smak. Moja córka stwierdziła, że zapachniało świętami. Do knedli przyrządziłam polewę z masła stopionego na patelni, do którego dodałam 1 łyżkę mielonych orzechów laskowych i pó ł łyżeczki cukru . Podgrzałam jeszcze przez 2 minuty i polałam tym knedle. Inne śliwkowe propozycje: ciasto ze śliwkami klik i mój niezawodny i najlepszy na świecie maślankowiec klik oraz przetwory śliwkowe klik
Przysmaki Karolkiowocami smakuje jeszcze wspanialej.. Deser wprost wymarzony na zakończenie wakacji. Delektujmy się wiec chwilą... Tarta czekoladowa z owocami lata. spód 120 g masła 170 g mąki 100 g cukru pudru 20 g mielonych migdałów 1 jajko 1 łyżka kakao masa czekoladowa 250 g gorzkiej czekolady 400 ml śmietany kremówki szczypta chilli 100 g galaretki 250 g rożnych owoców jagodowych
Przysmaki Karolkikokosanek. Całości dopełnia polewa z białej czekolady i jak na mazurek przystało jest naprawdę słodko. Mazurek kokosowy składniki: 1,5 szklanki mąki 0,5 szklanki wiórek kokosowych 3/4 szklanki cukru 200 g masła 2 żółtka szczypta soli konfitura wiśniowa - słoik 250 ml 200 g białej czekolady 150 ml mleka kokosowego 1 łyżka masła migdały bez skórki 20 g gorzkiej czekolady
Przysmaki KarolkiObiecałam wam z okazji nadchodzącego Tłustego Czwartku odchudzony przepis na paczki. Pączków, co prawda jednak jeszcze nie zrobiłam, ale zrobiłam lżejszą wersje oponek. Po pierwsze użyłam chudego twarogu, brązowego cukru, pełnoziarnistej mąki a wszystko zostało usmażone na oleju ryżowym zamiast zwykłym czy smalcu. Dlaczego ten olej? Bo ma on wysoką temperaturę dymienia, tj. 230°C, co oznacza smażenie bez dymu
Bernika - moj kulinarny pamietniklekka. Wymaga trochę pracy, ale nie jest to trudne. Ciasto, które podałam jest wg Julii idealne zarówno do tart słodkich jak i wytrawnych wystarczy do wytrawnych nie dodawać cukru. Zatem polecam i zapraszam do eksperymentowania z jej przepisami. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikNowa NESTEA Green Tea – smak brzoskwiń i 30% mniej cukru Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikdyniowe muffinki z dodatkiem bananów i nutelli. Myślę, ze takie połączenie niejednego smakosza słodkich wypieków zadowoli. Przepis z którego korzystałam zmieniłam o dodatek nutelli i otoczkę z cukru. Źródło . Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikkońcu zrobić. Tym bardziej ze niestety w gotowych mieszankach czają się na nas rożne niespodzianki, które się raczej w takiej przyprawie nie powinny znaleźć jak od mąka, cukier, kakao, gorczyca, majeranek a nawet maltodekstryna. I co, zachęciłam was do zrobienia swojej, aromatycznej, zdrowej, domowej przyprawy, od której dom w święta będzie pachniał pysznymi świętami? Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikkażdy placek ziemniaczany musi być tradycyjnie z cukrem albo sosem? Czy można podać inaczej? Pewnie, ja zrobiłam zapiekankę z placka z dodatkami, do której możecie wykorzystać akurat to, co macie w lodowce. Taki ziemniaczany torcik, który wierzcie mi naprawdę był syty i pysznie smakował. Inspiracj ą była wizyta w barze wegetariańskim Złoty Osioł . Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikrobi się przy użyciu kremu maślanego i ciasta biszkoptowego, które tworzą swego rodzaju roladę. Bardzo popularne są także wersje lodowe tego deseru. Na cieście umieszcza się figurki z cukru lub z plastiku, nawiązujące do ikonografii świątecznej, jak święty mikołaj, choinka, krasnoludki albo ozdabia się kandyzowanymi owocami, bezowymi grzybkami, ostrokrzewem. Ciasto zostało zrobione wg przepisu Julii Child na pomarańczowy biszkopt
Bernika - moj kulinarny pamietnikwypieków. Chodzi oczywiście o ekstrakt waniliowy. Używam go od kilku lat i jego moc, aromat w żaden sposób nie można porównać do kupnych buteleczek, czy tak popularnego u nas cukru wanilinowego. Zrobienie go jest dziecinnie proste, a wychodzi taniej niż kupno gotowego. Można go trzymać przez wiele miesięcy i jak wódka się nie psuje, a wręcz przeciwnie aromat jego się
Bernika - moj kulinarny pamietnikMurzynek w wersji dietetycznej dla głodnych słodkości na diecie. Wystarczy użyć mąki z pełnego przemiału, ominąć dodatek żółtek, cukru mimo do otrzymamy pyszne, zdrowe ciasto, jak prawdziwy murzynek. Przepis z forum diety mm . Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikJuż w ten czwartek czeka nas tłustoczwartkowe obżarstwo, jak co roku zresztą... proponuję kolejne małe pączusie tym razem obtoczone w cukrze cynamonowym. Są niezwykle szybkie, pyszne i delikatne. Wystarczy pudełko serka homogenizowanego i słodkości trafia na stół. Przepis z Wypiecz wymaluj . Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikLemon curd to krem cytrynowy przygotowywany na bazie jajek, cukru oraz masła. Najlepszy dodatek do owoców w pucharkach, do ciast, sernika, bezy, ciasteczek. Ten kto go wymyślił, był geniuszem. Do przygotowania go zachęcił mnie przepis Nigelli Lawson . Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikmiejskiej betonowej dżungli ... Domowa ice tea jest prosta do zrobienia i można dodać do niej co tylko chcecie. Nie trzeba mocno jej słodzić żeby była smaczna i orzeźwiająca a cukier można zastąpić stewią albo innym słodziwem. A może wolicie Kawę mrożoną albo Lemoniadę ? Też doskonale orzeźwiają ! ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyza