cukier - 7600 przepisów (strona:374/507)

Świderki z klopsikowym sosem i parmezanem 239

minut Składniki: 2 duże lub 4 malutkie pulpeciki ( które były robione w sosie pomidorowym) 2 łyżki masła 1 szklanka   przecieru pomidorowego ( zagęszczany ) 1 szklanka   słodkiej śmietanki cukier sól pieprz mielony papryka mielona suszony sproszkowany czosnek zioła suszone ( wg upodobania do doprawienia -lubczyk, oregano itp) 25 dag makaronu świderki parmezan w kawałku ( minimum 5 dag - ale ilość strugamy

Buniabaje w kuchni
Sznycle w panierce kukurydziano-orzechowej 258

się to nie znudziło. Wypróbowałam nową panierkę z płatków kukurydzianych z orzechami. Czas :30 minut Składniki : 2 piersi z kurczaka 2 jajka 1,5 szklanki płatków kukurydzianych naturalnych ( bez cukru i innych dodatków) 4 łyżki zmielonych orzechów nerkowca 4 łyżki zmielonych orzechów włoskich kilka orzechów włoskich do dekoracji sól pieprz mielony 2 łyżki masła olej z pestek winogron 1/3 szklanki

Buniabaje w kuchni
Kurczak i warzywa w bulionie 230

umyć i obrać. Podzielić na mniejsze części tzn. takie by było wygodnie układać je w garnku obok mięsa. Warzywa ( prócz kapusty) opiec na rumiano na suchej rozgrzanej patelni. Karmelizowanie cukrów zawartych w warzywach wpływa na smak i kolor rosołu nadając mu słodyczy i pięknego złocistego koloru. Obok warzyw uprażyć na patelni przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, goździk i pieprz ziarnisty

Buniabaje w kuchni
,,Cukiereczek,, drobiowy z sosem chrzanowym 322

smaku 2 marchewki ugotowane w rosole 1 łyżka masła 1 łyżka mąki 3-4 łyżeczki tartego chrzanu ( zależy od jego intensywności) 1/2 szklanki wody 2 łyżki kwaśnej śmietany szczypta cukru do smaku natka ,, zieleniny " do dekoracji ( natka pietruszki, lubczyk, melisa , mięta itd.) Na rosole ugotować bardzo gęstą kaszę mannę - wyłożyć i niech zastygnie. Mięso kurczaka zmielić w malakserze. Wymieszać

Buniabaje w kuchni
Yakitori wg Buni 349

Składniki: 1 duża pojedyncza pierś z kurczaka białe części od pęczka szczypioru 2 łyżki ciemnego sosu sojowego 2 łyżki oleju z pestek winogron ( lub ryżowego) 1 pełna łyżka brązowego cukru nie oczyszczanego 1 łyżka soku z cytryny szczypta mielonego imbiru 1/2 łyżeczki mielonego kminku 1/2 łyżeczki mielonej papryki lub szczypta mielonego chilli szczypta pieprzu ziołowego Mięso z piersi kurczaka pokroić

Buniabaje w kuchni
Panga na sosie pomidorowo-cebulowym 219

łyżka pokrojonej natki pietruszki 1 łyżka pokrojonych listków świeżego ( lub suszonego ) lubczyku 1 łyżka pokrojonego koperku 1 1/2 szklanki bulionu warzywnego ( lub woda i szczypta przyprawy typu vegeta) szczypta cukru olej z pestek winogron do smażenia Pangę przygotować do smażenia tzn. rozmrozić i osuszyć dokładnie papierowymi ręcznikami kuchennymi ( niestety zużyjemy pewnie ćwierć rolki bo ryba jest mokra że aż strach

Buniabaje w kuchni
Tajska zupa tom kha gai domowym sposobem 184

Trafiłam na gotową przyprawę do zup ( dań ) kuchni tajskiej . Nazywa się Tom Kha i ma postać pasty. W składnikach jest olej palmowy, cukier, trawa cytrynowa, szalotka, kolendra, kwas cytrynowy. Zakładając , że mleko kokosowe w puszce (lub w proszku) i suszone listki Kafiru z reguły mam w domu można powiedzieć, że ugotowanie zupy ( lub innego tajskiego dania) nie stanowi problemu. Może

Buniabaje w kuchni
Kotlety rybne z tymiankiem 221

dosmażam tak by ryba na pewno nie była surowa * Podałam z zestawem surówek ( sałata , pomidorki koktajlowe, ogórek ) polanych prostym dresingiem z oleju słonecznikowego, soku z cytryny, tymianku , szczypty soli, cukru i pieprzu. * Najlepiej usmażyć kotlety wcześniej - zdjąć z patelni i zostawić by odpoczęły , a potem przed podaniem podgrzać na małym gazie -wtedy nie są przypalone i mamy pewność, że kotlety

Buniabaje w kuchni
Kisiel z musu mirabelkowego 217

Mąkę ziemniaczaną rozrobić z ½ szklanki wody .Wlać do gotującego się musu z wodą . Zagotować mieszając . Podzielić na porcje. Przestudzić . Udekorować. Mus mirabelkowy robię rozgotowując w niewielkiej ilości wody zasypane cukrem mirabelki i przecierając je przez sito

Buniabaje w kuchni
Placki z cukinii , jabłek i puree ziemniaczanego 243

zostało mi ziemniaków puree z wczoraj to dodałam do masy by placuszki były pulchniejsze. Zależnie od upodobania można podać z ostrym sosem typu tzatziki lub na słodko z cukrem , konfiturami i śmietaną - u mnie tak sobie zażyczono. Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
Żeberka w marynacie teriyaki 212

końcu kupiłam sos teriyaki na bazie którego robię marynatę do mięs. Bardzo mi odpowiada słodko-sojowy jego smak. Raz dodam mu więcej ostrości ( imbir , sos sojowy ) , drugi raz słodkości - cukier. Z reguły wprowadzam odstępstwo od oryginału i używam innego alkoholu a nie sake bo tej po prostu nie lubię i nie mam nigdy w domu. Smakowita Pajda zaskoczyła mnie totalnie

Buniabaje w kuchni
Sos tatarski z dodatkiem papryki konserwowej 265

się przepis to czasem potrawa nie będzie smaczniejsza . Sos tatarski robiłam już w wielu wersjach - podstawowy ( majonez, śmietana, musztarda zwykła, korniszony i grzyby), z dodatkiem kaparów, z miodem zamiast cukru, z marynowanym patisonem albo z marynowanymi pieczarkami zamiast grzybów leśnych. Dziś następna wersja z papryką konserwową. Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
Współpraca SKWORCU - produkty 143

drugi dzień mamy już paczkę w domu. Na pewno będę klientką tej firmy na przyszłość. Wiele produktów będę chciała zamówić dla mamy. Wczoraj już zrobiłam kolejny słoiczek cukru waniliowego,bo ostatni mi się już powoli kończył. Ale o tym w kolejnym poście. Jesteście ciekawi co dostałam ? Najpierw podam informacje o samej firmie :    Firma SMAK-COM zajmuje się sprzedażą

Magiczne Życie Marty
Krem kakaowo - bananowy 147

Składniki : * 20 łyżek mleka w proszku  * 4 łyżki mleka * 4 łyżeczki cukru * banan * mały serek waniliowy  * 6 łyżeczek kakao Przygotowanie : Wszystkie składniki blendujemy na gładką masę. Najlepiej jeszcze krem przetrzeć przez sitko. Przelewamy do słoiczka. Odstawiamy na całą noc wtedy krem zgęstnieje

Magiczne Życie Marty
Czysty barszcz czerwony 198

warzywny * cebula * kawałek selera plus natka * 2 marchewki * por * pietruszka * liść laurowy , ziele angielskie , pieprz ziarnisty * 2 ugotowane buraki pokrojone w plasterki plus woda z gotowania * sól  i cukier do smaku     Przygotowanie :  Zagotować mięso wraz z przyprawami. Dodać całą włoszczyzną wraz z przypaloną cebulą. Gotować do miękkości mięsa. Przecedzić . Do wywaru dodać buraki . Przyprawić do smaku

Magiczne Życie Marty