cukinia - 18701 przepisów (strona:481/1247)

Placuszki z cukinii i łososia 126

newpage: false, ad_basket: true, ad_container: 'ceneoaffcontainer321648', ad_formatTypeId: 1, ad_contextual: false, ad_recommended: true, ad_showRank: false }; #wysokobiałkowe #szybkieiłatwe #niskokaloryczne Składniki: – 250 g cukinii – jajko – 100 g wędzonego łososia – 3 łyżki mąki orkiszowej + przyprawy (sól, pieprz, koperek) – masło klarowane do smażenia Dodatki: – sok z cytryny, ser typu feta, szczypiorek Sposób przygotowania(...)Cukinię umyj i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Odstaw na kilka minut i odciśnij nadmiar wody. Dodaj pokrojone kawałki łososia, jajko, mąkę, przyprawy i dokładnie wymieszaj. Placuszki smaż z dwóch stron na rozgrzanej patelni z dodatkiem masła klarowanego. Podawaj np. z serem typu feta, cytryną i szczypiorkiem. Zjadaj ze smakiem. Wartość odżywcza Kalorie: 430 kcal Białka: 38 g Tłuszcze

Mrs. Endorfina
Stek z warzywami z grilla 104

grilla pycha, słodki nie można mu się oprzeć. 1 stek wołowy rozbef około 250 g sól, pieprz, przyprawa do grilla 1 gałązka pomidorków  koktajlowych 1 batat 1 cukinia 1/2 pęczka szparagów zielonych natka pietruszki pieprz czerwony ziarna olej czosnkowy Stek nacieram oliwą , przyprawą do grilla. Patelnię grillową nagrzewam i wkładam stek. Grilluję z jednej strony dwie minuty, po czym(...)grilluję kolejne trzy minuty. Czas grillowania zależy od tego jak mocno wysmażony lubimy stek. Mięso wykładam na talerz i odstawiam jeszcze na 5 minut. Batata kroję w plastry, cukinię w długie plastry. Smaruję olejem czosnkowym, posypuję solą, pieprzem, odrobiną przyprawy do grilla, to samo robię ze szparagami. Przekładam na patelnię grillową i grilluję z dwóch stron aż warzywa będą miękkie

wesoła kuchnia
Naleśniczki z piekarnika 2418

wody 1 szklanka mąki pszennej (najlepiej krupczatki) 1 łyżka oleju szczypta soli + olej do smażenia FARSZ: 8-10 plasterków żółtego sera (np. gouda) 8-10 plasterków chudej szynki 1 cukinia DODATKOWO: 2-3 łyżki przecieru pomidorowego lub ketchupu 3-4 łyżki startego żółtego sera (np. mozzarella) 1 łyżka posiekanych świeżych ziół domowy sos czosnkowy – do podania PRZEPIS TUTAJ(...)powierzchni patelni. Smażymy do mocnego zrumienienia i przewracamy na drugą stronę. Z podanych składników wychodzi 8 większych lub 10 mniejszych naleśników – w zależności od wielkości patelni i grubości naleśników *** *** Cukinie myjemy osuszamy i kroimy w cieniutkie plasterki. Wrzucamy na patelnię i podsmażamy przez chwilę *** *** Na każdym naleśniku układamy plasterek żółtego sera, plasterek szynki i kilka plasterków cukinii *** *** Naleśniki z farszem

Blog z Apetytem
Sałatka do obiadu 170

Szybka sałatka do obiadu to bardzo szybki do przygotowania dodatek do obiadu. Świetnie będzie się komponował z mięsem z ciemnym sosem oraz ziemniakami z wody. Do

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Makaron ze szparagami i cukinią z posypką z ziaren 106

daniu, ale np. do jajek sadzonych jako posypka czy twarożku. Polecam wypróbować posypkę jak i to pyszne danie. Składniki (na 2 duże porcje): pęczek zielonych szparagów 2 małe zielone cukinie 200g makaronu – użyłam dużych świdrów 2 łyżki masła 2 łyżki oliwy z oliwek 2 ząbki czosnku sól i pieprz do smaku parmezan do podania Na posypkę: łyżka pestek dyni(...)dente. Przed odcedzeniem odlewamy około pół kubka wody spod makaronu. Makaron odcedzamy i przekładamy z powrotem do gorącego garnka, aby nie ostygł.   W międzyczasie przygotowujemy warzywa – cukinię porządnie myjemy, odcinamy końce i obieraczką do warzyw tniemy na długie i cienkie paski. Odkładamy. Szparagi myjemy, odłamujemy zdrewniałe części i kroimy wzdłuż na długie paski – grubę kroimy

Smaczna Strona
Pstrąg z zielonym kaszotto, szparagami i sałatką 104

wychodzi i na mieście też wszystko smaczne, to czwarty dzień już tylko jemy, jemy i jemy.  Filet z pstrąga na chrupko z pysznym pęczotto - kaszotto z mrożonym groszkiem, cukinią i szparagami oraz sałatką miodowo- musztardową się kłania dziś akurat. A oto przepis.  Składniki (na 2 porcje): Ryba: 2 kawałki pstrąga po 150- 200 g  szczypta soli, pieprzu(...)ząbek czosnku, sok z cytryny  masło do smażenia i oliwa z oliwek Kaszotto - pęczotto: 1 mała cebula 10 szparagów zielonych  1/3 małej cukinii  1 szklanka mrożonego groszku  1/3 szklanki kaszy pęczak  1 i 1/2 szklanki bulionu  pęczek posiekanej natki pietruszki  1/2 szklanki śmietany 30% szczypta soli i pieprzu  masło do smażenia

Mango Papaja
Przystawki na grilla na gorąco i zimno 95

które w jakiś sposób mogę połączyć w jedną całość. Może to być dressing, sos lub hummus. Przystawki na grilla na ciepło Idealne warzywa na grilla to szparagi, bataty i cukinia. Uwielbiam grzyby. W sezonie są to kurki…A propos kurek to dzisiaj w sklepie widziałam pierwsze kurki. Zdziwiłam się niesamowicie i zastanawiałam z jakiego kraju one przybyły(...)zimno, a grzyby przecież nie lubią niskiej temperatury. Zamiast kurek wybrałam jednak shiitaki, które są niesamowicie smaczne i świetnie pasują do grillowanych warzyw. Popularnym warzywem na grilla jest niewątpliwie cukinia. Grillowana cukinia w marynacie jest bardzo smaczna zwłaszcza posypana pokruszonym, słonym feta. Innymi warzywami, na które czekam niecierpliwie przez cały rok są szparagi i fasolka szparagowa. Bardzo lubię przyrządzać szparagi

codojedzenia
Kotlety z cukinii i pieczarek 155

jestem wegetarianką, ale kotlety w wersji warzywnej smakują mi zdecydowanie bardziej niż mięsne. Moja dzisiejsza propozycja to wegetariańskie kotleciki z cukinii, pieczarek, marchewki i kaszy jaglanej. Są bardzo smaczne, delikatne, wystarczy dodać surówkę i obiad gotowy. Składniki (na 9-10 kotletów): 1 cukinia (około 350-400 g), 120 g pieczarek, 1 marchewka, 1/2 cebuli, 1 ząbek czosnku, 90 g kaszy(...)wchłonie cały płyn. Pieczarki zetrzeć na tarce o grubych oczkach, cebulę pokroić w drobną kostkę, czosnek  przecisnąć przez praskę – wszystko smażyć przez 5 minut na patelni maźniętej olejem. Cukinię odcisnąć z nadmiaru wody, przełożyć do miski, dodać jajko, pokrojoną natkę pietruszki, 3 łyżki bułki tartej, wystudzoną kaszę z marchewką oraz pieczarki. Doprawić solą i pieprzem. Dokładnie wszystko wymieszać. Uformować

Moja kraina smaków
Omlet z cukinią, pomidorkami i oscypkiem 83

utknęły w omleciku, jednak jeśli nie dysponujecie takowym, to zamieńcie go sobie na mozzarellę, ona nadaje się do wszystkiego.  Składniki (na 2- 3 porcje): 5 jaj 1 średnia cukinia  10-12 pomidorków koktajlowych  cebula dymka i szczypiorek  2 grube plastry oscypka  szczypta soli i pieprzu  oliwa z oliwek do smażenia lub masło grzanki smażone(...)maśle  Cukinię pokrój w plastry obieraczką do jarzyn, pomidorki na ćwiartki, dymkę w plasterki a szczypiorek drobno posiekaj. Jajka roztrzep z solą i pieprzem. Rozgrzej patelnię na średniej mocy i wlej jajka. Jajka bardzo powoli powinny się ścinać a Ty w tym czasie zwiń w rulon cukinię i układaj wokół rantu omleta. Na końcu wsyp pomidorki koktajlowe, połóż

Mango Papaja
Mocno mięsne leczo 112

przygotowania potrzebujemy: Papryka czerwona – 200g Papryka zielona- 200g Cebula- 130g Cukinia- 675g Boczek- 300g Kiełbasa- 320g Smalec- 50g Masło- 70g Pomidory w puszce- 400g Pieczarki- 100g Koncentrat pomidorowy- 20g Sól, pieprz, papryka słodka Paprykę, pieczarki i cukinię kroimy w większą kostkę. Cebulę w paski. Pokrojoną w kostkę kiełbasę i boczek smażymy w szerokim garnku na smalcu i 50g masła. Dodajemy(...)cebulę i delikatnie zeszklamy. Następnie dodajemy resztę masła, paprykę, pieczarki i cukinie- przyprawiamy według uznania i mieszamy. Gdy warzywa są już lekko miękkie, dodajemy pomidory i koncentrat- możemy dać pół łyżeczki erytrytolu. Gotujemy jeszcze chwilę do miękkości warzyw Smacznego Makro w 100g 134kcl B- 5g T-11g W-2g Makro w porcji 352g

serzmiesem
Ziemniaczana zapiekanka z łososiem i beszamelem / Potato Salmon Casserole 81

środku - łosoś będzie przecież zapiekany w piekarniku, w tym czasie na pewno się dopiecze. Moja  zapiekanka z łososiem i ziemniakami zawiera też sporo warzyw. Jeśli nie przepadacie za cukinią, w zapiekance świetnie sprawdzi się na przykład brokuł. Ryba z piekarnika będzie smakować dobrze z Waszymi ulubionymi jarzynami. Możecie też doprawić je tak, jak najbardziej lubicie. Aby przyspieszyć sobie pracę(...)Przepis na ziemniaczaną zapiekankę z łososiem i beszamelem, składniki: 2 filety z łososia lub pstrąga łososiowego (ok. 400 g - użyłam jeden kawałek mniej niż przygotowuję na początku filmu), mała cukinia, czerwona papryka, por (lub cebula), 2 ząbki czosnku, 6-7 ugotowanych ziemniaków, przyprawy: sól, pieprz, tymianek, granulowany czosnek, gałka muszkatołowa, zioła prowansalskie na beszamel: 2 łyżki masła, 2 łyżki mąki

Lekcje w kuchni
Dorsz zapiekany z warzywami 80

Zamiast dorsza możecie użyć innego filetu białej ryby, na przykład morszczuka czy mintaja i zapiec go razem z warzywami. Moja mieszanka warzyw to brokuł, czerwona oraz żółta papryka i cukinia. Jednak możecie dodać na przykład różyczki kalafiora, plasterki marchewki czy kawałki pora. Wszystko w zależności od tego, co mamy akurat pod ręką. Gorąco polecam wypróbować ten przepis na dorsza zapiekanego(...)warzywami! Po prostu pycha! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na dorsza zapiekanego z warzywami: 450 g filetów z dorsza 1 nieduży brokuł 1 cukinia (najlepiej aby była młoda i nie miała ziaren) 1/2 czerwonej papryki 1/2 żółtej papryki 1 cytryna sól, pieprz słodka i ostra papryka w proszku zioła prowansalskie 2 łyżki oliwy (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie dorsza zapiekanego z warzywami

Danka Pichci
Makaron z rzodkiewką i kiełkami 69

jest rzodkiewka w roli głównej - kiełki i warzywko- coś wspaniałego:) Makaron z rzodkiewką i kiełkami - 250g makaronu typu penne - pęczek rzodkiewek - 25g kiełków rzodkiewki - 50g kiełków brokuła - 2 małe cukinie - 3 małe marchewki - 2 małe cebule - 3 ząbki czosnku - 1 zielona papryka -1 czerwona papryka - 1 łyżka masła - sól, pieprz do smaku Makaron gotujemy al dente według opisu na opakowaniu(...)Marchew myjemy obieramy i tniemy w słupki. To samo z rzodkiewką, Cukinie dokładnie oczyszczamy i kroimy w kostkę. Czosnek siekamy drobniutko. Papryki kroimy w paseczki cieniutkie a cebulę w piórka. Na maśle chwile podsmażamy cebulę z czosnkiem. Po 2-3 minutach dorzucamy cukinię i chwilę smażymy. Potem dorzucamy rzodkiewki i marchewkę. Znów chwilę smażymy. Na koniec dodajemy papryki. Smażymy

Kuchnia Pełna Emocji
Krem szparagowo-cukiniowy 89

szparagi wciąż trwa. Udało mi się kupić piękne, zielone i jędrne. Nie mogę się najeść kremem szparagowym więc i tym razem powstała zupa- krem jednak z dodatkiem wspaniałej cukinii, szynki parmeńskiej i kiełków rzodkiewek. Mało kalorii, dużo witamin i smaku - czegóż więcej potrzeba? Krem szparagowo - cukiniowy - pęczek zielonych szparagów - 2 średniej wielkości młode cukinie - 1l wywaru z warzyw - sól, pieprz(...)gałka muszkatołowa - kiełki rzodkiewki - szynka parmeńska Szparagi myjemy, odcinamy zdrewniałe końcówki oraz główki, obskrobujemy i tniemy na kawałeczki. Cukinię dokładnie szorujemy a następnie kroimy w kosteczkę, Wszystko razem łączymy w garnuszku i zalewamy zimnym wywarem. Gotujemy do miękkości na średnim lub wolnym ogniu. Na koniec wszystko miksujemy i doprawiamy. Na talerzu dekorujemy kawałeczkami szynki i kiełkami

Kuchnia Pełna Emocji