cukinia - 18701 przepisów (strona:492/1247)

Tarta z warzywami - z cukinią i marchewką 281

szklanka ugotowanej kaszy jaglanej  pół szklanki mąki kukurydzianej 4 jajka 60 g margaryny łyżka oleju 180 g śmietany 18% 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej 2 marchewki 2 młode cukinie sól i pieprz WYKONANIE: 1.   Kaszę ugotować wg instrukcji na opakowaniu ( jak ugotować kaszę jaglaną? ) 2. Do miksera włożyć szklankę ugotowanej kaszy jaglanej, dodać mąkę, jajko, rozpuszczoną i przestudzoną(...)Formę na tartę wysmarować margaryną i posypać mąką kukurydzianą. 5.   Ciasto rozłożyć w formie, ponakłuwać widelcem i piec 25 min. 6.   Marchew obrać, cukinię umyć. Za pomocą obieraczki do warzyw wykrawać cienkie wstążki. 7.   Wstążki warzyw układać naprzemiennie wokół tarty. 8.   Do miski wlać śmietanę, dodać 3 jajka i gałkę muszkatolową. Doprawić solą i pieprzem

Atlas Smaków
ZAPIEKANA WARZYWNA Z MIELONYM 152

Zapraszam na pyszną zapiekankę ziemniaczaną z mięsem mielonym, szpinakiem i cukinią z mięsem mielonym . Lubicie? Ja bardzo :) Zapraszam do polubienia mojej strony na FB https://www.facebook.com/gotowaniepatki/ oraz śledzenia na Instagramie https://www.instagram.com/ gotowaniepatki/ ,oraz odwiedzenia mojego Bloga -- https:// gotowaniepatki.blogspot.com / będzie mi bardzo miło ❤ ❤ ❤ SKŁADNIKI DLA 4 OSÓB:   1 kg ziemniaków 500 g mięsa mielonego z indyka 1 cukinia(...)Ziemniaki myję, obieram, kroję w kostkę i gotuję w osolonej wodzie, tak by były lekko twarde.  Odcedzamy.  Na patelni smażę na łyżeczce oleju mięso mielone, doprawiam.  Cukinię obieram i kroję w kostkę dodaję do mięsa.  Następnie dodaję umyty szpinak. Mieszam. Doprawiam. Dodaję do ziemniaków. Następnie dodaję ser żółty tarty a następnie jogurt naturalny, sól i pieprz

Gotowanie Patki
Ryżowa zapiekanka z indykiem 137

indyka ( filet bez skóry i kości ) 3 ząbki czosnku 1/2 szklanki zielonego groszku, mrożonego 1 mała puszka kukurydzy ( lub 1/2 zwykłej ) 1,5 szklanki ugotowanego ryżu 1/2 małej cukinii 1 dość duża cebula 1 papryczka chilli 1 słoik sosu słodko kwaśnego 1/2 szklanki śmietany , słodkiej 1 płaska łyżeczka mielonych nasion kolendry 1 łyżeczka, startego, świeżego imbiru 2 łyżki jasnego sosu(...)sojowego 1 łyżeczka cukru sól do smaku jajka przepiórcze ,parmezan do dekoracji Pierś z indyka kroimy w średniej wielkości kawałki . Cebule siekamy , cukinię kroimy w kawałki wielkości groszku i kukurydzy . Czosnek wyciskamy przez praskę i dodajemy razem z sosem sojowym , cukrem, i imbirem do pokrojonej piersi z indyka . Odstawiamy na godzinkę . Po czym na patelni podsmażamy cebulę , cukinie , dodajemy indyka

Ogrodnik w podróży
Penne z boczkiem i cukinią w kremowym sosie 169

minut. Takie dania są najlepsze i proste do wykonania. Składniki na 4-5 porcji: 40 dag makaronu penne 45 dag chudego boczku parzonego lub wędzonego 1 średnia cukinia 2 średnie cebule 10 dag śmietankowego serka topionego 1 szklanka słodkiej śmietany 18% Sól   morska do smaku Świeżo mielony pieprz do smaku Natka pietruszki do posypania Sposób przygotowania: Boczek drobno pokroić(...)suchą głęboką patelnię i udusić pod przykryciem aż tłuszcz się wytopi, dodać pokrojoną w kostkę cebulkę i zeszklić 3-4 minuty, po tym czasie dodać pokrojoną na kawałki cukinię, dusić chwilę aż cukinia zmięknie, dodać serek topiony, wlać śmietankę, wymieszać aż serek się rozpuści i powstanie kremowy sos, doprawić do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem, zestawić z ognia. Makaron

Wanilia i Kardamon
Sznycle z indyka w sosie curry 151

Pyszny i szybki pomysł na obiad o wyrazistym smaku. Curry nadaje aromatu i ostrości, cukinia natomiast tę ostrość łagodzi. Polecam na obiad wtedy, kiedy nie mamy czasu na gotowanie. Kilka składników i prosty sposób przygotowania ułatwiają zadanie. 500 g sznycli z indyka Sól Pieprz 1 mała cukinia 4 małe marchewki 2 cebule 1 łyżeczka przyprawy curry 1,5 szklanki bulionu(...)mniejsze kawałki, doprawiamy solą i pieprzem. Na odrobinie oleju szklimy posiekaną bardzo drobno cebulę. Do cebuli wsypujemy przyprawę curry i smażymy do miękkości. Następnie dokładamy pokrojoną w kosteczkę cukinię oraz małe marchewki. Chwilkę przesmażamy i dodajemy kawałki indyka. Gdy mięso zmieni kolor całość podlewamy bulionem drobiowym. Zmniejszamy ogień i dusimy przez 15-20 minut. Mąkę mieszamy ze śmietanką i odrobiną

VioletoweKucharzenie
Kasza gryczana z jarmużem, marchewką, cukinią i kurczakiem 158

szybciutko i już piątek dziś.Leci ten czas strasznie. Ostatnio u nas kaszowo, ale lubimy, no i coś na szybko musiałam zrobić. Tym razem kasza gryczana z jarmużem, marchewką, cukinią i kurczakiem. Pysznie wyszło, nam smakowało bardzo. Polecam i miłego piątku życzę :-) Składniki: 100 g kaszy gryczanej palonej 3 marchewki 1 średnia cukinią  jarmuż 2 filety z kurczaka zioła(...)oliwie z dodatkiem suszonych pomidorów i czosnku.  2. Kaszę gotujemy według przepisu na opakowaniu. Marchewkę myjemy, obieramy kroimy w plasterki (nie za grube), wrzucamy na rozgrzany olej. Cukinię myjemy, kroimy w kostkę i dorzucamy na patelnię do marchewki, mieszamy, oprószamy solą i smażymy. 3. Kurczaka kroimy w kostkę i dodajemy do warzyw. Mieszamy, smażymy do momentu, aż kurczak warzywa

kruche babeczki
Piernik gryczany (bez jajek, cukru i mleka) 121

termomikserów ułatwi życie. Piernik gryczany (bez jajek, cukru i mleka) - składniki 145 g kaszy gryczanej (u nas niepalonej) 105 ml płynnego miodu wielokwiatowego 100 g suszonych śliwek 1 średnia cukinia (około 300 g) 4 łyżki roztopionego oleju kokosowego 2 łyżki przyprawy do piernika 1 łyżka octu 3 łyżeczki kakao lub karobu 1 łyżeczka sody oczyszczonej  Piernik gryczany (bez jajek(...)gryczaną wsypujemy do naczynia głównego i mielimy na mąkę (czas 2 minuty, prędkość turbo). Po zmieleniu przesypujemy do innego naczynia i mieszamy z sodą oczyszczoną i przeprawą do piernika. Cukinie obieramy ze skórki, kroimy na mniejsze kawałki,wkładamy do naczynia miksującego, ustawiamy czas 20 sekund, prędkość 7. Do zmiksowanej cukinii dodajemy przesianą mąkę gryczaną, pokrojone na mniejsze kawałki śliwki, miód

Cztery Fajery
Kasza pęczak z warzywami i kurczakiem 146

Dzień dobry :-) Dzisiaj kasza pęczak na tapecie. Ja bardzo ją lubię, dodałam do niej dużo cukinii, paprykę czerwoną, natkę pietruszki i kurczaka. Wyszło bardzo smacznie, wszystko doprawione solą, pieprzem, oregano, słodką papryką i kurkumą. Danie na szybko, które można z powodzeniem zjeść na ciepło lub zabrać do pracy i potraktować jako sałatkę. Polecam i miłego dnia życzę :-) Składniki: 2 woreczki(...)kaszy pęczak 1 większa cukinia 2 papryki czerwone 2 większe filety z kurczaka natka pietruszki 2 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki oregano 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 1/3 łyżeczki kurkumy sól pieprz olej do smażenia 1. Kaszę gotujemy według przepisu na opakowaniu. Na patelni rozgrzewamy olej. Paprykę i cukinię kroimy w większą kostkę i wrzucamy na patelnię. Kurczaka również kroimy w kostkę

kruche babeczki
Przepisy na placuszki z warzyw 376

motywują mnie do tworzenia nowych treści Z góry serdecznie dziękuję. Placuszki z kalafiora Placuszki z dyni Placuszki z marchewki i ziemniaków Placuszki z brokułami, szynką i serem Placuszki z cukinii z patelni Placki z cukinii z piekarnika Placuszki z batatów i ziemniaków Placuszki z cukinii i ziemniaków Placuszki z ziemniaków ze szczypiorkiem Placki ziemniaczane   Artykuł Przepisy na placuszki

Kuchnia Bazylii
Zupa z patisonem. 184

Składniki : ok. 8 małych patisonów 1 marchew kawałek ostrej papryczki 4 ziemniaki cebula mała cukinia czerwona papryka 2 garście żółtej fasolki szparagowej mały seler i pietruszka sól, pieprz, majeranek, natka pietruszki olej do smażenia Przygotowanie : Warzywa umyć; fasolę, patisony, pietruszkę, ziemniaki, selera, cukinię, papryki pokroić Marchew zetrzeć na tarce o grubych oczkach, przesmażyć na oleju Do wody wrzucić ziemniaki, pokrojoną(...)cebulę oraz fasole, gotować Dodać selera, pietruszkę, cukinię oraz przesmażoną marchew, papryki- gotować do miękkości wszystkich warzyw Doprawić do smaku solą, pieprzem, majerankiem, już na talerzu posypać natką

Proste Potrawy
„Królewska pieczeń” szynka szpikowana warzywami i majonezem 146

dużej ilości jest tu całkowicie uzasadnione , to własnie on sprawia ,że mięso pozostaje soczyste , a warzywa to poezja.. polecam Składniki : 1 kg szynki wieprzowej tzw. kulki 1/2 małej ,cukinii takiej wielkości ogórka szklarniowego ( często to piszę , ale takie okazy są najsmaczniejsze i najłatwiejsze w obróbce ) 1 cebula 1 papryka zielona 1 jabłko – słodko winne 1 pomidor , najlepiej typu(...)także odrobinę sosem barbecue ( płaska łyżeczka na plaster ) . Ziemniaki, jabłko i cebulę obieramy , ścinamy na mandolinie do warzyw na cienkie , ale nie przeźroczyste plastry . Tak samo postępujemy z cukinią , pomidorem i papryką , z tym że ich nie obieramy Następnie pieczołowicie wypełniamy składnikami nasze kieszonki w mięsie . W dowolny sposób , ja najczęściej naprzemiennie warstwa jabłka,cebuli, ziemniaki,papryka,cukinia,pomidory

Ogrodnik w podróży
Zapiekanka „Kebab” z łopatką 157

obiad czy kolację , taki jednogarnkowiec zawsze pod ręką Składniki na 3 -4 osoby: 0,5 kg łopatki wieprzowej 1 cebula 5-6 pieczarek 5-6 ziemniaków 1 mała cukinia 2-3 pomidory tarty , żółty ser do posypania śmietana kremówka ( 0,4 l ) można w wersji odchudzonej zastąpić mlekiem 2 łyżeczki czosnku granulowanego 1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej 1 opakowanie przyprawy(...)cayenne . Smażymy wszystko aż się zrumieni . Mięso można posolić , chociaż ostrożnie , gdyż niektóre mieszanki przypraw zawierają już sól .Ziemniaki obieramy i szatkujemy mandoliną do warzyw na cienkie plasterki . Z cukinią i pomidorami postępujemy tak samo tylko ich nie obieramy . W naczyniu do zapiekania układamy warstwę ziemniaków ,solimy posypujemy gałką muszkatołową , czosnkiem i zalewamy śmietaną lub mlekiem . Nie lejcie zbyt dużo

Ogrodnik w podróży
Pierś kurczaka na pęczaku z warzywami 128

dzisiaj. Tak niewiele trzeba, żeby odczarować nudny (dla niektórych) pęczak. Składniki na 4 porcje : 4 pojedyncze niewielkie piersi kurczaka 100g kaszy pęczak 1 duża marchewka 1 niewielka zielona cukinia 1/2 selera 3 łyżki oliwy listki świeżego lub suszonego tymianku sól i świeżo mielony pieprz Nastawić do gotowania kaszę pęczak. Zalać ją wrzątkiem w proporcji 2:1, lekko osolić, gotować(...)minut na niewielkim ogniu. W czasie, kiedy kasza się gotuje, przygotować warzywa. Marchew i selera obrać, pokroić w kostkę. Cukinię umyć i podobnie pokroić. Na dużej patelni rozgrzać łyżkę oliwy i wrzucić najpierw kostkę z marchwi i selera, a po 2-3 minutach cukinię. Przesmażyć chwilę, tak żeby warzywa trochę zmiękły, ale wciąż pozostawały al dente. Najlepsze są takie jeszcze

Dietolog
Gulasz z batatami, czerwoną soczewicą, pieczarkami i cukinią 152

Składniki (na 1 porcję) - cebula (ok. 70 g), - łyżeczka oleju rzepakowego (ok. 5 g), - 5 pieczarek (ok. 110 g), - mały batat (ok. 300 g), - pół mniejszej cukinii (ok. 130 g), - 1/4 szklanki czerwonej soczewicy (ok. 45 g), - ząbek czosnku, - łyżka koncentratu pomidorowego (ok. 25 g), - przyprawy: papryka słodka, papryka ostra, papryka wędzona, płatki drożdżowe, imbir, curry, bazylia, sól i pieprz(...)drobno pokrojoną cebulę na oleju. 2. Dodajemy do cebuli pokrojone w plastry pieczarki i dusimy kilka minut. 3. Dodajemy do pieczarek obranego, pokrojonego w kostkę batata, pokrojoną w kostkę cukinię, wypłukaną soczewicę i wyciśnięty przez praskę ząbek czosnku. 4. Zalewamy całość wodą i gotujemy ok. 15-20 min. 5. Dodajemy do gulaszu koncentrat pomidorowy i doprawiamy do smaku papryką słodką

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
Makaron ze szpinakiem, serem feta i mozzarellą 202

najdłużej z tego wszystkiego trwa gotowanie samego makaronu. A jeśli użyjecie fety już pokrojonej w kostkę, zajmie Wam to jeszcze mniej czasu. Danie bardzo dobrze smakuje również z cukinią zamiast makaronu, także zachęcam do eksperymentów. Jako że jestem ogromną miłośniczką fety, bardzo często pojawia się ona w moich przepisach. Zobaczcie również: Zdrowy obiad – kotleciki z awokado i serem feta Dietetyczne(...)placki z cukinii zapiekane z serem feta Makaron z cukinią, pomidorem i fasolką – idealny na upał   Smacznego! Trudność Początkujący Czas przygotowania 8 min. Czas gotowania 7 min. Całkowity czas 15 min. USTAW TIMER SKŁADNIKI (ILOŚĆ NA 2 PORCJE)   150 g makaronu   100 g szpinaku   2 ząbki czosnku pokrojonego w plasterki   1 opakowanie mozzarelli

A to pestka