Wykonanie mojej kochanej żony:) Podstawowy składnik to cukinia jej jest najwięcej. Pozostałe składniki można dodawać wedle uznania. Jeżeli ktoś szczególnie nie przepada za jakimiś warzywami może modyfikować skład według własnego uznania. SKŁADNIKI -4 kg cukinii pokrojone w słupki 4-5 cm cukinia baz nasion i skórki -1 kg papryki pokrojona w paski 1 cm gr. najlepiej aby była w trzech
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.bezmięsny obiad także u naszych bratanków. W stosunku do oryginalnego przepisu wprowadziłam jednak kilka modyfikacji. Smalec zastąpiłam olejem roślinnym, czego Węgrzy pewnie by mi nie wybaczyli. Dodałam też cukinię i pieczarki, a pominęłam ziemniaki. Wegetariański gulasz węgierski do słoików Wegetariański gulasz węgierski, dzięki wyżej wspomnianym zmianom, możemy bezpiecznie zapasteryzować na zimę. Słoiki o pojemności 0,9 litra pasteryzuję około(...)potraktować jako bazę do takich potraw jak węgierska zupa gulaszowa Wegetariański gulasz węgierski z młodych warzyw przeznaczony do natychmiastowego spożycia przygotowuję zgodnie z oryginalnym przepisem. Z ziemniakami, ale bez cukinii i pieczarek. Wegetariański gulasz węgierski proporcje dla 6 osób lub 5 dużych słoików 500 g pieczarek 2 małe cukinie 1 średnia pietruszka 2 duże marchewki 1 por, tylko biała część
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataryżowy dziś wpadł w ręce. Makarony to super wdzięczny temat na obiad. Jest na niego milion sposobów. Jeśli nie macie czasu na obiad, sięgnięcie po przepis! SKŁADNIKI: 110 cukinii 1 cebula 120 kiełbasy 6 pieczarek 1/2 chili 120 g makaronu ryżowego, u mnie świderki olej lubczyk, słodka papryka, pieprz, sól, oregano parmezan i natka do podania PRZYGOTOWANIE: Kiełbasę kroję(...)półksiężyce. Warzywa myję, siekam na kawałki. Cebulę i chili siekam w drobną kostkę. Na oleju przesmażam kiełbasę, gdy zacznie się ładnie rumienić dodaję cebulę i chili. Po chwili cukinię i pieczarki. Smażę kilka minut. Makaron gotuję al dente w osolonym wrzątku. Odcedzam i dodaję do warzyw. Podaję z parmezanem i natką. Smacznego
Zasmakuj KuchniKaszotto z kurczakiem i mnóstwem świeżych warzyw: fasolki, pomidorków i cukinii to pyszne, zbilansowane danie, dostarczające wszystkich potrzebnych składników odżywczych. Idealne na zdrowy, pożywny obiad dla całej rodziny. Składniki: 2 łyżki oliwy 1/2 szklanki kaszy pęczak 1 cebula 500g piersi z kurczaka łyżka sosu sojowego ciemnego 2 szklanki bulionu warzywnego lub drobiowego 300 g zielonej fasolki szparagowej 1 cukinia(...)Obsmażać aż mięso zmieni kolor. Następnie wlać gorący bulion i sos sojowy oraz dodać oregano i gotować pod przykryciem na małym ogniu około 10 minut. Fasolkę pokroić na kawałki, cukinię w kostkę. Warzywa dodać na patelnię, wymieszać i przykryć. Gotować jeszcze przez ok. 7 minut pod przykryciem, do miękkości kaszy i warzyw, raz po raz mieszając. Doprawić do smaku solą
Pyry na GazOstatnio z uporem maniaka testowałam szakszukę, ta, która skradła moje serce jest z dodatkiem kremowego mascarpone i ją uwielbiam. Serio. Uduszone warzywa: cukinia, papryka, cebulka i pomidory, a w nich ścięte jaja z dodatkiem sera mozzarellą. a całość podana z mascarpone i szczypiorkiem to takie danie, któremu absolutnie nie brakuje już niczego. Jest doskonale pyszne. Albo absolutnie doskonałe. W każdym(...)razie- przesmaczne. Mój przepis na idealną szakszukę, lepszą niż taką, którą zjecie gdziekolwiek znajduje się poniżej. Składniki (na 2 porcje): 1 cukinia 1 papryka 1 puszka pomidorów (400 g) 3-4 jaja 1 cebula 1 ząbek czosnku szczypta soli, wędzonej papryki, bazylii i cukru 50 g sera mozzarella 50 g mascarpone
Mango PapajaSkładniki na około 11 burgerów : 100 g kaszy jaglanej 180 g czerwonej soczewicy 250 g cukinii 80 g świeżego szpinaku 8 sztuk suszonych pomidorów w zalewie olejowej 1 jajko około 1/2 szklanki zmielonych na mąkę płatków owsianych lub gotowej mąki owsianej* 1/2 czerwonej cebuli szczypta soli i pieprzu przyprawy : czosnek granulowany, bazylia, oregano, papryka ostra * można użyć więcej lub mniej(...)około 15 - 20 minut i pozostawić do ostygnięcia. Kaszę jaglaną ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu i również ostudzić. Cebulę pokroić na mniejsze kawałki. Szpinak umyć i poszatkować. Cukinię obrać ze skórki następnie pokroić w kostkę. Suszone pomidory, odsączyć z oleju i również pokroić na mniejsze kawałki. Do dużej miski przełożyć wcześniej przygotowane składniki: kaszę jaglaną, soczewicę, cukinię
Banana Smilessmakuje tak dobrze, że postanowiliśmy się podzielić tym przepisem z Wami. Leczo ze smakiem SKŁADNIKI: - 1 litr bulionu - 0,5kg kiełbasy zwyczajnej - 5 średniej wielkości cebul - 2 średniej wielkości cukinie - 400g pomidorów z puszki - 2 ząbki czosnku - 5 plastrów marynowanej papryki - 1 papryka chilli - 100g sosu Ajvar (pikantny) - przyprawy (pieprz, sól, chilli, kminek, bazylia) - 1 łyżka oleju Kiełbasę zwyczajną kroimy(...)plasterki i wraz z pokrojoną w piórka cebulą, smażymy na rozgrzanej olejem patelni. Cukinie kroimy w kostkę i wrzucamy do gotującego się bulionu. Potem dorzucamy pomidory, sos Ajvar, krojoną paprykę (chilli i marynowaną) i przyprawy. Wgniatamy również czosnek. Gdy cebula i kiełbasa nieco się podsmażyć, również ją wrzucamy do garnka. Całość gotujemy do momentu, aż cukinia zrobi się miękka
Związek na patelniprzygotowanie dwóch porcji 100 g makaronu pełnoziarnistego 270 g bobu 50g twarożku typu włoskiego (np. Capreggio) lub zwykłego twarogu Łyżka oleju Ząbek czosnku Sól, zioła Pół małej cukinii Bób ugotować w wodzie z dodatkiem odrobiny cukru, młody bób wystarczy gotować 6-10 minut Odcedzić, przelać zimną wodą, obrać z łupinek Bób zblendować z twarożkiem, olejem i czosnkiem, jeśli wyjdzie(...)bardzo gęsty dodawać wody Doprawić do smaku solą oraz ziołami Cukinię pokroić w kostkę, dusić z odrobiną wody i pieprzem około 5-8 minut, żeby lekko zmiękła ale dalej pozostała jędrna Pesto połączyć z ugotowanym makaronem i cukinią
HealthyCreationsmusicie zmniejszyć ilość składników :-) Polecam i miłego dnia życzę :-) Składniki: 2 laski dobrej jakościowo kiełbasy 2 papryki czerwone 2 papryki żółte 500 g fasolki szparagowej 2 cebule 2 większe cukinie 6-8 pomidorów sól pieprz natka pietruszki 1. Kiełbasę obieramy z jelita, kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy do większego garnka, podsmażamy bez tłuszczu. Do kiełbasy dorzucamy pokrojoną(...)kiełbasy i cebuli. Podsmażamy. Jak by nam przywierało, to możemy dolać trochę wody (około pół szklanki wystarczy). 4. Jak papryka nam zmięknie dodajemy pokrojoną również w większe kawałki cukinię i dusimy. Pamiętajmy o mieszaniu co jakiś czas. 5. Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki i kroimy na większe kawałki. Jak cukinia nam zmięknie, to dorzucamy do garnka pomidory, oraz posiekaną natkę
kruche babeczkikiedy w pesto jest ser. Przepis pochodzi z bloga Greenkitchenstories.com Polecamy Wam przepis na sałatkę z komosy z brokułem, migdałami i pistacjami Składniki: 1/2 opakowania makaronu spaghetti 1 mała cukinia 1 mały bakłażan 1/2 główki brokuła Garść pomidorków koktajlowych 3 łyżki oliwy Sól Pesto Garść szpinaku Garść bazylii (rażeni łodyżkami) Garść orzechów migdałowych 6 łyżek oliwy 2 łyżki soku(...)cytryny 1 małe awokado 4 łyżki tartego parmezanu Sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Krok 1 Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Umyj cukinię, bakłażana, pomidorki, brokuła. Posiekaj cukinię i bakłażana w talarki, brokuła podziel na różyczki. Wyłóż warzywa na tackę do pieczenia. Dodaj do nich pomidorki. Skoro całość oliwą, posól, wymieszaj. Wstaw do piekarnika. Piecz 15 minut. Krok 2 Zagotuj
Niedzielny kucharzsklepem Bentomania.pl Składniki /4 porcje/: 2 łyżki żółtej pasty curry 1 puszka mleczka kokosowego kilka różyczek brokułu garść groszku cukrowego 1 papryczka chili 1 biała cebula 1 mała cukinia lub 1/2 dużej cukinii sól, pieprz 1 ząbek czosnku 1/2 łyżeczki suszone bazylii tajskiej 1/2 łyżeczki suszonej trawy cytrynowej szczypta imbiru kilka listków świeżej kolendry 1 łyżka oleju Wykonanie: Cebulę(...)pokroić w kostkę, a czosnek drobno posiekać. Podsmażyć na łyżce oleju. Następnie dodać podzielone na drobne różyczki brokuły, groszek cukrowy i pokrojoną w półplasterki cukinie. Smażyć razem przez kilka minut, aż warzywa lekko zmiękną. Następnie dodać drobno pokrojoną, ale pozbawioną pestek papryczkę chili oraz pastę curry i znów smażyć przez ok. 2 minuty. Wlać mleczko kokosowe, wszystko wymieszać, doprawić
Pasja Smakusezonie letnim, kiedy mamy do dyspozycji młode warzywa, taka surówka jest idealna, zdrowa i pyszna. Dla przełamania słodkiego smaku marchwi i cukinii dodałam soku z cytryny i chrzanu. Składniki: (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments(...)s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','https://www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-92313943-1', 'auto'); ga('send', 'pageview'); -4 marchewki -cukinia młoda (150 g) -łyżka soku z cytryny -1/2 łyżeczki cukru -2 łyżki majonezu -1 łyżeczka chrzanu tartego ze słoiczka Marchewkę obieramy, cukinię tylko myjemy. Warzywa ścieramy na tarce o dużych
Kulinarne przemysleniapyszna propozycja nie tylko na piątkowy obiad. Plusem tego dania z pieczonym łososiem jest również to, że w połączeniu z kaszą (np. pęczak, gryczaną) oraz sałatką z cukinii i marchewki tworzy smaczne danie o niskim indeksie glikemicznym (IG), dzięki czemu jest super pomysłem na obiad dla cukrzyków i osób z insulinoopornością. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Łosoś pieczony z paprykami – Składniki(...)łyżka sosu sojowego – ok. 10 g 1 limonka sól i pieprz do smaku U mnie dodatkowo do podania kasza bulgur oraz surówka marchewki i cukinii . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przepis na łososia pieczonego z paprykami: Oba typy papryki (żółte i czerwone) umyć, osuszyć, pokroić w grube plastry (ok. 2 cm szerokości). Cebulę dymkę posiekać drobno. Szczypior również posiekać. Czosnek obrać
Kulinarne Przebojebułki tartej 1 łyżka włoska mieszanka ziół (tu znajdziesz prosty przepi jak ją zrobić) , lub łyżka drobno posiekanego szczypiorku 8 młodych ziemniaków Kolba kukurydzy 8 pieczarek 4 szalotki Mała cukinia 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżeczka suszonego tymianku Kilka łyżek oleju Sól, pieprz Przygotowanie: Krok 1 Przygotuj pulpety. Rozgrzej piekarnik do 215 stopni. Przełóż mięso do dużej misy Wsyp pół(...)Zagotuj w garnku litr wody, dobrze posól (1 łyżeczka), włóż do wrzątku kukurydzę, zmniejsz ogień, przykryj, gotuj 5 minut. Odcedź. Krok 4 Obierz pieczarki, przekrój na połowy szalotki, pokrój cukinię w talarki, kukurydzę w krążki, a następnie w półkrążki. Przełóż składniki do misy, dodaj do nich ziemniaki. Posyp oregano i dtymiankiem, wymieszaj. Krok 5 Zrób szaszłyki. Nadziewaj na drewniane patyczki
Niedzielny kucharz