cytryna - 13435 przepisów (strona:668/896)

Zupa szpinakowa z jajkiem 351

należy uważać, aby zupa nie wykipiała. Ziemniaki można także pokroić w kostkę i ugotować razem z jarzynami w zupie, przed dodaniem szpinaku. Do zupy można dodać trochę soku z cytryny, będzie wówczas przypominała w smaku zupę szczawiową. Źródło przepisu:   Wielkie Żarcie

Gospodyni Miejska
Chłodnik z rzodkiewkami, ogórkami kiszonymi i ziemniakami 228

zmieniać,  w zależności od oczekiwanej gęstości chłodnika. Śmietanę można zastąpić gęstym jogurtem naturalnym lub jogurtem greckim, a z dodatku octu można całkowicie zrezygnować lub zastąpić go sokiem z cytryny. Ogórki kiszone można zastąpić masłosolnymi. Źródło przepisu:   Wielkie Żarcie

Gospodyni Miejska
Młoda kapusta na słodko - kwaśno 243

małym ogniu. Podawać ciepłą. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Kapusta ma mieć wyraźny, słodko - kwaśny smak, więc należy ją dobrze przyprawić octem i cukrem. Ocet można zastąpić sokiem z cytryny, a z dodatku koperku zrezygnować. Smak kapusty można wzbogacić o pomidory, koncentrat pomidorowy czy ketchup. Źródło przepisu:   Wielkie Żarcie

Gospodyni Miejska
Sałatka kalafiorowa z kukurydzą i czosnkiem 1799

surowy . Jednak jeśli ktoś nie lubi smaku surowego kalafiora może go ugotować al dente lub sparzyć wrzątkiem. Do sałatki, w celu wzbogacenia jej smaku, można dodać odrobinę soku z cytryny, musztardy lub starty żółty ser czy podsmażone pieczarki i szczypiorek. Ilość czosnku w sałatce można dowolnie zmniejszać lub zwiększać. Źródło przepisu:   Wielkie Żarcie

Gospodyni Miejska
Zabielany barszcz czerwony zagęszczony warzywami 305

podanych składników wychodzi około 2 litrów zupy. Razem z cebulką można podsmażyć pokrojony w drobną kostkę boczek i takimi skwarkami polać ziemniaki. Ocet spirytusowy można zastąpić sokiem z cytryny lub kwaskiem cytrynowym. Źródło przepisu:   Wielkie Żarcie

Gospodyni Miejska
Mizeria 262

samym końcu. Wymieszać. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Śmietanę można zastąpić gęstym jogurtem naturalnym lub jogurtem greckim, szczypiorek - małą cebulą, a ocet spirytusowy - octem jabłkowym, kwaskiem cytrynowym lub sokiem z cytryny. Widoczna na zdjęciu mizeria została wykonana z 1/2 składników. Szklanka = 250 ml. Źródło przepisu:   Wielkie Żarcie

Gospodyni Miejska
Nalewka z głogu, korzenno-pomarańczowa 162

nasercowy dla tego, nalewki sporządzane z niego powinny być spożywane z umiarem. Można je zrobić w czystej postaci lub łączyć z innymi owocami (np. rodzynki, śliwki, tarnina, róża, pigwa, cytryna, pomarańcza), przyprawami korzennymi lub ziołami (np. mięta, arcydzięgiel). W wersji wytrawnej bez dodatku cukru.     Podstawowa wersja nalewki z głogu: Składniki: 1 kg owoców głogu, 1 l spirytusu

SzczyptaSmaQ
Sałatka z marynowanej kalarepy z parmezanem 228

Porcje: 2  Składniki:2 małe kalarepki,kilka pomidorków koktajlowych,4 łyżki tartego parmezanu,mix liści sałat i listki kalarepy,2 łyżki octu jabłkowego,oliwa lub olej cytrynowy,1 łyżeczka miodu,sól i pieprz do smaku.Przygotowanie:Umyte kalarepki pokroić w cienkie plastry. 2-3 łyżki oliwy połączyć z octem jabłkowym lub innym smakowym octem domowym, miodem, solą

SzczyptaSmaQ
Marynowana cukinia z granatem i płatkami chili na carpaccio z mozzarelli 217

łyżki ziaren granatu 2 średnie mozzarelle 1 saszetka Oleju Kujawskiego „Czosnek i bazylia” Kilka listków Bazyli   Marynata:   3-4 łyżki domowego octu jabłkowego lub soku z cytryny, 3 łyżki cydru lubelskiego, 2 łyżki miodu akacjowego, ½ łyżeczki płatków chili, Sól i pieprz do smaku. Przygotowanie: Wymieszać składniki marynaty. Cukinię umyć i pociąć na paski przy pomocy obieraczki do warzyw

SzczyptaSmaQ
Cantucci z żurawiną 206

Typowo włoskie, kruche ciasteczka z Toskanii. Dwukrotnie pieczone najczęściej z dodatkiem migdałów, cytryny lub pomarańczy. Znakomite do porannej kawy, zwłaszcza podanej do łóżka :) lub do słodkiego wina  marsala . Zamiast migdałów prozdrowotna żurawina. Czas przygotowania: 60 minut     Składniki: 2,5 szklanki mąki, ½ szklanki cukru, Skórka otarta z pomarańczy, 4 jaja (jedno do smarowania ciastek), 2 łyżki   miękkiego

SzczyptaSmaQ
Łowickie gruszki z owczym serem i gryczanym popcornem 221

sól i pieprz. Gruszki karmelizować aż będą al'dente. Ser owczy wymieszać z jogurtem, doprawić solą i pieprzem. Do sera można też dodać ulubione zioła lub startą skórkę z cytryny. Na talerze wyłożyć gruszki i sos malinowy. Gruszki napełnić serowym farszem, sos posypać gryczanym popcornem a gruszki czerwonym pieprzem. Przybrać zieleniną. Smacznego, dżem dobry

SzczyptaSmaQ
Racuszki INDIA z passatą z pieczonych pomidorów i papryki 200

serka Kremowego Apetina INDIA, 125 g miękkiego indyjskiego sera panir ( tu przepis ), 4 łyżki tartego parmezanu, 1 jajo, 2-3 łyżki mąki, Skórka otarta z jednej cytryny, ½ łyżeczki kurkumy, gałka muszkatołowa,  Sól i pieprz Cayenne do smaku, Oliwa do smażenia. SOS: 4 dojrzałe pomidory, 2 czerwone papryki, 2 łyżki suszonych grzybów zmielonych na pył

SzczyptaSmaQ
Chrupiące skórki ziemniaków z prosciutto i wędzonym pstrągiem 295

Arla Apetina Tapas, 1 płat wędzonego pstrąga, 3 łyżki gęstego jogurtu, 3 łyżki masła, 1/2 czerwonej papryki, 1 szalotka, 3 gałązki tymianku, 3 łyżki białego wytrawnego wina, Sok z cytryny, Szczypta cukru, Olej rzepakowy, Sól, pieprz do smaku,   Czerwony pieprz i tymianek do przybrania. Przygotowanie: Ziemniaki wyszorować szczotką pod bieżącą wodą, dokładnie osuszyć papierowym ręcznikiem, natrzeć olejem rzepakowym. Każdy

SzczyptaSmaQ
Jeleń w sosie czekoladowy cassis 214

domowego), 3 łyżki porzeczek macerowanych  w alkoholu - pozostałych po zlaniu likieru, lub rozmrożone czarne porzeczki+50 ml cassisa), 50 g gorzkiej czekolady, 1/4 pigwy w kawałku (można zastąpić cytryną) 2 łyżki tłuszczu gęsiego, 4 ziaren ziela angielskiego, 4 ziarna czarnego pieprzu, 2 liście laurowe, 3 fileciki anchois lub łyżka sosu rybnego, sól i pieprz do smaku, czerwony pieprz

SzczyptaSmaQ
Sajgonki party 189

łyżeczki cukru, Sezam do przybrania. SOS: Ok. 3 cm kawałek imbiru, 1 chili, 2 ząbki czosnku, 1 łyżeczka tahini (lub masła orzechowego), 100-150 ml sosu sojowego, Sok z ½ cytryny, 1 łyżeczka sosu rybnego, Syrop z agawy do smaku, Przegotowana woda.     Przygotowanie:  Przygotować sos: chili, czosnek i imbir drobno posiekać, dodać pozostałe składniki, wymieszać, dosłodzić syropem

SzczyptaSmaQ