się to nie znudziło. Wypróbowałam nową panierkę z płatków kukurydzianych z orzechami. Czas :30 minut Składniki : 2 piersi z kurczaka 2 jajka 1,5 szklanki płatków kukurydzianych naturalnych ( bez cukru i innych dodatków) 4 łyżki zmielonych orzechów nerkowca 4 łyżki zmielonych orzechów włoskich kilka orzechów włoskich do dekoracji sól pieprz mielony 2 łyżki masła olej z pestek winogron 1/3 szklanki
Buniabaje w kuchniumyć i obrać. Podzielić na mniejsze części tzn. takie by było wygodnie układać je w garnku obok mięsa. Warzywa ( prócz kapusty) opiec na rumiano na suchej rozgrzanej patelni. Karmelizowanie cukrów zawartych w warzywach wpływa na smak i kolor rosołu nadając mu słodyczy i pięknego złocistego koloru. Obok warzyw uprażyć na patelni przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, goździk i pieprz ziarnisty
Buniabaje w kuchnismaku 2 marchewki ugotowane w rosole 1 łyżka masła 1 łyżka mąki 3-4 łyżeczki tartego chrzanu ( zależy od jego intensywności) 1/2 szklanki wody 2 łyżki kwaśnej śmietany szczypta cukru do smaku natka ,, zieleniny " do dekoracji ( natka pietruszki, lubczyk, melisa , mięta itd.) Na rosole ugotować bardzo gęstą kaszę mannę - wyłożyć i niech zastygnie. Mięso kurczaka zmielić w malakserze. Wymieszać
Buniabaje w kuchniSkładniki: 1 duża pojedyncza pierś z kurczaka białe części od pęczka szczypioru 2 łyżki ciemnego sosu sojowego 2 łyżki oleju z pestek winogron ( lub ryżowego) 1 pełna łyżka brązowego cukru nie oczyszczanego 1 łyżka soku z cytryny szczypta mielonego imbiru 1/2 łyżeczki mielonego kminku 1/2 łyżeczki mielonej papryki lub szczypta mielonego chilli szczypta pieprzu ziołowego Mięso z piersi kurczaka pokroić
Buniabaje w kuchniłyżka pokrojonej natki pietruszki 1 łyżka pokrojonych listków świeżego ( lub suszonego ) lubczyku 1 łyżka pokrojonego koperku 1 1/2 szklanki bulionu warzywnego ( lub woda i szczypta przyprawy typu vegeta) szczypta cukru olej z pestek winogron do smażenia Pangę przygotować do smażenia tzn. rozmrozić i osuszyć dokładnie papierowymi ręcznikami kuchennymi ( niestety zużyjemy pewnie ćwierć rolki bo ryba jest mokra że aż strach
Buniabaje w kuchniTrafiłam na gotową przyprawę do zup ( dań ) kuchni tajskiej . Nazywa się Tom Kha i ma postać pasty. W składnikach jest olej palmowy, cukier, trawa cytrynowa, szalotka, kolendra, kwas cytrynowy. Zakładając , że mleko kokosowe w puszce (lub w proszku) i suszone listki Kafiru z reguły mam w domu można powiedzieć, że ugotowanie zupy ( lub innego tajskiego dania) nie stanowi problemu. Może
Buniabaje w kuchnidosmażam tak by ryba na pewno nie była surowa * Podałam z zestawem surówek ( sałata , pomidorki koktajlowe, ogórek ) polanych prostym dresingiem z oleju słonecznikowego, soku z cytryny, tymianku , szczypty soli, cukru i pieprzu. * Najlepiej usmażyć kotlety wcześniej - zdjąć z patelni i zostawić by odpoczęły , a potem przed podaniem podgrzać na małym gazie -wtedy nie są przypalone i mamy pewność, że kotlety
Buniabaje w kuchniMąkę ziemniaczaną rozrobić z ½ szklanki wody .Wlać do gotującego się musu z wodą . Zagotować mieszając . Podzielić na porcje. Przestudzić . Udekorować. Mus mirabelkowy robię rozgotowując w niewielkiej ilości wody zasypane cukrem mirabelki i przecierając je przez sito
Buniabaje w kuchnizostało mi ziemniaków puree z wczoraj to dodałam do masy by placuszki były pulchniejsze. Zależnie od upodobania można podać z ostrym sosem typu tzatziki lub na słodko z cukrem , konfiturami i śmietaną - u mnie tak sobie zażyczono. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchnikońcu kupiłam sos teriyaki na bazie którego robię marynatę do mięs. Bardzo mi odpowiada słodko-sojowy jego smak. Raz dodam mu więcej ostrości ( imbir , sos sojowy ) , drugi raz słodkości - cukier. Z reguły wprowadzam odstępstwo od oryginału i używam innego alkoholu a nie sake bo tej po prostu nie lubię i nie mam nigdy w domu. Smakowita Pajda zaskoczyła mnie totalnie
Buniabaje w kuchnisię przepis to czasem potrawa nie będzie smaczniejsza . Sos tatarski robiłam już w wielu wersjach - podstawowy ( majonez, śmietana, musztarda zwykła, korniszony i grzyby), z dodatkiem kaparów, z miodem zamiast cukru, z marynowanym patisonem albo z marynowanymi pieczarkami zamiast grzybów leśnych. Dziś następna wersja z papryką konserwową. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchnidrugi dzień mamy już paczkę w domu. Na pewno będę klientką tej firmy na przyszłość. Wiele produktów będę chciała zamówić dla mamy. Wczoraj już zrobiłam kolejny słoiczek cukru waniliowego,bo ostatni mi się już powoli kończył. Ale o tym w kolejnym poście. Jesteście ciekawi co dostałam ? Najpierw podam informacje o samej firmie : Firma SMAK-COM zajmuje się sprzedażą
Magiczne Życie MartySkładniki : * 20 łyżek mleka w proszku * 4 łyżki mleka * 4 łyżeczki cukru * banan * mały serek waniliowy * 6 łyżeczek kakao Przygotowanie : Wszystkie składniki blendujemy na gładką masę. Najlepiej jeszcze krem przetrzeć przez sitko. Przelewamy do słoiczka. Odstawiamy na całą noc wtedy krem zgęstnieje
Magiczne Życie Martywarzywny * cebula * kawałek selera plus natka * 2 marchewki * por * pietruszka * liść laurowy , ziele angielskie , pieprz ziarnisty * 2 ugotowane buraki pokrojone w plasterki plus woda z gotowania * sól i cukier do smaku Przygotowanie : Zagotować mięso wraz z przyprawami. Dodać całą włoszczyzną wraz z przypaloną cebulą. Gotować do miękkości mięsa. Przecedzić . Do wywaru dodać buraki . Przyprawić do smaku
Magiczne Życie Martymieć teraz taka garść czarnych i słodkich owoców czereśni. Tak soczystych czereśni. Drugim zapachem jest Sweet Strawberry Sweet Strawberry czyli słodka truskawka. Miąższ idealnie dojrzałych truskawek posypanych cukrem. Dla mnie, wielkiej fanki świeżych truskawek, ten zapach niestety jest sztuczny. I do ulubieńców moich się nie nadaje. Ostatnim dzisiaj zapachem jest Mandarin Cranberry Mandarin Cranberry czyli zapach soczystych
Magiczne Życie Marty