Przygotowalam sos do podudzi 6- lyzek koncentratu pomidorowego, pol kostki masla, lyzeczka papryki cayenne, 1-2 lyzki octu balsamicznego, 2-3 lyzki miodu, 1 lyzka syropu klonowego, pol lyzeczki cukru, pieprz, sol, 2 lyzki sosu Worcestershire. Gotujemy do polaczenia skladnikow. Po upieczeniu , podudzia oblewamy sosem. W miedzyczasie upieklam ziemniaki z ziolami. Przygotowalam dip serowy do ziemniakow, oraz surowke
Smaki Edytyserowy : Składniki: Ok 60 gr sera pleśniowego- niebieskiego 5 łyżek majonezu ok 100 ml śmietany sól, pieprz 0.5 łyżeczki cukru Pare kropel cytryny Wszystko połączyć, włożyć do lodówki by sie "przeżarło" :) Dip rewelacyjny do pieczonych ziemniaków, warzyw
Smaki EdytyStarłam małą główkę kapusty białej na tarce- na dużych oczkach Dodałam marchewkę, szczypiorek. Doprawiłam solą, pieprzem, cukrem- plus łyżka majonezu Smacznego
Smaki Edytylyzeczki przyprawy red chilli flakes, szczypte papryki cayenne, ok 0.7 l rosolu wolowego. Dusimy na malym ogniu ok 1.5 h. Na koniec dodajemy ok 400 gr fasolki straczkowej, lyzeczke cukry I dusimy 15 min.Na koniec wrzucamy czerwona papryke pokrojona w cienkie paski. Podajemy z ryzem Smacznego
Smaki EdytyGotujemy do rozpuszczenia. Dodajemy zmieszna z przyprawami paste curry. Gotujemy ok 1-2 min. Kroimy ok 900 gr wolowiny w paseczki, wrzucamy do garnka. Dodajemy 2 lyzeczki cukru brazowego, 4 lyzki fish sosu, 400 ml mleka kokosowego I ok 50 gr orzeszkow- ja dodalam cashew. Dodatkowo dodalam jeszcze jedna puszke mleka kokosowego. Dusimy na wolnym ogniu , az wolowina
Smaki Edytypieczemy 25-30 min. Po wyciagnieciu eklerek z piekarnika, rozcinamy na pol, kiedy jeszcze cieple. Krem: Gotujemy budyn smietankowy. Po ostudzeniu laczymy z maslem I 2 lyzkami cukru pudru. Krem wkladamy do lodowki na 1-2 h. Ostudzone eklerki przekladamy masa budyniowa. Smacznego
Smaki EdytyMarynata: 2 lyzki sosu sojowego 2 lyzki maki ziemniaczanej 1 lyzka cukru 4 sprasowana zabki czosnku 2 lyzki oleju sezamowego. Wolowine (500 g ) kroimy na paseczki I mieszamy w marynacie. Odstawiamy pod przekryciem na 30 min do lodowki Rozgrzewamy na woku 1 lyzke oleju sezamowego. Smazymy na wysokim ogniu wolowine ok 2-3 min lub gdy bedzie srednio
Smaki EdytyZapraszam na ciasteczka : Składniki: 2.5-3 szkl mąki 1 szkl cukru pudru 1 kostka masła 1 jajko Wszystkie składniki połączyć ze sobą - ugnieść. Ciasto zawinąć w folię i odstawić na min 30 min do lodówki Ciasto rozwałkować , podsypując pod spód mąkę. Wyciskać foremką ciasteczka. Wykładac na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym do 180C
Smaki Edytyskroilam cebule na poltalarki. Na niewielkiej ilosci oleju najpierw podsmazylam cebule- ok 5 min. Dodalam marchew , pietruszke I sos pomidorowy. Doprawilam sola, pieprzem I paprika oraz ok 1 lyzeczki cukru. Dusialam az do miekkiej marchewki Wlozylam do naczynia- warzywa - ryba- warzywa- ryba. Podajemy na cieplo lub na zimno. Polecam I smacznego
Smaki Edytygotuje zawsze dzien wczesniej, by nabral odpowiedniego koloru I smaku. Skladniki: 8 burakow 2-3 marchewki 2 pietruszki cytryna- sok z calej cytryny pieprz, sol, paprika 1-2 lyzeczki cukru 1-2 lyzki octu grzyby suszone Wykonanie: Cale buraki gotuje okolo 2-3 godziny. W miedzyczasie obgotowuje grzyby. Obieramy marchew, pietruszke. Gdy buraki sa miekkie dodajemy warzywa
Smaki Edytyudaje- by go zrobic potrzeba tylko ok 10 min. Warto sprobowac, a dodajac kulke lodow smietankowych - pobije w smaku najlepszy tort :) Skladniki: 2 i 1/3 szkl maki 1.5 szkl cukru 6 jaj 4.5 lyzeczki proszku do pieczenia 0.5 szkl wody 0.5 szkl oleju 1-2 lyzki kakao dowolne owoce- lub bez :) Wykonanie: Wszystkie skladniki miksujemy razem - oprocz kakao :) Do formy
Smaki Edytymięsa mielonego. Zaczynamy: Składniki: 2-3 łyżki jogurtu greckiego 2-3 łyżki majonezu 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżka ketchup 1 łyżeczka octu winnego 1-2 łyżeczki cukru sól, pieprz świerzo zmielony Wszystkie składniki mieszamy razem- doprawiamy do smaku. I gotowe
Smaki Edytypapryki 100 gr bambusa 55 gr nerkowca- cashew nuts Składniki na sos: 200 ml wody 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 5 łyżek octu ryżowego 4 łyżki brązowego cukru 3 łyżki sosu sojowego 3 łyżki koncentratu pomidorowego 3 ząbki czosnku 0,5 łyżeczki imbiru sól Wykonanie sosu: Odlewamy 100 ml wody I dodajemy mąki ziemniaczanej, reszta składników gotujemy
Smaki Edytyzdwóch stron na srednim gazie. Do obiadu przygotowałam surówkę a' la colesław . Składniki: Kapusta pekinska 1-2 marchewki szczypiorek 2-3 łyżki majonezu lub joguru naturalnego sól, pieprz, cukier Wykonanie tutaj Obiad podałam z frytkami. Smacznego
Smaki Edytysłodkie , że postanowiłam podzielić się z Wami przepisem I pomysłem. Sa przepyszne, puszyste I polecam Wam je gorąco :). Składniki: 500 ml mleka 125 ml oliwy 110 gr cukru 2 jajka 2 łyżeczki soli 2 łyżki suchych drożdzy 800 gr-1 kg mąki ( najlepiej mąkę do pieczenia chleba) 1 jajko do posmarowania Wykonanie: Rozpuszczamy drożdże w 100 ml zimnego mleka
Smaki Edyty