Dzisiaj mam dla Was bardzo szybki pomysł na pyszny i zdrowy posiłek. Rozgrzewające curry z dyni, to jedno z moich ulubionych dań, które robię często i zawsze trochę inaczej. Każdy to danie może sobie przygotować na swój ulubiony sposób. To czego potrzebujemy to dobrej odmiany dyni, wybierz np. piżmową lub muskat. Na dużej patelni o grubym dnie, podsmaż wraz(...)czosnkiem ( 3 ząbki) dynię( 1,3 kg). Ja używam połączenia masła i oliwy z oliwek. Dodaj świeże chili i opakowanie przyprawy curry, 1/4 łyżeczki cynamonu, 1/4 łyżeczki kardamonu, 1/2 łyżeczki kurkumy, całość przesmaż aby przyprawy uwolniły aromat do tłuszczu i dodaj puszkę mleka kokosowego. Całość gotuj ciągle mieszając przez 10 minut, wlej max do 2 szklanek wody, przykryj pokrywką
SMYKWKUCHNIdrugie śniadanie. Idealnie nadaję się do zdobywającego popularność w naszym kraju lunchboxa. Składniki: 350g fileta z kurczaka 80g rukoli 1 granat 2 pomarańcze 60g orzechów włoskich 2 łyżeczki przyprawy curry Natur Vegeta 2 łyżki oleju sól pieprz Dressing: 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki soku z pomarańczy 1 łyżka miodu 3 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżeczki musztardy francuskiej(...)sól pieprz Wykonanie: 1. Fileta umyć, pokroić w grubszą kostkę, oprószyć solą, pieprzem i przyprawą curry. Odstawić na około 30 minut. Po tym czasie usmażyć na rozgrzanym oleju i pozostawić do wystudzenia. 2. Rukolę umyć i osuszyć. Orzechy włoskie uprażyć na suchej, rozgrzanej patelni. 3. Pomarańcze obrać ze skóry, wyfiletować, pozbawić błon, a granat wyłuskać z ziarenek. 4. Dressing
Szalona Kuchnia Ewelinyobiad lub przekąskę. Składniki: 6 placków szpinakowych tortilli 500g fileta z indyka 1 mango 1 czerwona papryka 1 czerwona cebula garść szpinaku kilka listków sałaty karbowanej 2 łyżeczki przyprawy curry Natur Vegeta 1 łyżeczka przyprawy do sałatek i dipów Natur Vegeta sól pieprz Sos: 150g jogurtu naturalnego 1 łyżka majonezu 3 łyżki ketchupu 1 ząbek czosnku sól pieprz Wykonanie(...)Filet z indyka umyć, osuszyć i pokroić w paski. Następnie oprószyć przyprawą curry, solą, pieprzem i pozostawić na 30 minut. Po tym czasie przełożyć na rozgrzaną, suchą grillowaną patelnie i smażyć około 3-4 minut z każdej strony. 2. Mango obrać ze skóry, pokroić w paski, a cebulę pokroić w piórka. Czerwoną paprykę umyć, usunąć gniazdo nasienne i również pokroić
Szalona Kuchnia Ewelinybloga, pomarańczowa z dodatkiem dyni, marchewki i mleczka kokosowego czy też z dodatkiem słodkich zieniaków i sosu z avocado i kolendry. Dziś kolejne jej proste wcielenie – z dodatkiem curry, pomidorów i mleczka kokosowego. Prosta, szybka w przygotowaniu, rozgrzewająca – będzie doskonałym obiadem na mrozy, i świetną odmianą po świątecznych klasykach, często dojadanych jeszcze tydzień po świętach:) Print Recipe .wprm(...)rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } 5 from 1 vote Zupa z czerwonej soczewicy z pomidorami i mleczkiem kokosowym Prosta, szybka, rozgrzewająca zupa z czerwonej soczewicy z curry, pomidorami i mleczkiem kokosowym. Prep Time 15 mins Cook Time 30 mins Total Time 45 mins Course: Soup Servings: 6 Author: Cooking for Emily Ingredients 2 łyżki oleju (moze być
Cooking for Emilywielu fanów. Sałatka jest z dodatkiem majonezu, ale jeżeli chcecie przygotować nieco lżejszą wersję możecie wymieszać go pół na pół z jogurtem. Sałatkę z ananasem doprawiam niewielką ilością przyprawy curry, ponieważ uważam że bardzo dobrze łączy się z tym owocem i nadaje potrawie ciekawy smak, a jeśli użyjecie pikantnego curry, sałatka zyska wyrazu. Sałatka z ananasa i kukurydzy to także(...)Sałatka z ananasa i kukurydzy z porem Składniki: puszka kukurydzy puszka ananasa w zalewie 1 cienki por (biała część) 3 łyżki majonezu (lub do smaku) 0,5 łyżeczki przyprawy curry (lub do smaku) sól, pieprz Jak zrobić sałatkę z ananasa i kukurydzy z porem? Kukurydzę odcedzić. Ananasa również odcedzić i pokroić na małe kawałki. Pora obrać z zewnętrznych, zniszczonych liści
Codzienne Gotowaniewykorzystać wszystkie zapasy z zamrażarki i takim oto sposobem powstało pierwsze danie pod tytułem “czyszczenie lodówki” ;) Pieczone ziemniaczki w chili, podane z zielonymi warzywami w delikatnym sosie curry świetnie rozgrzewają, więc są idealnym daniem na jesienne dni. łyżeczka zielonej pasty curry pół cebuli czerwonej 4 łyżki groszku zielonego (użyłam mrożonych warzyw) garść fasolki szparagowej 4-5 różyczek kalafiora(...)wędzonej papryki i pieprzu i niewielką soli). Wykładamy je na blaszkę z papierem do pieczenia i pieczemy do miękkości (ok 35 min). W garnku szklimy posiekaną cebulę, dodajemy pastę curry i chwilę podsmażamy. Dodajemy warzywa, czosnek przeciśnięty przez praskę i całość zalewamy wodą (ok 300 ml). Na małym ogniu dusimy, aż warzywa zmiękną, a większość wody odparuje. Gotowe ziemniaki podajemy
Mienta blogwstajecie rano i okazuje się, że nie macie żadnej pasty do pieczywa na kanapki do szkoły czy pracy? Rozwiązaniem tego problemu jest pasta ze słonecznika i pomidorów z dodatkiem curry, którą zdążycie przygotować pomiędzy wstaniem z łóżka, a wyjściem z domu! Wystarczy zalać ziarna słonecznika wrzątkiem, zająć się poranną toaletą, a potem zmiksować słonecznik z dodatkami i gotowe Pyszne(...)dojrzały pomidor (130-150 g) 5 suszonych pomidorów z oleju 1 ząbek czosnku 2 łyżki oleju (ja lubię wykorzystać ten pozostały po suszonych pomidorach ze słoika) 1/2 łyżeczki przyprawy curry w proszku 1-2 łyżki wody (opcjonalnie, w razie potrzeby) sól do smaku Wykonanie: Surowe ziarna słonecznika zalewamy taką ilością wrzątku, żeby były całkowicie zanurzone w wodzie. Odstawiamy na około
Lamarida.ploliwę z oliwę - sprawdź czy nie jest gorzka w smaku, albo olej kokosowy, lub olej rzepakowy tłoczony na zimno. Te trzy rodzaje tłuszczu sprawdzą się najlepiej. Dynię posyp przyprawą curry, i odrobiną miodu lub syropu klonowego. Wstaw do piekarnika na 30-40 minut ( w zależności od wielkości ) pieczemy w temp. 220 -230 stopni C. Na blaszkę wrzuć również(...)smak kremu, ewentualnie dodaj więcej) zmiksuj blenderem na gładki krem. W garnku o grubym dnie, umieść łyżkę lub dwie oleju kokosowego lub masła, dodaj 1 -3 łyżeczki przyprawy curry (lub więcej w zależności od ilości przygotowywanej zupy i tego jak bardzo lubisz ostre) przesmaż przez 30 sekund, dodaj zmiksowany krem z dyni i czosnku. Dodaj wodę i mleczko kokosowe
SMYKWKUCHNIwykorzystaniem produktów Patak’s: – orientalny burger – przepisy z warsztatów z marką Patak’s Dzisiejszy przepis to naprawdę pyszna sałatka z dodatkiem pasty przyprawowej Mild Curry Patak’s. Do sałatki wybrałam tradycyjny Indyjski ser paneer, który z łatwością przygotujecie samodzielnie w domu. Ten przepis pokaże Wam jak łatwe i pyszne może być łączenie smaków Indii(...)octu – sito i gaza Składniki sałatka: – 2 garści świeżych listków szpinaku lub sałaty – 70-100 g sera paneer – 1 łyżka pasty Patak’s Mild Curry – 1/3 szklanki ugotowanej kaszy quinoa (komosy ryżowej) – 1/3 szklanki pestek granatu – 1/4 czerwonej cebuli – 3 łyżki oliwy z oliwek – 1 łyżeczka miodu – 1 łyżeczka
nietylkopasta.plobiad (ach to białko). Użyłam tofu, jeżeli z jakoś powodów nie możesz go jeśc to można je zamienić na ugotowany seler, albo zamiast części tofu dać orzechy nerkowca. To curry mimo bogactwa przypraw jest raczej łagodne w smaku, który jest jedoczesnie bogaty. Moja Miśka była zachwycona, Misiek ciut mniej, bo się naczytał, że soja szkodzi facetom Składniki na 4 porcje(...)marynowane tofu: 3 kostki wędzonego tofu *jeżeli akurat masz naturalne to dodaj pół łyżeczki wędzonej papryki dodatkowo łyżeczka kuminu łyżeczka kurkumy łyżeczka imbiru suszonego łyżeczka curry sok z limetki lub cytryny Wymieszaj wszystkie składniki na marynatę. Tofu pokrój w 1 cm kostkę i wymieszaj z marynatą. Składniki na sos: 2-3 czerwone papryki 1 cebula lub por (por jest delikatniejszy
greenscarfcurry przypadnie do gustu każdemu kto lubi kremowe, łagodne dania. Całość przygotowuje się w jednym garnku dodając w odpowiedniej kolejności składniki. Czas przygotowania to 40 minut łącznie z przygotowaniem składników. Idealne danie na piątkowy obiad. Składniki na 4 porcje jako danie głównie lub 6 z dodatkiem ryżu/kaszy: 250 g czerwonej soczewicy 350-300 g pomidorów 500 g dyni obranej(...)zawartość puszki mleka kokosowego. Gotuj do miękkości soczewicy, czyli około 10 minut. OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA Artykuł Jednogarnkowe curry z dyni, soczewicy i pomidorów pochodzi z serwisu %%http://www.greenscarf.pl/%%.
greenscarfOgórki w curry w słoiku na zimę to nasz niezawodny pomysł na ogórki w słoiku. Taka sałatka sprawdzi się nie tylko jako dodatek do obiadu, ale również jako dodatek na kanapki i przede wszystkim jako niezastąpiony element każdej imprezy ze znajomymi. Sałatki w słoiku na zimę są dość popularne i dużo osób robi je na różne sposoby, ale Wy już(...)wiecie, że ja lubię proste i sprawdzone patenty w kuchni. Tą sałatkę zrobicie na prawdę bardzo szybko i jest też niedroga. Polecam Wam serdecznie! JAK ZROBIĆ OGÓRKI W CURRY NA ZIMĘ? potrzebujemy kilku składników podstawowych: - przyprawy curry - kurkumy - octu - ogórków zielonych gruntowych - soli, cukru i składników dodatkowych, które możesz użyć ale nie musisz, ja je dodaję bo sałatka jest wtedy
SMYKWKUCHNICurry to jedno z tych dań, które świetnie smakuje bez względu na porę roku. Możecie go odgrzewać, skomponować z praktycznie większości sezonowych warzyw, przygotować zarówno w wersji wege jak i mięsnej. Ostatnim czasem dość często zamieniam mięso na strączki, a moje tygodnie są podzielone na mięsne i bezmięsne, gdyż zazwyczaj gotuję większe porcje na 2-3 dni. W wersji(...)mięsa zawsze staram się, aby wstępowało białko w postaci strączków lub różnych serów np. fety. W ten sposób mój posiłek jest pełnowartościowy i dłużej syci. W moim curry tym razem wylądował szpinak, fasolka szparagowa i pomidory, a smak złagodziło mleczko kokosowe. Na blogu znajdziecie także inne propozycje na to danie: w wersji z bobem ( klik ), z kalafiorem ( klik
Fabryka pomysłów