przepisów świątecznych - będą dania wigilijne, propozycje na uroczyste obiady i wystawne ciasta. Zaczynam od śledzia, bez którego nie wyobrażam sobie Wigilii. Moja propozycja to śledź z żurawiną w sosie curry, jak nie próbowaliście tego połączenia to czas najwyższy. Śledź z żurawiną w curry Składniki: opakowanie śledzi matjas (250 g) 1 cebula szczypta cukru 1/3 szklanki suszonej żurawiny 50 ml oleju(...)łyżeczki curry 2 łyżeczki soku z cytryny pieprz Śledzie pokroić w kawałki, odłożyć do miski, popieprzyć. Cebulę pokroić w cienkie pół-krążki, dodać połowę soku z cytryny i cukier - wymieszać. Wymieszać olej z curry - zalać śledzie, dodać cebulę i żurawinę i delikatnie zmieszać całość. Odstawić na minimum 3 godziny, najlepiej na całą
Smaczny zeszytkuchnia indyjska nadal cieszy się w Polsce dużym zainteresowaniem. Postanowiłam więc przypomnieć na blogu podstawowe indyjskie techniki kulinarne. Zacznę od tadka, czyli sposobu przygotowywania przypraw. jak uprażyć przyprawy do curry kuchnia indyjska dla początkujących przyprawy w kuchni indyjskiej Tadka jest jedną z technik kulinarnych wykorzystywanych na co dzień w krajach Półwyspu Indyjskiego dla wzmocnienia smaku i aromatu potraw. Bez najmniejszego(...)ziarna kardamonu, drobno posiekany czosnek i imbir i smażyć od 40 do maksymalnie 90 sekund. Dla mnie wyznacznikiem, że mogę już dodać kolejne przyprawy lub zioła np. liście curry i całe suszone chili, jest moment, w którym czosnek zaczyna zmieniać kolor na jasnozłoty. Po dodaniu liści curry i suszonego chili smażę jeszcze kilkanaście sekund, nigdy nie wi więcej niż
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataSKŁ ADNIKI 600 g miąższu dyni 300 g czerwonej soczewicy 100 g kukurydzy z puszki 1 l bulionu warzywnego 1 cebula 1 łyżeczka curry 1/2 łyżeczki imbiru w proszku sól, pieprz oliwa z oliwek **** INGREDIENTI 600 g di polpa di zucca 300 g di lenticchie rosse 100 g di mais precotto 1 l di brodo vegetale 1 cipolla(...)cucchiaino di curry 1/2 cucchiaino di zenzero in polvere sale, pepe olio d'oliva PRZYGOTOWANIE Miąższ dyni kroimy w kostkę. W dużym garnku rozgrzewamy 2-3 łyżki oliwy z oliwek. Na oleju podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę, następnie dodajemy dynię oraz czerwoną soczewic ę. Doprawiamy sol ą, pieprzem, curry i imbirem. Na koniec dolewamy
La grande e la piccola cuocaTajskie curry z mlekiem kokosowym, z ciecierzycą i z dynią. Zdrowe i pełnowartościowe danie z dyni. Sycące curry o pięknym żółto-pomarańczowym kolorze. Doskonałe na ponury jesienny obiad albo zimny, szary i deszczowy wieczór. Składniki: 1 szklanka ugotowanej ciecierzycy lub konserwowej 300 g dyni 1 mała cebula szalotka 1 łyżeczka przyprawy curry ½ łyżeczki kurkumy 1/3 puszki mleka(...)moczymy kilka godzin w ziemnej wodzie, następnie gotujemy do miękkości. Odcedzamy. Dynię obieramy i kroimy w kostkę. Cebulę kroimy w piórka. Na patelni na 2 łyżkach mleka kokosowego podsmażamy curry z czosnkiem. Dodajemy dynię, cebulę, doprawiamy solą i smażymy kilka minut. Dodajemy kurkumę oraz ugotowaną ciecierzycę. Podlewamy całość mlekiem kokosowym. Gotujemy ok 10 minut co chwilę polewając wodą
Życie zaczyna się w kuchniBardzo proste wegetariańskie curry do błyskawicznego przyrządzenia. Potrawa niesamowicie pachnie i ma wspaniały aromat. Danie idealne na chłodniejsze dni, bo korzenne przyprawy mają super rozgrzewającą moc. Czas : 30 min Poziom trudności: Bardzo łatwe Liczba porcji : 2 Składniki: 1 puszka cieciorki 1 puszka pomidorów w zalewie 1 puszka mleka kokosowego 1 średniej wielkości batat 1 cebula 1 ząbek czosnku 11/2 łyżeczki(...)garam masala 1 łyżeczka wędzonej papryki ½ łyżeczki curry ½ łyżeczki mielonego ziela angielskiego ½ łyżeczki kuminu 1/2 łyżeczki chilli lub pieprzu kajeńskiego (według uznania) 2 łyżki oleju 2 szklanki ugotowanego ryżuChlebki pita (opcjonalnie) Kilka łyżek siekanej zieleniny (kolendra, pietruszka) Sól i pieprz Przygotowanie: Krok 1 Rozgrzej w rondlu 2 łyżki oleju. Posiekaj drobno cebulę, wsyp na olej, smaż 5 minut. Odsącz
Niedzielny kucharzKremowe i aromatyczne curry to bez względu na porę roku zawsze dobra propozycja. Miałam sporą ilość cukinii do wykorzystania więc to danie było najlepszą z możliwych opcji. Ten można by rzecz warzywny i gęsty gulasz możecie zjeść z chrupiącą i rumianą kromką pieczywa bądź z ugotowanym ryżem, kaszą czy makaronem. Danie jest mocno uniwersalne, przez co możecie je podać(...)dowolnymi dodatkami. Curry jest kremowe, gęste i sycące poprzez dodatek soczewicy. SKŁADNIKI NA CURRY Z SOCZEWICĄ: - 3 ząbki czosnku - 1-2 cm korzenia mbiru - 3 łyżki imbiru marynowanego wraz z zalewą - 1 szalotka - kubek suchej zielonej soczewicy - duża cukinia lub dwie małe - 1/2 puszki mleczka kokosowego 82% kokosa - 500 ml wody - oliwa z oliwek lub olej kokosowy - 2 łyżeczki
SMYKWKUCHNISzybkie curry z kukurydzą z kolby to danie, które robię kilka razy w roku. Uwielbiam młodą, słodką kukurydzę nadaje się do grillowania, pieczenia i gotowania, wymaga bardzo krótkiej obróbki cieplnej. Nadaje słodkiego smaku daniom i mocno je łagodzi. Szaszłyki z krewetek robię wtedy kiedy nie mam czasu albo kiedy nie chce mi się nic nowego z nich wymyślać(...)olej sezamowy, który nadaje takie charakterystycznego smaku tego typu daniom, jak i mamy charakterne krewetki, które sprawiaj, że danie nie jest nudne! Polecam kwadrans na obiad i gotowe ;-) SKŁADNIKI: CURRY Z KUKURYDZĄ Z KOLBY - 1 kolba kukurydzy - 1 mała lub średnia cebula u mnie czerwona - 3 ząbki czosnku polskiego - kawałek startego na tarce imbiru (około 0,5 cm) - 3 łyżki
SMYKWKUCHNInich takie łagodne ogóreczki nie są :) To prawdziwe ostre zbóje! :) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ogórki po zbójnicku przepis Ogórki zbójnickie to pyszne, pikantne ogórki z dodatkiem ostrej papryki mielonej oraz curry (polecam również przepis na ogórki meksykańskie z chilli oraz ogórki w zalewie curry ). Niektórzy robią je w wersji piekielnie ostrej, ale ja stety – niestety za mocno pikantnymi potrawami(...)płaskie łyżeczki pieprzu mielonego 1 płaska łyżeczka ostrej papryki mielonej (jeśli lubicie mocno ostre potrawy, to spokojnie możecie zwiększyć ilość ostrej papryki do 2 łyżeczek) 2 płaskie łyżeczki curry 2 czubate łyżeczki gorczycy (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przepis na ogórki po zbójnicku: Jeśli używacie ogórków zerwanych chwilę wcześniej z krzaczka, to nie musicie ich moczyć. Jeśli jednak ogórki były zrywane wcześniej
Kulinarne Przebojeprzemianę materii ma właściwości doskonałe. Składniki: 100 g kuskusu perłowego, młody seler naciowy, 1 kalafior, 2 czerwone cebule, 2 ząbki czosnku, ok. 4 łyżek oliwy z oliwek, 1 łyżeczka curry, ok. 2l wody, sól do smaku, 1 płaska łyżeczka pieprzu młotkowanego z kolendrą, pęczek koperku, pęczek szczypiorku, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, 1 mała świeża papryka chili, mielona papryka(...)zagotowujemy w czajniku. W dużym garnku (najlepszy będzie 4 l – 5 l) rozgrzewamy oliwę, dodajemy cebulę, czosnek i łodygi kalafiora, całość przesmażamy cały czas mieszając. Następnie dodajemy różyczki kalafiora, curry, chwilkę podgrzewamy stale mieszając. Wlewamy gorącej wody ok. 1,5 litra (pozostałą dolewamy później), dodajemy kuskus, 1 płaską łyżkę soli, pieprz młotkowany z kolendrą, część chili i całość gotujemy tylko
Moniki SmakołykiWczoraj byliśmy na basenie i słoneczko troszkę nas podpiekło. Dziś jeszcze dodatkowe gorąco. Jeśli nie macie pomysłu na obiad, to polecam Wam filety z kurczaka zapieczone z migdałami, curry, płatkami migdałów i natką pietruszki. Do tego u nas był ryż i surówka. Tak na szybko :-) Całość smakuje super, curry dodaje trochę ostrości, migdały są chrupiące, jest pysznie :-) Polecam i miłego(...)dnia Wam życzę :-) Składniki dla 4 osób: 2 większe filety z kurczaka 20 g płatków migdałów 1/2 łyżeczki curry pół pęczka natki pietruszki 2-3 łyżki startej mozzarelli sól pieprz 3-4 łyżki oliwy lub oleju rzepakowego 1. Filety myjemy, osuszamy ręcznikiem i przekrawamy w poziomie na cieńsze kawałki. Jak filety są grube, to możemy przekroić na 3 części
kruche babeczkiwykonaniu i potrzebujemy do jej przygotowania niewielu składników. Sekret tkwi w połączeniu składników, które są charakterystyczne dla kuchni azjatyckiej i są niezwykle wyraziste. Połączenie aromatycznego imbiru z pikantną pastą curry, łagodnym kremowym mleczkiem koksowym i orzeźwiającą limonką. Bazą zupy jest zielony groszek, który przy okazji nadaje żywego, ciekawego koloru. Całość smakuje niezwykle przyjemnie. Zupa jest kremowa, lekko pikantna, ponieważ mleczko(...)kokosowe skutecznie łagodzi wyraźny smak pasty curry. Mocno wyczuwalny imbir i limonka nadają cudownej świeżości. Muszę nieskromnie przyznać, że jest to jedna z lepszych zup jakie ugotowałam :D Tym bardziej gorąco zachęcam do wypróbowania, może i Wam przypadnie do gustu ten orientalny, aromatyczny krem. ORIENTALNA ZUPA KOKOSOWA Z ZIELONEGO GROSZKU Czas przygotowania 30 minut Składniki na jedną dużą porcję
HealthyCreationsryżu * 1/2 piersi kurczaka * 8 sztuk szparagów * 1 papryka * mała cukinia ok. 20 dkg * 100 ml wina białego wytrawnego albo półwytrawnego * 1 marchew * biała część szczypiorku bądź dymki * curry pasta 1/2 łyżeczki * curry w proszku (opcjonalnie) * sól, pieprz czarny * 1 łyżka masła Pierś z kurczaka pokroiłam w paski i podsmażyłam na maśle. Dodałam startą na tarce o grubych oczkach(...)marchew i chwilkę razem przesmażyłam. Dosypałam ryż i podlałam 1 szklanką wody. Przykryłam na 5 minut. Dodałam po tym czasie curry pastę i gotowałam bez przykrycia do samego końca. Dodałam pokrojoną w kawałki paprykę, cukinię pokrojoną w pół talarki i białą część szczypiorku. Szparagi obrałam ze skórki, odcięłam twardą ich część, pokroiłam w kawałki
Pieprzyć z FantazjąŁatwy przepis na chana masala Indyjskie curry z ciecierzycy Chana masala należy do najpopularniejszych dań wywodzących się z Półwyspu Indyjskiego. Podobnie jak kurczak tandoori i pierożki samosa często gości na naszym stole. Słowo chana oznacza ciecierzycę, masala w językach urdu i hindi to mieszanka przypraw. Z połączenia tych tanich składników otrzymujemy pożywne i zdrowe danie, które, jeśli użyjemy ciecierzycy(...)łyżeczka mielonego kuminu 3 średnie pomidory, obrane i drobno pokrojone sól do smaku sok z cytryny lub limonki do smaku opcjonalnie można dodać 1 łyżkę stołową zielonej pasty curry do dekoracji: posiekany szczypiorek lub natka kolendry Uwaga: w oryginale zamiast soku z cytryny lub limonki najczęściej dodaje się pastę z tamaryndowca lub amchoor czyli sproszkowane zielone mango. Ilość
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataWitamy witamy :) Dzisiaj tak na szybko, bez zbędnego opowiadania o tym ,jak to super jest gotować :) To, że jest to wszyscy wiemy. ;) Tak więc dzisiaj niezwykłe korma curry z pysznym tofu i jeszcze kilkoma fajnymi dodatkami, które znajdziecie w przepisie. Składniki : 1/4 kubka orzeszków ziemnych 5 grzybów Shitake małe opakowanie młodej kukurydzy jedna duża cebula 1 czerwona papryka 3 duże(...)łyżki pasty curry (Korma paste Patak's) 1 puszka mleka kokosowego 1 łyżka startego świeżego imbiru 1 opakowanie Tofu 3 gałązki szczypiorku mały pęczek świeżej natki kolendry świeży szpinak (3 garści) 1 papryczka chili jedna łyżeczka czarnej fasoli w chili pieprz olej kukurydziany No to zaczynamy. Po pierwsze to musimy pokroić wszystkie warzywa. Danie będziemy robić w woku. A jeśli
vegetanieGęsta, sycąca zupa krem z warzyw, które zwykle mamy pod ręką: marchewki, ziemniaków, pietruszki i cebuli. Z dodatkiem aromatycznego curry i kurkumy, na chłodny dzień nada się idealnie. Można podać ją z chrupiącymi grzankami lub świeżymi bagietkami, a zaspokoi głód największego głodomora :D Składniki na ok. 4-5 porcji: 1 duża cebula 1 duży ząbek czosnku 1 łyżka przyprawy(...)curry 1 łyżeczka mielonej kurkumy 4 spore marchewki 2 duże ziemniaki 2 pietruszki 2 liście laurowe 2 kulki ziela angielskiego sól, pieprz ew. gęsty jogurt naturalny W garnku rozgrzać trochę oleju, wrzucić na niego pokrojoną w dużą kostkę cebulę, chwilę podsmażyć. Gdy cebula zacznie się szklić dodać pokrojony na plasterki ząbek czosnku, curry i kurkumę, wymieszać i smażyć
Simply Food