lodowej . Jeszcze trochę selera, ogórka i sałatka gotowa. Polecam. Składniki: 1/2 sałaty lodowej mały ogórek (wężowy) 4-5 łodyg selera naciowego trochę pietruszki naciowej sól łyżka soku z cytryny łyżka majonezu łyżka jogurtu Sałatę rwiemy na kawałki. Ogórka nie obieramy. Wydrążamy z niego miąższ z pestkami i kroimy w cienkie półplasterki, a seler w plasterki. Wszystko przekładamy
Salonik smakówmargaryny 210 g cukru 2 łyżki cukru waniliowego 1/4 łyżeczki przyprawy do piernika 3 jajka 250 g mąki 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka zapachu cytrynowego 125 g puree z dyni szczypta soli Margarynę razem z cukrami rozpuszczamy i odstawiamy do przestudzenia. Białka oddzielamy od żółtek. Dodajemy do białek szczyptę soli i ubijamy na sztywno. Do dużej miski
kulinarnyswiatdomiróżne, poniżej. Sos czosnkowy: 1 główka obranego i przeciśniętego przez praskę czosnku 125 ml. Majonez 75 ml. Śmietana 18% 1 łyżeczka curry Szczypta vegety 1 łyżeczka soku z cytryny 50 ml.soku z pomarańczy 1 mały pęczek posiekanego koperku Wszystko razem wkładamy do miski i przy pomocy blendera miksujemy do uzyskania jednolitej masy
Kulinarny karnet Christopherarózgą, zrobić jasną zasmażkę. Do zasmażki dolewać powoli, cały czas mieszając około 2 szklanek mleka. Doprawić do smaku – solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Można dodać 1 łyżeczkę soku z cytryny. Mieszając i podgrzewając sos doprowadzamy do jego zgęstnienia. Nie należy dopuścić do całkowitego wystudzenia, ponieważ stygnąc, robi się coraz bardziej gęsty. Makaron włoski lasagne. Płaty makaronu wkładać do osolonej
Kulinarny karnet ChristopheraSkładniki: 2 świeże figi 3 łyżki cukru 1 łyżka soku z cytryny 1 kawałeczek kory cynamonu 1 plasterek świeżego imbiru 1 goździk 2 łyżki wody garść malin 2 gałki lodów Wykonanie: Figi opłukać i naciąć na krzyż. Sos. W garnuszku wymieszać cukier z sokiem cytrynowym ,przyprawami i wodą. Gotować, mieszając około 5 min, na małym ogniu. Włożyć figi, oblać sosem
Kulinarny karnet Christopherarózgą, zrobić jasną zasmażkę. Do zasmażki dolewać powoli, cały czas mieszając około 2 szklanek mleka. Doprawić do smaku – solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Można dodać 1 łyżeczkę soku z cytryny. Mieszając i podgrzewając sos doprowadzamy do jego zgęstnienia. Nie należy dopuścić do całkowitego wystudzenia, ponieważ stygnąc, robi się coraz bardziej gęsty. Wykonanie: Kliknij aby powiększyć Kalafior podzielić na różyczki. Przełożyć
Kulinarny karnet Christopheraowoce kiwi zmiksowane kostki lodu Podobno kiedyś znudzony irlandzki marynarz, siedząc po wachcie w barze, postanowił wyręczyć barmana przy mieszaniu koktajli. A, że niestety był już lekko podcięty, zamiast cytryn, zmiksował KIWI. Przelał mus do shakera i dolewał co miał pod ręka. Wystygłą kawę, śmietankę, jajeczko no i oczywiście szklaneczkę czarnego Johnnie Walkera. Dorzucił kostki lodu i trochę bawił się
Kulinarny karnet Christophera2białka 8 łyżek cukru +1 łyżka 1/4 szklanki mąki pszennej 8 dag masła 1 łyżka porto 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej kilka kropel aromatu cytrynowego Białka lekko roztrzepać, dodać 8 łyżek cukru, mąkę i wymieszać. Masło,1 łyżkę cukru, porto i aromat rozpuścić i ochłodzić. Połączyć z masą z białek, dodać cienkie paseczki kandyzowanej skórki pomarańczowej i wymieszać. Blachę
Kulinarny karnet Christopheraawokado, dojrzałe 1/2 ananasa świeżego lub z puszki sok z 1 limety lub cytryny 2 łyżki brandy 2 łyżki konfitury limonkowej z tymiankiem 100 g szynka wędzona Pestki 1 granatu Kiełki z rzodkiewki Oziębić 2 pucharki. Awokado obrać ,pokroić w kostkę i skropić sokiem z limety. Ananasa również obrać i pokroić w kostkę lub wykorzystać kostki z puszki. Szynkę pokroić
Kulinarny karnet Christopherapaseczki, Uprażone pestki słonecznika, 10 dkg łososia wędzonego pokrojonego w małe kawałki, Kilka czarnych oliwek, Sos vinaigrette (proszę użyć oliwki w której są pomidory), Cząstki cytryny. Etapy przygotowania Sałaty rwiemy rękoma na kawałki, układamy na spodzie miseczki. Pomidory mieszamy z pokrojoną papryką. Na sałacie lodowej kładziemy pokrojone pomidory, papryki i kawałki suszonych
Kulinarny karnet Christopherazagęścić mąką ziemniaczaną. Wiśnie wyłożyć na talerzyki. Śnieżne kule -"NIC" 2 szkl. mleka 1 opakowanie cukru waniliowego 2 białka 2-3 łyżki cukru pudru 2-3 łyżki soku z cytryny Białka ubić z cukrem i sokiem cytrynowym na sztywną pianę. Mleko zagotować z cukrem waniliowym i trzymać na małym ogniu. Łyżką do zupy nabierać porcje piany i wkładać
Kulinarny karnet Christopherakażdej strony. Czas smażenia zależy od grubości steku. Sos norweski do ryb. 150 ml kremówki 100 g masła 1 łyżeczka soku z limonki lub cytryny sól, pieprz do smaku natka pietruszki Śmietankę gotować , aż trochę zgęstnieje ,dodać masło ,rozpuścić i dodać sok , pieprz ,sól do smaku i na końcu wsypać natkę pietruszki. P.s. W Nowym Jorku cena dania z rekina
Kulinarny karnet Christopheraspecjalna kawa na rozgrzewkę, dla tych ,których gnębi deszcz i chłód. 8 łyżeczek kawy mokka 2 kieliszki grappy lub wódki 1/2 szklanki różowego francuskiego wina Celebro [TUTAJ] skórka z cytryny ,cukier We Włoszech w Dolinie Aosty parzy się ją w specjalnych naczyniach zwanych grolla ,które posiadają kilka wylotów. Kawę należy zaparzyć ,dodać pozostałe składniki i mocno podgrzać
Kulinarny karnet Christopherapucharku i zalać 1 łyżeczką żelatyny. Tuńczyka osączyć na sicie z oleju, posypać pieprzem, ułożyć na pomidorach i również polać 1 łyżeczką żelatyny. Ostatnia warstwa, to avokado, obrane, skropione cytryną i polane żelatyną. Całość wstawiamy na 2 godziny do lodówki. Można również tą przystawkę zrobić bez żelatyny, używając ausztychera ( metalowa obręcz). Zaczynamy od avokado. Każdą warstwę dociskamy łyżką. Pozostawiamy
Kulinarny karnet Christopheramozzarella - kuleczki śnieżnobiałe sałata lodowa-świeża zieleń mięta świeża - otrzeźwienie Sos: 1/2 szklanki soku pomarańczowego 3 łyżki oliwki 2 łyżki octu balsamicznego białego lub różowego 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka miodu 1 łyżeczka pieprzu młotkowanego Miód rozpuścić w sokach i occie ,dodać oliwkę i mieszać do uzyskania emulsji . Wsypać pieprz i wymieszać. Owoce czyli arbuz i melony przekroić
Kulinarny karnet Christophera