cukier - 7600 przepisów (strona:378/507)

Clafoutis z truskawkami 206

składników w blaszce o wymiarach 25x30, ciasto jest wtedy wyższe i lepiej się kroić, trzeba tylko chwilkę dłużej piec. składniki: 2 jajka 100 g margaryny lub masła 75 g cukru 160 g mąki 150 ml mleka ok 250 -300 g małych truskawek Formę lekko natłuścić i posypać tartą bułką. Tłuszcz rozpuścić w rondelku i wystudzić. Do miski wbić jajka(...)ubić mikserem. Następnie cały czas ubijać na wolnych obrotach i dodawać porcjami resztę składników -cukier, rozpuszczoną margarynę, mąkę i mleko. Owoce można wymieszać razem z masą lub ułożyć na dnie formy i zalać przygotowanym ciastem. Ja zrobiłam tym drugim sposobem. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 200 C piekarnika i piec ok 20-25 minut. Używam trukawek małych wtedy nie puszczą

Monia miesza i gotuje
PAPRYKOWE KLUSKI. 211

przesady. Kluseczki formowałam łyżką i kładłam na wrzątek. Gotowałam aż do ich wypłynięcia. sos paprykowy: 2 duże, dojrzałe papryki czerwone 1 zielona papryka puszka pomidorów w zalewie sól, cukier, pieprz, majeranek cebula łyżka masła Cebulę obrała, drobno posiekałam. W rondelku podsmażyłam ja na maśle, aż się zeszkliła. Dorzuciłam pokrojoną w cienkie paseczki paprykę. Chwilę podsmażyłam, wlałam pomidory rozgniecione widelcem. Doprawiłam

W kuchni Karmel-itki
Poskramiacz ogórków. Zostawia na później. 275

zamrażarki. Idealnie nadają się zimą na mizerię. OGÓRKI W POMIDOROWEJ ZALEWIE. (źródło: od Babci.) 6 kg ogórków 1/2 kg cebuli posiekana natka pietruszki 1,5 szklanki octu 2 szklanki cukru 1 szklanka oleju 1 szklanka wody 400g koncentratu pomidorowego liśc laurowy ziele angielskie Ogórki i cebulę obrałam, pokroiłam w plastry. Wymieszałam Składniki na zalewę zagotowałam razem. Do umytych słoików wsypałam

W kuchni Karmel-itki
Porządny start. Ziołowa jajecznica z pomidorkami. 242

immunologiczny działa efektywniej), są bardziej optymistycznie nastawione do życia. Dobrze skomponowane śniadanie pomaga też w utrzymaniu właściwej wagi. Pierwszy posiłek powinien dostarczać dużej dawki węglowodanów złożonych (które podnoszą poziom cukru i dostarczają energii na długo), białka i wapnia.   źródło: http://www.jak-to-zrobic.pl Tym razem postawiłam na urozmaicenie.  Coś sycącego, ale lekkiego.  ZIOŁOWA JAJECZNICA Z POMIDORKAMI KOKTAJLOWYMI. (autorski

W kuchni Karmel-itki
Utop...parówkę. Czeskie UTOPENCE. 248

zakąska, kiełbasy w marynacie. Podstawowy składnik - kiełbasy z kawałkami słoniny ( špekáčky ) przekrawa się wzdłuż i zalewa zagotowaną, a następnie przestudzoną marynatą, w skład której wchodzą zwykle: woda, ocet, sól, cukier, pieprz w ziarnach, liść laurowy, ziele angielskie ewentualnie też papryka. Do tego dodaje się pokrojoną w talarki cebulę, czasami też paprykę oraz ogórki. Całość powinna stać w niezbyt chłodnym miejscu

W kuchni Karmel-itki
Świat we Frugo kolorach. Kisiel, razy pięć. 214

głową. Pstryk! Pobiegłam do sklepu. FRUGO-KISIEL. (pomysł spadł z nieba; autorski;) na jedną porcję: butelka soku Frugo - 250 ml  (ulubionego smaku!) łyżka skrobi ziemniaczanej 1-2 łyżki cukru ew. kilka kropel soku z cytryny (co wyostrzy smak) Mąkę dokładnie rozrobiłam w zimnym soku. Następnie podgrzałam, cały czas mieszając, aż mieszanina zaczęła gęstnieć. Następnie zmniejszyłam ogień, gotując do uzyskania

W kuchni Karmel-itki
Pan Szczaw w roli konesera. 262

masz. ZUPA SZCZAWIOWA. 2 - 3 słoiczki szczawiu lub 2-3 garście świeżych liści porcja włoszczyzny liść laurowy,  3 ziela angielskie, 3 ziarenka pieprzu łyżka masła średnia cebula cukier, sól, pieprz dodatkowo: 3 jajka, ew. śmietana Z włoszczyzny gotuję bulion, wraz z liściem laurowym, zielem i pieprzem. Następnie odcedzam, przelewając przez sito, warzywa zostawiając.  Świeże liście blanszuję we wrzątku

W kuchni Karmel-itki
Tester #1: Sos sałatkowy grecki KOTANYI. 224

innych konserwantów. Proste przygotowanie, ponieważ potrzebujemy tylko olej i ocet.  Producenci proponują także, aby zawartość opakowania połączyć z jogurtem naturalnym, w ilości ok 300ml. Składniki mieszanki: Cukier, maltodekstryna, sól jodowana, cebula, skrobia ziemniaczana, czosnek, zioła sałatkowe (pietruszka, cebula, szczypior, koper), pietruszka, olej roślinny, bazylia, kurkuma, lubczyk.  SAŁATKA GRECKA z sosem sałatkowym KOTANYI. mała główka sałaty (u mnie rzymska

W kuchni Karmel-itki
Sezon ogórkowy #2. OGÓRKI MIODOWE. 192

każdy słoiczek: mały listek laurowy 2 ziarenka ziela angielskiego 2 ziarenka pieprzu 1 mały ząbek czosnku Zalewa: 4 szklanki wody ½   szklanki octu    (u mnie cała) Szklanka cukru 6 łyżek miodu        (u mnie znacznie więcej, na oko) Ok. 2 płaskie łyżki soli Ogóreczki umyć. W oryginalne należy je obrać i pokroić

W kuchni Karmel-itki
Etykietki. Sezon Ogórkowy #3. OGÓRKI W MUSZTARDZIE. 256

Kaczorek,  (Biblioteczka Poradnika Domowego 8/2012)) na każdy słoik 300ml : ( użyłam litrowych, podwoiłam ilość przypraw )  liść laurowy 2 ziarenka ziela angielskiego Zalewa: 2 szklanki wody szklanka octu 120g cukru  3/4 łyżeczki musztardy sarepskiej ( i tu duże zmiany: dałam łyżkę stołową plus łyżeczkę chrzanu, co zdecydowanie polepszyło i wzmocniło smak ) ok. 2 łyżeczek soli    Ogórki umyć, obrać

W kuchni Karmel-itki
Etykietki - sposób 2.Sezon Ogórkowy #4. OGÓRKI WARSZAWSKIE. 236

listek laurowy  kawałek marchewki 1 płaska łyżeczka gorczycy ząbek czosnku gałązka kopru ogrodowego  Zalewa: 1 szklanka octu 10% 2 szklanki wody  łyżka soli 2 łyżki cukru  W wyparzonych słoikach układamy przyprawy i ciasno upychamy ogórki. Składniki zalewy zagotowujemy ( ja i tak zwykle zmieniam ilości, dopasowując do gustu ). Kiedy zalewa lekko przestygnie, zalewamy ogórki do całkowitego zakrycia

W kuchni Karmel-itki
W trakcie życiowych zmian. MAŚLANE CIASTECZKA KUKURYDZIANE. 261

mąki 1 szklanka mąki kukurydzianej 1/2 kostki miękkiego masła* (nie margaryny! moja zmiana) łyżeczka proszku do pieczenia 2 duże jajka szczypta soli czubata łyżka kwaśnej śmietany** (moja zmiana) szklanka cukru Obydwie mąki, sól i proszek do pieczenia przesiewam razem. Dodaję miękkie masło i rozcieram dokładnie w palcach, aby powstała sypka mieszanka przypominająca wilgotny piasek. Dodaję pozostałe składniki, wszystko dokładnie zagniatam

W kuchni Karmel-itki
300 post.. NALEŚNIKI NA KEFIRZE. 222

Dziś.. kefir. Co zrobić z kefirem, któremu ucieka termin ważności? NALEŚNIKI NA KEFIRZE. (mój.) 2 szklanki kefiru 2 szklanki mąki 1/2 szklanka wody gazowanej 1/3 szklanka oleju łyżka cukru łyżeczka soli łyżeczka proszku do pieczenia (ale niekoniecznie) Wszystkie składniki miksujemy ze sobą. Kiedy ciasto je zbyt gęste, ciężkie i zbyt słabo zlewa się na patelni, dodajemy wodę

W kuchni Karmel-itki
RYBA PO JAPOŃSKU. 438

kilka jaj przyprawa do ryb sok z cytryny zalewa: ( robię ją na smak, często zmieniam proporcje ) 4 słoiczki koncentratu szklanka wody szklanka octu 1/2 szklanki oleju 3-4 łyżki cukru 2 łyżki soli Ryby posypuję przyprawą do ryby, skrapiam sokiem z cytryny i zostawiam na kwadrans w lodówce. Panieruję je w jajku, obtaczam w mące, znów w jajku, potem

W kuchni Karmel-itki