Polecam wam do szaszłyków sos czosnkowy lekki na bazie jogurtu.Grill nie musi być ciężki, możemy przyrządzać na nim mnóstwo warzyw, ryb i owoców morza. 30 dkg krewetek mrożonych 1 cukinia 16 pomidorków koktajlowych marynata: przyprawa do grilla klasyczna 5 łyżek oleju rzepakowego sos: 200 g jogurtu greckiego przyprawa klasyczna do grilla 2 ząbki czosnku 1 łyżka soku(...)limonki limonka do podania Krewetki odmrażam, przekładam do miski, dodaję olej, przyprawę do grilla i odstawiam na godzinę do lodówki. Nie dodaję soli bo przyprawa już ją ma. Cukinię kroję na plastry 0,5 cm. Na patyczek nadziewam plaster cukinii, pomidorka, dwie krewetki, znowu pomidor i dwie krewetki. Całość smaruję oliwą i posypuję jeszcze przyprawą. Szaszłyki układam na rozgrzanym grillu
wesoła kuchniasmaczny. To właśnie atuty spaghetti z cukini. Najlepiej makarony wycinać specjalnym urządzeniem o ładnej polskiej nazwie spiralizer:) Najprostsze urządzenie kosztuje 25 zł. Jeśli planujecie ciąć w makaron tylko cukinię to spokojnie wystarczy. Do robienia spaghetti z ćwikły, albo batatów już się jednak nie nadaje. Danie jest bardzo proste, zrobi je każdy. Jedna tylko uwaga techniczna: zoodle z cukini należy tylko(...)posolić przed podaniem, w przeciwnym wypadku makaron puści sok i zrobi się gumowaty. Danie inspirowane przepisem z Gimmesomeoven.com Polecamy więcej przepisów Niedzielnego Kucharza na makarony warzywne . Składniki: 3 małe cukinie lub 2 średniej Garść listków bazylii ½ szklanki tartego parmezanu Na pulpeciki 200 g mielonej wołowiny lub indyka/kurczaka 6 łyżek tartego parmezanu 1 łyżeczka suszonej cebuli 1 łyżeczka granulowanego czosnku ½ łyżeczki
Niedzielny kucharzjeden z moich ulubionych przepisów. Kuskus z grillowanymi warzywami przygotowuje się naprawdę szybko, a smak pozostaje na długo w naszej pamięci. Drobna kasza, grillowana cukinia, pomidorki koktajlowe (pod wpływem wysokiej temperatury pękają, a w środku są soczyste), cebula i kolorowe papryki. Obowiązkowo ząbki czosnku, które najlepiej smakują właśnie w takiej wersji - grillowane lub pieczone, zawsze w łupinkach - nigdy(...)obieram czosnku. Kuskus z grillowanymi warzywami / 1 porcja Składniki: 1/2 cukinii, małej 1 garść kolorowych pomidorków 1/2 cebuli 2 ząbki czosnku 1/4 czerwonej papryki 1/4 zielonej papryki olej do smażenia sól, pieprz 1/2 suchej kaszy kuskus Przygotowanie: Papryki kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę obieramy i kroimy na mniejsze kawałki
Moja smaczna kuchniamogą być warzywa, kurczak lub owoce morza. To taka naturalna forma "perfumowania" składników, stosowanie świeżych ziół właśnie. Na dużej blaszce ułożyłam pomidory malinowe, pokrojone czerwone papryki, cebulę, cukinię. Warzywa skropiłam obficie oliwą z oliwek, posypałam chili, czosnkiem niedźwiedzim, solą i rozmarynem. Piekłam je w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 35 minut. Wystudziłam i pokroiłam. Następnie poddusiłam 3 minuty(...)szczypta chili 2-3 gałązki rozmarynu łyżka oliwy z oliwek szczypta soli Pieczone warzywa: 2 papryki czerwone 4 pomidory malinowe 1 cebula 1 cukinia oliwa z oliwek czosnek niedźwiedzi rozmaryn świeży szczypta soli Sos pomidorowy z pieczonych warzyw z oliwkami: pieczone warzywa oliwa z oliwek do smażenia
Mango Papajaporcje) 3 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżeczki masła 1 biała cebula 300 g ryżu arborio 150 ml białego wytrawnego wina 150 g wędzonego boczku 2 male cukinie (ok. 600g) 750 ml białego wytrawnego wina 2 łyżki serka mascarpone 4 łyżki startego parmezanu natka pietruszki do posypania PRZYGOTOWANIE Warzywa i boczek kroimy w drobną kostkę. Na dużej(...)gotujemy na małym ogniu. Kiedy ryż wchłonie płyn dodajemy kolejną chochlę - i tak do czasu aż ryż zmięknie (około 15- 20 min). Na ostatnie 4-5 min dodajemy cukinię. Zdejmujemy z ognia, doprawiamy pieprzem, dorzucamy mascarpone i parmezan i dokładnie mieszamy. Przykrywamy risotto na 3-4 minut, by doszło. Od razu podajemy :) Smacznego! Zapraszam do polubienia mojej strony
Moje Kuchenne Rewelacjedodatkowo zachęca i robi dobre wrażenie już na samym początku. Co ma do zaoferowania Bistro ? Znajdziemy tutaj m. in przystawkia wśród nich : nachosy (12zł), frytki z cukinii i dipem miętowo-szczypiorkowym (13zł), foccacia (12zł), hummus (14 zł) oraz chipsy ziemniaczane (9zł). Frytki z cukinii z dipem miętowo-szczypiorkowym Frytki z cukinii były jak dla mnie zbyt duże, przez
I LOVE LIFESchab pieczony z boczkiem 8 Schab faszerowany podgrzybkami 9. Schab pieczony w niskiej temperaturze 10. Schab faszerowany jajecznicą 11. Schab faszerowany, z ryżem i groszkiem 12. Schab faszerowany cukinią 13. Najlepszy schab z grilla 14. Stripsy ze schabu 15. Schab duszony 16. Schab grillowany z pomidorami i pieczarkami 17. Schab pieczony faszerowany warzywami 18. Karkówka zapiekana z serem i cebulą(...)karkówki wieprzowej 24. Kotlety siekane z karkówki 25. Kotlety panierowane z karkówki 26. Kotlety mielone faszerowane pieczarkami 27. Pieczone kotlety mielone z prażoną cebulką 28. kotlety wieprzowe z cukinią 29. Pieczeń rzymska z pieczarkami i marchewką 30. Pieczeń rzymska z prażoną cebulką 31. Klopsiki ze szpinakiem w sosie śmietankowym 32. Meatzza. Mizza. 33. Cukinia faszerowana mięsem mielonym 34. Pieczeń rzymska
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięMakaron "zielono mi" - bo warto czasami zrezygnować z mięsa na obiad na rzecz warzyw:). Do makaronu dodałam ich sporo, wszystkie zielone. Fasolka szparagowa, szpinak i cukinia dały świetny mix smaków! Przepis na 1 dużą porcję. 100g ulubionego makaronu, u mnie spaghetti 150g zielonej fasolki szparagowej 200g szpinaku 1 mała cukinia 1 cebula 3 ząbki czosnku oliwa(...)oliwek do smażenia 100g sera mozzarella 1. Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Cukinię ścieramy na tarce, cebulę drobno siekamy, czosnek przeciskamy przez praskę. 2. Na rozgrzanym oleju podsmażamy wszystkie warzywa przez około 10 minut, po tym czasie podlewamy niedużą ilością wody, dusimy kolejne 15 minut do miękkości fasolki. 3. Makaron mieszamy z warzywami i serem
Szefowa kuchnipolędwiczka z indyka ok. 200 g, ½ brokułu, 2 niewielkie marchewki, 2 szalotki, 1,5 szklanki mrożonego groszku zielonego Hortex , 200 g makaronu świderki bezglutenowego, 2 łyżki oleju rzepakowego, ½ małej cukinii, garść suszonych grzybów shiitake (ok. 20g), sól himalajska do smaku, pieprz czarny/kolorowy do smaku, świeża kolendra. Przygotowanie: marynata: Sos sojowy mieszamy z pieprzem i curry. Polędwiczkę z indyka kroimy(...)gorącej wodzie przez 10–15 min, aż staną się miękkie. Wówczas zwiększą swoją objętość. Można pokroić je na połowę lub ćwiartki. Szalotki kromy na plasterki, marchew i cukinię w cienkie długie paski, ja pokroiłam w spiralki. Brokuł dzielimy na małe różyczki. Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie na al dente. W dużym woku rozgrzewamy olej, szklimy na nim szalotkę. Następnie
Moniki Smakołykirynku jeszcze nie ma świeżych owoców i warzyw. POTRAWKA z INDYKA z ZIELONYMI WARZYWAMI Składniki: 250 g filetu z indyka 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 nieduża cukinia 200 g mrożonej fasolki szparagowej zielonej Hortex 1 duża garść świeżego szpinaku typu baby sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Filet z indyka kroimy w kostkę posypujemy solą i pieprzem oraz przeciśniętym(...)przez praskę czosnkiem. Cebulę i cukinię kroimy w kostkę. Na oliwie szklimy cebulę, a następnie dodajemy indyka. Obsmażamy z każdej strony. Potem na patelnię wrzucamy cukinię oraz mrożoną fasolkę szparagową, mieszamy i przykrywamy pokrywką. Dusimy kilka minut, aż warzywa zmiękną. Na koniec na patelnię dodajemy liście szpinaku i smażymy jeszcze przez chwilę, do momentu, aż szpinak zmięknie. Doprawiamy
Bon appetit mon amiePowoli przechodzimy na dietę. Ciężko jest tak od razu przestawić się na takie dania. Musimy robić to stopniowo. Zapiekaną cukinię kochamy, ryż i warzywa również. Mięso z indyka nie jest nam obce. Więc do dzieła ;) Składniki: 4 okrągłe cukinie 100 g ryżu 1 czerwona papryka 1 por (biała część) 1 marchew 150 g indyczego mięsa mielonego 1 łyżeczka oregano(...)minut krócej, niż w przepisie zawartym na opakowaniu. Paprykę kroimy w kostkę. Por siekamy. Marchewkę ścieramy na drobnych oczkach. Wszystkie składniki łączymy z mięsem, do smaku doprawiamy przyprawami. Z cukinii odcinamy wierzch, środki wydrążamy, nadziewamy farszem. Całość zapiekamy 45 min w 180°C . Pod koniec możemy włączyć termoobieg
R'n'G Kitchenzapraszam na warzywa w ziołowym pesto podane z kaszą orkiszową, zieloną soczewicą i siemieniem lnianym. 2 porcje: 100 g mieszanki Risana Multigrano Express Lunch Mix ziaren z zieloną soczewicą cukinia pęczek rzodkiewki 5-6 szalotek pomidorki koktajlowe cytryna świeże zioła do podania ziołowe pesto: 30 g parmezanu ząbek czosnku 1 doniczka bazylii (ok. 40g) 2 gałązki pietruszki kilka listków mięty(...)oliwy łyżka soku z cytryny spora szczypta soli Składniki na pesto dokładnie miksujemy. Wyszorowaną cukinię kroimy w grube półplasterki. Wyparzoną i wyszorowaną cytrynę kroimy w niewielkie cząstki. Szalotki obieramy i przekrawamy na pół. Pomidorki i rzodkiewki myjemy. Wszystkie warzywa i cytrynę mieszamy z pesto i odkładamy do lodówki na minimum pół godziny. Zamarynowane warzywa oraz cytrynę nabijamy na patyczki
Mienta blogpodania od razu po przygotowaniu, do zamknięcia w słoiki lub do zamrożenia w pudełku. Polecam :) Składniki: * 200 g kabanosów pieczonych (użyłam Henryk Kania ) * 1 średnia cebula * 1 cukinia * 1 czerwona papryka * 150 g kukurydzy konserwowej (waga po odsączeniu z zalewy) * 150 g groszku konserwowego (waga po odsączeniu z zalewy) (użyłam Orzech ) * 3-4 łyżki przecieru pomidorowego *olej(...)smażenia * sól, papryka ostra, papryka słodka, majeranek- ilość według uznania (użyłam przypraw Skworcu ) Wykonanie: Kabanosy pokroić w 1-1,5 cm kawałki. Paprykę i cukinię pokroić w kostkę, cebulę w piórka. Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć cebulę na złoty kolor, dodać paprykę, cukinię i kabanosy, wszystko razem podsmażać około 2 minut. Całość przelać do garnka, dodać groszek i kukurydzę
Zrób to smacznieLazania z mięsem to propozycja na sycący, rozgrzewający obiad. Obok pizzy, to moje drugie ulubione danie. SKŁADNIKI Nadzienie: 500 g mięsa mielonego, 1 cebula, ½ małej cukinii, 1 papryka czerwona przyprawa do mięsa mielonego, bazylia, sól, pieprz, olej 200 ml przecieru pomidorowego 2 ząbki czosnku, sól, pieprz, bazylia słodka papryka w proszku olej Sos beszamelowy: 2 łyżki masła, 2 łyżki mąki(...)szkl. mleka, gałka muszkatołowa, sól, pieprz Dodatkowo: 9 płatów makaronu do lazanii, 3 łyżki startego żółtego sera WYKONANIE Nadzienie: Cukinię ścieramy na tarce o grubych oczkach, paprykę kroimy w drobną kostkę. Na rozgrzanej patelni na niewielkiej ilości oleju podsmażamy cebulę, dodajemy mięso, obsmażamy, dodajemy przyprawę do mięsa mielonego. Następnie dodajemy cukinię, paprykę, przeciśnięty przez praskę czosnek, dusimy aż warzywa zmiękną
słodki bratekWitam Was. Dziś zapraszam na FIT kotleciki: z mięsa mielonego z indyka, cukinią, pieczarkami, płatkami owsianymi oraz c ebulką suszoną SKWORCU. Kotleciki bez jajek, mąki, bułki Pieczone w piekarniku z płatkami owsianymi robi się je bardzo łatwo i szybko dla każdego :) Wszystkie przyprawy użyte w moich przepisach są dostępne w SKLEPIE ---SKWORCU(...)smaku 1 łyżka czosnku Grys SKWORCU 1 łyżka masła PRZYGOTOWANIE: 1. Mięso przekładam do miski. Dodaję "porwaną" kulkę sera mozzarella, przyprawy oraz płatki owsiane. 2. Cukinię myję i trę na grubych oczkach (ze skórą)solę i odstawiam na bok na ok10 min.Odciskam nadmiar soku. 3. Pieczarki myję i kroję w plasterki lub półplasterki
Gotowanie Patki