drożdżowych (można też pominąć) 2 łyżki natki pietruszki ok. 1 cm korzenia imbiru 2 łyżki sosu sojowego 1-2 suszone grzyby 1 łyżeczka soli Dodatki do zupy: 4 mini cukinie lub pół średniej pokrojona w grubą kostkę 1 czerwona papryka, pokrojona w grube paski 2 kolby kukurydzy pokrojone w grube plastry Klopsiki: ok. 400 g mielonego mięsa z indyka(...)wody i gotujemy na średnim ogniu przez ok. godzinę. Po tym czasie doprawiamy solą, jeśli jest taka potrzeba. Dodajemy kawałki kukurydzy i gotujemy kolejne 20 minut. Następnie dodajemy cukinie i paprykę. Gotujemy ok. 15 minut. Na koniec dodajemy natkę pietruszki. Mięso mieszamy z przyprawami i posiekaną natką pietruszki. Formujemy z nich małe klopsy, które następnie gotujemy w dużej ilości lekko
KucharzycaKradną moje serce, mam do nich słabość, nie potrafię się jej oprzeć. Tak to właśnie realnie wygląda w życiu. W tym fit przepisie używam kaszę jaglaną, mrożony groszek, cukinię, bulion, zioła i pomidorki koktajlowe oraz bohatera głównego- szparagi. Które bohaterem głównym są zawsze tam, gdzie występują. Zawsze powtarzałam, że jestem nudna, monotematyczna i przewidywalna. Okej, żartowałam. Składniki(...)suchej kaszy jaglanej 1/2 cebuli olej rzepakowy do smażenia (dla tych fit warto podkreślić 1 łyżka) 1/2 pęczka szparagów garść mrożonego groszku 1/2 cukinii 300 ml bulionu natka pietruszki, majeranek pomidorki koktajlowe do podania Na oleju podsmaż posiekaną drobno cebulkę oraz cukinię i szparagi. Główki szparag odłóż na bok. Duś warzywa, dopraw
Mango Papajasody p ół ł y ż eczki soli 2 du ż e jajka pół szkl.oleju rzepakowy,awokado pół szkl.miodu 2 ł y ż eczki ekstrakt wanili 1 ½ szkl startej cukinii 3/4 szkl groszku czekolady ,lub posiekanej czekolady gorzkiej Wykonanie Rozgrzac piekarnik do 176°C W misce wymieszać obie m ą ki (lub bezglutenowe m ą ki), proszek do pieczenia,cynamon(...)sodę i s ó l . Ubić jajka, dodać olej, mi ó d i wanilia . Mokre składniki wymieszać ze starta cukinią. Suche składniki połączyc z mokrymi na wolnych obrotach miksera,lub rącznie. Dodac posiekana czekolade . Wyłożyć ciasto do keskówki wyłożonej papierem do pieczenia,wyrownać. Piec, około 50minu t . Ostudzi ć na kratce. Uwagi Aby upiec ciasto bezglutenowe
w mojej kuchnisody p ół ł y ż eczki soli 2 du ż e jajka pół szkl.oleju rzepakowy,awokado pół szkl.miodu 2 ł y ż eczki ekstrakt wanili 1 ½ szkl startej cukinii 3/4 szkl groszku czekolady ,lub posiekanej czekolady gorzkiej Wykonanie Rozgrzac piekarnik do 176°C W misce wymieszać obie m ą ki (lub bezglutenowe m ą ki), proszek do pieczenia,cynamon(...)sodę i s ó l . Ubić jajka, dodać olej, mi ó d i wanilia . Mokre składniki wymieszać ze starta cukinią. Suche składniki połączyc z mokrymi na wolnych obrotach miksera,lub rącznie. Dodac posiekana czekolade . Wyłożyć ciasto do keskówki wyłożonej papierem do pieczenia,wyrownać. Piec, około 50minu t . Ostudzi ć na kratce. Uwagi Aby upiec ciasto bezglutenowe
mojej kuchniFaszerowane mięsem cukinie zaspokoją każdy, nawet największy głód. Przekonajcie się sami. Składniki: 3 średnie cukinie pół woreczka ryżu 30 dag mięsa mielonego z szynki 2 pomidory żółty ser sól, pieprz olej słodka i ostra papryka majeranek Przygotowanie: Cukinie myjemy, odcinamy końcówki, przekrawamy po długości na pół i wydrążamy środek. Następnie solimy i układamy na wysmarowanej
Krokusowy Domsmaczny. To właśnie atuty spaghetti z cukini. Najlepiej makarony wycinać specjalnym urządzeniem o ładnej polskiej nazwie spiralizer:) Najprostsze urządzenie kosztuje 25 zł. Jeśli planujecie ciąć w makaron tylko cukinię to spokojnie wystarczy. Do robienia spaghetti z ćwikły, albo batatów już się jednak nie nadaje. Danie jest bardzo proste, zrobi je każdy. Jedna tylko uwaga techniczna: zoodle z cukini należy tylko(...)posolić przed podaniem, w przeciwnym wypadku makaron puści sok i zrobi się gumowaty. Danie inspirowane przepisem z Gimmesomeoven.com Polecamy więcej przepisów Niedzielnego Kucharza na makarony warzywne . Składniki: 3 małe cukinie lub 2 średniej Garść listków bazylii ½ szklanki tartego parmezanu Na pulpeciki 200 g mielonej wołowiny lub indyka/kurczaka 6 łyżek tartego parmezanu 1 łyżeczka suszonej cebuli 1 łyżeczka granulowanego czosnku ½ łyżeczki
Niedzielny kucharzbułki tartej 1 łyżka włoska mieszanka ziół (tu znajdziesz prosty przepi jak ją zrobić) , lub łyżka drobno posiekanego szczypiorku 8 młodych ziemniaków Kolba kukurydzy 8 pieczarek 4 szalotki Mała cukinia 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżeczka suszonego tymianku Kilka łyżek oleju Sól, pieprz Przygotowanie: Krok 1 Przygotuj pulpety. Rozgrzej piekarnik do 215 stopni. Przełóż mięso do dużej misy Wsyp pół(...)Zagotuj w garnku litr wody, dobrze posól (1 łyżeczka), włóż do wrzątku kukurydzę, zmniejsz ogień, przykryj, gotuj 5 minut. Odcedź. Krok 4 Obierz pieczarki, przekrój na połowy szalotki, pokrój cukinię w talarki, kukurydzę w krążki, a następnie w półkrążki. Przełóż składniki do misy, dodaj do nich ziemniaki. Posyp oregano i dtymiankiem, wymieszaj. Krok 5 Zrób szaszłyki. Nadziewaj na drewniane patyczki
Niedzielny kucharzkiedy w pesto jest ser. Przepis pochodzi z bloga Greenkitchenstories.com Polecamy Wam przepis na sałatkę z komosy z brokułem, migdałami i pistacjami Składniki: 1/2 opakowania makaronu spaghetti 1 mała cukinia 1 mały bakłażan 1/2 główki brokuła Garść pomidorków koktajlowych 3 łyżki oliwy Sól Pesto Garść szpinaku Garść bazylii (rażeni łodyżkami) Garść orzechów migdałowych 6 łyżek oliwy 2 łyżki soku(...)cytryny 1 małe awokado 4 łyżki tartego parmezanu Sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Krok 1 Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Umyj cukinię, bakłażana, pomidorki, brokuła. Posiekaj cukinię i bakłażana w talarki, brokuła podziel na różyczki. Wyłóż warzywa na tackę do pieczenia. Dodaj do nich pomidorki. Skoro całość oliwą, posól, wymieszaj. Wstaw do piekarnika. Piecz 15 minut. Krok 2 Zagotuj
Niedzielny kucharzPieczona dynia i biała kiełbasa z cukinią i pomidorami w pikantnych przyprawach – proste i szybkie do przygotowania danie jednogarnkowe z piekarnika. Można zjeść po prostu jako danie niskowęglowodanowe, można w towarzystwie pieczywa czy kaszy lub ryżu. PRZEPIS NA PIECZONĄ DYNIĘ I BIAŁĄ KIEŁBASĘ Składniki na dynię i białą kiełbasę: 4-8 szt kiełbasek białych mała dynia hokkaido 1 cukinia(...)zioła prowansalskie mieszanka przypraw gyros Jak zrobić pieczoną dynię i białą kiełbasę: w blaszce (można wyłożyć papierem do pieczenia, łatwiej się potem blaszkę myje), układamy kiełbaski, dynię, cebulę i cukinię pokrojone w kawałki, pomidory, nieobrane ząbki czosnku. Wszystko skrapiamy oliwą i posypujemy przyprawami. Pieczemy ok 30 min w 200st. Artykuł Pieczona dynia i biała kiełbasa pochodzi z serwisu Dorota Smakuje
Dorota Smakujefont-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Smaczne urozmaicenie mielonych kotletów. Składniki: 500 g cielęciny 1 nieduża cukinia 1 jajko 1 bułka kajzerka 500 ml mleka 1 łyżeczka ziół prowansalskich 2 łyżki mąki bułka tarta sól, pieprz Przygotowanie: Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 st1\:*{behavior(...)language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Mięso mielimy, wbijamy jajko, odciśniętą z mleka bułkę, zioła prowansalskie, dokładnie wyrabiamy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Niedużą cukinię kroimy na 1 cm plastry, oprószamy mąką, „owijamy” każdy w mięso mielone, obtaczamy w bułce tartej i obsmażamy na rumiano. Zapiekamy 20 min w 180°C pod przykryciem, by cukinia
R'n'G KitchenDzień dobry :-) Moja dzisiejsza propozycja na obiad to kasza gryczana z warzywami. Jest bakłażan, cukinia, papryka, natka pietruszki, cebula i czosnek. Przez te upały to ani gotować się bardzo nie chce, ani jeść. Dlatego najlepiej zrobić coś szybkiego :-) Polecam i miłej środy Wam życzę :-) Składniki na 4 porcje: średni bakłażan średnia cukinia papryka czerwona cebula czerwona 2 ząbki czosnki(...)kroimy w drobną kostkę i wrzucamy na rozgrzany olej. Jak się nam zeszkli dodajemy przepuszczony przez praskę czosnek, podsmażamy z minutkę i dorzucamy pokrojoną w kostkę paprykę, bakłażana i cukinię. Oprószamy solą i smażymy. Następnie dodajemy posiekaną natkę pietruszki, mieszamy. 3. Na samym końcu dajemy ugotowaną kaszę i curry. Mieszamy, podsmażamy dwie minutki, jeśli trzeba doprawiamy sola i pieprzem
kruche babeczkimleka 200 g wody gazowanej 50 g oleju roślinnego 2 jajka 200 g mąki pszennej szczypta soli Farsz: 2 piersi z kurczaka 1 średnia cukinia 2 papryki czerwone 300 g pieczarek 3 ząbki czosnku 3 łyżki sosu do kurczaka z papryką, ja użyłem Roleskiego 150 g startego żółtego sera np. mozzarella lub gouda(...)nieprzywierającą powłoką, do uzyskania ładnego złotego koloru. Jeżeli twoja patelnia jest bardziej wysłużona możesz powierzchnię zwilżyć olejem. Naleśniki układaj warstwami na talerzu. Przygotuj farsz. Kurczaka i cukinię pokrój w drobną kostkę, pieczarki w półplasterki, paprykę w paski, a czosnek przeciśnij przez praskę. Kurczaka dopraw solą i pieprzem, podsmaż na solidnie
kuron.com.plPaprykę możemy faszerować na różne sposoby mięso mielone z ryżem lub różnego rodzaju kaszami czy warzywami. Moja propozycja to duszona papryka faszerowana siekanym mięsem z piersi kurczaka, cukinią, porem i zieloną pietruszka. 4 średniej wielkości papryki 300 gramów fileta z piersi kurczaka 200 gramów cukinii 20/30 gramów pora 4 łyżki posiekanej natki pietruszki 2 łyżki kwaśnej śmietany 2 łyżki(...)bułki tartej sól pieprz szczypta sproszkowanego czosnku Odcinamy górną część papryki tak ok.2 cm, odkładamy. Z papryki usunąć gniazda nasienne, opłukać. Mięso siekamy bardzo drobno, przekładamy do miski. Cukinię zetrzeć na tarce o dużych oczkach, por kroimy drobniutko przekładamy do miski z mięsem. Dodajemy przyprawy, śmietanę, bułkę tartą i posiekaną natkę. Całość dokładnie mieszamy. Gotowym farszem wypełniamy przygotowane wcześniej papryki
Andzia PichciDelikatny kurczak i cukinia w "mocnym" sosie z serem gorgonzola. Smakuje zarówno z ryżem jak i makaronem. 200g ryżu 1 filet z kurczaka 1 duża cukinia 1 cebula 4 ząbki czosnku 200 ml śmietanki 30% 200 ml śmietany 18% 100g sera gorgonzola sól, pieprz olej 1. Filet z kurczaka kroimy w kostkę, podsmażamy na rozgrzanym oleju. Dodajemy pokrojoną(...)kostkę cebulę i pokrojoną cukinię. Smażymy do momentu aż warzywa zmiękną. Pod koniec dodajemy czosnek, smażymy jeszcze 1-2 minuty ciągle mieszając. 2. Do kurczaka i warzyw dodajemy obie śmietany i ser. Dusimy do rozpuszczenia sera i momentu aż sos się zagotuje. Jeśli lubimy bardziej intensywny serowy smak, dodajemy więcej gorgonzoli. 3. Sos doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z ryżem
Szefowa kuchniSezon na cukinię trwa w najlepsze i choć ten na szparagi ma się ku końcowi, to na szczęście w większych marketach idzie je jeszcze bez problemu kupić. Jak już dorwiecie jedno i drugie, to koniecznie sięgnijcie na makaronową półkę po tagliatelle i przygotujcie to pyszne danie. Nie od dziś wiecie, że makarony wielbię ogromnie i zdarza się, że sama(...)Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki: 300g makaronu tagliatelle 2 łyżki oliwy z oliwek 150g wędzonego boczku 2 ząbki czosnku 2 cukinie żółte Kilka zielonych szparag 150ml słodkiej śmietanki 1 żółtko 1 łyżeczka soku z cytryny Kilka listków mięty Kilka listków bazylii i tymianku Sól, pieprz do smaku Parmezan do posypania
Kuchnia w czekoladzie