Mizeria 294samym końcu. Wymieszać. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Śmietanę można zastąpić gęstym jogurtem naturalnym lub jogurtem greckim, szczypiorek - małą cebulą, a ocet spirytusowy - octem jabłkowym, kwaskiem cytrynowym lub sokiem z cytryny. Widoczna na zdjęciu mizeria została wykonana z 1/2 składników. Szklanka = 250 ml. Źródło przepisu: Wielkie Żarcie
Gospodyni Miejska
Nalewka z głogu, korzenno-pomarańczowa 192nasercowy dla tego, nalewki sporządzane z niego powinny być spożywane z umiarem. Można je zrobić w czystej postaci lub łączyć z innymi owocami (np. rodzynki, śliwki, tarnina, róża, pigwa, cytryna, pomarańcza), przyprawami korzennymi lub ziołami (np. mięta, arcydzięgiel). W wersji wytrawnej bez dodatku cukru. Podstawowa wersja nalewki z głogu: Składniki: 1 kg owoców głogu, 1 l spirytusu
SzczyptaSmaQ
Sałatka z marynowanej kalarepy z parmezanem 254Porcje: 2 Składniki:2 małe kalarepki,kilka pomidorków koktajlowych,4 łyżki tartego parmezanu,mix liści sałat i listki kalarepy,2 łyżki octu jabłkowego,oliwa lub olej cytrynowy,1 łyżeczka miodu,sól i pieprz do smaku.Przygotowanie:Umyte kalarepki pokroić w cienkie plastry. 2-3 łyżki oliwy połączyć z octem jabłkowym lub innym smakowym octem domowym, miodem, solą
SzczyptaSmaQ
Marynowana cukinia z granatem i płatkami chili na carpaccio z mozzarelli 245łyżki ziaren granatu 2 średnie mozzarelle 1 saszetka Oleju Kujawskiego „Czosnek i bazylia” Kilka listków Bazyli Marynata: 3-4 łyżki domowego octu jabłkowego lub soku z cytryny, 3 łyżki cydru lubelskiego, 2 łyżki miodu akacjowego, ½ łyżeczki płatków chili, Sól i pieprz do smaku. Przygotowanie: Wymieszać składniki marynaty. Cukinię umyć i pociąć na paski przy pomocy obieraczki do warzyw
SzczyptaSmaQ
Cantucci z żurawiną 232Typowo włoskie, kruche ciasteczka z Toskanii. Dwukrotnie pieczone najczęściej z dodatkiem migdałów, cytryny lub pomarańczy. Znakomite do porannej kawy, zwłaszcza podanej do łóżka :) lub do słodkiego wina marsala . Zamiast migdałów prozdrowotna żurawina. Czas przygotowania: 60 minut Składniki: 2,5 szklanki mąki, ½ szklanki cukru, Skórka otarta z pomarańczy, 4 jaja (jedno do smarowania ciastek), 2 łyżki miękkiego
SzczyptaSmaQ
Łowickie gruszki z owczym serem i gryczanym popcornem 252sól i pieprz. Gruszki karmelizować aż będą al'dente. Ser owczy wymieszać z jogurtem, doprawić solą i pieprzem. Do sera można też dodać ulubione zioła lub startą skórkę z cytryny. Na talerze wyłożyć gruszki i sos malinowy. Gruszki napełnić serowym farszem, sos posypać gryczanym popcornem a gruszki czerwonym pieprzem. Przybrać zieleniną. Smacznego, dżem dobry
SzczyptaSmaQ
Racuszki INDIA z passatą z pieczonych pomidorów i papryki 228serka Kremowego Apetina INDIA, 125 g miękkiego indyjskiego sera panir ( tu przepis ), 4 łyżki tartego parmezanu, 1 jajo, 2-3 łyżki mąki, Skórka otarta z jednej cytryny, ½ łyżeczki kurkumy, gałka muszkatołowa, Sól i pieprz Cayenne do smaku, Oliwa do smażenia. SOS: 4 dojrzałe pomidory, 2 czerwone papryki, 2 łyżki suszonych grzybów zmielonych na pył
SzczyptaSmaQ
Chrupiące skórki ziemniaków z prosciutto i wędzonym pstrągiem 323Arla Apetina Tapas, 1 płat wędzonego pstrąga, 3 łyżki gęstego jogurtu, 3 łyżki masła, 1/2 czerwonej papryki, 1 szalotka, 3 gałązki tymianku, 3 łyżki białego wytrawnego wina, Sok z cytryny, Szczypta cukru, Olej rzepakowy, Sól, pieprz do smaku, Czerwony pieprz i tymianek do przybrania. Przygotowanie: Ziemniaki wyszorować szczotką pod bieżącą wodą, dokładnie osuszyć papierowym ręcznikiem, natrzeć olejem rzepakowym. Każdy
SzczyptaSmaQ
Jeleń w sosie czekoladowy cassis 240domowego), 3 łyżki porzeczek macerowanych w alkoholu - pozostałych po zlaniu likieru, lub rozmrożone czarne porzeczki+50 ml cassisa), 50 g gorzkiej czekolady, 1/4 pigwy w kawałku (można zastąpić cytryną) 2 łyżki tłuszczu gęsiego, 4 ziaren ziela angielskiego, 4 ziarna czarnego pieprzu, 2 liście laurowe, 3 fileciki anchois lub łyżka sosu rybnego, sól i pieprz do smaku, czerwony pieprz
SzczyptaSmaQ
Sajgonki party 215łyżeczki cukru, Sezam do przybrania. SOS: Ok. 3 cm kawałek imbiru, 1 chili, 2 ząbki czosnku, 1 łyżeczka tahini (lub masła orzechowego), 100-150 ml sosu sojowego, Sok z ½ cytryny, 1 łyżeczka sosu rybnego, Syrop z agawy do smaku, Przegotowana woda. Przygotowanie: Przygotować sos: chili, czosnek i imbir drobno posiekać, dodać pozostałe składniki, wymieszać, dosłodzić syropem
SzczyptaSmaQ
Sałatka z białej fasoli i granatu 227fasoli, 1 granat, 3 liście jarmużu, 10 brukselek, Płatki chili, ½ łyżeczki soli i ½ łyżeczki cukru, Kilka plastrów pieczonej piersi z gęsi lub półgęska. Dresing: Sok i skórka z połowy cytryny, 3 łyżki oliwy, Łyżka syropu z czarnego bzu lub miodu, Łyżka musztardy miodowej, 2 fileciki anchois, Kilka listków Bazyli, 3 łyżki wody, Sól i pieprz Cayenne do smaku
SzczyptaSmaQ
Tańczące Ośmiorniczki 196oleju i nie bardzo ostre z powodu octu. W smaku nie są mdłe, po prostu idealne. Ja takie ośmiorniczki układam na talerzu, skrapiam oliwą z oliwek, sokiem z cytryny i posypuję dodatkową porcją pietruszki i zjadam same, bez żadnych dodatków. Czasami układam je na talerzu z obiadem i jem zamiast ogórka kiszonego, czy grzybków marynowanych. Według mnie świetnie by się
Blondynka Gotuje
Szybkie Panang Curry z kurczakiem 417powodzeniem zastąpić ją kurczakiem (tak jak ja) lub wieprzowiną.Na Panang Curry składa się mięso pocięte w paski lub plastry, pasta Panang na bazie pasty krewetkowej, chilli, trawy cytrynowej i galangalu, liście limonki kafir, sos rybny i mleko kokosowe. Istnieje również wersja dla wegetarian i wegan - pastę Panang przygotowuje się wówczas na specjalnym zamienniku pasty krewetkowej o nazwie kapi chae
Tajskie smaki
Sałatka z rukolą, dynią i kurczakiem z czosnkiem niedźwiedzim 339sera feta 1 łyżka suszonego czosnku niedźwiedziego 2 łyżki oliwy z oliwek sól pieprz dressing: 4 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka miodu 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka suszonego czosnku niedźwiedziego sól pieprz Przygotowanie: dressing: Wszystkie składniki na sos razem mieszamy, do uzyskania gładkiej konsystencji. Doprawiamy pieprzem i solą. Piersi z kurczaka myjemy, osuszamy, delikatnie rozbijamy tłuczkiem
Oryginalny smak
Chińczyk z orzeszkami z nerkowca! 300orzeszków z nerkowca- posiekana natka pietruszki lub kolendry- sos sojowy jasny- 2 łyżki- słodki sos sojowy (z anyżem i pomarańczą)- 3 łyżki- ocet ryżowy- 1 łyżeczka- 1/4 łyżeczki trawy cytrynowej- gwiazdka anyżu- chili czerwone- czosnek 2 ząbki- 6 pomidorków koktajlowych- 1/2 łyżeczki przyprawy do woka- makaron ryżowy-olej sezamowyWYKONANIE:- rozgrzej woka wlej olej- smaż indyka, czosnek, chili i przyprawy
SMYKWKUCHNI