pszennej 25 dkg cukru 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli ulubiony olejek zapachowy - wanilia, migdał, cytryna tłuszcz do wysmarowania formy Wymiary formy: średnica dna: 13 cm, średnica góry: 17 cm, wysokość: ok 17 cm, wysokość kominka: 13,5 cm Wykonanie: Składniki muszą być
w mojej kuchnipłatków chili • świeża kolendra Sałatka z winogronami: • 1/3 jabłka • garść winogron • garść roszponki • winegret: 3 łyżki syropu z pędów sosny (lub 2 łyżki syropu klonowego) + 1/2 łyżki soku z cytryny + sól i pieprz + 1/2 łyżeczki nasion kopru włoskiego • 3 łyżki orzeszków pinii zrumienionych na suchej patelni Przygotowanie: Dzień wcześniej: piersi kaczki (pomijając skórę) natrzeć tartym imbirem. Włożyć je do naczynia
w mojej kuchnimasła ,lub oliwa pieprz, sól 2 szklanki wody 2 łyżki mąki 6 łyżek śmietany 18 % pół szklanki zimnej wody Sposób przygotowania: Pieczarki obieramy, kroimy na talarki,skrapiamy sokiem ,lub cytryną Pieczarki podsmażyć na masełku w rondelku aż odparuje z nich woda. Dodajemy posiekaną cebulkę i chwilę razem dusimy. Podlewamy wodą, wrzucamy kostkę rosołową i gotujemy. Gdy pieczarki zmiękną
w mojej kuchnikuchniapepin.blogspot.com/2014/04/bruschetta-z-pomidorami.html Składniki: - Jeden duży pomidor - Kilka kromek pieczywa białego, bądź razowego - Oliwa z oliwek - 2 ząbki czosnku - Świeża bazylia - Ocet balsamiczny (można zastąpić świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny) - Sól i pieprz
w mojej kuchnisoli, 1 żółtko Farsz: - jabłka - 2 łyżeczki mielonego cynamony, -0,5 łyżeczki mielonych goździków, - 1 paczka cukru waniliowego - 5 łyżeczki cukru trzcinowego (najlepiej według własnych upodobań), - łyżeczki startej skórki cytrynowej Sypkie składniki wymieszać i obsypać nimi pokrojone jabłka. WYKONANIE Ciasto: Mąkę zmieszać z solą. Dodać masło. Rozgnieść je rękoma z mąką. W oddzielnej misce rozbełtać jajka, następnie dodać do nich
w mojej kuchniczerwona i zółta papryka 1 ogórek zielony 1 koper włoski 1 czerwona cebulka sól,cukier ,pieprz sok z cytryny,oliwa truflowa WYKONANIE
w mojej kuchniświeże pomidory pokrojone ósemki 6-8 drobno porwanych liści bazylii 1 łyżka liści świeżego oregano 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 2 utarte ząbki czosnku utarta skórka z cytryny świeżo mielony pieprz sól 1/2 szklanki oliwy WYKONANIE
w mojej kuchniSkładniki: - 3 kg truskawek - ok. 1 kg cukru -sok z 1 dużej cytryny Przygotowanie: Truskawki dokładnie myjemy i obrywamy szypułki. Układamy warstwami w dużym garnku, każdą zasypując cukrem. Zostawiamy na noc aż puści sok.Rano gotujemy na wolnym ogniu.. Na małym ogniu doprowadzamy truskawki do wrzenia.Gdy puszczą sok , wybieramy owoce .Gorący sok przelewamy do wyparzonych
w mojej kuchnicukru 4kg czarnej porzeczek 10-12 łyżek miodu 1 szkl soku z cytryny
w mojej kuchniplasterki solimy i odstawiamy na 1,5-2 godzin ,aby puściły wode i skruszaly.Po tym czasie odlewamy wodę .W kubeczku mieszamy śmietane ,dodajemy pieprz ,cukier i sok z cytryny do smaku.Wszystko dokładnie mieszamy i zalewamy odcedzone z nadmiaru wody ogórki
w mojej kuchnidodać wanilię i 2 białka, które zostały z pieczenia kruchego spodu. Ja nie dawałam, bo mi się zapaćkały żółtkiem. Dodałam za to cukier z wanilią i skórkę otartą z cytryny. Jeśli ser jest rzadki, można moim zdaniem zmniejszyć nieco ilość mleka. Sernik pięknie wyrasta, nieznacznie tylko opada i jest równiutki jak stół. Poezja. Absolutnie doskonały! Autor- Izbushce Vica
w mojej kuchniśmietany tortowej, schłodzonej 2 łyżki drobnego cukru 1-2 łyżki amaretto skórka otarta z 1/2 cytryny WYKONANIE Dobrze schłodzić czystą, metalową lub szklaną miskę. Wlać do niej śmietanę i ubijać, aż powstanie miękka piana. Dodawać cukier i ubijać, aż śmietana będzie sztywna.Do ubitej dodac amaretto. Nie ubijać za długo, bo śmietana zacznie zamieniać się w masło
w mojej kuchnicebulką i buraczkami wlać tyle wody, aby tylko je zakryła. Gotować na średnim ogniu przez 5 minut, aby wywar zachował kolor --- dodać łyżeczkę cukru i sok z połowy cytryny, dzięki czemu piękny różowy kolor powróci. Ostudzić . W międzyczasie przygotować warzywa i zioła. Do zimnego wywaru dodać zsiadłe mleko, kefir, jogurt, szczypiorek, ogórek, rzodkiewki, koperek i i natkę pietruszki. Całość wymieszać
w mojej kuchni