łyżek śmietany 18% 1/4 łyżeczki startej gałki muszkatołowej 2 sztuki cebuli 100 g marchwi 100 g selera naciowego 200 g porów 1/2 strąka czerwonej papryki 100 g cukinii 200 ml bulionu warzywnego 80 g startego parmezanu 500 g makaronu lasagne 1 łyżka masła do posmarowania formy sól, pieprz Przygotowanie: Prawdziwki zalałem gorącą wodą, moczyłem 10 minut. Dwie łyżki(...)patelni do rondelka i zredukowałem go do objętości 3 łyżek, dodałem do sosu. Marchew obrałem, seler umyłem, pory oczyściłem, przekroiłem wzdłuż., umyłem. Połówkę papryki oczyściłem z nasion i umyłem. Cukinię umyłem. Wszystkie warzywa drobno pokroiłem w kostkę. W garnku roztopiłem łyżkę masła, dodałem pokrojoną marchew, seler i paprykę, wlałem rosół. Warzywa gotowałem na średnim ogniu 4 minuty, następnie dodałem pory
R'n'G Kitchenłyżki masła orzechowego 2 łyżeczki sosu sojowego łyżeczka miodu Sok z połówki limonki Kawałek imbiru ok 2 cm Chilli Czosnek sproszkowany szczypta 3-4 łyżki wody Pół cukinii Kilka małych różyczek brokuła i kalafiora Kilka małych marchewek (żeby zaoszczędzić czas skorzystałam z mrożonej mieszanki warzyw) Pół szklanki groszku Łodyga selera naciowego Makaron ryżowy Składniki na sos połączyć(...)wymieszać dokładnie, ilość chili dostosować do własnych preferencji Cukinię pokroić w kostkę, wrzucić do garnka, dolać ćwierć szklanki wody i dusić 8-10 minut Brokuła i kalafiora podzielić na mniejsze kawałki ugotować al dente, lub jeśli jak ja skorzystacie z mrożonych warzyw po 5 minutach dorzucić je do cukinii i dusić razem Groszek zalać wrzątkiem, zostawić na gazie
HealthyCreationsKolejne danie z użyciem Lunch mixu Kupiec. Cukiniowe leczo z kaszą i fasolką to moja propozycja na smaczny i sycący obiad . 2 nieduże cukinie (żółta i zielona) 1 czerwona papryka 1 pomidor malinowy 1 cebula 2 ząbki czosnku 200 g fasolki szparagowej 100 g lunch mixu Kupiec 400 g mielonego mięsa z indyka sól pieprz zioła śródziemnomorskie curry(...)mielone i podsmażyć. Pomidora obrać i pokroić, dodać do mięsa, przyprawić do smaku i dusić pod przykryciem po czym dodać paprykę pokrojoną w kostkę. Dusić 10-15 minut, dodać cukinie pokrojone w półplasterki ,gotować jeszcze 10-15 minut aż zmiękną. Doprawić do smaku przyprawami. Na koniec połączyć z ugotowaną kaszą i fasolką
Kolorowa kuchnia ElkiWariacji na temat kapusty ciąg dalszy... Cukinia w tej surówce nada jej soczystości! Pyszności! Całość jest rewelacyjna, szczególnie składniki sosu robią tu bardzo dobrą robotę. Kapustę starłam na tarce jarzynowej, ale równie dobrze można ją poszatkować. Surówka godna polecenia i z pewnością zrobię ją jeszcze nie raz! Składniki: 1/2 główki kapusty 1-2 marchewki 1 mała cukinia (wielkości ogórka gruntowego(...)łyżeczka soli 2 przeciśnięte ząbki czosnku siekany koperek i natka pietruszki Sposób wykonania: 1. Kapustę zetrzeć na dużej tarce jarzynowej, pora drobno pokroić, marchew zetrzeć na średnich oczkach, a cukinię na dużych. 2. Kapustę i pora sparzyć wrzątkiem. 3. Pomidora pokroić w kostkę. Wszystkie warzywa połączyć, składniki sosu wymieszać i polać nim surówkę. Dokładnie wymieszać. Przed podaniem można schłodzić
Kuchnia domowa Anijajecznica na śniadanie. Tym razem z cukinią i serkiem wiejskim. Składniki: 4 jajka 1 mała cukinia 1 cebulka dymka 2 łyżki serka wiejskiego 1-2 łyżki margaryny Śniadaniowa o smaku Wiejskiego Masła sól, pieprz papryka słodka Cebulkę dymkę pokroić razem ze szczypiorem i wrzucić na rozgrzaną margarynę na patelni. Chwilę podsmażać, a w tym czasie pokroić cukinię na ćwierć plasterki
talerz przyjemnościCudownie smaczne i wyjątkowo proste do zrobienia domowe leczo z cukinii . Przepis na to pyszne leczo z cukinią polecam szczególnie latem, w pełni sezonu na młode warzywa. A gotujesz je w jednym garnku.. polecam! - proste danie jednogarnkowe - zdrowe i kolorowe leczo z cukinią - świetny pomysł na letni obiad dla rodziny
AniaGotuje.plEkspresowe i smaczne danie inspirowane meksykańskimi smakami. Tym razem burrito zrobiłam z cukinią, wyszło smaczne i pożywne , idealnie sprawdzi się na ciepła przekąskę w letnie dni. Doskonały sposób na imprezową przekąskę, wystarczy zrobić wcześniej farsz a potem zamknąć w tortilli i podgrzać na patelni grillowej lub samym grillu. Uwielbiane również przez najmłodszych. SKŁADNIKI: 8-10 placków pszennej(...)tortilli ½ kg mielonego mięsa z indyka 2 cebule 2 ząbki czosnku 1 cukinia ¾ szklanki passaty pomidorowej 20 dag sera żółtego grana padano lub cheddar 1 mała puszka kukurydzy 3 łyżki sosu słodko kwaśnego z chili Słodka i ostra papryka do smaku Sól himalajska do smaku Olej do podsmażenia SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Na patelnię wlewamy niewielką ilość oleju, rozgrzewamy, dodajemy drobno posiekaną
Wanilia i Kardamonrównież wykorzystać świeżą fasolkę szparagową, której na straganach pod dostatkiem. Ogórki konserwowe z kolei można podmienić na te świeże, co nada sałatce jeszcze bardziej wiosennego charakteru. SAŁATKA ZIEMNIACZANA Z CUKINIĄ I ZIELONYM GROSZKIEM 3 młode ziemniaki Pół dużej cukinii Pół szklanki zielonego groszku (mrożonego) 4 jajka 3 ogórki konserwowe Pół pęczka koperku 4 łyżki jogurtu Łyżka musztardy Sól, pieprz Ziemniaki(...)umyć, pokroić w kostkę i ugotować Groszek zalać wrzątkiem i zostawić na ogniu do ponownego zagotowania Cukinię pokroić w kostkę, wrzucić do garnka, dolać około ćwierć szklanki wody, dodać pieprz i dusić około 10 minut aż lekko zmięknie, ale dalej będzie jędrna i chrupiąc Jajka ugotować na twardo Ogórki i koperek posiekać Z jogurtu i musztardy przygotować sos, doprawić solą
HealthyCreationsuwielbiam. Sos ma fajny kwaskowy smak i bardzo mi zasmakował. Chciałam podać coś innego ale też dobrego. 1 pierś z kurczaka 3 morele sól, pieprz papryka wędzona 1 cukinia sos morelowy: 30 dkg moreli 1 cebula 1 ząbek czosnku 100 ml wina białego 1 łyżka sosu sojowego sól, pieprz czarny i czerwony olej rzepakowy 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego(...)Układam owoce na środku mięsa i składam a pół. Spinam na około wykałaczkami żeby owoce nie wyszły. Posypuje przyprawami na wierzchu. Smaruje olejem i układam na grillu. Cukinię kroję na plastry smaruję olejem, posypuję sola, pieprzem i grilluję. Sos: Morele kroję na kawałki małe. Cebule i czosnek drobno kroję i przesmażam na oleju. Dodaję wino i redukuję. Wkładam
wesoła kuchniajajko 2 łyżki jogurtu greckiego 1 łyżeczka soli 1 płaska łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej farsz : 1 duży , mrożony filet z pangi lub innej ryby 6 zielonych szparagów 1 mała cukinia 6 pieczarek 1 łyżeczka granulowanego czosnku 1 płaska łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej 1/2 łyżeczki cukru sól , pieprz do smaku 2 łyżki masła sos : 1 szklanka beszamelu ( przepis tutaj ) 2 duże(...)umieszczamy w lodówce na przynajmniej godzinę . Szparagi kroimy na kawałki i gotujemy w osolonej wodzie . Odstawiamy do ostygnięcia . Pieczarki kroimy , solimy i podsmażamy na maśle , aż staną się złociste . Cukinię kroimy w kostkę , wrzucamy na rozgrzane masło , doprawiamy sola , cukrem , gałką muszkatołową i czosnkiem . Smażymy na złoty kolor . Cukinia sama w sobie nie ma zbyt wiele smaku więc najbardziej trzeba
Ogrodnik w podróżydawno nie przygotowywałam placuszków warzywnych! Szczerze to nie pamiętam. Sezon letni jest w pełni, na straganach pełno sezonowych warzyw i owoców. Idealna kompozycja to cukinia i ziemniaki! Składniki: 2 jaja 1 mała cukinia 3 małe ziemniaki 5 łyżek mąki pszennej pełnoziarnistej przyprawy: pieprz, jarzynka, czosnek granulowany, zioła prowansalskie olej do smażenia Sposób przygotowania: Cukinię i ziemniaki myjemy, obieramy i ścieramy
Truskawkowa Fiestaobiad polecam pyszne kolorowe leczo warzywne. Potrawa jest bardzo szybka i łatwa do przygotowania. Cieszy zarówno oko jak i podniebienie. SKŁADNIKI: 3 sztuki kolorowej papryki (czerwonej, żółtej, pomarańczowej), 1 cukinia, 1 ogórek, 1 cebula, 4 pomidory, 300g kiełbasy cienkiej, 6 łyżek oliwy, sól, pieprz, oregano. PRZYGOTOWANIE: 1. Paprykę oczyszczam z gniazd nasiennych i kroję w paski. Ogórka i cebulę obieram(...)Cukinię oraz ogórka kroję w półplasterki. Pomidory kroję w większą kostkę. Kiełbasę kroję w półplasterki. Cebulę kroję w kostkę. 2. Kiełbasę razem z cebulą podsmażam na oliwie. Dodaję cukinię, ogórka i paprykę. Smażę około 10 minut. Następnie dodaję pomidory. Mieszam i duszę kolejne 10 minut. Potrawę doprawiam do smaku oregano, solą oraz pieprzem. Podaję z pieczywem
Tradycyjna kuchnia Kasikrupczatki) 1 łyżka oleju szczypta soli 100g szpinaku (świeży lub mrożony) + olej do smażenia FARSZ: ok 10dkg żółtego sera ok 10dkg szynki z indyka pół czerwonej papryki pół młodej cukinii ok 10dkg podsmażonych na maśle pieczarek – w plasterkach DODATKOWO: 3-4 łyżki przecieru pomidorowego 3 łyżki startego żółtego sera 1 łyżka posiekanego szczypiorku sos czosnkowy – do podania PRZEPIS(...)drugą stronę *** *** Z podanych składników wychodzi 6 większych lub 8 mniejszych naleśników – w zależności od wielkości patelni i grubości naleśników *** *** Paprykę myjemy, osuszamy i kroimy w paseczki. Cukinie myjemy osuszamy i za pomocą obieraczki do warzyw kroimy w cieniutkie plasterki *** *** Na każdym naleśniku układamy plasterek żółtego sera *** *** Na serze wykładamy plasterek szynki z indyka *** *** Na szynce układamy plasterek cukinii
Blog z ApetytemMŁODEJ KAPUŚCIE PRZEPIS TUTAJ Łatwe w przygotowaniu, szybkie i absolutnie przepyszne danie. Karkówki duszona z młodą kapustką i warzywami to potrawa, która wprost rozpływa się w ustach. Polecam! CUKINIA FASZEROWANA PRZEPIS TUTAJ Cukinia faszerowana to ciekawy pomysł na smaczny i szybki obiad lub przystawkę na przyjęcie. RISOTTO Z KREWETKAMI I SZPARAGAMI PRZEPIS TUTAJ Kremowe i aromatyczne risotto z dodatkiem masła(...)miłośnikom popularnych gołąbków. Mięsno-ryżowe klopsiki w sosie pomidorowym duszone z młodą kapustą, to proste w przygotowaniu danie, które z pewnością zasmakuje całej rodzinie. CHILLI Z MIĘSEM MIELONYM I CUKINIĄ PRZEPIS TUTAJ Pikantny i aromatyczny sos chilli z mięsem mielonym i warzywami. Świetnie sprawdzi się na przykład jako nadzienie do tortilli albo naleśników. Sos możemy także podać z ryżem
Blog z Apetytemwysokiej temperaturze. SKŁADNIKI / 4 SZTUKI 4 pieczarki portobello 1 szklanka ugotowanego ryżu 1 cebula 4 ząbki czosnku 15 g masła 2 łyżki oliwy 1/2 czerwonej papryki 1/2 cukinii 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżki posiekanej natki pietruszki sól, świeżo zmielony czarny pieprz 200 g (1/2 puszki) soczewicy 1 kulka białej mozzarelli DO PODANIA(...)świeża kolendra, uprażone na suchej patelni pestki dyni WYKONANIE Cebulę drobno siekamy, czosnek kroimy w plasterki, cukinię i paprykę w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy masło i oliwę. Dodajemy cebulę i czosnek, smażymy 3 minuty, na średnim ogniu, często mieszając. Dodajemy cukinię i paprykę, smażymy 10 minut, co jakiś czas mieszając. Nie rumienimy. Dodajemy koncentrat pomidorowy, sok z cytryny
cool and minty