) Z bobu można też zrobić zieloną PASTĘ DO CHLEBA. SUROWY MŁODY BÓB (tak, tak!) zblendowałam z czosnkiem, cytryną, solą oraz małą ilością wody (żeby łatwiej się blendowało), dodałam trochę oleju. Wyszła fajna, "strączkowa w smaku" pasta do chleba, z kiszonym ogórkiem - rewelacja :)) Surowy bób smakuje trochę jak zielony

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Galaretkowiec 208

łyżeczki płaskie proszku do pieczenia sól szczypta Masa śmietankowa 500 ml kremówki 30% 2 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny 1/4 szkl ciepłej wody 1 galaretka truskawkowa 1 galaretka cytrynowa 1 galaretka agrestowa  Przygotowanie: Biszkopt:  Białka ubić na sztywno z cukrem i szczyptą soli. Dodawać po jednym żółtku cały czas miksując do momentu aż uzyskamy sztywną masę. Mąkę

Ala piecze i gotuje
Mało obiektywna recenzja - Pizzeria Kawiarnia Viva Mikołów 188

trudne pytanie, co do gatunku koniaku, który był użyty do przygotowania zamówionego drinka. Mistrzostwo! Koniak, a w zasadzie brandy (bo tym właśnie jest Budafok), połączony z sokiem z cytryny i sprite'em  jest delikatny i nie ma sposobu, by zakończyć wieczór na jednym. Nie wiem tylko co ma wspólnego Eliot Ness, bo nim nazwany został drink, z węgierską brandy

BaRepas