Ostatnio z uporem maniaka testowałam szakszukę, ta, która skradła moje serce jest z dodatkiem kremowego mascarpone i ją uwielbiam. Serio. Uduszone warzywa: cukinia, papryka, cebulka i pomidory, a w nich ścięte jaja z dodatkiem sera mozzarellą. a całość podana z mascarpone i szczypiorkiem to takie danie, któremu absolutnie nie brakuje już niczego. Jest doskonale pyszne. Albo absolutnie doskonałe. W każdym(...)razie- przesmaczne. Mój przepis na idealną szakszukę, lepszą niż taką, którą zjecie gdziekolwiek znajduje się poniżej. Składniki (na 2 porcje): 1 cukinia 1 papryka 1 puszka pomidorów (400 g) 3-4 jaja 1 cebula 1 ząbek czosnku szczypta soli, wędzonej papryki, bazylii i cukru 50 g sera mozzarella 50 g mascarpone
Mango PapajaSkładniki na około 11 burgerów : 100 g kaszy jaglanej 180 g czerwonej soczewicy 250 g cukinii 80 g świeżego szpinaku 8 sztuk suszonych pomidorów w zalewie olejowej 1 jajko około 1/2 szklanki zmielonych na mąkę płatków owsianych lub gotowej mąki owsianej* 1/2 czerwonej cebuli szczypta soli i pieprzu przyprawy : czosnek granulowany, bazylia, oregano, papryka ostra * można użyć więcej lub mniej(...)około 15 - 20 minut i pozostawić do ostygnięcia. Kaszę jaglaną ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu i również ostudzić. Cebulę pokroić na mniejsze kawałki. Szpinak umyć i poszatkować. Cukinię obrać ze skórki następnie pokroić w kostkę. Suszone pomidory, odsączyć z oleju i również pokroić na mniejsze kawałki. Do dużej miski przełożyć wcześniej przygotowane składniki: kaszę jaglaną, soczewicę, cukinię
Banana Smilessmakuje tak dobrze, że postanowiliśmy się podzielić tym przepisem z Wami. Leczo ze smakiem SKŁADNIKI: - 1 litr bulionu - 0,5kg kiełbasy zwyczajnej - 5 średniej wielkości cebul - 2 średniej wielkości cukinie - 400g pomidorów z puszki - 2 ząbki czosnku - 5 plastrów marynowanej papryki - 1 papryka chilli - 100g sosu Ajvar (pikantny) - przyprawy (pieprz, sól, chilli, kminek, bazylia) - 1 łyżka oleju Kiełbasę zwyczajną kroimy(...)plasterki i wraz z pokrojoną w piórka cebulą, smażymy na rozgrzanej olejem patelni. Cukinie kroimy w kostkę i wrzucamy do gotującego się bulionu. Potem dorzucamy pomidory, sos Ajvar, krojoną paprykę (chilli i marynowaną) i przyprawy. Wgniatamy również czosnek. Gdy cebula i kiełbasa nieco się podsmażyć, również ją wrzucamy do garnka. Całość gotujemy do momentu, aż cukinia zrobi się miękka
Związek na patelniprzygotowanie dwóch porcji 100 g makaronu pełnoziarnistego 270 g bobu 50g twarożku typu włoskiego (np. Capreggio) lub zwykłego twarogu Łyżka oleju Ząbek czosnku Sól, zioła Pół małej cukinii Bób ugotować w wodzie z dodatkiem odrobiny cukru, młody bób wystarczy gotować 6-10 minut Odcedzić, przelać zimną wodą, obrać z łupinek Bób zblendować z twarożkiem, olejem i czosnkiem, jeśli wyjdzie(...)bardzo gęsty dodawać wody Doprawić do smaku solą oraz ziołami Cukinię pokroić w kostkę, dusić z odrobiną wody i pieprzem około 5-8 minut, żeby lekko zmiękła ale dalej pozostała jędrna Pesto połączyć z ugotowanym makaronem i cukinią
HealthyCreationsmusicie zmniejszyć ilość składników :-) Polecam i miłego dnia życzę :-) Składniki: 2 laski dobrej jakościowo kiełbasy 2 papryki czerwone 2 papryki żółte 500 g fasolki szparagowej 2 cebule 2 większe cukinie 6-8 pomidorów sól pieprz natka pietruszki 1. Kiełbasę obieramy z jelita, kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy do większego garnka, podsmażamy bez tłuszczu. Do kiełbasy dorzucamy pokrojoną(...)kiełbasy i cebuli. Podsmażamy. Jak by nam przywierało, to możemy dolać trochę wody (około pół szklanki wystarczy). 4. Jak papryka nam zmięknie dodajemy pokrojoną również w większe kawałki cukinię i dusimy. Pamiętajmy o mieszaniu co jakiś czas. 5. Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki i kroimy na większe kawałki. Jak cukinia nam zmięknie, to dorzucamy do garnka pomidory, oraz posiekaną natkę
kruche babeczkikiedy w pesto jest ser. Przepis pochodzi z bloga Greenkitchenstories.com Polecamy Wam przepis na sałatkę z komosy z brokułem, migdałami i pistacjami Składniki: 1/2 opakowania makaronu spaghetti 1 mała cukinia 1 mały bakłażan 1/2 główki brokuła Garść pomidorków koktajlowych 3 łyżki oliwy Sól Pesto Garść szpinaku Garść bazylii (rażeni łodyżkami) Garść orzechów migdałowych 6 łyżek oliwy 2 łyżki soku(...)cytryny 1 małe awokado 4 łyżki tartego parmezanu Sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Krok 1 Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Umyj cukinię, bakłażana, pomidorki, brokuła. Posiekaj cukinię i bakłażana w talarki, brokuła podziel na różyczki. Wyłóż warzywa na tackę do pieczenia. Dodaj do nich pomidorki. Skoro całość oliwą, posól, wymieszaj. Wstaw do piekarnika. Piecz 15 minut. Krok 2 Zagotuj
Niedzielny kucharzsklepem Bentomania.pl Składniki /4 porcje/: 2 łyżki żółtej pasty curry 1 puszka mleczka kokosowego kilka różyczek brokułu garść groszku cukrowego 1 papryczka chili 1 biała cebula 1 mała cukinia lub 1/2 dużej cukinii sól, pieprz 1 ząbek czosnku 1/2 łyżeczki suszone bazylii tajskiej 1/2 łyżeczki suszonej trawy cytrynowej szczypta imbiru kilka listków świeżej kolendry 1 łyżka oleju Wykonanie: Cebulę(...)pokroić w kostkę, a czosnek drobno posiekać. Podsmażyć na łyżce oleju. Następnie dodać podzielone na drobne różyczki brokuły, groszek cukrowy i pokrojoną w półplasterki cukinie. Smażyć razem przez kilka minut, aż warzywa lekko zmiękną. Następnie dodać drobno pokrojoną, ale pozbawioną pestek papryczkę chili oraz pastę curry i znów smażyć przez ok. 2 minuty. Wlać mleczko kokosowe, wszystko wymieszać, doprawić
Pasja Smakusezonie letnim, kiedy mamy do dyspozycji młode warzywa, taka surówka jest idealna, zdrowa i pyszna. Dla przełamania słodkiego smaku marchwi i cukinii dodałam soku z cytryny i chrzanu. Składniki: (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments(...)s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','https://www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-92313943-1', 'auto'); ga('send', 'pageview'); -4 marchewki -cukinia młoda (150 g) -łyżka soku z cytryny -1/2 łyżeczki cukru -2 łyżki majonezu -1 łyżeczka chrzanu tartego ze słoiczka Marchewkę obieramy, cukinię tylko myjemy. Warzywa ścieramy na tarce o dużych
Kulinarne przemysleniapyszna propozycja nie tylko na piątkowy obiad. Plusem tego dania z pieczonym łososiem jest również to, że w połączeniu z kaszą (np. pęczak, gryczaną) oraz sałatką z cukinii i marchewki tworzy smaczne danie o niskim indeksie glikemicznym (IG), dzięki czemu jest super pomysłem na obiad dla cukrzyków i osób z insulinoopornością. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Łosoś pieczony z paprykami – Składniki(...)łyżka sosu sojowego – ok. 10 g 1 limonka sól i pieprz do smaku U mnie dodatkowo do podania kasza bulgur oraz surówka marchewki i cukinii . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przepis na łososia pieczonego z paprykami: Oba typy papryki (żółte i czerwone) umyć, osuszyć, pokroić w grube plastry (ok. 2 cm szerokości). Cebulę dymkę posiekać drobno. Szczypior również posiekać. Czosnek obrać
Kulinarne Przebojebułki tartej 1 łyżka włoska mieszanka ziół (tu znajdziesz prosty przepi jak ją zrobić) , lub łyżka drobno posiekanego szczypiorku 8 młodych ziemniaków Kolba kukurydzy 8 pieczarek 4 szalotki Mała cukinia 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżeczka suszonego tymianku Kilka łyżek oleju Sól, pieprz Przygotowanie: Krok 1 Przygotuj pulpety. Rozgrzej piekarnik do 215 stopni. Przełóż mięso do dużej misy Wsyp pół(...)Zagotuj w garnku litr wody, dobrze posól (1 łyżeczka), włóż do wrzątku kukurydzę, zmniejsz ogień, przykryj, gotuj 5 minut. Odcedź. Krok 4 Obierz pieczarki, przekrój na połowy szalotki, pokrój cukinię w talarki, kukurydzę w krążki, a następnie w półkrążki. Przełóż składniki do misy, dodaj do nich ziemniaki. Posyp oregano i dtymiankiem, wymieszaj. Krok 5 Zrób szaszłyki. Nadziewaj na drewniane patyczki
Niedzielny kucharzłyżek śmietany 18% 1/4 łyżeczki startej gałki muszkatołowej 2 sztuki cebuli 100 g marchwi 100 g selera naciowego 200 g porów 1/2 strąka czerwonej papryki 100 g cukinii 200 ml bulionu warzywnego 80 g startego parmezanu 500 g makaronu lasagne 1 łyżka masła do posmarowania formy sól, pieprz Przygotowanie: Prawdziwki zalałem gorącą wodą, moczyłem 10 minut. Dwie łyżki(...)patelni do rondelka i zredukowałem go do objętości 3 łyżek, dodałem do sosu. Marchew obrałem, seler umyłem, pory oczyściłem, przekroiłem wzdłuż., umyłem. Połówkę papryki oczyściłem z nasion i umyłem. Cukinię umyłem. Wszystkie warzywa drobno pokroiłem w kostkę. W garnku roztopiłem łyżkę masła, dodałem pokrojoną marchew, seler i paprykę, wlałem rosół. Warzywa gotowałem na średnim ogniu 4 minuty, następnie dodałem pory
R'n'G Kitchenłyżki masła orzechowego 2 łyżeczki sosu sojowego łyżeczka miodu Sok z połówki limonki Kawałek imbiru ok 2 cm Chilli Czosnek sproszkowany szczypta 3-4 łyżki wody Pół cukinii Kilka małych różyczek brokuła i kalafiora Kilka małych marchewek (żeby zaoszczędzić czas skorzystałam z mrożonej mieszanki warzyw) Pół szklanki groszku Łodyga selera naciowego Makaron ryżowy Składniki na sos połączyć(...)wymieszać dokładnie, ilość chili dostosować do własnych preferencji Cukinię pokroić w kostkę, wrzucić do garnka, dolać ćwierć szklanki wody i dusić 8-10 minut Brokuła i kalafiora podzielić na mniejsze kawałki ugotować al dente, lub jeśli jak ja skorzystacie z mrożonych warzyw po 5 minutach dorzucić je do cukinii i dusić razem Groszek zalać wrzątkiem, zostawić na gazie
HealthyCreationsKolejne danie z użyciem Lunch mixu Kupiec. Cukiniowe leczo z kaszą i fasolką to moja propozycja na smaczny i sycący obiad . 2 nieduże cukinie (żółta i zielona) 1 czerwona papryka 1 pomidor malinowy 1 cebula 2 ząbki czosnku 200 g fasolki szparagowej 100 g lunch mixu Kupiec 400 g mielonego mięsa z indyka sól pieprz zioła śródziemnomorskie curry(...)mielone i podsmażyć. Pomidora obrać i pokroić, dodać do mięsa, przyprawić do smaku i dusić pod przykryciem po czym dodać paprykę pokrojoną w kostkę. Dusić 10-15 minut, dodać cukinie pokrojone w półplasterki ,gotować jeszcze 10-15 minut aż zmiękną. Doprawić do smaku przyprawami. Na koniec połączyć z ugotowaną kaszą i fasolką
Kolorowa kuchnia ElkiWariacji na temat kapusty ciąg dalszy... Cukinia w tej surówce nada jej soczystości! Pyszności! Całość jest rewelacyjna, szczególnie składniki sosu robią tu bardzo dobrą robotę. Kapustę starłam na tarce jarzynowej, ale równie dobrze można ją poszatkować. Surówka godna polecenia i z pewnością zrobię ją jeszcze nie raz! Składniki: 1/2 główki kapusty 1-2 marchewki 1 mała cukinia (wielkości ogórka gruntowego(...)łyżeczka soli 2 przeciśnięte ząbki czosnku siekany koperek i natka pietruszki Sposób wykonania: 1. Kapustę zetrzeć na dużej tarce jarzynowej, pora drobno pokroić, marchew zetrzeć na średnich oczkach, a cukinię na dużych. 2. Kapustę i pora sparzyć wrzątkiem. 3. Pomidora pokroić w kostkę. Wszystkie warzywa połączyć, składniki sosu wymieszać i polać nim surówkę. Dokładnie wymieszać. Przed podaniem można schłodzić
Kuchnia domowa Ani